Image Alt

Matkablogi

Verla – Luontoa, historiaa ja kulttuuria

Kaupallinen yhteistyö UPM Verlan tehdasmuseon kanssa

Tunnetko sinä Suomen maailmanperintökohteet? Verla on yksi niistä ja vain parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Metsien ja peltojen ympäröimiä teitä ajeltuamme, kuului autosta heti Verlan parkkipaikalle ajaessamme innostuneet hihkaisut. Vieressä virtasi vesi ja komea Patruunan Pytinki tervehti paikalle saapujia ylväällä olemuksellaan. Paikka vaikutti kutsuvalta jo ennen kuin olimme ehtineet edes autosta ulos. Aurinkoisena kesäpäivänä liikkeelle oli lähtenyt runsaasti muitakin ihmisiä. Oli ensimmäinen kesäpäivä, kun alueella järjestettiin kesätori. Jo ensivilkaisulla kävi selväksi, että Verla on hyvä paikka viettää kesäpäivää. Alueelta löytyi kivoja pieniä käsityöpuoteja, ravintola ja pöytiä niin ulkona kuin sisällä, upeat maisemat järvelle ja tietenkin itse Verlan museo, joka osoittautui paljon mielenkiintoisemmaksi kuin osasin odottaa.

UNESCO:n maailmanperintökohde upeissa maisemissa

Verla on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. UNESCO:n maailmanperintökohteiksi pääsevät kohteet katsotaan koko ihmiskunnan yhteiseksi omaisuudeksi niiden merkityksellisyyden vuoksi. Maailmasta ei löydy muita metsäteollisuuden kohteita maailmanperintölistalta. Verlan vanha puuhiomo ja pahvitehdas on ainutlaatuinen ja hyvin säilynyt. Koko maailmanperintökohde on suojeltu. Kaikkiaan Suomesta löytyy seitsemän maailmanperintökohdetta, joista Suomenlinna lienee tunnetuin. Maailmanlaajuisesti UNESCO:n maailmanperintökohteita on reilut 1100.

Tunnustan, etten ole mikään erityinen museoiden kiertelijä ja ajatus opastetusta museokierroksesta toi mieleeni edellisen museovierailun Kreikassa, jossa opas kierrätti meitä pahasti vaurioituneen patsaan luota toisen luo ja kertoi pitkästi niiden historiasta. Verla oli jotain ihan muuta. Se oli tarinoita. Oppaamme oli todella hyvä ja kertoi elävästi tehtaan toiminnasta ja sen työntekijöistä. Sen sijaan, että olisimme ihmetelleet yksittäisiä esineitä, hän vei meidät aikamatkalle siihen aikaan, kun tehtaalla vielä tehtiin yhdessä osassa talvisin töitä niin kylmissä oloissa, että hameenhelmat jäätyivät ja toisessa rakennuksessa työskenneltiin jopa 70 asteen lämpötiloissa. Päivät olivat pitkiä, kuten myös työurat. Kun muistelen museokierrosta, voin melkein nähdä ihmiset pahvitehtaalla tekemässä töitä. Paikka on niin hyvin säilynyt, että Verlassa ihmetellään tehdasta, tuotantoa ja Suomen vanhaa työhistoriaa, ei yksittäisiä esineitä, vaikka niitäkin toki riittäisi.

Verlan tehdas oli toiminnassa 1870-luvulta 1960-luvulle. Museo on ollut toiminnassa vuodesta 1972 alkaen. Museokierrokset ovat opastettuja ja yksi kierros kestää noin tunnin. Pääsylipun voi ja varata siten haluamansa ajankohdan kierrokselle jo ennen paikalle saapumista. Liput voi toki ostaa myös paikanpäältä. Yhden lipun hinta on 12 euroa. Verlaan käy myös museokortti. Alueelle on vapaapääsy ja siellä on myös näyttelyitä, joita voi kierrellä maksutta. Lapset voivat ilahtua kanoista ja käydä paijaamassa lampaita.

Majoittujana koet seesteisen Verlan alueen

Olin liikkeellä ystäväni kanssa ja jäimme Verlaan yöksi. Sähköpostiin oli kilahtanut avainkoodi ja vaikka alueen kartta ei ihan kaikkien mökkien numeroita näyttänytkään, google maps näytti. Meidän mökki oli remontoitu vanhaa kunnioittaen ja sieltä löytyi kaikki tarvittava suihkua lukuun ottamatta. Mutta kuka nyt haluaisi käydä tylsässä suihkussa, jos vaihtoehtona on lähellä oleva rantasauna, minkä ikkunasta aukeaa upeat maisemat yhteen harvoista Suomen maailmanperintökohteista.

