Image Alt

Matkablogi

Boutique-risteily Kreikassa

Upeiden rantojen perässä ei tarvitse lähteä Karibialle tai Malediiveille. Kreikasta löytyy uskomattoman kauniita rantoja ja täydellisen kirkasta vettä. Saarihyppely Kreikassa on loistava tapa nähdä monia paikkoja saman reissun aikana, mutta lauttojen odottelu ja matkalaukkujen raahaaminen paikasta toiseen voi tuntua sen työläältä. Risteily Kreikassa on loistava vaihtoehto silloin, kun haluat nähdä monia paikkoja helposti ja laukkuja jatkuvasti pakkaamatta. Kotiin lähdet rentoutuneena ja monia kokemuksia rikkaampana.

Me risteilimme viime vuoden heinäkuussa Elixir Boutique Cruisesin kyydissä viikon verran Kreikassa. Elysiumiksi nimetty laiva ei hurmaa ulkopuoleta ulkonäöllään. Katselimme Ateenan satamassa, että nyt on pienen ja eriskummallisen näköinen laiva näkyvissä. Mutta kun astelimme iloisten tervehdysten saattelemana laivaan sisälle, oli vastassa lämmin tunnelma ja tyylikkäästi sisustettu laiva. Elysium ei ole ihan nuorimmasta päästä laivoja, mutta se on suurimmaksi osin remontoitu ja oikein viihtyisä. Laivan sydän löytyy takakannelta, joka on sisustettu viihtyisäksi ulkoloungeksi. Siellä syötiin niin aamiaista kuin lounastakin ja nautittiin maisemista sekä auringosta.

Kreikan saarihyppely vaihtui Peloponnesosin kierrokseksi

Heti ensimmäisenä päivänä selvisi, että reittiin olisi luvassa muutoksia. Meidän oli tarkoitus viikon aikana kierrellä ahkerasti pieniä kykladien saaria, mutta nyt kovat tuulet ja aallokko siellä suunnalla muuttivat laivan kurssia. Alkuperäisessä reitissä oli kohteina Delos, Mykonos, Naxos, Santorini ja monta pientä saarta. Se oli kuitenkin päivänselvää, että mikäli aallokko olisi kova, ei laivamatkasta tulisi nautinnollinen. Niinpä kuuntelimme tyynesti kuinka risteilyisäntä kertoi, että suunnaksi vaihtuisi Peloponnesos ja siellä suunnalla olevat saaret. Meille reitillä ei ollut niin paljon väliä, mutta muutama muu matkustaja oli muutoksesta harmissaan. Turvallisuus ja matkustusmukavuus kuitenkin ennen kaikkea.

Viikon aikana emme todellakaan harmitelleet muuttunutta matkareittiä, vaan ihastuimme päivä toisensa perään uusiin satamiin ja kohteisiin. Ensimmäisenä iltana löysimme itsemme pieneltä Hydran saarelta, jota voi sanoa Kreikan St. Tropeziksi. Satamassa oli toinen toistaan upeampia luksusjahteja ja pienissä puutiikeissa bikinit maksoivat monta sataa euroa. Normaalin paksuisella lompakolla varustetulle turistille paikka ei ollut hyvä shoppailuun, mutta pienten idyllisten kujien kiertely oli ilmaista. Mitään ei maksanut katsella myöskään paikallisten vetämää, hilpeää “Zorbas dance” tanssiesitystä.

Ensimmäisen kokonaisen päivän aamuna Elysium ankkuroitiin niin pienen rantapaikan edustalle, että kännykästäkään ei löytynyt kuuluvuuksia. Rantaan mentiin kumiveneellä ja osa porukasta jäi uimaan suoraan laivasta. Oli jännä tunne olla rannalla, kun edes google maps ei toiminut, emmekä tienneet missä oikeastaan olimme. Mutta ei meidän tarvinnutkaan tietää. Riitti, että tiesimme kuinka kauan meillä oli aikaa olla rannalla, mistä saimme kylmää juotavaa ja lopun aikaa saikin sitten lillua kirkkaassa meressä tai paistatella rannalla auringossa. Vasta myöhemmin puhelimien kuuluvuuksien jälleen toimiessa, tarkistimme puhelimen paikannustiedoista, että olimme olleet Fokiano nimisessä paikassa.

