Image Alt

Matkablogi

Keväinen Levi, Alppitalot ja huskysafari

Kun täällä Etelä-Suomessa lumi on enää vain jäinen muisto, on hyvä hypätä sinivalkoisille siiville ja reilun tunnin jälkeen astella ulos lumiseen talvimaailmaan. Ehdin olla kotona vain reilun viikon (tosin kävin siinäkin välissä yön yli visiitin Jyväskylässä) Afrikan matkan jälkeen ennen kuin pakkasin jälleen laukun ja suuntasin lentokentälle. Tällä kertaa mukana vain oli shortsien ja toppien sijaan talvitakkeja ja toppahousut. Minulla on ilo olla töissä yrityksessä, joka vie henkilökuntansa kokoustamaan välillä muuallekin kuin toimiston omaan neukkariin ja tarjoaa siinä samalla koko porukalle mahdollisuuden virkistäytyä. Tästä oli Levin reissussakin kyse, kokoustamisesta ja hauskanpidosta.
Edellisestä työnantajan järjestämästä Levin reissusta oli ehtinyt kulua pari vuotta, enkä ollut siinä välissä käynyt Lapissa. Vaikka olen matkustanut monessa eksoottisesta kohteessa, on talvisessa Lapissa aina sitä omanlaistaan taikaa. Lapin taikaa. Tämä vielä korostuu, kun Lappiin matkaa keväiseen aikaan, jolloin täällä etelässä ryhdytään jo kaivelemaan terassikalusteita varastosta ja viritellään grillejä toimintakuntoon. Automatkalla lentokentältä Levin keskustaan näkyviin tuleva tunturi saa huokaisemaan ihastuksesta.

Levin Alppitalot paraatipaikalla

Tällä kertaa majoituimme aivan Levin keskustassa, kaiken toiminnan ytimessä olevissa Levin Alppitaloissa. Meille oli varattu kolme suurta huoneistoa 31 hengelle. Kaipasin kuitenkin hieman omaa rauhaa ja “upgreidasin” itseni blogiyhteistyön mahdollistamana omaan huoneistoon. Sain käyttööni viereisestä Alppitalosta vasta vähän aikaa sitten remontoidun, 35 neliöisen Alppitähti sviitin. Sisäänkirjautuminen oli tehty todella helpoksi ja myös uloskirjautuminen hoitui vähintään yhtä helposti, sillä avaimet sai vain jättää huoneistoon ja poistua omia aikojaan.Alppitähti sviitti on suunniteltu pariskunnalle tai korkeintaan kahden lapsen kanssa matkustavalle perheelle. Toki se oli todella ihana majoitus myös ihan näin yksin majoittuvallekin. Olisin viihtynyt siellä pidempääkin kuin kolme yötä. Täysin varusteltu keittiö olisi mahdollistanut pidemmänkin majoittumisen ilman, että ravintoloihin olisi palanut pitkää penniä. Huoneiston sisustus hiveli keittiön ruskeita kaapistoja lukuunottamatta omaa silmääni ja ihastuin todella paljon siihen, kuinka maalattuja poron sarvia oli käytetty sisustuksessa. Toki niitä näkee Lapissa useinkin sisustuselementtinä, mutta ei tällä tavalla.

 

