Koiran kanssa Viroon, Latviaan ja Liettuaan
Vaikka meillä on ollut koiria aina ja olemme aina myös matkustaneet paljon, ei meillä ole ollut ennen tätä kesää juurikaan kokemuksia koirien kanssa matkustamisesta Suomen rajojen ulkopuolella. Oikeastaan ensimmäinen kokemus koiran kanssa matkustamisesta tuli viime kesänä, kun matkustimme Unkariin hakemaan Armin pentuna kotiin. Silloin piti selvittää asioita koiran kanssa lentämiseen liittyen ja tuontisäädöksiin. Sekin oli suhteellisen helppoa, mutta vielä helpompaa on napata koira auton kyytiin ja matkustaa sen kanssa Baltiaan roadtripille. Armi on nyt vuoden ikäisenä käynyt viidessä eri maassa Suomi mukaan lukien.
Koiran kanssa laivalla Tallinnaan
Päätimme ylittää Itämeren Viking Linella ihan siitä syystä, että se oli paras vaihtoehto kesällä koiran kanssa. Muilla yhtiöillä oli hankalampia sääntöjä koiran kanssa liikkumiseen. Osa vaatii, että muutaman tunnin reittimatkallakin on otettava lemmikkihytti, toisilla laivoilla koiralla pitää olla yleisissä tiloissa kuonokoppa ja se pitää sulkea häkkiin kennelosastolle. Armi on kaikille superkiltti, eikä ole tottunut kuonokoppaan tai siihen, että se suljettaisiin vieraassa paikassa vieraaseen häkkiin muiden koirien mahdollisesti haukkuessa ja vinkuessa ympärillä. Lemmikkihytistä maksaminen taas tuntui ihan turhalta muutaman tunnin vuoksi.
Viking Linella koirat saavat olla matkan ajan laivan yleisissä tiloissa. Ravintoloihin tai baareihin nelijalkaisilla matkustajilla ei ole asiaa, mutta se ei ollut meille ongelma. Autoon koiria ei saa jättää matkan ajaksi kesäkaudella, vaikka olisi kuinka viileää, koska lämpötila voi siellä nousta liian kuumaksi. Menomatkalla laivalla kuulutettiin yhden auton matkustajia ja muistutettiin muita, ettei koiraa saa jättää autoon.
Laivalla oli molempiin suuntiin mennessä todella paljon matkustajia ja melkoinen härdelli. Menomatkalla Armi oli hälinästä aluksi aika ihmeissään ja olisi halunnut moikata jokaikisen ihmisen, mutta onneksi se rauhoittui nopeasti. Armin iloksi sitä halusi tulla todella moni aikuinen ja lapsi moikkaamaan. Parhaimmillaan ympärillä taisi olla seitsemän lasta rapsuttamassa ja keskellä oli onnellinen bordercollie. Lapset osasivat aika hyvin kysyä saako koiraa tulla silittämään, mutta moni aikuinen vain tuli paikalle ja ryhtyi silittämään ja jopa pusuttelemaan koiraa sen kummemmin mitään kyselemättä. Koska Armi rakastaa ihan kaikkia ihmisiä, koiria ja jotakuinkin kaikkia muitakin eläimiä, ei tämä meitä haitannut. Kaikki koirat eivät kuitenkaan välttämättä arvosta kaulaan syöksähteleviä vieraita ihmisiä ja kovin aran tai terävän koiran kanssa lemmikkihytti voi olla parempi vaihtoehto kuin yleisissä, ruuhkaisissa tiloissa hengailu.
Koiraystävälliset Baltian maat
Kaikissa Baltian maissa koiriin suhtaudutaan hyvin. Koirat ovat tervetulleita useampiin paikkoihin kuin Suomessa, mutta ei niiden kanssa sielläkään ihan mihin tahansa silti ole asiaa. Baltian maat ovat meille ennestään tuttuja ja käyn Liettuassa useita kertoja vuodessa työmatkalla. Kävin pari viikkoa ennen matkaamme yön yli matkalla Kaunasissa, joka on Liettuan toiseksi suurin kaupunki. Silloin kiinnitin erityistä huomiota siihen, että osa koirista liikkuivat kaupunkialueellakin vapaana. Toiset aivan omistajansa vierellä ja toiset hieman kauempana, mutta vaikuttivat silti olevan tarvittaessa luokse kutsuttavissa. Kukaan ulkopuolinen ei näyttänyt kiinnittävän vapaana liikkuviin koiriin mitään erityistä huomiota. Näin yhden ihmisen menevän apteekkiin koiran kanssa ja lähes joka terassilla tuntui olevan jollain koira mukana. Tästä jäi hyvä fiilis ja kun kyselin vielä hieman paikallisilta tutuilta kommentteja koiran kanssa liikkumisesta, kaikki olivat positiivisia.
