Image Alt

Matkablogi

Alaskan maisemat palkitsevat roadtrippiläiset

Olen kuullut koko päivän autossa istumisen olevan tavattoman tylsää. Mutta siinä on eroa missä ajelet. Alaskassa autoilu on äärimmäisen palkitsevaa. Äkkiseltään reilu 450 kilometriä päivässä ei kuulosta hiphurraa -huutojen arvoiselta, mutta meille tuo kesäkuun viidennen päivän ajorupeama tarkoitti jälleen yhtä upeaa roadtrip -päivää.

Kuten edeltävässä Alaska postauksessani kerroin, nukuimme yön autossa. Voisi kuvitella, että siitä on nopea startata aamulla liikkeelle, mutta melko hitaita olimme. Vasta joskus kymmenen aikaan aamulla koimme olevamme sen verran pirteitä, että matka jatkui. Olimme aivan Wrangell-St. Eliaksen kansallispuiston kulmilla. Kyseessä on erittäin iso, mutta hyvin syrjäinen kansallispuisto. Siellä ei ole asfalttipäällyisteistä tietä, kuten esimerkiksi Yellowstonessa. Tiesimme siis, ettemme voisi ajaa siellä vuokra-autolla. Halusimme silti käydä kurkkaamassa miten pahalta tie näyttää. Ehkä sitä voisi kuitenkin ajaa jonkin verran.

Kyllä siinä oli hiekkateitä pitkin ajelemaan tottuneen maalaistytönkin nöyrryttävä ja hyvin pian käänsimme Chevroletin nokan paluusuuntaan ja kohti pikitietä. Tuo kansallispuisto olisi varmasti ollut upea, mutta mikäli sinne mielit, vuokraa maasturi.

Palasimme samaa reittiä, jota olimme edellisenä päivänä ajelleet auringonlaskun aikaan. Oli se keskipäivän aikaankin hieno.

Tuon pikkutien jälkeen olimmekin jälleen valtatien varrella. Alaskassa vähän heikommankin suuntavaiston omaavan on helppo ajaa paikasta toiseen. Eihän siellä ole valittavana useinkaan kuin yksi tie. Totesin sen ajoreittiä suunnitellessamme. Ei ollut vaikea päättää minne ajetaan… Oikeastaan olisimme halunneet suunnata suorinta tietä Denalin kansallispuistoon, mutta koska suorin tie sinnekään ei ollut henkilöautolle suositeltu, suuntasimme nyt siis ensin Fairbanksia kohden.

Isoa tietä jonkin matkaa ajettuamme teimme melkein äkkijarrutuksen, kun tien vieressä oli pieni lentokenttä upeilla maisemilla höystettynä. Yritin etsiä mikä hitto tuon paikkakunnan nimi on, mutta turhaan. Tuon ajamamme tien varrella ei google mapsin mukaan sijaitse mitään, vaikka zoomaa hyvinkin lähelle. No sanotaan nyt sitten, että tämä oli tie numero kakkosen varrella, kuten kaikki loputkin tämän postauksen kuvat. Jos haluatte tarkempia tietoja, niin tervemenoa tutkimaan paikan päälle 😀

Oli tosiaan kesäkuun viides päivä, mutta löysimme pian itsemme järven rannalta, joka oli vielä jäässä.

Siinä auringonpaisteessa jäistä järveä ihastellessamme jokin taivaalla lentävä kiinnitti huomiomme. Siinä missä viimeksi landella (vanhempieni luona) vieraillessa kuulin tarinaa haukasta, jota kiusasivat harakat, oli alaskalaisen kotkan riesana ärsyttävä lokki.

Onneksi kotka pääsi turvaan pahaa petolintua ja jäi poseeraamaan tien vieressä olevaan puuhun suomituristien iloksi.

Ei meidän päivän eläinbongailut kotkaan ja ärsyttävään lokkiin jääneet. Salaa haaveilimme karhun näkemisestä, mutta kyllä hirvikin aina piristää. Niin kauan kuin se pysyy tien sivussa, eikä pomppaa yhtäkkiä auton eteen. Tällä yksilöllä oli kaverikin, mutta se pysytteli pusikon suojissa.