Keittiö jäi tällä reissulla minulta käyttämättä, koska kaikki ruokailut tapahtuivat aamupalaa myöten ravintolassa. Ruokapöydän ääressä ehdin kuitenkin istua läppärin kanssa töitä tehden. Sain samalla katsella suoraan rinteille, sillä tästä huoneistosta aukesi upeat maisemat suoraan eturinteille. Ei näitä huoneistoja turhaan kutsuta eturivin huoneistoiksi. Aamuisin sain pukeutuessa seurata kuin aurinko alkoi valaisemaan rinteitä. Yhdeksän aikaan aamulla aurinko lämmitti jo parvekkeella tuulettomassa säässä. Väistämättä tuli mieleen, ettei Leviä pitäisi ajatella vain talvilomakohteena, vaan tuolla parvekkeella olisi mukava ottaa vastaan myös kesäaamu ja suunnata sen jälkeen rinteille tai lähistölle ulkoilemaan.
Oikeastaan ainoa, hyvin pieni, ryppy rakkaudessa minulla oli tämän huoneiston suihkun kanssa. En ole koskaan ihastunut liiketunnistimella toimiviin suihkuihin. Kylpyhuone oli tilava ja etenkin sauna vasta remontoituna upea. Sinne olisi mahtunut kolme henkeä ihan mukavasti istuskelemaan. Jäin kuitenkin kaipaamaan suihkukaappia tai verhoa. Niiden puutteen vuoksi koko kylppäri oli märkä suihkun jälkeen ja lattiamaton sai heittää ennen suihkua eteiseen. Kuivauspuolta oli kuitenkin ajateltu ja kylppäristä löytyi lasta ja ylimääräisiä pyyhkeitä, joten nopeasti lattia oli taas kuiva.
Mielestäni paras asia Levin Alppitaloissa on suuren valikoiman (56 kpl eri kokoisia huoneistoja) lisäksi ehdottomasti sijainti. Edellisellä Levin reissulla majoituimme puolet pienemmällä porukalla yhdessä suuressa mökissä, joka oli sen verran kaukana, että joka paikkaan piti kulkea taksilla. Nyt lähellä oli niin rinteet, ravintolat kuin muutkin palvelut ja jokainen meidän 31 hengen seurueesta pystyi ohjattujen aktiviteettien ulkopuolella menemään ja tulemaan miten halusi. Hisseille matkaa on vain muutama kymmenen metriä ja kaikki yöelämä löytyy kävelyetäisyydeltä, mutta sen verran kaukaa, ettei se aiheuta mitään haittaa.

Huskysafari Lapissa

Olen jo pidemmän aikaa halunnut Lappiin huskysafarille. Olinkin naama näkkärillä, kun kuulin, että työnantaja tarjoaa meille toisen päivän aktiviteeteiksi joko urheilua tai huskyajelua. Ei ollut meikäläiselle vaikea valinta, mihin kelkkaan hyppäisin. Meitä valui vajaan 20 hengen porukka bussista ulos Polar Light Toursin pihalle. Meille pidettiin ensin briiffi siitä, miten koirien kanssa tulisi toimia ja miten rekeä ohjastetaan. Ajaisimme kaksistaan valjakkoa. Toinen istuisi kyydissä ja toinen ohjaisi jalaksilla. Puolessa välissä olisi vaihto päittäin.
Homma tuntui ohjeistuksen perusteella suhteellisen monimutkaiselta ja olin jo hetken huolissani, miten solmuun me valjakko saataisiin, karkaisiko se kenties meiltä kokonaan tai ajaisimmeko edellä olevien päälle. Vasta briiffin jälkeen, meidät ohjattiin koirien luokse. Ne olivat valmiiksi valjastettuina ja todellakin valmiina lähtemään. Moni pomppi ja haukkui innoissaan, osa odotti nätisti. Yksi kerrallaan jokainen valjakko ampaisi vuorollaan matkaan.
Kävi ilmi, että meille sattui ilmeisen kiltti valjakko. Muilla koirat olivat välillä solmussa ja kaikki joutuivat pysähtymään. Edessä ja keskellä kulki Polar Lights Tourin työntekijät omilla valjakoillaan ja yksi työntekijä ajeli vielä vieressä moottorikelkalla. Missään vaiheessa ei siis tullut sellaista tunnetta, että meitä olisi jätetty omilleen, vaan he kävivät selvittelemässä koirat taas oikeille paikoilleen. Välillä mentiin pitkiä matkoja eteenpäin hyvässä vauhdissa ja välillä joku kaatoi kelkkansa kumoon lumihankeen ja taas pysähdyttiin.
Kyydissä istuminen oli rentoa ja siinä pystyi ottamaan kuvia. Jalaksilla ohjastaminen taas oli hauskaa ja siinä oli ihan oma fiiliksensä. Maisemat vaihteli metsästä aavaan suomaisemaan. Horisontissa näkyvät tunturit loivat tunnelmaa ja väkisinkin tuli mieleen, että miten upeaa huskyvaljakolla ajelu olisikaan Alaskan tai Kanadan vuoristomaisemissa, kun jo yksittäinen kaukana näkyvä tunturi ilahdutti etelästä tulleita turisteja.

