Boutique -risteily Azamaralla Karibian merellä
Kaupallinen yhteistyö Azamara ja Elämys Cruises
Jos haluat lomalta hemmottelua, hyvää ruokaa, loistavaa palvelua ja upeita kokemuksia, risteily Azamaralla voi olla juuri sinulle sopiva matka. Näiltä laivoilta et löydä liukumäkiä, pelihuoneita tai kasinoa. Sen sijaan kaikki rentouttavan pariskuntaloman ainekset on kasattu yhteen ja samaan pakettiin. Azamara on aikuiseen makuun. Matkustajamäärä laivalla mitataan sadoissa, eikä tuhansissa ja laiva on suuriin risteilijöihin verrattuna pienehkö. Tunnelma oli pääsääntöisesti rauhallinen, mutta illan tullen matkustajat kiiruhtivat tanssilattialle sellaista vauhtia, että jäimme todellakin ihmetellen vain katsomaan – ennen kuin olimme itsekin bändin edessä tanssimassa. Azamaralle on toki myös lapsiperheet tervetulleita, mutta meidän Karibian risteilyllä ei ollut ainuttakaan lasta ja suosittelisinkin lapsiperheitä valitsemaan varustamon, jolla on tarjota ohjelmaa ja aktiviteetteja myös lapsille.
Karibian risteily talvella on ihana kokemus
Meidän reittimme oli itäinen Karibia ja kohteet pääsääntöisesti ennestään tuttuja. Se antoi meille vapauden jättää suorittaminen vähemmälle ja rentoutuminen enemmälle. Azamaran laivat nimittäin saapuvat yleensä aikaisin aamusta satamaan ja lähtevät liikkeelle melko myöhään. Jos matkailijapersoonasta löytyy suorittajan vikaa, voi tämä tarjota oivan mahdollisuuden siihen, että liikkeellä ollaan tutustumassa uuteen kohteeseen aamusta iltaan ja laivalla kaadutaan väsyneinä sänkyyn päivän päätteeksi. Allekirjoittaneella saattaa olla mainittuun käyttäytymiseen pienoista taipumusta, mutta tällä risteilyllä keskityttiin enemmän rentoutumiseen ja vähemmän suorittamiseen. Vain St Maartenilla olimme liikkeellä ihan koko päivän, koska siellä otettiin vuokra-auto alle ja kierrettiin käytännössä koko saari.
Karibian saaret ovat täydellinen lomakohde talvella säiden puolesta. Lämmintä oli koko loman ajan noin 27-28 astetta ja ilmankosteus tuntui maltilliselta. Ei siis ollut lainkaan läkähdyttävän kuuma, vaan tällaiselle vilukissalle aivan täydellinen keli. Maisemat Karibialla ovat kauniit meni sitten mille saarelle tahansa. Me kiersimme viikon aikana Puerto Ricon, St Johnin, Antiguan, St Kittsin, St Maartenin ja Tortolan. Alunperin risteilysuunnitelmaan kuului pari pienempää saarta, mutta suunnitelmaa jouduttiin muuttamaan, koska ne olisivat olleet satamia, jonne olisi pitänyt siirtyä laivasta pienillä yhteysaluksilla (tendereillä). Valitettavasti maininkia oli sen verran paljon, että tämä ei olisi ollut turvallisesti mahdollista, joten Azamaran henkilökunta muutti suunnitelmia ja satama löytyi joka päivälle.
