Image Alt

Matkablogi

Kotimaan matkailun kevät – Kylpyläloma Pohjois-Karjalassa Bomballa

Kaupallinen yhteistyö Break Sokos Hotel Bomban kanssa

“Minä lähden Pohjois-Karjalaan. Vaihdan farkut verkkarihousuun.” En voinut mitenkään välttyä siltä, etteikö  tämä Leevi and the Leavingsin kappale olisi soinut päässä, kun pakkasin laukkua tulevaa lomaa varten. Oli huhtikuu ja sään puolesta edellisen viikon lämpimät ja aurinkoiset kelit olivat jo muisto vain. Nyt Foreca ja Ilmatieteenlaitos olivat täysin yksimielisiä siitä, että lämmostä ja auringosta olisi turha haaveilla. Heitin kuitenkin bikinit laukkuun tietoisena siitä, että tuli taivaalta mitä vain, uimista ja lämpöä olisi tiedossa. Break Sokos Hotel Bombassa on nimittäin aina hyvä sää uima-altaassa polskimiseen.

Luvassa oli kolmen yön rentoutumisloma Pielisen rannalla Pohjois-Karjalassa. Liikkeelle piti lähtöaamuna lähteä ajoissa yhdeksän aikaan. Jotenkin kello kuitenkin näytti jo 11 siinä vaiheessa, kun miesystäväni hyppäsi rattiin ja minä pelkääjän paikalle ja bordercollie Armi takakonttiin. Siitäkin huolimatta olimme perillä kuuden maissa. Uudeltamaalta ei siis ole mitenkään mahdoton matka Nurmekseen. Osan matkasta saa ihastella ihan hienoja järvimaisemia, joskin nyt monet järvistä 0livat vielä jäässä. Saimme huomata, että siinä missä etelässä kevät oli jo kohtalaisen pitkällä, oli Pohjois-Karjalassa vielä lunta monin paikoin maassa.

Perillä kohteessa tihkui vettä taivaalta, mutta hotellin puolella oli aurinkoinen vastaanotto. Saimme alimman kerroksen huoneen päärakennuksen viereisestä metsäsiivestä. Sieltä oli kätevää kulkea koiran kanssa ulos ja vierestä aukesi samantien mukavat ulkoilualueet. Huoneessa meitä oli odottamassa paikallista alkoholitonta kuohuvaa ja Armi sai Best Friendin lahjakassin lisäksi myös kulhollisen nakkeja. Joista tiukkapipoinen omistaja kyllä jätti Armin harmiksi osan antamatta niiden korkean suolapitoisuuden vuoksi.

Huone oli tavanomainen ja siisti ilman mitään sen kummempia hienouksia. Sieltä löytyi hyvin varusteltu minibaari ja mukavasti säilytystilaa sekä suuret ikkunat, joista näkyi metsämaisemaa sekä pienen matkan päässä järvi. Toisella seinällä olisi ollut vielä kaksi lisävuodetta, jos matkassa olisi ollut enemmänkin porukkaa mukana. Yksi mainitsemisen arvoinen asia oli kuivauskaappi kylpyhuoneessa. Ei muista moiseen törmänneeni muuten kuin Lapin laskettelukohteiden mökeissä, en koskaan hotellihuoneessa. Se osoittautui myöhemmin erittäin näppäräksi kapistukseksi kylpylähotellissa, kun uikkarit, pyyhkeet ja kylpytakit sai nopeasti kuivaksi seuraavaa käyttökertaa varten.

Kesäkuuksi Bombaan valmistuu montakymmentä uutta hotellihuonetta (kts linkistä kolme alinta vaihtoehtoa), jotka olivat meidän vierailumme aikana vielä remontissa. Kuvien perusteella niistä tulee oikein tyylikkäitä, joten jos kaipaat lomaltasi viimeistä huutoa olevaa huonetta, kannattaa suunnata varausvaiheessa katse niiden suuntaan.

 

Mikä on Bomba – paljon enemmän kuin yksi kylpylähotelli

Ennen matkaa yritin kovasti hahmottaa mikä Bomba oikein on. Olin hurmaantunut tuosta ei niin suomalaisesta nimestä, joka on hauska lausua ja kirjoittaa. Siitä tuli mieleen jokin eksoottinen kohde. 80-luvulla Nurmeksen keskustan läpi virtasi bussilasteittain turisteja. He saapuivat kaikki katsomaan samaa taloa, sen ajan Suomen neljänneksi suosituinta nähtävyyttä eli Bomban taloa.

