Image Alt

Matkablogi

Eläinten keskellä Etelä-Afrikassa – Marloth Park ja Genet House

Omatoiminen safari on melkoista takamuksen kuluttamista auton penkillä. Kun me varasimme tämänkertaisen reissun Krugeriin, päätimme viettää pienen hengähdystauon myös jossain hetken paikallaan. Allekirjoittaneen näkemyksellä se tarkoitti paria yötä eli yhtä kokonaista päivää samassa paikassa. Johan siinä päivässä on akut ladattu, eikö? Tämä yhden päivän “lepoloma” toteutettiin heti reissun kärkeen ja se oli oikein hyvä startti eläinrikkaalle Etelä-Afrikan reissullemme.

Virgin Airlinesin lentomme laskeutui aamupäivällä klo 11 jälkeen ja pääsimme starttaamaan vuokra-automme pari tuntia myöhemmin. Yleensä olemme saapuneet Johannesburgiin aiemmalla lennolla, jolloin on jäänyt enemmän aikaa ajaa valoisalla. Nyt oli melko selvää, että olisimme perillä vasta pimeällä. Kohteena meillä oli Krugerin kansallispuiston kupeessa oleva Marloth Park, jonne oli yli 400 kilometrin matka. Lounastauon, kauppakäynnin ja pitkän tietyömaaruuhkan jälkeen olimme perillä majoituksessamme vasta kahdeksan jälkeen illalla. Sinä iltana kaaduimme pitkän ja väsyttävän matkustusrupeaman jälkeen aikaisin illalla sänkyyn. Tämä oli hyvä asia, sillä aamulla meitä odotti (ihan vapaaehtoisesti) aikainen herätys.

Olimme valinneet Booking.comissa huikeat 9,7 pistettä saaneen Genet Housen majoitukseksi eläinten vuoksi. Marloth Park on täynnä majoituksia joiden pihalla eläimet vierailevat. Selasin kymmeniä paikkoja läpi ja eläinbongausnäkökulmasta Genet Housen B&B vaikutti ehdottomasti parhaalta. Paikan päällä valintaa ei tarvinnut katua. Paikka oli todellakin eläintenystävän unelmamajoitus heti aikaisesta aamusta alkaen. Heräsin auringonnousun aikaan ja kurkin verhojen välistä pihalle. Ei näkynyt mitään. Meni puolisen tuntia ja kuulin ulko-oven kolahduksen. Silloin tiesin, että on aika nousta ylös. Oli nimittäin aika ruokkia kudut!

Genet Housen pihalla vierailee lähes päivittäin lauma villejä isokuduja. Ne loikkaavat lodgea ympäröivän aidan yli ja tulevat ruokailemaan. Niille tarjoiltiin pieni määrä pelletti-tyyppistä eläimille sopivaa ruokaa ja vähän hedelmiä. Kaikki tuntui uppoavan oikein mainiosti. Aamulla paikalle saapuneessa laumassa oli pelkästään naaraita ja nuoria kuduja, mutta myöhemmin päivällä paikalle saapui myös komea, sarvipäinen uros. Meillä oli hyvä tuuri ja kudut tulivat päivän aikana paikalle useamman kerran ja vielä seuraavana aamunakin, kun olimme lähdössä kohti Krugeria.

Sarvipäinen uroskudu ruokaa kerjäämässä.

 

Marloth Park – kävellen eläinten keskelle

Siinä missä Krugerin kansallispuistossa on autosta poistuminen sallittua vain määrätyillä paikoilla, voi Marloth Parkissa kävellä (tai vaikka pyöräillä) oman mielensä mukaan mihin tahansa. Marloth Park rajoittuu Krugeriin, mutta näiden kahden puiston välissä kulkee aita. Krugerissa voi tavata kaikki mahdolliset Afrikan niin sanotut suuret eläimet (norsu, sarvikuono, puhveli, leopardi ja leijona), mutta Marloth Parkissa nämä ihmiselle vaaralliset eläimet loistavat poissaolollaan. Teoriassa. Kävimme Genet Housessa majoittuessamme kävelyllä ja kysyimme majoituksestamme miten on petoeläinten laita alueella. Kuulema leopardeja on vain kuusi ja leijonat tulevat alueelle satunnaisesti. Tämä tietohan tuntuikin huojentavalta iltapäiväkävelylle lähtiessä. Not. Lähdimme liikkeelle siitä huolimatta.

