Image Alt

Matkablogi

MSC Grandiosa – vuoden vihreimmän varustamon kyydissä

Pr-matka / kaupallinen yhteistyö: Risteilykeskus ja MSC Cruises

Tämä syksy on ollut täynnä yhtä positiivista yllätystä. En odottanut kovin paljoa syyskuiselta Pariisilta, enkä myöskään Geneveltä kaupunkina ja ne pääsivät molemmat yllättämään mukavan positiivisesti. Minulla ei ollut mitään erityisen korkeita odotuksia myöskään MSC:stä varustamona. Ehkä risteily MSC Grandiosalla juuri siksi sitten veikin loppujen lopuksi ihan jalat alta. Parissa asiassa tosin MSC:llä olisi vielä petrattavaa, mutta eikö täydellisyys olisi tylsää? Laiva nousi suurista laivoista yhdeksi suosikeistani ja olisin kolmen yön jälkeen jäänyt laineille mielelläni pidemmäksikin aikaa. Laiva tosin jäi meidän sieltä lähtiessä satamaan odottelemaan reitille osuneen myrskyn laantumista. Onneksi MSC Grandiosa tarjoilee matkustajilleen sen verran hienoja kokemuksia, ettei edes pienen viivytyksen reitillä kannata antaa haitata, eikä sellaisia nyt onneksi usein eteen tulekaan. Ja jos tulee, niin ne tehdään aina matkustajien turvallisuuden vuoksi.

Tässä MSC Grandiosan parvekkeellisen hytin leveässä sängyssä oli ruhtinaallisesti tilaa nukkua yksin kolmen yön ajan.

Aurinkokannelle olisi tehnyt mieli uimaan ellei keli olisi ollut marraskuisen kolea.

 

Kimallusta ja krumeluuria tyylistä tinkimättä

Kun sain Risteilykeskukselta kutsun tälle MSC:n uusimman laivan kolmen yön kutsuvierasristeilylle, mielikuvani italialaistaustaisesta varustamosta oli melko neutraali. Samalla olin tottakai hyvin utelias pääsemään näkemään millaista varustamon uusimmalla laivalla olisi. Uusi laiva, kun on on aina uusi laiva ja harvoin ne pettymystä tuottavat. Eikä niin siis tälläkään kertaa käynyt. Grandiosa oli monelta osin melkoista kimallusta ja krumeluuria, mutta vaikken nyt niin kovasti kiiltävän perään olekaan, se iski oikein sopivasti. Kun ensimmäisen kerran astelin alas kristallisia portaita, tunsin hyvän mielen läikähdyksen sisälläni. Kun myöhemmin kuulin jokaisen askeleen olevan Swarovski-kristallia ja maksavan 5000 euroa kappaleelta, astelin portaat jatkossa entistä juhlavammin. Tuskin ihan heti tulee vastaavaan uutta tilaisuutta. Sama kimaltava teema jatkuu laivan pääravintolaan astellessa, kun käytävä on koristeltu peilillä, lasilla ja viinipulloilla. Lopputulos on huomiota herättävä ja jää mieleen.

Promenade on laivan sydän

Laivan sydän on kuudennella kannella sijaitseva promenade, jonka yläpuolella on Dome – lähes 100 metriä pitkä kupolikatto on täynnä valaistuja ledejä. Ne muodostavat vaihtuvia upeita kuvia ja musiikin tahtiin vaihtuvia kuvioita. Tuon katon alla voi ihailla niin taivaalle kohoavia kuumailmapalloja, renesanssin aikaisia maalauksia tai kävellä illan tullen  tähtitaivaan alla. Edes MSC:n henkilökunta ei tiennyt kuinka monia Domessa näkyviä kuvioita on olemassa.

Promenadella on haettu ranskalaisen piazzan tuntua ja sen ympärillä sijaitsee laivan erikoisruokaravintolat, kaupat ja Grandiosa lounge, jossa on päivän ja illan mittaan vaihtuvaa ohjelmaa. Iltaisin promenadella järjestetään näyttävät bileet, jolloin promenaden ylikulkusillalla esiintyy laulajia, dj:tä tai muita esiintyjiä. Samalla promenaden katto pääsee täysiin oikeuksiinsa kuvioinnin vaihtuessa musiikin tahdissa. Millään muulla laivalla en ole koskaan törmännyt näin mahtaviin promenade-bileisiin ja tanssimista rakastavana sain tuolla erinomaisesti päivän liikunta-annoksen täyteen kertarysäyksellä. Ei sillä, että askelia olisi tullut säästeltyä muutenkaan. MSC Grandiosan strategiset mitat ovat 331 metriä ja 43 metriä leveyttä. Jos haluaa perspektiiviä, niin pituutta tällä risteilijällä on 128 metriä enemmän kuin Silja Serenadella ja leveyttäkin yli 10 metriä enemmän.