Azamara on tasokasta ruokaa arvostavan valinta
Risteilylaivat voidaan jakaa varustamoittain eri kategorioihin, joita ovat mainstream, premium, boutique ja luxury. Lisäksi on vielä expedition -laivat, jotka risteilevät esim. Etelämantereella ja Huippuvuorilla. Niitäkin on monen eri tasoisia. Azamara kuuluu boutique -kategoriaan. Tämä tarkoittaa laatua ja korkeaa tasoa monessa asiassa ja ruoka on yksi niistä. Allekirjoittanut piti erityisesti siitä, että aamupalalla sai perusruokien lisäksi chiansiemeniä mantelimaidossa tuoreiden marjojen kanssa, mitä ei todellakaan voi mainstream -varustamoilla odottaa. Kuten yleensä muillakin risteilyillä, myös Azamaralla voit valita syötkö pääruokaravintolassa, jossa kaikki ruoat tilataan listalta ja tuodaan suoraan pöytään tai sitten buffetissa, jossa keräät ruoat itse. Me testasimme molemmat ja päädyimme syömään yleensä buffetissa, koska siellä oli myös erinomainen smoothiebaari, vohvelipiste ja tietenkin omelettipiste. Kaikki tilaukset luonnollisesti tuotiin suoraan pöytään. Yksi merkittävä syy, miksi päädyimme buffetiin, oli myös se, että siellä pääsi syömään ulkona laivan takakannella. Pääruokaravintola taas on kokonaan sisätilaa. Parina aamuna tilasimme aamupalan myös suoraan hyttiin ja söimme sen parvekkeella.
Myös illallisella valittavana oli nämä kaksi vaihtoehtoa ja söimme molemmissa vaihtelevasti riippuen siitä kuinka kauan halusimme ruokailuun käyttää aikaa. Lounaalla oli lisäksi ruokaa tarjolla myös allasravintolassa. Valinnanvaraa siis löytyi ja kaikki ruoka oli hyvää. Erikoisuuksiakin riitti listalla tilattavana. Matkakumppani Petri maisteli mm. sammakonkoipia ja viiriäistä illallisella. Lisäksi söimme kahtena iltana lisämaksullisissa erikoisruokaravintoloissa. Viimeisen illan kruunasimme Chef’s Table illallisella, johon kuului seitsemän ruokalajia ja jokaisen ruokalajin kanssa tarjoiltiin sille valittu viini. Tämä syötiin kahdeksan hengen pöydässä yhdessä muiden matkustajien kanssa. Muuten söimme illalliset kahden hengen pöydissä.
Azamara on pukeutumisen suhteen hyvin casual. Pukeutumiskoodi on ainoastaan yhdelle illalle ja se on nimeltään White Night. Silloin koko laiva pukeutuu valkoisiin vaatteisiin ja laivan kannella järjestetään illallinen ja sen jälkeen bileet. Allaskansi muuttuu suureksi ravintolaksi. Buffetillallisella laivan päällystö on tarjoilemassa ruokaa matkustajille ja laiva onkin silloin myöhään satamassa paikallaan. Ruoassa ei ole säästellä, vaan tarjoilut olivat todella hulppeat. Kun bändi ryhtyi soittamaan tanssimusiikkia, täyttyi tanssilattia hetkessä. Oli hieman huvittavaa katsoa, kun vieressä oli toisen varustamon boutique -laiva ja siellä näytti olevan aivan kuollut meininki, kun taas meidän laivalla raikui musiikki ja iloinen nauru.
Reitit ympäri maailmaa ja erikoisemmat satamat
Azamaralla on neljä laivaa, jotka ovat kaikki samanlaisia keskenään (me olimme Azamara Onwardilla). Ne risteilevät niin Amerikoissa, Karibialla, Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa kuin Oseaniassakin. Reiteistä löytyy siis valinnanvaraa jokaiseen makuun. Koska laivat ovat pienehköjä, pääsevät Azamaran laivat myös pienempiin satamiin, joihin isommat risteilijät eivät mahdu. Koska matkustajia on maksimissaankin alle 700, onnistuu rantautuminen myös tendereillä eli laivan omia pelastusveneitä käyttäen. Näin laiva voidaan ankkuroida sellaisen kohteen edustalle, jossa ei ole riittävän suurta laituria ja rantautuminen hoituu pelastusveneiden avulla. Tämä tarjoaa matkustajille mahdollisuuden nähdä hyvin monenlaisia kohteita risteilyn aikana.
Azamara on ns. destination focused eli ajatuksena on, että kohteet ovat se pääjuttu vaikka laivallakin kaikki on huipputasoa. Azamara yleensä tuleekin rantaan aikaisin aamulla ja lähtee vasta myöhään illalla pois, jolloin maissa ehtii nähdä ja kokea paljon. Varustamon oma retkivalikoima on erinomainen ja ne ovat yleensä hyvin järjestettyjä. Me kävimme parilla snorklausretkellä. Odotimme tosin, että ne olisi olleet katamaraanilla, mutta ne olivatkin tasapohjaisella veneellä, joka ei ollut mikään kovin idyllinen. Itse retket olivat kyllä oikein mukavia, jos ei huomioida ensimmäisellä retkellä ollutta, äärimmäisen rasittavaa snorklausohjaajaa. Rausku, merikilpikonna ja paljon värikkäitä kaloja tuli nähtyä, mikä oli se tärkein juttu.