 

Kymmenen kilometrin lenkin jälkeen kävimme vielä vähän tutustumassa malamuutteihin, jotka olivat epäsosiaalisuutensa vuoksi ketjuissa syrjemmällä omissa oloissaan. Myös jonkin verran muita koiria oli kauempana koppeihin kytkettyinä, kuulema esimerkiksi juuri muihin koiriin kohdistuvan aggressiivisuuden tai sen vuoksi, että ne eivät pysy tarhassa (avaavat oven, tulevat yli tms.).
Minulla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa siihen, minkä yrityksen järjestämälle huskysafarille osallistuisimme, enkä siten myöskään ollut selvittänyt erityisemmin etukäteen paikan taustoja. Suurimmaksi osaksi paikka vaikutti kuitenkin ihan hyvältä. Koiria oli 105, mutta jokainen niistä tunnettiin omalta nimeltä. Polar Lights Safari oli muuttanut nykyiselle paikalleen vasta vuosi sitten ja tarhat olivat uusia. Heillä on toiveissa aidata koko valtava alue, jolloin koiria voitaisiin liikuttaa siellä kesäkaudella turvallisesti. Niitä liikutetaan sulan maan aikaan mönkijällä, mutta lämpötilan kohotessa yli 10 asteeseen, ei koiria enää voi vedättää. Moni asia kuulosti siis ihan hyvältä. Ainoa mistä en oikein pitänyt oli, että osa koirista oli kytketty ketjuihin. Toisaalta, eipä minulla oikein ole vaihtoehtojakaan esittää, jos kyse on koirasta, joka on houdini tarhasta karkaamisen suhteen.
Rimma on kirjoittanut kriittisen postauksen huskysafareista ja vaikka en kaikkia Animalian asiantuntijan mielipiteitä allekirjoitakaan, on näitäkin kohteita kuitenkin syytä aina pohtia eettisesti. Kaikki paikat eivät ole hyviä, enkä pysty lyhyen vierailun perusteella Polar Light Toursin paikasta vetämään kovin tarkkoja johtopäätöksiä, mutta pääosin minulle jäi hyvä fiilis. Vetokoirat pääsevät tekemään niille luontaista työtä, jota ne rakastavat. Niillä on lajitovereita ja ne saavat liikuntaa. Moni kerrostaloon työpäiviksi teljetty husky, joka pääsee päivittäin ehkä tunnin kävelylenkille hihnassa, on mielestäni safareilla työskenteleviä lajitovereitaan heikommassa asemassa. Yleensä se kostautuukin sitten ongelmakäyttäytymisenä.

Levi on hauskanpitoa

Leville tullaan nauttimaan ulkoilusta ja pitämään hauskaa. Komeiden maisemien, hyvien hiihtoreittien ja korkeiden rinteiden lisäksi Levi tarjoilee mahdollisuudet mitä parhaimpiin after ski -olosuhteisiin. Jos matkustat Leville, käy ihmeessä kurkistamassa, millainen meno tunturin laella sijaitsevassa Tuikussa on iltapäivällä ja suuntaa neljän ja kuuden välillä Vinkkariin. Muista hyvä mieli, rento elämänasenne ja unohda murheet, koska niin muutkin ovat unohtaneet. Niitä ehtii sitten miettiä sitten taas kotona.

 

 

Saa nähdä kuinka kauan tämän menneen ja tulevan Levin reissun väliin jää tällä kertaa aikaa. Pari vuotta tuntuu pitkältä ajalta. Se kuitenkin on varmaa, että viimeiseksi Levin reissuksi tämä ei jäänyt, jos se vain minusta itsestäni on kiinni,

Majoitus yhteistyössä Levin Alppitalojen kanssa.