Saimme pian Krugerin raja-aidan vieressä kulkiessamme huomata miksi petojen pitäminen alueelta ei oikein toimi. Mekin olisimme päässeet käytännössä hieman kumartumalla kulkemaan aidan ali Krugeriin usemmastakin kohdasta. Onneksi kuitenkaan tuolla kävelyllä ei tullut leijonia tai muutakaan pelottavaa vastaan. Kirahveja olisimme mielellämme nähneet, mutta kävelyretken ainoiksi bongatuiksi eläimiksi jäivät muutamat seeprat. Niitä oli kyllä mukava katsella melko lähietäisyydeltä ilman aitoja välissä.

Marloth Parkissa on lukuisia majoituspaikkoja pienistä isompiin lodgeihin. Sieltä löytyy myös erittäin kohtuuhintaisia suuria, hyvätasoisia taloja (monissa on uima-altaat), jos matkustaa isommalla porukalla ja haluaa majoittua omatoimisesti saman katon alle. Mitään julkista liikennettä ei tietääkseni ole eli tänne on varattava joko etukäteen majoituksen kautta kuljetus tai liikuttava vuokra-autolla. Pari ravintolaa ja pieni kauppa Marloth Parkista myös löytyy.

 

Eri eläinvieraat päivällä ja illalla

Kudut eivät olleet ainoita Genet Housen pihapiirissä vierailevia eläimiä.  Genet House osoittautui aivan mahtavaksi paikaksi viettää yksi akkujenlatauspäivä. Kudut tulivat useamman kerran päivän aikana kyläilemään, mutta ne eivät suinkaan olleet ainoita eläimiä, mitä piha-alueella liikkui. Paikan omistaa eläinrakas keski-ikäinen pariskunta ja heillä on piha-alueella ruokintapaikkoja linnuille ja muille pienemmille eläimille. Päivällä pihalla vieraili tirppa jos toinenkin ja pari kilpikonnaakin köpötteli pitkin pihaa.

Illalla hämärän laskeutuessa odotimme innoissamme, kun terassin katossa majailevat pienet korvamakit (tunnetaan suomeksi myös nimellä galago) heräilivät päiväuniltaan. Kyseessä on maailman pienin kädellinen ja se painaa noin 100-300 grammaa. Kyseessä on noin oravan kokoinen, suuret silmät omaava suloinen otus. Meillä oli kamerat viritettynä, mutta hämärällä noin yhdeksän metriä sekunnissa liikkuvan minimaalisen otuksen kuvaaminen osoittautui ylivoimaiseksi tehtäväksi ja päätimme nopeasti hylätä kamerat ja keskittyä pienten korvamakien katseluun. Niitä lähti pesästä useampi liikkeelle. Ne suuntasivat läheisiin puihin saalistamaan hyönteisiä, mutta kävivät myös ruokintapaikalla syömässä niille asetettuja hedelmän paloja. Näitä englanniksi bush babyn nimellä tunnettuja yöeläimiä on vaikea nähdä luonnossa, mutta useammin ne kuulee. Bush baby nimi tulee eläimen vauvan parkaisulta kuulostavasta ääntelystä.

Kun minikokoiset galagot olivat kaikonneet yöretkilleen siirryimme illalliselle. Meidän lisäksemme Genet Housessa majoittui samaan aikaan amerikkalaispariskunta ja kuten Afrikan kohteissa niin usein on tapana, meidät istutettiin illalliselle samaan pöytään. Onneksi matkailusta löytyi yhteistä jutun juurta sillä majatalon emäntä kokkasi meille kolmen ruokalajin illallisen. Pääruokana oli erinomaisia possun ribsejä salaatin ja valkosipulipatongin kanssa. Samalla, kun nautimme illallista, vilkuilimme jatkuvasti myös viereiselle ruokintapaikalle. Siellä odotti ruokailijaa pieni valikoima hedelmiä ja maustamatonta lihaa. Genet House nimitys ei ole tuulesta temmattu, vaan se on nimetty säännöllisesti vierailevan genetin mukaan. Kyseessä on kissan ja näädän sekoitukselta näyttävä sivettikissa.