Etukäteen hieman jännitin olisiko irtokoirien kanssa jotain ongelmaa, mutta viikon aikana emme törmänneet yhteenkään hallitsemattomasti vapaana juoksevaan koiraan. Söimme joka päivä ulkona terassilla ja koira oli automaattisesti tervetullut niistä kaikille. Suomessa joutuu aina erikseen kysymään saako koira tulla terassille ja monesti on tullut kieltävä vastaus. Baltiassa en edes kysynyt asiasta, koska oli täysin automaattista, että koira oli tervetullut. Monessa ravintolassa tuotiin koiralle vesikuppi.
Upeat rannat myös koirille
Koiran uittamisen kannalta Baltian rannikko on upeaa seutua. Hiekkarantaa riittää silmänkantamattomiin. Muistan noin kymmenen vuoden takaisesta matkasta Jurmalan rannalla leikkivät koirat ja mietin miten ihanaa olisi tulla sinne oman koiran kanssa. Tälläkin reissulla suuntasimme Jurmalan rannalle. Ei lähellekään päärantaa, vaan aivan läntiseen päähän, jossa ei ole mitään palveluita, eikä paljon ihmisiä. Googletin vielä etukäteen löytyisikö mitään mainintaa siitä saako Jurmalan rannalle viedä koiria. En löytänyt asiasta mitään tietoa.
Metsätien päässä, rannan tuntumassa oli kieltotaulu, jossa mainittiin, että tulenteko ja leiriytyminen jne. oli kielletty, mutta koirasta ei ollut mitään mainintaa. Ehdimme olla ehkä vartin rannalla ja Armi juoksenteli iloisesti kepin perässä mereen, kun joku paikallinen rantavahti tuli ystävällisesti sanomaan, että koirat ovat rannalla kiellettyjä. Lähdimme tietenkin heti pois. Olisi ollut mukava, että koirakiellosta olisi mainittu jossain. Nyt se piti vain tietää. Kielto koskee kuulema koko 15 kilometrin pituista rantapätkää.
Onneksi Latvian puolelta löytyy kuitenkin rantaviivaa ja upeaa rantaa muualtakin kuin Jurmalasta. Riikan yläpuolella on hyvä ranta päätien tuntumassa, jossa on tilaa kirmailla vaikka kuinka. Kaikkein mahtavin ranta löydettiin Jurmalasta luoteeseen ajellessamme Mersragsin suuntaan. Tien ja meren välissä oli ihana kangasmetsä. Metsää ja rantaa jatkui molempiin suuntiin silmänkantamattomiin, eikä missään ollut muita ihmisiä tai asutusta.
Katso koko roadtrippimme reitti aiemmasta postauksesta.
Tärkeä ja pakollinen ekinokokkilääkitys paluumatkaa varten
Ekinokokki eli heisimatoihin kuuluva loinen on pirullinen matkaseuralainen, jota koiran ei saa antaa tuoda mukanaan Suomeen. Norja ja Suomi ovat vielä ekinokokkivapaita maita, mutta Ruotsi ja Baltian maat eivät ole. Siksi koira tulee lääkitä niitä vastaan 1-5 vuorokautta ennen Suomeen paluuta. Sitä varten tulee käydä Suomen ulkopuolisessa maassa eläinlääkärissä, joka katsoo, että koira varmasti nielee tabletin ja kirjoittaa sitten lemmikkipassiin tästä merkinnän. Lue asiasta lisää Eviran sivuilta.
Me olimme matkalla yhdeksän päivää, joten oli selvää, että tiedossa oli lääkärikeikka ulkomailla. Matkustustyylimme oli Baltian roadtripillä vähän sellainen, että ajetaan sinne mikä hyvältä tuntuu, eikä meillä ollut tarkkoja suunnitelmia ennen matkaa. En siis ollut voinut etukäteen selvittää paikkakuntien eläinlääkäreitä tai varata mitään. Niinpä kolme päivää ennen paluuta, ollessamme yhdessä Liettuan isoimmista kaupungeista, Klaipedassa, googletin aamulla eläinlääkäriasemat. Muutaman kilometrin päästä löytyi hyvältä kuulostava paikka. Ajoimme pihaan ilman varausta ja astelin sisään kysymään sattuisimmeko pääsemään tapaamaan lääkäriä. Varttia myöhemmin Armi oli sylkenyt tabletin suustaan, niellyt sen uudelleen ja astelimme ulos eläinlääkäristä leima passissa. Homma ei ollut hankala ollenkaan ja maksoi vaivaiset 5,90 €. Suomessa vastaava käynti olisi maksanut useita kymmeniä euroja.
