Image Alt

Matkablogi

Lion Sands luksussafari Krugerin kansallispuistossa

 Yhteistyössä Lion Sandsin kanssa.
On paikkoja, jotka jäävät mieleen ja sitten on vielä paikkoja, jotka eivät koskaan unohdu. Lion Sands Narina Lodge on varmasti yksi niistä. Me etsimme matkoillamme upeita kokemuksia ja yleensä niitä tarjoilee maisemat, luonto ja eläimet. Usein kuitenkin tarvitaan ihmisen luomia mahdollisuuksia siihen väliin mahdollistamaan näiden upeiden kokemusten toteutuminen. Lion Sands Narina Lodge ja safarit siellä olivat yhdistelmä tätä kaikkea. Luontoa ja luksusta.
Narina Lodge sijaitsee Krugerin kansallispuiston sisällä, mutta yksityisellä alueella. Samalla 5000 hehtaarin suuruisella alueella on kolme muuta Lions Sandsin safarilodgea. Sabi-joki jakaa alueen ja joen toisella puolella oleva alue on Krugerin kansallispuiston sisällä ja toinen puoli Sabi Sandsin yksityisellä alueelle. Aluetta ei ole aidattu, vaan eläimet liikkuvat vapaasti sinne ja pois, mutta ulkopuolisilla ajoneuvoilla yksityisille maille ei ole asiaa. Omilla autoilla saa ajaa vain lodgelle ja takaisin, muuten alueella liikkuu vain safariautoja ja niitäkin hyvin vähän. Tämä takaa aivan omanlaisensa tunnelman vierailijoille sekä rauhaa eläimille. Safariajeluiden välissä me vieraat saimme nauttia lodgella huippupalvelusta ja upeista puitteista.

 

Suurin osa Lion Sandsin neljän eri safarilodgen vieraista saapuu paikalle lentämällä Johannesburgista Skukuzan lentokentälle. Sieltä on enää 3-12 kilometrin matka Lion Sandsin eri lodgeille ja nouto tapahtuu safariautolla. Me muodostimme poikkeuksen ja saavuimme paikan päälle omalla vuokra-autolla ajeltuamme sitä ennen jo muutaman päivän Krugerin kansallispuiston yleisillä teillä. Olimme yöpyneet kolme edeltävää yötä kansallispuiston hyvin perustason mökeissä, joten Narina Lodgeen astellessa tuntui kuin olisimme saapuneet palatsiin. Tomi oli myös iloinen, ettei hänen tarvitsisi ajella seuraavina päivinä metriäkään, vaan ajamisesta huolehtisi safariopas.
Lion Sands Narina Lodge on rakennettu Sabi-joen rannalle. Päärakennuksen molemmin puolin on kahden hengen luksusmökkejä selvästi erillä toisistaan, jotta jokaisella on selkeä yksityisyyden tunne ja kaikilla on upeat näkymät joelle. Sisätilat näissä huoneistoissa ovat 80 neliön suuruiset ja lisäksi kaikkiin kuuluu 45 neliön terassi omalla pienellä uima-altaalla. Kaiken kaikkiaan vieraita Narina Lodgeen mahtuu siis kerrallaan korkeintaan 18. Meidän ollessa siellä vieraita oli enimmillään kymmenen. Olihan nyt vielä sadekausi ja siksi hiljaisempaa. Työntekijöitä sen sijaan oli ainakin tuplasti vieraiden verran ja tämä takasi sen, että palvelua oli saatavilla jatkuvasti ja se oli ensiluokkaista.
Meidän mökkimme oli alueen kauimmaisin ja siten myös rauhallisin. Hovimestari Darren kertoi, että se on mahtava eläinten bongaukseen, sillä usein eläimet kävelevät lodgea kohti juuri siitä suunnasta joen vartta pitkin. Olikin aika uskomaton tunne, kun mökillemme saavuttua meitä tapitti kävelysillan alta vahvasti raskaana oleva kirjoantilooppi (bushbuck). Vielä alemmas leukamme kuitenkin loksahti, kun Darren avasi meille oven ja päästi meidät sisälle “mökkiimme”. Kaikki oli uutta, tyylikästä ja joelle avautuvat maisemat olivat mielettömän kauniit. Kaikkein upein oli kuitenkin kylpyhuone, jossa oli ammeesta esteettömät maisemat suoraan joelle. Ammeen ja sisällä olevan suihkun lisäksi oli vielä ulkosuihku, josta sieltäkin näkyi suoraan joelle. Aamusafarin jälkeen olikin mahtava tulla takaisin omaan mökkiin, pulahtaa altaaseen ja jatkaa eläinten ihastelua omalta terassilta. Näimme päivän aikana joella norsuja ja puhveleita. Myöhään illalla norsut tulivat isommalla joukolla joelle ja kuuntelimme pimeässä niiden pitämää meteliä ja loisketta suupielet korvissa.

