Image Alt

Matkablogi

Bangkok – harvinainen ja näyttävä kuninkaallinen venekulkue

Pr-matka yhteistyössä Tourism Thailand ja Thai Airways

Kun hieman yllättäen tulee mahdollisuus lähteä viikoksi Thaimaahan, tilaisuuteen on tartuttava. Tällä kertaa Elinalla oli sen verran kiireinen ajankohta töissä, että minun oli huomattavasti helpompaa ottaa lyhyellä varoitusajalla lomaa päivätöistä ja hypätä Thai Airwaysin siiville. Kun Suomessa lämpötilat putoaa lähelle nollaa ja pimeys valtaa pohjolan, on Thaimaan aurinko, valo ja helle enemmän kuin tervetullutta vaihtelua. Vielä kun matkaohjelma oli täynnä mielenkiintoisia kohteita ympäri Bangkokia, luvassa olisi takuulla kivoja, uusia kokemuksia lämpöisessä kelissä.

Bangkok ei ollut entuudestaan minulle täysin vieras kaupunki, mutta parilla aiemmalla kerralla siellä on tullut piipahdettua vain parin päivän läpikulkumatkalla.  Aina aiemmin on tullut suunnattua samalla reissulla Etelä-Thaimaan saarille tai sieltä takaisin ja kaupunki oli jäänyt aika tuntemattomaksi. Molemmista aiemmista kerroista oli myös jo vuosia aikaa ja olin myös pysytellyt melko pienellä alueella, lähinnä Siamin isojen ostoskeskusten lähettyvillä. Nyt matkaohjelma koostui lähes täysin Bangkokin vanhaan kaupunkiin tutustumisesta, missä en ollut aikaisemmin käynyt lainkaan.

Jotenkaan Bangkok ei ole myöskään aikaisemmin erityisemmin kiinnostanut matkakohteena, verrattuna esimerkiksi samalla suunnalla sijaitseviin muihin miljoonakaupunkeihin, kuten Hong Kong, Kuala Lumpur tai Singapore. Tällä matkalla Bangkok kuitenkin näyttäytyi aivan uudella ja houkuttelevalla tavalla. Kaupungilla on paljon tarjottavaa, niin nähtävyyksien, ruoan, shoppailun kuin monipuolisten matkakokemuksien suhteen.

Ennen matkaa mietin onko Bangkokissa tekemistä kokonaiseksi viikoksi, mutta erittäin tiiviistä matkaohjelmasta huolimatta tuntuu nyt jälkikäteen, että monta mielenkiintoista paikkaa jäi vielä näkemättä. Bangkok on siis ehdottomasti mainio kaupunkilomakohde ja myös helppo yhdistää esimerkiksi lomaviikkoon Etelä-Thaimaan paratiisisaarilla.

 

Royal Barge Procession – Kuninkaallinen juhlakulkue veneillä

Royal Barge Procession -tapahtuma järjestetään hyvin harvoin ja vain merkittävien kuninkaallisten juhlallisuuksien kunniaksi. Tällä kertaa tapahtuma järjestetään juhlistamaan Thaimaan nykyisen kuninkaan, Maha Vajiralongkornin (King Rama X) kruunajaisten viimeistä vaihetta. Tapahtuman piti olla meidän Thaimaan reissun kohokohta ja pressimatkan muiden osallistujien ollessa toimittajia heidän juttunsa pääaihe. Saimme kuitenkin pettymykseksemme kuulla heti ensimmäisenä päivänä, että tapahtuma oli siirretty joulukuulle joen voimakkaiden virtauksien ja sääolosuhteiden takia. Onneksi muutamaa päivää ennen H-hetkeä suunniteltu viimeinen harjoitus kuitenkin toteutui. Näimme siis tapahtuman käytännössä koko komeudessaan vain itse kuninkaan puuttuessa kulkueesta.

Jos olet matkustamassa Bangkokiin joulukuussa, sinulla on mahdollisuus nähdä tämä sama kulkue koko komeudessaan myös kuningas kyydissä! Tätä voi suositella, sillä venekulkue oli todella vaikuttava kaikessa visuaalisessa näyttävyydessään sekä musiikin ja laulun säestämänä. Normaalisti näitä veneitä säilytetään niille omistetussa museossa, jossa ne on mahdollista nähdä lähietäisyydeltä ja tutustua tarkemmin niiden historiaan.

 

Suurimpien veneiden keulakoristeet ovat huikeita käsityötaidon näytteitä kaikkine yksityiskohtineen.

Historiallinen ja pitkien perinteiden näyttävä tapahtuma

Tapahtumalla on erittäin pitkät perinteet ja sen katsotaankin alkaneen jo noin 700 vuotta sitten ja toistuneen satunnaisesti aina vuoteen 1932 asti jolloin Thaimaassa siirryttiin perustuslailliseen monarkiaan. Tämän jälkeen kuninkaallista venekulkuetta ei nähty lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Nykyisen kuninkaan isä Bhumibol Adulyadej (King Rama IX) herätti tapahtuman jälleen henkiin vuonna 1959. Hänen 70 vuotta kestäneen valtakautensa aikana tapahtuma järjestettiin kuitenkin vain 16 kertaa, joten kyseessä on suhteellisen harvinainen tapahtuma. Edellisen kerran se on järjestetty vuonna 2012 hänen 85-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi.

Nykyisessä juhlakulkueessa on 52 venettä ja noin 2200 soutajaa. Vanhin veneistä on noin 150-vuotias ja uusin 24 vuotta vanha ja ainoa joka on rakennettu edellisen kuninkaan valtakauden aikana.