Mikäli kielitaito epäilyttää ulkomailla eläinlääkärissä asioidessa, voi Viron puolelta löytyä eläinlääkäreitä, jotka puhuvat Suomea. Esimerkiksi Tiina Tomeetin Eläinklinikan sivut ovat suomenkieliset, joten todennäköisesti palveluakin voi saada suomeksi.
Muistilista – Mitä pitää muistaa ennen matkaa koiran kanssa matkaan lähtiessä
- EU-passi koiralle. Sitä varten koiran tulee olla tunnistusmerkitty.
- Rokotukset kuntoon.
- Selvitä Eviran -sivuilta ajankohtaiset maahantuontisäädökset paluumatkaa varten. Ota selvää myös mitä kohdemaan säädökset vaativat maahan tulevalta eläimeltä. EU-maihin on helppo matkustaa Suomesta, mutta esimerkiksi Venäjälle tarvitaan jo lisärokotuksia.
- Tällä hetkellä Baltian suuntaan mennessä ei tarvitse ottaa mitään erityistä huomioon, mutta paluumatkaa varten koiran kanssa täytyy käydä eläinlääkärissä hakemassa ekinokokkilääkitys.
- Punkkikarkotteet, jos matkustat sulan maan aikaan. Armi sai ennen matkaa niskaansa Bayvanticin punkkikarkotteen, eikä siitä löytynyt matkan aikana ainoatakaan punkkia.
Muistilista – Mitä kannattaa ottaa koiralle mukaan roadtripille
- Riittävästi ruokaa johon koira on tottunut – Etenkään herkkävatsaiselle koiralle ei kannata vaihtaa lomalla lennosta ruokaa.
- Ruokakuppi ja vesikuppi.
- Makupaloja ja leluja.
- Pari erilaista hihnaa. Meillä oli nahkaremmi, jossa koira liikkui esim. kaupungilla ja laivassa sekä flexi, jossa koiraa oli mukavampi ulkoiluttaa rauhallisemmilla alueilla, missä ei kuitenkaan voi päästää koiraa vapaaksi (esim. luonnonsuojelualueet).
- Oma alusta. Armi on opetettu käskystä rauhoittumaan omalle alustalle. Tämä oli todellä kätevää esimerkiksi terassilla syödessä, kun alustan levitti tuolin viereen, tiesi koira rauhoittua heti siihen makaamaan ruokailun ajaksi. Samoin se on hyvä merkki kun koira jää yksin vieraaseen hotellihuoneeseen, se pystyy helpommin luottamaan paikkaan, kun sen tuttu ja turvallinen alusta on paikalla.
Meille jäi todella mukavat fiilikset koiran kanssa matkustamisesta. Armi on erittäin helppo matkakaveri. Se on tottelevainen, rakastaa kaikkia ihmisiä ja koiria, eikä yritä tehdä mitään pahaa vieraassakaan majapaikassa. Etukäteen hieman jännitin miten se suhtautuu, kun jää vieraassa paikassa yksin uuteen hotellihuoneeseen. Armi ei ollut ennen tätä matkaa ollut ainoatakaan yötä missään muualla kuin kotona, koska Tomin äiti tulee aina matkojemme ajaksi hoitamaan sitä meille kotiin. Armi kuitenkin osoitti omaavansa todellisen reissukoiran lungin luonteen ja oli kuin kotonaan missä ikinä olimmekin. Parina iltana tiputimme vain tavarat uuteen hotellihuoneeseen ja jätimme Armin samalla sinne mennessämme syömään tai yhden kerran shoppailemaan ja takaisin tullessamme löysimme unisen koiran.
Haaveissa on, että voisimme tehdä joka vuosi ainakin yhden ulkomaanmatkan omalla autolla, jonne koirankin voisi ottaa mukaan. Suunnitelmissa pyörii ainakin Norja, Skotlanti ja monet Keski-Euroopan maat.