 

 

All-inclusive hyvällä tavalla

Koska tälläiset yksityisillä alueilla sijaitsevat safarilodget ovat kaukana kaikesta, eikä vierailla ole mahdollisuuksia lähteä syömään muualle, nämä ovat lähes poikkeuksetta all-inclusive paikkoja. Samalla ne kuitenkin työllistävät suuren määrän paikallisia ihmisiä. Lisäksi Lion Sandsin kohdalla miellytti se, että omistajana on eteläafrikkalainen perheyritys. Täällä all-inclusive ei myöskään tarkoita notkuvia seisovia pöytiä, josta ylimääräiseksi jääneet ruoat kipataan lopuksi roskiin, vaan jokaiselle vieraalle valmistetaan annos tilauksen mukaan.Safareilla on tapana, että illallista syödään yleensä yhdessä suuremmalla porukalla. Mekin söimme ensimmäisenä iltana kaikille katetun illallisen yhdessä oppaamme, lodgen managerin ja kahden amerikkalaisrouvan kanssa, jotka olivat meidän kanssa samassa safariautossa. Toisena iltana söimme kahden kesken. Ruokalistalla oli aina valittavana useita vaihtoehtoja kasvis- ja kalavaihtoehdoista paikalliseen riistaan.

Safareilta ei pääse lähtemään pois nälkäisenä. Täälläkin tarjottiin ennen aamun ensimmäistä safaria hyvin kevyt aamiainen (jonka me jätimme välistä) ja safarin jälkeen tuhdimpi aamiainen (söimme hyvällä ruokahalulla). Iltapäivällä on lounasaika, jolloin tarjolla on kolmen ruokalajin lounas. Ennen iltasafarille lähtöä on vielä teehetki ja päivä päättyy luonnollisesti neljän ruokalajin illalliseen. Me kevensimme syömistämme ja söimme yleensä vain pääruoat, koska vatsalaukku ei vain venynyt moisiin huippusuorituksiin. Myös alkoholitarjoilu kuuluu Lion Sandsissa hintaan.

Ensiluokkaiset safarit

Olemme olleet jo aiemmin kahdessa eri maassa (Zimbabwessa ja Botswanassa) vastaavilla luksussafareilla. Silti Lion Sands veti tasokkuudessaan ykköseksi. Täällä safariautossa ei ollut mukana ainoastaan opas, vaan sen lisäksi myös jäljittäjä. Oppaan tehtävänä oli kertoa eläimistä ja ympäristöstä sekä ajaa safariautoa. Hyvä opas on safarilla aivan huippu. Meillä on kokemusta myös huonosta oppaasta ja sellainen voi jopa latistaa tunnelmaa. Lion Sandsissa meidän oppaamme oli Raymond, joka oli mukava ja erittäin asiantunteva. Hän oli asunut alueella koko ikänsä ja tehnyt ensin Lion Sandsissa viisi vuotta jäljittäjän töitä ja edennyt sen jälkeen oppaaksi. Sitä työtä hän oli tehnyt jo seitsemän vuotta ja tunsikin alueen kuin omat taskunsa. Jäljittäjänä toimi Rex ja hän sen sijaan istui auton keulassa ja tarkkaili maassa näkyviä jälkiä ja ympärillä näkyviä eläimiä. Näin Raymondille jäi aikaa keskittyä kysymyksiin ja auton ohjaamiseen, kun taas Rex näki keulasta kaikki maassa olevat jäljet, joita oppaan taas ei ollut kuskin paikalta mahdollista huomata.
Olikin hienoa seurata kuinka Rex pyysi Raymondia välillä hiljentämään ja toisinaan he molemmat poistuivat autosta tutkimaan mihin suuntaan jäljet menivät. Yksityisellä alueella heillä oli lupa ajaa off-roadia Big5 eläinten perässä. Nämä viisi Afrikan suurta ovat norsu, puhveli, sarvikuono, leijona ja leopardi. Kaikki nämä tuli nähtyä neljän safariajelun aikana leijonia lukuunottamatta. Suurimmaksi osaksi ajelimme hiekkaisia teitä ja ajouria pitkin, mutta välillä ajelimme todellakin aivan ryteikössä päästäksemme esimerkiksi lähemmäs sarvikuonoja tai etsiessämme jälkien perusteella leopardia.