En tiedä miten voisin teille tarpeeksi hyvin kuvailla miten ihanat
maisemat tuolla olikaan. Voisi kuvitella, että lumihuippuisiin vuoriin
kyllästyy, kun niitä näkee kaiken aikaa, mutta en huomannut moista
inflaatiota tapahtuvan. Sitä paitsi, vaikka maisemaa siivittää lumihuippuiset vuoret, se kuitenkin muuttuu muilta osin. Ei Alaskassa todellakaan ole joka puolella saman näköistä.

Tämän alla olevalla paikalla oli kyltti, että joen uomassa on hyvällä tuurilla mahdollista nähdä biisonilauma. Se kuulema kulkee tuota reittiä tiettyinä aikoina vuodesta. Valitettavasti nyt ei tainnut olla se aika, koska mitään liikettä ei näkynyt vaikka kuinka tihrustimme silmämme kipeiksi. Enpä tiennyt, että biisoneita edes elää Alaskassa. Olisihan se ollut hienoa nähdä muuttomatkalla oleva lauma, mutta onneksi olemme näitä mahtavia eläimiä nähneet jo Yellowstonessa ja Kanadassa.

Karhua emme päivän aikana nähneet, mutta sen sijaan tapasimme tämän hyvin suloisen nuoren hirven. Sillä oli turkkikin vielä tuollaista pörröistä vauvaturkkia tai niin ainakin kuvittelen sen olevan.

Ajaessamme kohti pohjoista, näimme lukuisia kertoja myös valtavan öljyputken, jonka mainitsin jo aiemman postauksen yhteydessä. Tämä Alaskan läpi kulkeva putki on pidempi kuin suomineito ja kulkee välillä maan alla ja välillä maan päällä. Öljyputki on kuulema yksi Alaskan suosituimpia nähtävyyksiä. Tiedä sitä sitten, mutta Tomia se ainakin kiinnosti. Parissa paikassa pääsi putkin juurellekin tepastelemaan ja onhan se valtava. Siellä sitä öljyä soljuu noin kuuden kilometrin tuntivauhdilla kohti Valdezia. Aikaa tuohon matkaan kuluu noin 12 päivää.

Päivämme päättyi North Pole nimisen paikkakunnan ohitettuamme Fairbanksiin. Siellä meitä hemmoteltiin lähes hellesäällä. Lämmintä oli reilusti yli 20 astetta ja paikalliset kulkivat shortseissa ja t-paidoissa. Siinä olikin oikeastaan kaikki mitä sillä kaupungilla oli meille tarjota pientä shoppailua lukuunottamatta. En pitkästytä niillä jorinoilla, vaan seuraava Alaska-aiheinen postaus sijoittuukin sitten ällistyttävän upeaan Denalin kansallispuistoon.

Comments

 • 25.8.2014

  Aivan ainutlaatuisia maisemia! Ihania eläinbongauksia taas ja tuo lokki on kyllä ihan mainio, kun uskaltaa käydä uhittelemaan isommalleen 😀

  reply
 • 25.8.2014

  Ei näitä lumihuippuisten vuorten kuviakaan kyllä kyllästy katsomaan. Tosi upeita maisemia, roadtrip tollasessa ympäristössä olisi pikkasen erilainen kokemus 🙂

  reply
  • 25.8.2014

   Kiva kuulla, että näitä jaksaa vielä lukuisten postausten jälkeenkin katsella sieltä Espanjan auringosta 😀

   reply
 • 26.8.2014

  Wow. Eihän tässä nyt voi muuta enää sanoa!! Upeita upeita kuvia. Tosi rohkaiseva tuo kyltti, jonka ohittamista ei suositella.. Mutta nuo vuoret, eihän niihin VOI kyllästyä! Etenkään Suomen tasangoilta tulleena. Pitääköhän tässä nyt alkaa vitsi Alaskan matkastakin haaveilemaan, sehän on melkein kuin kotimaan matkailua täältä käsin 😉 Niin ja miten ihmeessä pääsitte noin lähelle noita eläimiä!

  reply
  • 26.8.2014

   Todellakin kannattaa buukata Alaskan reissu, kun asut siellä ihan "kulmilla" 🙂 Vuoristomaisemaan on tosiaan aika mahdotonta kyllästyä! Hirvet eivät tuntuneet meistä oikein piittaavan, tuijottivat vain uteliaina takaisin. Ei me nyt ihan metrin päästä niitä kuitenkaan kuvattu, vaan matkassa kulkee putki, jossa on aika reippaasti zoomia.

   reply
 • 26.8.2014

  Upeita kuvia!