Iltapäivällä laivamme lipui päivän varsinaisen kohteen ohitse. Monemvasian linnoituskaupunki oli melkoinen ilmestys. Emme olleet kuulleetkaan koko paikasta, mutta lähdimme innoissamme tutkimaan tuota historiallista kaupunkia. Kujat olivat kapeita, eikä autolla päässyt kuin muurien ulkopuolelle. Innokkaimmat kiipesivät auringon paahtaessa korkealle kukkulan huipulle, mutta me nautimme merituulesta ja istuimme kuohuviineistä nauttien katselemaan laskevan auringon värjäävää kylää. Alempana valmistauduttiin paikallisten hääjuhlaan ja hetken vitsailimme kuokkivamme kreikkalaisissa häissä. Kävelimme kuitenkin vain ohi ja hymyilimme paikallisten riemulle.

Monemvasia mereltä

Upeiden rantojen Kreikka – Elafonissos ja Zakynthos

Elixir Cruisesilla jokaisena päivänä on rantastoppi ja illalla tullaan isompaan satamaan. Ehdottomasti upeimmat rantastopit olivat Elafonissos ja Zakynthosin suosittu Navagio Beach. Kontrasti näiden välillä oli suuri, sillä Elafonissosilla meitä oli vastassa kaksi pitkää rantaa ja vain hyvin vähän ihmisiä. Zakynthosin Navagio Beach taas on pienehkö ranta jyrkkien kallioiden välissä ja sinne saapui jatkuvalla syötöllä saaren pääkaupungista turistiveneitä. Onneksi melkein kaikki turistiveneet lähtivät pois jo puolen päivän aikaan ja me saimme olla vielä tunnin rauhallisemmalla rannalla.

Elixir Cruisesin ajatus on, että risteilet kuin omalla jahdilla. Maksimissaan laivalle mahtuu 49 matkustajaa, joten ihan yksin siellä ei saa olla, mutta kaikesta huokuu rentous. Laivalla eletään Välimeren aikataulujen suhteen, jotka ovat “sinne päin”. Uimastopit ovat aamulla, puolen päivän jälkeen syödään ja iltapäivällä saavutaan seuraavaan satamaan. Minuuttiaikatauluja ei tunneta ja seuraavan päivän ohjelmasta kerrotaan tarkemmin edellisenä iltana. Meillä tähän tosin saattoi vaikuttaa hieman sekin, että reittimme muuttui lennosta sään vuoksi ja siksi henkilökunta joutui tekemään myös uudet suunnitelmat nopeasti. Koko henkilökunta on omistajia myöten kreikkalaisia, joten alueen tuntemus on vahva. Elixir Cruises risteileekin koko kesäkauden Kreikassa ja lähdöt ovat aina Ateenasta. Tämän talvikauden Elixir on risteillyt Omanin lämmössä.

Katso alta video meidän Kreikan risteilystämme – laitathan äänet päälle!

@vaihdavapaalle

Risteily Kreikassa on loistava kesälomamatka. 🤩 Ei tarvitse lähteä kauas ja upeat rannat odottaa. Parasta on, että näet useita kohteita ilman, että tarvitsee pakata laukkuja välissä tai miettiä millä siirtyy seuraavaan matkakohteeseen. #tiktoksuomi #risteily #kreikka #matkailu #kesäloma #lomamatka #elixircruises

♬ alkuperäinen ääni – Elina | Vaihdavapaalle

Upeiden rantakohteiden lisäksi vierailimme viikon aikana pienemmissä kreikkalaisissa kylissä ja kaupungeissa, kuten Gythion, Pylos ja Ithaka. Näissä oli paljon paikallista tunnelmaa ja edullinen hintataso. Vai miltä kuulostaa puoli litraa viiniä 3,50 €? Kävimme myös Zakynthoksen kaupungissa, joka on hyvin turistinen. Kaikki muut matkustajat kenen kanssa puhuimme, olivat samaa mieltä siitä, että pienet, ei niin turistiset kylät olivat paljon mukavampia paikkoja.

Elafonissos ja Elysiym
Ithaka

Loppuhuipennuksena delfiinit ja Korintin kanava

Risteilyn viimeisenä kokonaisena päivänä oli poikkeava ohjelma. Uimastoppia ei ollut lainkaan. Sen sijaan saavuimme aamulla Itean satamaan ja hyppäsimme bussiin. Matkustimme katsomaan historiallisen Delphin raunioita, jotka oli rakennettu Apollo jumalan kunniaksi jo 700-luvulla. Vasta tuolla ymmärsimme kuinka kuuma manner-Kreikassa oikeasti oli. Olimme nauttineet viikon ajan merituulesta ja mukavista lämpötiloista ja nyt lähes 40 asteen kuumuus löi vasten kasvoja kivutessamme antiikin aikaisia rappusia. Näkymät kuitenkin palkitsivat hikisen kipuamisen. Väkisinkin mietti kuinka upeaa olisi voida käyttää aikakonetta ja nähdä miltä amphiteatterin esitykset ovat näyttäneet yli vuosituhat aiemmin.