Eläinten ehdoilla

Sadekaudesta johtuen heinä oli korkeaa ja pusikko tiheää. Aina jäljitettyä eläintä ei ole mahdollista löytää. Näimme kuitenkin paljon eläimiä, vaikka joskus ajelimmekin pidempiä pätkiä näkemättä mitään. Samassa safariautossa oli meidän kanssamme kaksi amerikkalaista eläkeläisrouvaa, jotka olivat ensimmäistä kertaa Afrikassa. Oli mahtavaa seurata heidän reaktioitaan ja tunteiden purkauksia, kun he näkivät ensimmäistä kertaa eri eläimiä. Kuten edellisessä postauksessakin kirjoitin, ei eläinten katseluun kyllästy koskaan. Silti siinä ensimmäisessä kerrassa, kun näkee Afrikan eläimiä luonnossa, on jotain erityisen maagista.
Pidimme kovasti Lion Sandsin alueesta ja etenkin sen rauhallisuudesta. Myös heidän kunnioituksensa eläimiä kohtaan on esimerkillistä. Oppaat kommunikoivat toistensa kanssa radiopuhelinten välityksellä ja kertovat havainnoistaan. Täällä ei kuitenkaan tule vastaan tilannetta, jossa kaikki autot lähtisivät kaahaamaan samaan paikkaan kuullessaan leopardihavainnosta radion välityksellä. Yhden eläimen / lauman luona saa olla kerralla korkeintaan kaksi safariautoa. Tämä on pienin määrä, jonka olen missään kuullut. Näin taataan eläimille rauha ja samalla myös vierailijoille miellyttävämpi kokemus.
Lisää kuvia safariajeluilta seuraavassa postauksessa. Luvassa myös petoja!
Seuraa blogia:

Comments

 • 19.3.2017

  Valtavan upean näköinen ja kuuloinen paikka :D! Tuollaisessa voisin hyvinkin kuvitella viettäväni safariloman! Voin vain kuvitella, miten innoissaan Tiia olisi, kun omasta ikkunasta saattaisi nähdä norsuja :O! Tässä on vahva vaihtoehto majoitukselle, kun joskus päästään Afrikkaan asti, joten kiitos postauksesta. Muuten en olisi välttämättä koskaan kuullutkaan tästä.

  PS. Nuo eläinkuvatkin oli taas ihan mielettömän hienoja, kuten aina :).

  reply
  • 20.3.2017

   Kiva kuulla, jos tästä löytyi varteenotettava vaihtoehto. Lion Sandsin majoitukset sopii kyllä vaativaankin makuun. 🙂 Ikkunasta, terassilta, kylpyammeesta ja uima-altaalta voi tosiaan katsella eläimiä, jos niitä sillä hetkellä sattuu lähistöllä liikkumaan. Varmimmat havainnot tulee sitten tietenkin safariajeluilla. 🙂

   reply
 • Taru
  21.3.2017

  Wau… Toivottavasti meidän lodge on yhtä kiva 🙂 Ja toivottavasti se olis myös vastuullinen. Koska vaikka tähtiähän sillä paikalla on niin eihän niitä tollasista asioista yleensä anneta. Meidän matka on matkatoimiston kautta kun en jaksanut kaikkia matkan lentoja alkaa tällä kertaa ite selvittelemään, eli majoitus tuli sit kans vähän niinkun "annettuna". TripAdvisorin kommenteissa joku oli kyllä kommentoinut juuri tuota että ne autot kutsuu toisiaan paikalle ja me ollaan siellä vielä syksyllä kun paikka on ihan täynnä… Toivottavasti meno ei ole ihan villiä kun ei nyt enää voi mitään kun varaukset meni jo. Täytyy sittten antaa tarvittaessa palautetta…

  reply
  • 22.3.2017

   Monissa paikoissa autot kutsuu toisiaan paikalle, mutta sallittu autojen määrä eläinten luona vaihtelee 2-5 autoon. Jos lodgella on oma yksityinen alue, tämä tuskin on ongelma, mutta jos he ajelevat yleisellä alueella, siellä autojen määrää ei yleensä pystytä kontrolloimaan mitenkään. Toivottavasti pääset antamaan vain positiivista palautetta. 🙂