Kävimme Antigualla myös Azamaran järjestämällä helikopterilennolla, joka ylitti odotukset ihan täysin. Alun perin meidän piti mennä hieman pidemmälle lennolle naapurisaarelle lentämään tulivuoren kraaterin yli, mutta se retki oli peruttu. Minulle tuo oli ensimmäinen kerta koskaan helikopterin kyydissä. Antiguan näkeminen ilmasta käsin oli jo itsessään tosi upea kokemus, mutta helikopterikyyti itsessäänkin oli mahtava kokemus. Olen ollut monta kertaa Afrikassa pienlentokoneen kyydissä, mutta helikopteri oli siitä huippu, että sillä lennettiin välillä tosi matalalla ja kaarrelttiin kukkuloiden välitse. Eikä se ollut yhtään pelottavaa! Olin aivan fiiliksissä koko lennon ajan ja haluaisin jo heti uudelleen helikopterin kyytiin.
Maksullisten retkien lisäksi Azamara järjestää kerran risteilyn aikana Azamazing-illan satamassa. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustajilla on mahdollisuus osallistua maksutta paikalliseen esitykseen laivan ulkopuolella. Meidän risteilyllä Azamazing-ilta oli St Maartenissa ja satama-alueelle oli viritetty lava, jossa oli paikallinen bändi soittelemassa Karibian rytmejä. Mukana oli myös koristelluissa asuissa tanssijoita. Pakko kuitenkin rehellisesti sanoa, ettei esitys tehnyt meihin suurta vaikutusta ja lähdimmekin sieltä hieman etuajassa ennen esityksen loppua takaisin laivaan ja illalliselle. Petri joka on ollut useamman kerran Azamaralla kommentoi, että aiemmin Azamazing-illat ovat olleet paljon vaikuttavampia.
Alta voit katsoa (huom! laita äänet päälle, että kuulet selostuksen) TikTok -videon meidän risteilystä:
Mitä risteily Azamaralla maksaa ja mitä hintaan kuuluu?
Azamaran risteilyt eivät ole edullisimmasta päästä, mutta eivät kalleimmastakaan. Karkeasti voi sanoa, että hinta lähtee 200-250 eurosta yötä kohti per matkustaja. Hinta riippuu hyvin paljon valittavasta hyttikategoriasta ja risteilyn ajankohdasta. Edullisin on sisähytti Välimerellä kauden alussa keväällä tai lopussa syksyllä. Silloin viikon risteilyn voi saada edullisimmillaan 1400 eurolla. Sesongin kysytyimpään aikaan hinnat ovat korkeammat. Azamaran hintoihin sisältyy aina palvelumaksut (mainstream risteilijöillä noin 15 € / yö / matkustaja), joten niistä ei tule lisähintaa. Peruskategorian hytit on remontoitu, mutta osittain laivan ikä niissä vielä näkyy ja esimerkiksi suihku oli hyvin pieni. Sviitit ovat täysin uudistettuja ja kuin uudella laivalla.
Azamaralla risteilyn hintaan sisältyy myös kattavasti juomia. Kaikki alkoholittomat juomat kuuluvat hintaan, mutta lisäksi valittavana on iso määrä alkoholillisia juomia oluista ja viineistä cocktaileihin. On myös hyvä huomioida, että Azamaran ruoat ovat niin hyviä, ettei välttämättä tule tarvetta vierailla lisämaksullisissa erikoisravintoloissa, ellet ole todellinen ruokahifistelijä. Me (tai etenkin Petri) halusimme testata myös erikoisravintoloita, mutta olisin pärjännyt mainiosti ilmankin. Lisäksi kävimme mm. nauttimassa high tean (näkyy ylempänä Tiktok-videolla), joka olisi sekin arvokas itsessään jollain muuten edullisemmalla laivalla. Aamupalan voi tilata maksutta myös suoraan hyttiin ja valikoima on todella kattava. Esimerkiksi MSC:llä hyttiin tilattavaan aamupalaan ei saanut lainkaan mitään lämpimiä ruokia, mutta Azamaralla sai tilattua todellakin ”mitä vain”.