Historiapläjäyksen jälkeen Elysiumin nokka suunnattiin kohti reitin loppuhuipennusta Korintin kanavaa. Meitä oli etukäteen varoitettu, että tuolla merimatkalla kannattaisi pitää silmät auki delfiinien varalta, eikä sitä varoitusta oltu annettu turhaan. Emme nähneet vain yhtä delfiiniparvea, vaan peräti kolme! Laivan kannella tuli melkoinen kuhina, kun delfiinit intoutuivat kilpailemaan laivamme kanssa ja ne hyppivät iloisena ilmaan uidessaan laivan vierellä. Ryntäilimme eri puolelle laivaa delfiinien perässä. Tämä on ehdottomasti ainoa oikea tapa nähdä näitä upeita nisäkkäitä – luonnossa, vapaana ja iloisina.

Auringon ollessa jo melko matalalla, saavuimme vihdoin Korintin kanavan suulle. Se on ihmisen rakentama kanava, joka erottaa Peloponnesosin Kreikan mantereesta, tehden siitä kiistellysti saaren. Kanava on niin kapea, ettei siitä mahdu suuret laivat. Lisäksi sen reunat ovat sortuneet useita kertoja ja tehneet siitä siten epävakaan laivareitin. Nyt kanava oli auennut yli vuoden kiinniolon jälkeen vain viikkoa aiemmin. Kanava on turistinähtävyys niin itse laivan kyydissä kuin rannaltakin käsin. Ihmisiä oli sillalla, kanavan yläpuolella hurraamassa, kun risteilimme yhden sillan ali. Ihastelimme kapeaa kanavaa ja mietimme kuinka onnekkaita olimmekaan, kun saimme kokea tämänkin ainakin kerran elämässä. Laivan henkilökunta valmisti alemmalla kannella meille grilli-illallista. Pian katselimmekin jo kanavan valoja pimentyneessä illassa samalla, kun nautimme reissun viimeisen illallisen laivan kannella.

Kenelle tällainen risteily Kreikassa sopii ja mitä se maksaa?

Matkustajakunta oli suurimmaksi osaksi vielä työikäistä 30-60 vuoden välillä ja melkein kaikki pariskuntia. Elysium ei ole esteetön, vaan liikuntakykyä pitää olla sen verran, että melko pitkien rappusten kiipeäminen ja kumiveneeseen siirtyminen onnistuu ellei halua viettää koko viikkoa laivassa. Tämä karsii iäkkäimmät matkustajat pois, mutta toisaalta Elysium ei ole myöskään mikään bilelaiva, joten yöelämää etsivän kannattaa ehkä valita jokin toinen risteily. Kaikkein parhaiten tämän tyyppinen risteily sopii aikuisille pariskunnille. Lapset ovat tottakai myös tervetulleita, mutta kovin pienten lasten kanssa kumiveneeseen siirtyminen voi olla haastavaa, eikä laivalla ole erityistä ohjelmaa lapsille.

Elixir Cruisin risteilyihin sisältyy puolihoito eli aamupala ja joko lounas tai illallinen. Ruoat ovat erinomaista tasoa ja saatavilla on paljon kreikkalaista ruokaa. Eipä muualla ole tullut syötyä feta-munakkaita aamupalalla. Laivalla on jatkuvasti tarjolla vettä ja kahvia/teetä, mutta muuten juomat eivät kuulu hintaan. Viikon risteilyjen listahinnat ovat alkaen 2600€ per henkilö, mutta Elixir Cruisesilla on satunnaisesti kampanjoita, jolloin risteilyn voi ostaa alennettuun hintaan. Parhaillaankin taitaa olla -10% tarjous kesän risteilyistä. Suomessa Elixir Cruisesin risteilyjä myy Elämys Cruises, jonka kautta kannattaa kysyä tarjousta.

Comments

  • 4.2.2023

    Niin, noinhan se pitääkin asennoitua, että reitti voi aina muuttua. Ja kuten kerroit, huono sää ja risteily ei varsinaisesti ole miellyttävä yhdistelmä. Jos asennoituu muutoksiin hyvin, kokemus on varmasti itsellekin miellyttävämpi. Kieltämättä hienolta näyttää Kreikan rannat. Delfiinien tuleminen vastaan piristää kyllä aina merille ollessa!

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on