   reply
 • 21.3.2017

  Aivan huikean mielenkiintoinen paikka! Tuo teidän huone on tosissaan aivan palatsi safarihuoneeksi ja palvelu vaikuttaa olleen ihan mielettömän hyvää! Kyllä kelpaisi seurata eläinten menoja tuosta terassilta. 😀 Etelä-Afrikka tosiaan on vienyt meidän sydämemme ja seuraavalla kerralla meillä oli ajatuksena mennä Krugeriin. Tämä luksussafari olisi aivan ihana kokea, sillä arvostamme juuri tuollaisia pieniä ihania yksityiskohtia ja omaa rauhaa. Edellinen (elämämme ensimmäinen) safari oli telttailua. Se oli todella hauska kokemus, mutta eihän sitä voikyllä verrata tälläiseen. 😀 WAU!
  Ja nuo teidän kuvat! UPEITA! Olette päässeet ihan huikean lähelle eläimiä <3
  -Titta

  reply
  • 22.3.2017

   Kiitos! 🙂 Näissä paikoissa pääsee kyllä lähelle eläimiä, koska ne ovat yleensä hyvin tottuneita autoihin. Tosin osa kuvista on kyllä otettu 100-400 mm linssillä, joten se vähän hämää sitä, miten lähellä tai kaukana ollaan oltu. Luksussafarit ja safari telttaillen on tosiaan aika kaukana toisistaan, eläinten bongailua lukuunottamatta. 😀 Ei se silti tarkoita, että kumpikaan olisi niistä huonompi vaihtoehto. Jossain vaiheessa mekin saatetaan kokeilla vielä sitä telttailuakin. 🙂

   reply
 • 22.3.2017

  Teillä on ennenkin ollut aika makeita safarimajoituksia, mutta näköjään aina on varaa parantaa! Tuo eläinten bongaamisen mahdollisuus omalta terassilta tai vaikka ikkunasta kuulostaa mahtavalta, saa olla ympäri vuorokauden jollain lailla eläinten keskellä, kun juuri sitä varten tuonne on varmasti menty.

  Vaikuttaa kiitettävän vastuulliselta toiminnalta, ja vaikka all-inclusivea vastustankin, niin toki se tuollaisessa paikassa ja noin toteutettuna on paras mahdollinen vaihtoehto.

  reply
  • 3.4.2017

   Aina tosiaan on varaa parantaa, mutta tästä eteenpäin voi olla jo tooosi vaikeaa. 😀 Parasta näissä yksityisissä paikoissa tosiaan on tuo eläinten bongailu omalta terassilta. All-inclusive tosiaan on näin syrjäisissä paikoissa vähän välttämättömyys.

   reply
 • 23.3.2017

  Onpa upea lodge!! Huh huh. Ja aivan mahtavaa varmasti päästä nauttimaan safariajeluista ja eläimistä omaltakin terassilta tuollaisessa ympäristössä. Sen verran tiukat ovat hinnat kuitenkin (piti ihan käydä tarkistamassa), että ei taitaisi antaa budjettiaivo periksi reissua buukatessa, vaikka olisikin varmasti ihan mieletön kokemus. Onneksi Afrikasta voi nauttia monenlaisella budjetilla, erityisesti juuri Kruger on tehtävissä hyvinkin edullisella budjetilla… mutta olisihan se joskus ihanaa kokea tuollainen paikka!

  reply
  • 3.4.2017

   Tämän paikan harvoja miinuksia tosiaan on tuo budjettipuoli, eikä paikka sen vuoksi sovellu ihan joka kukkarolle. Rahalle saa kuitenkin varmasti vastinetta, jos pariksi yöksi haluaa ottaa oikeasti tasokkaan paikan. Lion Sandsilla on myös hieman edullisempi yksi lodge ja uskon, että sekin olisi hieno kokemus.

   reply
 • 23.3.2017

  Siis kuulostaa ja näyttää aivan unelmalta! Uskaltaakohan käydä katsomassa hintoja. 🙂 Jonkun tämmöisen haluan joka tapauksessa yhdistää ensimmäiseen Afrikan safarireissuun. Jotenkin se Afrikka on niin iso, että olen säästellyt sitä(kin) sellaista kertaa varten, jolloin voidaan lähteä kerralla pitemmäksi aikaa. Mutta viime aikoina on kyllä Afrikka-kuume alkanut nousta.