Voikin sanoa, että Azamaran hinnalla saa laatua. Se koostuu monista osista, kuten pienestä matkustajamäärästä ja suhteessa isosta henkilökunnan määrästä. Koskaan ei tarvinnut kauaa istua ravintolan pöydässä tai allastuolissa, kun joku oli kysymässä mitä saisi olla. Laatu tarkoittaa myös paksuja pehmusteita allastuoleissa, isoja paksuja pyyhkeitä ja ylipäänsä sitä, ettei tarvitse miettiä vähän väliä kuuluuko jokin risteilyn hintaan vai ei, koska lähes kaikki kuuluu. Matkan kokonaishinta on siis helpompaa arvioida etukäteen, kun lisämaksullisia elementtejä on vähemmän.
Azamaran risteilyille suomalaisen Elämys Cruisesin kautta alennettuun hintaan
Jos nyt alkoi risteilykuume nousta, helpotusta asiaan löytyy Elämys Cruisesin kautta. He tarjoavat koodilla ”vaihdavapaalle” 200 € alennuksen Azamaran vähintään viikon mittaisista risteilyistä per hytti, kun varaus tehdään tammikuun 2023 loppuun mennessä. Azamaran risteilyjä pääset katsomaan Elämys Cruisesin sivuilta. Tiedustelut ja varaukset meilitse (myynti @ elamyscruises.com). Jos olet oikein nopea, niin 26.1.2023 mennessä tehtyihin varauksiin on mahdollista saada Matkamessutarjouksena jopa 700 dollaria käyttörahaa laivalle. Tämän voi käyttää esim. retkiin, kylpylähoitoihin tai erikoisruokaravintoloihin.
Katso vielä alta video meidän Azamaran sviitistä. Se oli aivan täydellinen kahdelle. Yövyimme alkumatkan parvekehytissä ja viimeiset kolme yötä tässä sviitissä, jotta pääsimme testaamaan molemmat.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Kieltämättä vaikuttaa varsin hienolta kokemukselta! Ja tuo helikopterilento on sellainen, joka itseänikin kiinnostaa. En ole koskaan minäkään ollut helikopterilennolla. Enkä myöskään itse asiassa pienlentokoneen, vaikka sellaista esim. Okavango Deltalla pitkään harkittiin.
Elina | Vaihda vapaalle
Azamara oli kyllä hieno kokemus! Tykkäsin tosi paljon ja oli sellainen juuri sopivan rentouttava reissu. 🙂 Helikopterilennosta saa mun mielestä vielä enemmän irti kuin pienlentokonelennosta. Toki ne mitä olen pienlentokoneessa ollut, on ollut ihan puhtaita siirtymiä, eikä varsinaisia maisemalentoja eli suht korkealla ollaan menty. Okavangon yli lentäminen olisi kyllä varmasti upeaa.
Olly
Kaunis näkymä!
Jenni | Boardingtime
Siis kuulostaa just mun tyyppiseltä risteilyltä! 👌🏽😊 Pienempi laiva, ei liukumäkiä yms. ja tasokas ruoka. Ou jes. Ja kivalta näytti teidän päiväretketkin, ainakin ne mitä istagramissa seurailin. Ja just hyvä, että satamakohteissakin ehtii olla rauhassa ja vähän kierrellä ehkä ominkin päin paikkoja.
Elina | Vaihda vapaalle
Siis todellakin! Sen takia risteilyjä on niin monenlaisia, että löytyy jokaiselle se sopiva vaihtoehto. Mä tykkään kanssa näistä pienistä laivoista enemmän, mutta on isoilla, uusilla laivoillakin hauska käydä katsomassa mitä älyttömyyksiä niihin on keksitty. 😀 Mutta Azamara voisi tosiaan ollut sulle sopiva ja on niitä muitakin vaihtoehtoja. 🙂