“Bomban karjalaiskylän jalokivi ja päänähtävyys itsessään on Bomban talo, jonka arkkitehtuuri kertoo alueen kirjavasta historiasta lännen ja idän välisenä kohtaamispisteenä. Avajaisiaan elokuussa 1978 viettänyt talo on nimittäin kopio vuonna 1855 Jegor Bombin rakennuttamasta talosta, joka sijaitsee Venäjän Karjalan Suojärvellä. Alkuperäinen Bomban talo on sittemmin kokenut muutoksia, jotta rakennus soveltuisi paremmin matkailutoimintaan. Esimerkiksi talon entisen navetan tilalla sinua nykyisin kestitsee Bomban ravintola mahtavine saleineen. Bomban talon ympärille rakennettiin myös monien rakastama karjalaiskylä täydentämään alueen matkailupalveluita.” Lähde

Ja niin selvisi nimen alkuperä. Tuo talo onkin erikoinen ja sen ympärillä on monta pienempää vastaavanlaisella arkkitehtuurilla rakennettua pytinkiä. Kesäisin Bomban talon lähellä on kesätori, josta löytyy paikallisia käsitöitä, pientä syötävää ja juotavaa sekä toisinaan myös erilaisia tapahtumia. Kesäteatterikin löytyy. Bomban taloon pääsee kesäaikaan päivittäin sisälle maksutta ihastelemaan tuota poikkeuksellista ja valtavaa hirsirakennusta. Samalla voi käydä talossa sisällä olevassa ravintolassa ja shoppailla karjalaisia käsitöitä. Nämä kaikki sijaitsevat kivenheiton päässä hotellilta. Meidän vierailumme aikana Bomban talo tai ravintola eivät olleet avoinna, mutta pääsimme yksityiselle tutustumiskierrokselle siitä huolimatta.

 

Bomba Spa – Suomen kylpylöiden aatelia

Bomba Spa on täysin remontoitu vuonna 2017 ja sen kyllä huomaa. Kylpylässä kaikki näyttää edelleen uudelta, eikä ikä paina. Tyylikkään ulkoasun lisäksi parasta antia on suuret ikkunat, joista on upeat maisemat Pieliselle. Kylpylä ei ole mikään erityisen suuri, mutta sieltä löytyy kaikki tarvittava ja vähän enemmänkin. Allekirjoittanut on melkoinen vilukissa, mutta uskaltautui kuitenkin seuralaisen painostuksesta dippaamaan vartalonsa kuusiasteiseen kylmävesialtaaseen. Se on kätevästi sijoitettu aivan kuumavesialtaan viereen, joten syväjäätymistä ei ole tarpeen pelätä.

Suurin allas on niin pitkä, että siinä saa kuntouimarikin kroolattua, vaikka mikään varsinainen matka-allas kyseessä ei olekaan. Kylpylässä sisällä on poreamme, mutta omaan makuun parhaimmat poreammeet löytyvät kylpylän suurelta terassilta, josta on näkymät suoraan järvelle! Veden lämpötila on sellainen, että siellä tarkeni olla viileälläkin säällä, mutta ei kovin kauaa kuitenkaan. Voin kuvitella miten mahtava tuolla olisi olla poreissa kesällä, kun ilmakin on lämmin ja järvi kimmeltää auringonsäteistä.

Span puolella on baari, josta saa ostettua virvokkeita ja niitä voi nauttia esimerkiksi kuumakivituoleilla makoillen. Vilukissana arvostin etenkin sitä, että span lämpötila on mukava, eikä siellä tarvinnut missään vaiheessa palella tai mennä saunaan lämmittelemään. Kun löylyjä alkaa kuitenkin tehdä mieli, on saunojille tarjolla kolme eri vaihtoehtoa. Korkeimman lämpötilan tarjoaa suomalainen sauna. Sen lisäksi on karjalainen Kyly-sauna ja Taivaankanneksi nimetty höyrysauna. Meidän paikalla ollessa vieraita oli niin vähän, että saimme saunoa koronaturvallisesti aivan kahden kesken. Kun spa-elämys alkaa olla jo lopuillaan ja on suihkun vuoro, kannattaa suunnata Elämys-suihkuun. En halua spoilata kokemusta liiaksi etukäteen, mutta sen aikana saa nauttia tuoksuista, äänistä ja erilaisista veden paineista ja lämpötiloista. Älä jätä tätä väliin!

 

 

Trattoria Pielinen – kotimaisia ja italialaisia makuelämyksiä

Break Sokos Hotel Bombassa aamupala tarjoillaan hotellin ravintolassa, Trattoria Pielisessä. Samaisessa ravintolassa on mahdollista syödä illallista ja viikonloppuisin myös lounasta. Aamupalalla valikoima oli runsas ja se mikä erityisesti miellytti, oli paikalliset herkut. Nautimme joka aamu perinteisiä karjalanpiirakoita ja munavoita. Myös paistettuja muikkuja olisi ollut tarjolla muun monipuolisen valikoiman ohella. Aamupalan jälkkäripöytäkin oli monipuolinen ja sisältö vaihteli hieman päivittäin. Ravintolan ja span erottaa toisistaan suuri lasiseinä. Koska myös span ulompi seinä on korkeaa lasi-ikkunaa, näkee ravintolasta aina järvelle saakka.