 

Seuraa blogia:

Comments

 • 29.3.2017

  Hah, olipa teillä samanlainen maisema ikkunasta vaikkakin eri majapaikka kyseessä 😀
  Keväinen Levi oli IHANA! Hetken jo harkitsin, että suuntaisin vielä huhtikuun aikana uudestaan, mutta ehkä annan tämän taian säilyä ensi talveen. Itse olen ollut juuri työn puolesta kaksi edellistä reissua Leville, joten tällä kertaa oli ihana suunnitella itse oma ohjelma. Huskysafari on kyllä upea elämys sekin ja onneksi vanha työnantaja on tuon elämyksen tarjonnut. Nyt meidän aikatauluun ei olisi enää mitenkään mahtunut enempää 😀

  reply
  • 29.3.2017

   Haha! 😀 Rinnenäkymä on varmaan tosiaan paristakin muusta majapaikasta, jotka sen samaisen tien varrelta löytyy. Olet tosiaan tykästynyt Leviin, kun meinasit jo heti seuraavalle kuulle uutta reissua. En kyllä ihmettele. 🙂 Kiva, kun on työnantajia, jotka vie huskysafareille!

   reply
 • 29.3.2017

  Vitsit, meillä jäi huskysafari väliin, vaikka sen kovasti toivoin pääseväni kokemaankin. Varmasti hauska kokemus! Mutta kyllä keväinen Lappi on ihana ja mä olen aika samoilla linjoilla, että jos vain musta on kiinni niin ei jäänyt viimeiseksi kerraksi, että ehkä silloin on tuolle huskysafarillekin aikaa.

  ps. Oli muuten hauska törmätä, vaikkakin vaan niin pikaisesti. Huvitti vielä jälkikäteen että millä todennäköisyydellä tuokin kävi siinä väenpaljoudessa! 🙂

  reply
  • 29.3.2017

   No mutta seuraavalla kerralla sitten koiravaljakolla ajelemaan. 🙂 Ei kaikkea pidä kerralla kokeakaan! Oli kyllä ihan huippua, että satuttiin törmäämään. Ihan mieletön sattuma! Toivottavasti seuraavalla kerralla ehditään jutella vähän pidempään. 🙂

   reply
 • Anonyymi
  29.3.2017

  Oi wau, ihania kuvia ja fiiliksiä Leviltä! Huskysafari olis mahtava kokemus. Tosin koirien olot muakin huolestuttaa, mutta kaikki paikat ei onneksi sorru koirien hyvinvoinnin laiminlyöntiin. Mun pitää kyllä selkeesti vaihtaa työnantajaa 😉 t. Titta

  reply
  • 29.3.2017

   Kiitos Titta! 🙂 Koirien oloista on hyvä olla sopivasti huolissaan, jotta valjakkoyrittäjät tietävät ihan senkin puolesta kiinnittää asiaan erityistä huomiota. Jaksan uskoa, että hyviäkin paikkoja onneksi on. Ja joo, selkeesti työpaikan vaihto sulla edessä! 😉

   reply
 • 29.3.2017

  Kiitos Marika! 🙂 Kyllä se aurinko ja lumihanki yhdessä vaan on sellainen mieltä piristävä yhdistelmä, että siinä väkisinkin tulee hyvälle tuulelle! Huskyajelu kesti arviolta reilun tunnin. En katsonut kelloa, mutta kaiken kaikkiaan olimme paikan päällä parisen tuntia.

  reply
 • Anonyymi
  29.3.2017

  PLT on huonoin Levin alueella toimivista huskyfirmoista. Koirien oloihin en ole tarpeeksi ammattilainen ottamaan kantaa mutta siellä vaihtuu henkilökunta tiuhaan koska olot tehdä töitä ei ole hyvät. Nämä heijastuvat siihen miten työntekijät kohtelevat asiakkaita. Monet ulkomaalaiset toimistot ei enää vie heille asiakkaitaan juuri tuon huonon ja töykeän palvelun takia. Pääasia että teillä oli hauskaa, huskyajelussa on kieltämättä tunnelmaa 🙂
  T. Levillä työskennellyt ja tilanteita vierestä seurannut

  reply
  • 29.3.2017

   Onpa harmi, jos henkilökunnan olot ei ole hyvät. Meille palvelu oli ihan hyvää. Ei nyt mitään ylitsevuotavan ystävällistä, vaan enemmän sellaista suomalaisen jäyhää 😉 mutta ei sinänsä mitään valittamista.

   reply
 • Taru
  30.3.2017

  Keväinen (luminen) lappi on kyllä ainakin kuvissa todella houkuttavan näköinen. Kuten tuo majoituskin… 🙂 Lapin joulu on tullut koettua, mutta keväällä ei ole tullut koskaan sinne mentyä. Siellä hiihtäminen houkuttelee kyllä kovasti.