9 November 2019, Hamburg – MSC Grandiosa Christening Ceremony (Ph. credit Vallbracht for MSC Cruises)

Tyytyväinen risteilijä laivan kuvaajan kuvaamana.

 

Ympäristöystävällisin varustamo ja risteily?

Olin matkalla osa ryhmää, mutta silti tietyllä tapaa yksin. Istuessani ensimmäisenä aamuna yksin aamupalalla, tunsin pelkästä omasta seurastani huolimatta silti olon mukavan onnelliseksi. Etuoikeutetuksi. Edellisenä päivänä, laivan ollessa vielä Hampurin satamassa, oli sen vieressä käynyt lukuisia pieniä turistiveneitä, joista ihmiset kuvasivat tätä laivaa. Sitä laivaa, jonka kyydissä nyt matkustin nauttien tästä yltäkylläisestä risteilyelämästä. Jossain takaraivon perukoilla nakutti arkisempia aiheita, kuten hiilijalanjälki. Onneksi kuitenkin helpotti tietävänsä olevansa vuoden vihreimmän varustamon kyydissä. Osalle meistä tämä on merkittävämpi asia ja osalle vähän vähemmän merkityksellinen. Minulle asia merkitsee paljon ja kuuntelin korvat höröllä innoissani, kun MSC:n henkilökunnan edustaja kertoi meille laivakierroksella mitä kaikkea he tekevät saadakseen laivoistaan entistä vähäpäästöisempiä ja ympäristöystävällisiä. Paljon on jo tehty ja paljon tullaan tekemään aina maissista valmistetuista juomapilleistä lähtien.

 

Uudet laivat ja matkailijoiden hiilijalanjäljen hyvitys

MSC:n osalta asian tekee hyväksi se, että kaikki heidän 17 risteilijästään on rakennettu 2000-luvulla. Ne edustavat kaikki melko modernia teknologiaa, mutta mitä uudempi laiva, sitä enemmän on jälleen tehty ympäristön säästämiseksi. Tänä päivänä yrityksiltä odotetaan vastuullisuutta ja kannanottoa ympäristöasioihin. Ei ole salaisuus, etteivät risteilyt ole sitä ihan kaikkein ekologisinta matkustamista. Siksi olinkin vaikuttunut miten paljon MSC panostaa vastuullisuuteen ja mitä on jo tehty. Tähän liittyy paljon teknisiä asioita, jotka alkavat aina jätteen kierrätyksestä polttoaineen kulutukseen, pitäen sisällään äänenvaimemmin tekniikan, jotta vedenalaisilla äänillä häirittäisiin mahdollisimman vähän mereneläimiä. Kaikki käytettävä vesi on puhdistettua merivettä. Kaikkein hienoimmalta ja helpoimmalta ymmärtää omaan korvaan kuulosti:

1.1.2020 alkaen MSC hyvittää kaikkien matkustajiensa risteilyn hiilijalanjäljen

Päästöhyvitykset suunnataan hyvin luonnollisesti merien hyvinvoinnista huolehtiviin projekteihin. MSC sai tänä vuonna päästöjen pienennyksestään merkittävän tunnustuksen ja se valittiin äskeittäin Vuoden vihreimmäksi varustamoksi.

Lisäksi MSC:llä on ollut jo 10 vuoden ajan MSC Foundation, jonka yhteistyökumppaneiden (esim UNICEF) kautta tehdään paljon hyvää. Projekteihin lukeutuu muun muassa 880 000 kilon jätemäärän kierrätys tiiliksi, joilla rakennetaan Norsunluurannikolle kouluja sekä terveydenhuoltopalveluiden tarjoamista Haitille. Suuria yrityksiä on helppo kritisoida päästöistä yms, mutta usein unohtuu, että suurilla yrityksillä on myös valta ja mahdollisuudet tehdä paljon hyvää niin halutessaan.

MSC Foundationin esittely ja pieni myymälä laivalla

Tässä ensitunnelmat risteilyltä. Seuraavassa postauksessa sukelletaan sitten vähän syvemmälle tämän valtamerialuksen syövereihin. Jos kiinnostuit jo nyt tästä laivasta, niin kannattaa kurkata Risteilykeskuksen sivuilta MSC Grandiosan tämän / tulevan kauden reitit Välimerellä. Edullisimmin viikon täysihoitoristeily Barcelonasta lähtien irtoaa tämän upean laivan kyydissä 439 eurolla (juomapaketin kanssa 569 €) tammikuussa. Se on huippuedullista ja vaikkei tammikuussa ihan helteitä Välimerellä olekaan, niin todennäköisesti huomattavasti aurinkoisempaa ja lämpimämpää kuin Suomessa. Ja mikäs Grandiosan kyydissä on seilatessa, kun sisätiloissa on aina lämmin.

 

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on