Onko sinulla kokemusta koiran kanssa matkustamisesta tai mitä haluaisit tietää?
Pysy mukana:
Laura / Irtiottoja maailmalle
Koiran kanssa matkustaminen kyllä tuo ihan valtavasti iloa reissupäiviin! <3 Me puhuttiin moneen kertaan nyt Italian reissulla siitä, kuinka olisi ollut ihana että oma koira olisi ollut mukana, kun oli sen verran ulkoilupainotteinen matka. Tänä kesänä nyt mentiin ilman koiraa taas, mutta haaveissa on mullakin että ehkä jatkossa koiran kanssa voisi reissata vähän säännöllisemmin!
Elina | Vaihda vapaalle
Voin uskoa, että sen yhden koiran kanssa tehdyn reissun jälkeen tekee mieli lähteä uudelleenkin nelijalkainen kaveri mukana. Ulkoilupainotteisiin lomiin koira sopii kyllä mukaan kuin nenä päähän. Luonnossa liikkumisesta tulee ainakin mulle jotenkin 10 kertaa mielekkäämpää, kun näkee miten iloisena koira viipottaa menemään. Kaupunki-, ranta- ja safarilomat on sitten asia erikseen.
Tanya
Voi että, nyt tuli kyllä semmonen olo että pitää lähteä reissuun koirien kanssa! Ulkomaalaisten suhtautuminen koiriin on kyllä ihan erilaista. Suomi on nipo maa siinä suhteessa. Jos menette ensi kesänä skotteihin tai britteihin Armin kanssa niin siitä olisi kiva kuulla! Sinne suunnalle ollaan mietitty autoretkeä 🙂
Jasmin
Britteihin on tosi hankalaa lähteä koiran kanssa! Jos koiran kanssa lentää maahan niin edessä on useamman viikon karanteenit eli käytännössä ainoa vaihtoehto on ajaa Ranskaan ja hypätä siellä lautan kyytiin. Sinänsä harmi koska tosi Skotlanti on tosi koiraystävällistä seutua, mutta onneksi muitakin kohteita löytyy minne on vähän helpompi päästä.
Venla
Moi! Ihana kuulla että koirankin kanssa matkaaminen voi sujua noinkin kivasti! Ollaan hankkimassa itse bordercollieta keväällä/kesällä. Ennen sitä päivitellään myös autoa ja mieleemme tuli, että tarvitaankos bortsulle automatkustamiseen häkkiä? Aiemmat koirat olleet sen verran pieniä ja rauhallisia, että ovat menneet pitkälti jalkatilassa… Kiitos jo etukäteen vastauksesta!
Elina | Vaihda vapaalle
AutoMATKUSTAMISEEN ei häkki ole bortsulle millään muotoa pakollinen. Bordercollie kuitenkin yleensä hankintaan harrastuskoiraksi ja harrastuksissa se häkki tai veräjä (kuten meillä mun autossa) on erittäin oleellinen kesäkuumalla. Ilman sitä on monen lajin harrastaminen hankalaa, kun koiran pitää kuitenkin odotella välillä vuoroaan autossa. 🙂
Reissausta ja ruokaa
Tuo laivan meininki oli kiinnostavaa luettavaa, juuri tuon laivan hälyn ja härdellin takia tutkin mahdollisuuksia jättää koiramme autoon lyhyen laivamatkan ajaksi. Reippaille koirille on varmasti parasta ja turvallisinta viedä ne mukanaan ylempiin kerroksiin ja hyttiin. Meillä 2/3 koirista pelkää vieraita ihmisiä ja näen riskitilanteita matkalla autosta hyttiin kapeissa rappusissa, ahtaissa hisseissä, moikkailevissa ihmisissä ja tungoksessa autoihin takaisin palatessa. Kunpa saisi itse jäädä autoon niiden kanssa, mutta onneksi mennään matkailuautolla. Mietin jopa mahdollisuutta ajaa Venäjän kautta, jotta koko laivan voisi skipata.
Liisa
Hei, pitääkö ekinokokki lääke antaa, jos menee Virosta Latvian puolelle? Vai vasta kun on paluumatka Suomeen?
Elina | Vaihda vapaalle
Vasta ennen kuin tulee Suomeen. Baltian maiden välillä voi liikkua ilman ekinokokkilääkitystä, koska niissä kaikissa maissa on ekinokokkia, kun taas Suomi on siitä vapaa.