Olin varannut meille etukäteen netistä laavun, joka sekin löytyi ihan mökkimme lähistöltä. Verlan mökkien asiakkaat voivat varata laavun käyttöönsä. Vaikka lämpöä ei tuolloin kesäkuun alussa ollutkaan ihan liiaksi, tuli Verlassa sellainen tunne, että nyt oli kesä oikeasti alkanut. Kävimme nuotiomakkaroiden jälkeen vielä kiertelemässä museon ympäristössä, kun päivävieraat olivat lähteneet. Mikäli jäät Verlaan yöksi, suosittelen kiertelemään päärakennusten luona niin päivällä kuin illallakin. Paikan tunnelma muuttaa muotoaan, kun päivävieraiden iloinen puheensorina muuttuu hiljaisuudeksi, eikä missään näkynyt muita ihmisiä. Oli hienoa saada kokea nämä Verlan molemmat puolet.

Mikäli yövyt Verlassa, voit päästä jatkamaan aikamatkaa esimerkiksi tehtaan työntekijän vanhassa mökissä. Voit myös kokeilla jotain uutta ja yöpyä puuhun kiinnitetyssä teltassa. Kurkkaa kaikki majoitusvaihtoehdot Verlan sivuilta.

Osa mökeistä on rannalla ja osaan saa ottaa koiran mukaan. Kaikki on hyvin omatoimista eli varaus netissä, avainkoodi tulee sähköpostitse, omat lakanat ja aamupalatarvikkeet mukaan ja varaudu tekemään loppusiivous. Saat nauttia rauhasta ja luonnonläheisyydestä. Alue oli niin mahtava, että tänne olisi mukava palata uudelleenkin muutamaksi päiväksi ja tutustua myös ulkoilureitteihin. Repoveden kansallispuisto on ollut pitkään suunnitelmissa ja Verlasta on sinne lyhyt matka.

Koe Verlan alue myös meloen

Verlaa ympäröivä vesi on uskomattoman kirkasta. Vesilinnut sukeltelivat kalojen perässä ja osalla oli isot poikueet mukana. Me lähdimme tutustumaan meloen Verlan vesialueeseen Hang Outdoorsin Tonyn kanssa, joka vetää ryhmille opastettuja retkiä kajakeilla. Kajakkeja ja sup-lautoja voi myös vuokrata päiväksi tai tunniksi. Jos edellisenä iltana oli Verlan tehdasalueella ollut museoalueella seesteinen tunnelma, niin se sama rauha löytyi keskellä päivää myös melontaretkellä. Alueella ei juurikaan ole veneliikennettä (koska se on kahden padon välissä) ja saimme meloa kaikessa rauhassa. Isokoskelopoikueen ja muutamien muiden vesilintujen lisäksi järvellä ei ollut muita liikkujia.

Pääsimme kokeilemaan myös millaista oli meloa virtauspaikassa ja se oli samaan aikaan jännittävä ja innostava kokemus. Vuokrattavat kajakit ovat hyvin kevyitä ja helppoja melottavia kokemattomallekin. Aiempaa melomiskokemusta ei tarvitse olla, mikäli haluat ulottaa Verlan alueen kokemisen myös vesille.

Verla on loistava päiväretkikohde kesälomalla tai viikonloppuna

Kaiken kaikkiaan Verla pääsi yllättämään todella positiivisesti. En ollut kuullut Verlasta aiemmin ja instagramissa tekemäni kyselyn perusteella en ollut sivistysaukkoni kanssa ollenkaan yksin. Jos hakusessa on päivä- tai viikonloppuretkikohde pk-seudulta sopivan matkan päässä, tässä sinulle loistava vaihtoehto. Kehäkolmosen päästä ajeli Verlaan reilun tunnin. Lahdesta matkaa on vain 70 kilometriä. Sähköautollakin voi saapua huoletta paikalle, kun parkkipaikalta löytyy latauspaikat. Kesäaikaan Verlaan tulee myös bussikyyti Kouvolasta, jos liikut julkisilla.

Ravintola Verla ansaitsee erityismaininnan todella hyvistä, gluteenittomista vohveleistaan. Niitä saa niin suolaisena kuin makeana. Muistelen edelleen kaihoisasti syömääni nutellavohvelia ja parasta lohikeittoa vuosiin.

Kaikki on tietenkin suhteellista, mutta mielestäni Verla on myös hyvin kohtuullisesti hinnoiteltu matkakohde niin majoituksen, pääsylippujen kuin ruokienkin suhteen.

Verlalla on Visit Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland -merkki, jonka tehtävänä on helpottaa kestävien matkakohteiden tunnistamista.

Voisiko Verla olla sinun tämän kesän matkakohde?

Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    21.6.2023

    Jokunen vuosi sitten käytiin Verlassa ja täytyy kyllä todeta, että meidänkin oppaamme oli erinomainen, ja kierros niin ikään lämpinänä kesäpäivänä todella miellyttävä. Me oltiin vain päiväretkellä, tai oikeammin pysähdyttiin, kun oltiin tulossa muualta. Tuo yöpyminen olisikin ollut mahtava idea. Täytyy pitää mielessä. Iso suositus tälle kohteelle!

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on