  reply
 • 26.8.2014

  En koskaan kyllästy ihastelemaan sun upeita kuvia! WAU täytyy vaan taas henkäistä…
  Miten muuten autolla ajaminen toimii ulkomailla? Siis että pystyykö suomalaisella ajokortilla ajelemaan esim tuolla Alaskassakin? Tietysti voisin selvittää asian googlestakin, mutta mielummin utelen sinulta 🙂

  reply
  • 26.8.2014

   Saa udella 🙂 Suomalaisella ajokortilla saa ajella lomamatkoilla ulkomaillakin, mutta kansainvälisen ajokortin hankkimista suositellaan. Meiltä sitä ei ole kuitenkaan koskaan kysytty, ei vuokraamossa, eikä poliisin toimesta, vaikka pari kertaa meidät on Jenkeissä ja australiassa pysäytettykin. Jenkeissä henkilöauton voi vuokrata vähintään 21-vuotias, jolla on ollut kortti vähintään vuoden. Alle 25-vuotiailta veloitetaan kuitenkin nuoren kuljettajan maksu, jonka hinta kannattaa selvittää tarkkaan etukäteen. Ajeleminenhan Jenkeissä on isoja kaupunkeja lukuunottamatta tosi helppoa. Se maa on suunniteltu autoilua varten 🙂

   reply
 • 26.8.2014

  Oi mitä täältä löytyykään, mielettömän upeita maisemia ja kuvia.
  Jään seuraamaan !

  reply
 • 26.8.2014

  Aivan upeita kuvia! Ja voi että miten ihania ja hyväntuulisia kuvia hirvestä! Millä obiskalla oot kuvannut tää? Zoomilla vai pääsitkö lähellekin?

  reply
  • 26.8.2014

   Kiitti 🙂 Kyllä me aika lähellä noita hirviä oltiin (me oltiin tiellä ja ne siinä tien reunassa ruokailemassa), mutta zoomillahan nuo kuvat on otettu. Meillä kulkee mukana tuollainen hervottoman kokoinen ja painoinen Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM.

   reply
 • 26.8.2014

  Mahtavia kuvia kyllä! Kyllä tuolla kelpaisi ajella! Ja ihanat nuo hirvet. Nyt kyllä tekisi niin mieli lähteä Alaskaan!

  reply
 • 26.8.2014

  Ihana blogi! Mitä hienoimpia kuvia vaikka kuinka paljon. Meillä täällä on paljon noita merikotkia ja tosi usein näkee että lokit ajavat takaa kotkaa.

  reply
  • 26.8.2014

   Kiitos! Kiva, että pidät blogistani 🙂 Piti oikein käydä googlettamassa onko valkopäämerikotkia todella Ahvenanmaalla. Ei ihan, mutta merikotkia siis on. Enpä tiennytkään sitä, mutta nyt tiedän. Voi kun meilläkin päin olisi kotkia, mutta harvoin näkee edes haukkoja.

   reply
 • 26.8.2014

  Ei tänne kohta uskalla ees kommentoida ku ne olis minunkin sanomiset pelkkiä superlatiiveja noista kuvista. Onneksi oon sentään kohta lähdössä Islantiin! Arktiset paikat on niin mun juttu. Ja vuoret <3

  reply
  • 26.8.2014

   "oon sentään kohta lähdössä Islantiin" Eipäs nyt vähätellä siellä! Mäkin haluisin Islantiin 😀 En ole koskaan käynyt siellä. Enkä muuten tiennyt sitä vielä pari vuotta sitten, mutta arktiset paikat taitaa olla munkin juttu. Ei tosin pelkästään. Talvisin pitää päästä lämpöön 🙂

   reply
 • 26.8.2014

  Upeita kuvia, upeat maisemat! Postausta Denalilta odotellessa! Armas mieheni on vanha hiihtopummi ja Denali on vilahdellut haaveissamme monet kerrat. Monet kaverit ovat siellä käyneet hiihtämässä ja kai se joskus vielä mahtuu meidänkin aikatauluihimme (fingers crossed…)

  reply
  • 26.8.2014

   Oi, Denali talvella! Se olisi varmasti erilainen kokemus kuin meidän kesäreissu 🙂 Toivottavasti saatte Denalin mahdutettua aikatauluihinne.

   reply
 • 26.8.2014

  Me oltiin isännän kanssa keväällä vajaa viikko Pohjoiskalottia kiertämässä, parhaina päivinä istuttiin 17 tuntia autossa, seilattiin kolmen maan lävitse eikä tuntunu muualla kuin berberissä! :O Niin paljon kateltavaa ja kauniita maisemia että itse matkanteko oli todellinen ilo!