  Mä olen miettinyt kans viime aikoina että kuka noita suihkuja oikein suunnittelee? Menet johonkin just rempattuun hotelliin ja siellä seisoskelet ammeessa ja vieressä on onneton 50 cm suihkuseinä jonka alareunassa vielä aukko, niin johan on koko huone märkä kun tulet suihkusta. Tässä kohtaa pitäis kyllä mennä käytännöllisyys eikä joku muu edellä…

  reply
  • 3.4.2017

   Joulu Lapissa ei kuulosta ollenkaan hullummalta vaihtoehdolta sekään! Tosin keväällä voi olla vähän miellyttävämmät lämpötilat. 🙂 Suihkun suhteen olisin kyllä kanssa käytännöllisyyden kannalla. Ei ole kiva, jos joutuu sitten loppupäivän kävelemään märillä sukilla, jos ei vessaa saa kuivaksi suihkun jälkeen. Onneksi tuolla Alppitaloilla se kyllä onnistui.

   reply
 • 30.3.2017

  Ihanat kevättalvitunnelmat ja majapaikka! Mielettömät nuo poronsarvikoristeet tosiaankin, instassa niitä jo ihailinkin. Itse olin samoihin aikoihin Levillä myös ihan ensimmäistä kertaa, mutta harmillisesti melkein koko viikon flunssassa sohvan pohjalla. Hyvä syy palata takaisin, koska sen yhden ainoan rinnepäivän perusteella tykkäsin Levin maisemista tosi paljon 🙂 Huskyajelulle en ole itse vielä koskaan päässyt mutta toivottavasti tuo korjaantuu tulevina talvina, varmasti tosi hauska kokemus!

  reply
  • 3.4.2017

   Voi kurjuus, että osui sulla flunssa huonoon saumaan! Toivottavasti pääset pian takaisin ja ehkä sitten myös huskysafarille. 🙂

   reply
 • 2.4.2017

  Ei vitsi miten hienolta näyttää nuo Alppitalot sisältäkin, ihasteltiin niitä Millan kans ulkoa käsin omalla reissulla, ja puitteet näyttää kyllä mahtavilta! 🙂 Hauska, että oltiin niin peräkkäin reissussa samassa paikassa.

  reply
  • 3.4.2017

   Ja minä taas taisin käydä teidän majapaikassa aamupalalla. 😀 Hauskaa tosiaan oli, että osuttiin sinne peräkkäin, mutta vielä kivempi olisi ollut, jos oltaisiin osuttu samaan aikaan!

   reply
 • 3.4.2017

  Mä olen pariin otteeseen ollut noissa Alppitaloissa. Ne on kyllä ihan tosi kätevällä paikalla ja upeita. Ensimmäisellä kerralla ne oli juuri valmistuneita (ei siitä on jo ikuisuus), joten piha oli vielä työmaana ja ei niin kovin kaunis.
  Ensi viikolla me majoitutaan Sirkantähteen, eli ei ihan noin hulppeisiin olosuhteisiin, mutta sijainti on siinäkin kyllä tosi hyvä!

  Huskysafarista en ole päässyt lopputulokseen, haluaisinko sellaiselle vai en. Voi olla, että jos vaan hiihtoladut on edelleen kunnossa, vietän niillä kaiken mahdollisen ajan 🙂

  reply
 • 4.4.2017

  Lappi on upea ympäri vuoden, mutta kevätauringossa erityisesti. Harmi, että sinne on etelästä sen verran pitkä matka, että ihan jatkuvasti ei tule lähdettyä.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on