Royal Barge Anantanagaraj, yksi neljästä suurimmasta ja hienoimmasta veneestä.

Me pääsimme seuraamaan harjoitusta monen muun maan median edustajan kanssa Thaimaan laivastotukikohdasta, johon oli pystytetty iso katsomo aivan joen rantaan. Katsomoita näkyi joen rannassa monessa muussakin kohtaa, joten tätä tapahtumaa pääsee varmasti kuka tahansa seuraamaan helposti niin halutessaan. Monet joen varressa sijaitsevat hotellit ja ravintolat myös mainostivat erilaisia paketteja tapahtumaan liittyen.

Taustalla Wat Phra Chetuphon (Wat Pho) Buddhalaistemppeli.

Näin lentokonespotterin näkökulmasta on myös mielenkiintoista, että Thaimaan kansallinen lentoyhtiö Thai Airways juhlistaa tapahtumaa erikoismaalatulla Boeing 777-300 koneella, jonka kyljessä komeilee suurin näistä veneistä (Suphannahong Royal Barge). Tämä erikoismaalaus tulee olemaan koneessa vuoden 2022 loppuun asti, joten on edes pieni mahdollisuus bongata tämä kone jossain päin maailmaa.

Uusi päivä The Royal Barge Processionille on 12.12.2019. Itse päätapahtumaa edeltäviä harjoituksia on tarkoitus järjestää useampi tämän kuun aikana, joista ainakin viimeinen ilmeisesti tälläinen “Full dress rehearsal” 9.12., mitä minäkin olin todistamassa. Käy ihmeessä katsomassa tämä harvinainen ja vaikuttava tapahtuma jos satut olemaan Bangkokissa näihin aikoihin.

Aiheesta enemmän kiinnostuneille dokumentti:

 

Tulevissa postauksissa keskitytään sitten Bangkokin pysyvämpiin nähtävyyksiin.

 

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

 

Comments

 • 10.11.2019

  Onpa hienon näköistä! Mutta samalla tosi outoa, että he melovat naamat menosuuntaan, eivätkä souda. Näin suomalaiseen kirkkovenekulttuuriin tottuneena noin pitkillä veneillä ei kyllä kuuluisi mitenkään päin meloa ja tapittaa eteenpäin 😀

  Kai se Bangkok pitäisi ottaa omallekin bucket-listalle. Tuolla suunnalla on tosiaan niitä muitakin kaupunkeja, jotka menevät tuon edelle, ja Thaimaahan tulee lähdettyä hakemaan helppoa aurinkoa, mutta on sitä sen verran kehuttu, että josko sitä itsekin joku päivä 🙂

  reply
  • 15.11.2019

   Onpa käynyt hyvä tuuri tuon juhlallisuuden kanssa! Bangkokista sen verran, että kaupunki on kyllä paljon vaikeampi kuin moni länsimaalaistyylisempi kaupunki Aasiassa. Silti sinne ikävöi tasaisin väliajoin, vaikka kaupungissa ei mielellään vietä viikkoa pidempään putkeen.

   reply
 • 10.11.2019

  Mielenkiintoisen näköistä. Bangkok on yksi lempikohteista Aasiassa – pari ensimmäistä kertaa eivät vielä avanneet kaupunkia, mutta myöhemmät matkat enemmän kun pääsi tutuille kulmille ja ravintoloihin käymään. Kuumuuteen en tosin totu koskaan, onhan kyse maailman kuumimmasta pääkaupungista. Yleensä olen viettänyt Bangkokissa 2-5 päivää ja sitten jatkanut matkaa eteenpäin.

  reply
 • 12.11.2019

  Eipä osunut kohdalle toistaiseksi ainoalla Bangkokin reissullamme, mutta hienolta näyttää.
  Ja oli joella kuninkaallista venekulkuetta tai ei, niin toki jokaisen Bangkokissa kävijän kannattaa matka tai pari tehdä joka pitkin, on se sen verran hyvä tapa nähdä kaupunkia ja selvästikin Bangkokiin kuuluva juttu!

  reply
 • 13.11.2019

  Sattuipa kuukautta liian aikaisin tuo juhla: upean näköiset veneet ja rekvisiitta. Siellä on varmasti melkoinen karnevaalimeininki, kun oikea juhla on. 🙂

  reply
 • 13.11.2019

  Varmastikin upea kokemus! Bangkok tuli itselleni oikein tutuksi, kun kymmenkunta vuotta sitten ravasin Thaimaassa ja muualla Aasiassa ahkerasti. Reissuun kuului aina muutaman päivän stoppi Bangkokissa mennen tai tullen. Todellakin mielenkiintoinen kaupunki, jossa on paljon nähtävää, hyvässä ja pahassa. Mutta ei välttämättä aukea kerralla, vaan vaatii useita piipahduksia. Tässä omat vinkkini Bangkokiin: http://www.maaritmaailma.com/bangkok-top-10/

  reply
 • 14.11.2019

  Äkkiseltään ajateltuna hienot veneet joella ei ole se, mitä lähtisin katsomaan, mutta jotenkin aina tällaisissa perinteissä on oma taikansa. Kun seuraisi samalla ihmisiä ympärillä ja heidän innostustaan, se luultavasti tarttuisi. Ylipäätään kyllä monenlaiset perinteet ovat kiehtovia. Ja jos vertaa tätä vaikka songkraniin, ehkä minä mieluummin katsoisin tätä kuin kastuisin vesisodassa (koettu on ).

  reply
 • 16.11.2019

  Upealta näyttää!

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on