Illallisella Trattoria Pielisessä oli aina mukava ja rauhallinen tunnelma. Trattoria Pielinen on italialainen ravintola, kuten nimestäkin voi jo päätellä. Lista oli vaihtunut äskeittäin ja valinnanvaraa riitti joka makuun. Olisi mennyt varmasti viikko pari, että olisimme saaneet syötyä listan läpi. Myös juomavalikoima oli hyvä. Palvelu oli karjalaiseen tapaan erittäin ystävällistä ja rentoa. Ruoat olivat pääsääntöisesti erittäin hyviä. Erityismaininta mielettömän hyvistä jälkiruoista. Ehkä uudesta listasta johtuen muutamia huomautettavia asioita oli, koska lista ja tarjottavat ruoat pari kertaa poikkesivat hieman toisistaan. Tämä on varmasti jo korjaantunut, kun lista on tullut tutummaksi keittiöhenkilökunnalle.

 

Nurmeksen alueella on paljon tehtävää ja koettavaa

Matkamme Bombaan ajoittui välikauteen. Talviaktiviteetit olivat jo päättyneet, kun lumet olivat lähes sulaneet ja kevät-/kesäkausi ei ollut vielä alkanut. Wild Nordic järjestää Bomban ja Nurmeksen alueella runsaasti aktiviteetteja niin talvi- kuin kesäaikaankin. Alueella voi talvisin esimerkiksi ajaa huskyvaljakolla tai moottorikelkalla ja kesäkaudella vuokrata fat biket tai lähteä ratsastamaan. Me keskityimme koiran kanssa sopivaan aktiviteettiin eli ulkoilimme ahkerasti ja kävimme tutustumassa myös Nurmekseen.

Kohtavaaran näköalapaikka sijaitsee noin kahdeksan kilometrin automatkan päässä Bombasta. Parkkipaikalta lähtee hyvin merkitty reitti kohti 80 metrin korkeudessa sijaitsevaa Toivontornia. Voi valita kulkeeko tornille lyhyempää ja jyrkempää reittiä vai pidempää ja loivempaa. Me menimme ylös suorinta reittiä ja palasimme alas pidemmän kautta. Päivä oli pilvinen, joten saimme ulkoilla ylhäisessä yksinäisyydessämme. Armi oli innoissaan uusista lenkkeilymaastoista. Jyrkkä reitti sai puuskuttamaan ja kallioisille kohdille oli tehty myös kaiteet helpottamaan nousua liukkaiden kelien aikana.

Ylhäällä odottava näkötorni vaikutti hyvin äskettäin rakennetulta. Sieltä avautui komea maisema Pielisen yli. Harmaa huhtikuinen päivä ei tehnyt paikalle ja näköalalle oikeutta, mutta ymmärsimme silti, miksi paikalliset kutsuvat paikkaa Pikku-Koliksi.

Nurmeksen pieni, mutta idyllinen kaupunki tuli muutaman päivän vierailulla meille tutuksi. Kävimme paikallisten suosituksesta syömässä lounasta niin Aseman kahvilassa (Kaneli) kuin Supikkaassa ja molemmissa huokui ajan patina ja ihana pienen paikkakunnan rento tunnelma. Nurmeksessa kannattaa käydä myös kiertelemässä puutalokortteleissa ja jos paikallisten suunnittelemat ulkoiluvaatteet kiinnostavat, Sasta Outletissa voi käydä tsekkaamassa tarjoukset.

Kolmen yön reissu Bombaan oli loistava breikki. Kesäaikaan paikasta olisi varmasti saanut vieläkin enemmän irti, mutta Bomba on erinomainen kohde mihin aikaan vuodesta tahansa.

Jos loma Bombassa kiinnostaa, parhaan hinnan Break Sokos Hotel Bombaan (sisältäen sisäänpääsyn kylpylään), saat koodilla BSBA21. Alekoodi on käytettävissä 24.6. asti, matkustaa voit myöhemminkin.

 

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

  • 17.5.2021

    Tuo seutu Suomesta on itselleni totaalisen vierasta. Olisikin hauska lähteä joskus tutustumaan Pohjois-Karjalan hienouksiin.

    reply
  • 30.5.2021

    Nurmeksessa on tullut muutamaankin kertaan käytyä muun muassa puutalokortteleita katsomassa samoin kuin tuota Bomban taloa. Ja näyttävän näköinen kyseinen talo kieltämättä onkin. Kylpylässä emme tuolla ole toistaiseksi käyneet, mutta sekin kyllä kiinnostaisi ja uskon, että viihtyisimme siellä kyllä.

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on