Valitettavasti tuona iltana genettiä ei kuulunut illalliselle. Amerikkalaispariskunta luovutti illallisen jälkeen ja lähti nukkumaan. Kun kyse on eläimistä, me emme luovuta kovin helposti, vaan jäimme vielä odottelemaan. Saimmekin aivan odottamatonta seuraa. Paikan omistaja siivoili pöytää ja huikkasi hetken kuluttua, että pihan toiselta puolelta on tulossa paikalle iso bush baby. Olimme yhtä kysymysmerkkiä, koska emme olleet edes tienneet tälläisen eläimen olemassa olosta. Hetken kuluttua näimme kuitenkin selvästi aiempia suuremman, melkein kissan kokoisen eläimen tulevan pihan poikki ja hyppäävän terassin katolle. Pian se jo laskeutui terassin toiselta puolelta, aivan meidän vierestä palmua pitkin ja tassutteli ruokapaikalle. Ilta oli todellakin pelastettu, kun ihmettelimme tuota aivan outoa eläintä, joka mutusteli hedelmiä parin metrin päässä meistä. Jos meidän lajintunnistus meni oikein, niin kyseessä on suomeksi paksuhäntägalago.

Jäimme vielä tämän ison galagon kadottua tiehensä päivystämään genettiä. Siitä ei näkynyt vilaustakaan, mutta siinä kahden kesken Afrikan yössä istuskellessamme kuulimme leijonien ääntelyä. Ensin kauempaa. Hetken päästä jo selvästi lähempää. Kun on kerran kuullut leijonan kutsuhuudon, sen tunnistaa aina. Sen kuulemisessa on oma tunnelmansa, mutta nyt kun on kahden kesken ulkona ja leijonien ääntely tuntuu kuuluvan jo nurkan takaa, saattaa tulla odottamaton halu siirtyä sisätiloihin. Juuri niin meille kävi ja genetti jäi siltä illalta näkemättä. Onneksi näimme sellaisen myöhemmin ensimmäistä kertaa elämässämme Krugerissa Shingwedzin leirissä.

 

Genet House faktat

  • Eteläafrikkalaispariskunnan omistama Bed & Breakfast.
  • Meillä oli paikan suurin huone (44 neliötä) ja maksoimme siitä noin 90 € yöltä sisältäen aamupalan.
  • Illallinen ei kuulunut hintaan, mutta on mahdollista ostaa erikseen muistaakseni noin 20 euron hintaan (meillä ei valitettavasti ole ylhäällä mitä maksoimme siitä).
  • Genet Housessa on “honesty bar” eli voit käydä hakemassa kylmäkaapista juomaa ja kirjata sen vihkoon ylös. Maksat juomat lähtiessäsi.
  • Tässä mainittujen eläinten lisäksi pihalla tai aidan ulkopuolella vierailee kuulema säännöllisesti myös seeproja ja satunnaisemmin kirahvi tulee syömään pihapuusta.
  • Voit varata majoituksen jostain varaussivustolta tai suoraan Genet Housen kotisivuilta.

 

Iso suositus Genet Houselle, jos etsit tämän tyyppistä paikkaa parin päivän rentoutumiseen. Marloth Parkista on parisenkymmentä kilometriä Krugeriin ja myös Genet House voi organisoida safarin joko Krugeriin tai Marloth Parkin sisällä. Me kuitenkin omasta kokemuksestamme suosittelemme ehdottomasti hyödyntämään kansallispuiston omia majoituksia, jotta aikaa ei kulu edestakaisin puiston ulkopuolella ajeluun ja portilla jonotteluun.

 

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on