  Kotimatkalla kun maisemat alkoivat muuttua kodikkaiksi ja mitäänsanomattomaksi, tuntui että muutama sata kilsaa oli yhtä helekkarin kidutusta…… typerää! 😀

  Meilläkin haaveena joskus päästä just tuonne Yellowstoneen roadtripille…. Komeita kuvia ja maisemia!

  reply
  • 26.8.2014

   Niin se vaan menee, että kun on uutta katseltavaa ihmeteltävänä, aika sujahtaa ohi ihan eri tavalla. Yellowstone on ihan huikea paikka. Yksi parhaista ikinä. Suosittelen sitä kyllä kaikille eläimistä ja upeista maisemista pitäville 🙂

   reply
 • 26.8.2014

  Oih ja voih mitkä maisemat, ihania vuoria. En tiennyt pitäväni vuorista ennen reissuani Itävaltaan. Mutta se vuorta vuoren perään olikin aivan ihanaa. Ja jotenkin hassua, että autolla ajamalla korkealle voi saada korvat lukkoon. Citimatkaajasta, eli minusta on ehkä kuoriutumassa ihan uudenlainen matkaaja. Onkohan se tämä ikä 🙂 Ihana blogi sinulla.

  reply
  • 28.8.2014

   Kiitos kivasta kommentistasi 🙂 Vuoristot on vaan niin upeita 🙂 Citimatkaaja voi siellä tosiaan yllättyä. Euroopan vuoristot on meiltä pitkälti vielä kokematta, mutta sehän on vain kiva tietää, että koluttavaa riittää.

   reply
 • 27.8.2014

  Upeita kuvia upeista maisemista ja eläimistä!
  Tänne täytyy tulla uudestaan 🙂

  reply
 • 28.8.2014

  Wau mitkä maisemat! Voin vain vaivoin kuvitella, mitä olisi olla paikan päällä…

  reply
 • 29.8.2014

  Tässähän tuli ihan kulttuurishokki ja hengästys, kun luin ja mietin kokemuksiasi. Mahtavaa kertakaikkiaan! Kyllä maailma on kaunis ja näytätte olevan ihan aitiopaikalla 🙂

  reply
 • 29.8.2014

  Vautsi mitkä maisemat! Ystäväpariskunta oli Alaskassa lomalla parisen vuotta sitten,kulkivat siellä asuntovaunulla ja tykkäsivät kovasti:)

  reply
  • 1.9.2014

   En ihmettele lainkaan, että tykkäsivät. Toistaiseksi en ole kuullut kenenkään sanovan, etteivät olisi pitäneet Alaskasta.

   reply
 • 29.8.2014

  Kuvista välittyy niin puhtaat luonnon värit, että melkein tuntee nenässään, miten raikasta siellä on. kiitos nojatuolimatkasta 🙂

  reply
  • 1.9.2014

   Voi kun kiva kuulla, että onnistuin välittämään raikkauden. Alaska on tosiaan sen verran korpea, että ilma on raikas ja puhdas.

   reply
 • 1.9.2014

  Siis vau, mitä maisemia! Ihailtavaa rohkeutta teillä 🙂

  reply
 • 4.9.2014

  Oi! Oon kyllä tyytyväinen, että eksyin tänne! Meillä on ollut haaveissa matkustaa Alaskaan ties kuinka monta vuotta ja nää kuvat ei juurikaan helpota sitä! Pitää ihan klikkautua lukijaksi ja kahlata tarinat läpi ajan kanssa 🙂

  Mielettömät maisemat!!

  reply
 • 9.9.2014

  Olen ehkä aiemminkin sanonut tämän, mutta ihmettelen, mistä kumman syystä tuo Alaska tuntuu kiinnostavan, vaikka en pidä kylmästä enkä yleensä tuollaisista "erämaisemista" x). Jotain niin upeaa tuossa paikassa vain on :O. Siis aivan mielettömät maisemat! Ei ihme, jos ei käy aika tylsäksi ajellessa. Tulee aina mieleen Nat Geolta seuraamani Alaskan poliisit ja Survival Alaska, kun näen tuollaista :P.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on