  Tosi kiva tuokin, että vaan kaksi autoa voi pällistellä eläimiä samassa paikassa. Ja hyvä esimerkki siitä, ettei all-inclusive aina ole kirosana 🙂

  reply
  • 3.4.2017

   Unelma tosiaan kuvaa paikkaa tosi hyvin. Hinnat on korkeat, mutta jos haluaa pari päivää hemmotella itseään pidemmän loman aikana, tässä on hyvä vaihtoehto ja kuten Hennallekin vastasin, niin Lion Sandsilta löytyy myös yksi hieman edullisempi vaihtoehto, jota ei sekään varmasti ole huono!

   reply
 • 24.3.2017

  Okei, mistä saa buukattua? Voisin lähteä tuonne tältä istumalta.

  Aivan mielettömän upea paikka! Hatunnosto siitä, että ekslusiivisuudesta huolimatta tuolla selkeästi kunnioitetaan itse asiaa eli eläimiä ja luontoa, ja tehdään kaikki pienemmässä mittakaavassa. Take my money.

  Hyvän oppaan merkitystä ei voi kyllä liikaa korostaa, ja tuolla vaikuttaa olevan sekin puoli erinomaisen hyvin hallinnassa.

  reply
  • 3.4.2017

   Meidän kokemuksen mukaan nimenomaan näissä ekslusiivisissa paikoissa kunnioitetaan tosi paljon luontoa ja myös paikallista väestöä. Yleensä aina hinnasta menee jokin prosenttiosuus paikallisten koulutukseen ja eläinten suojeluun. 🙂 Lisäksi tosiaan eläimet saa olla enemmän rauhassa, kun on vähemmän ihmisiä.

   reply
 • 25.3.2017

  Vau, vau ja vau. Varmasti aivan unohtumaton kokemus! Tottakai oli pakko mennä vilkaisemaan resortin hintoja – ei meillä ehkä vielä ihan lähitulevaisuudessa siihen ole varaa.. 😀 Mutta paljon mieluummin maksaisin 1500e yöltä tuolla kuin jossain ison kaupungin luksushotellissa!

  reply
  • 3.4.2017

   Sama juttu ja täällä tosiaan siihen hintaan kuuluu paljon enemmän kuin pelkkä majoitus, kun se sisältää _ihan kaiken_.

   reply
 • 27.3.2017

  Itseä kiinnostaa nämä Krugeri lodget sikäli paljon, että sinne suuntaan kyllä uudelleen jossakin vaiheessa. Todennäköisesti vielä odotan muutaman vuoden, että nuorimmat nappulat on sen verran kasvaneet, että jaksavat reissun ja keskittyvät eläinten bongailuun. Aika nuorena muksut muuten innostuvat noista safareista omien kokemusten mukaan, joten safari on upea kokemus myös nappuloille.

  Tarvii kaivaa teidän blogi esiin seuraavan Krugerin reissun osuessa kohdalle! Omat muistot sieltä enemmän kuin upeat, vaikka majoitukset olikin todella vaatimattomat silloin. Mutta eteläinen tähtitaivas ja linnunrata jäivät ikuisiksi ajoiksi verkkokalvolle muistiin 🙂

  reply
  • 3.4.2017

   Ihan varmasti safari on upea kokemus lapsille! Olisin aivan varmasti ollut itsekin lapsena innosta soikeana safarilla, joten sinun lapsesi ovat mahtavassa asemassa, jos pääsevät Afrikkaan jo nuorena. Kruger on kyllä niin upea paikka, etten yhtään ihmettele, että haluat palata sinne ja vielä jälkikasvu mukana. 🙂

   reply
 • 27.3.2017

  Kiitokset tästä ja vanhemmista safaripostauksistanne! Ehkä osittain näistäkin inspiroituneena varasimme juuri ensimmäisen matkamme Etelä-Afrikkaan alkusyksylle. Krugeriin on tarkoitus suunnata meidänkin, mutta me taidamme mennä jollain safari tent-tyypisillä majoituksilla, vaikka eittämättä tuo teidän lodge näyttää upealta 🙂

  reply
  • 3.4.2017

   Mahtava kuulla! Toivottavasti ihastutte Krugeriin yhtä paljon kuin me. Kannattaa tsekata kansallispuiston majoitukset. Kirjoittelen niistä jossain vaiheessa tänne blogin puolelle lisää.

   reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on