Image Alt

Matkablogi

Andorra – Pyreneiden syleilyssä

Talvella upeita laskettelurinteitä, kesällä kauniita vaellusreittejä, siinä välissä ja näiden ohella edullinen shoppailukohde. Näillä tiedoilla suuntasin Andorraan.
Saavuimme Andorraan Ranskan puoleisen rajanylityspaikan kautta. Andorra ei ole EU maa, mutta rajanylitys on vapaata. Etenkin Tomille oli kuitenkin tärkeää saada passiin todiste siitä, että tässäkin pikkuruisessa maassa on tullut käytyä. Rajan kopeissa oli virkailijat ja pysähdyimme toiselle niistä kysymään leimaa. Rajavirkailija viittoi meitä sisälle rakennukseen, ennen kuin yhtäkkiä hänellä tuntui syttyneen lamppu päässä. hetken kopissa myllättyään hän hymyili meille iloisesti leimasin kädessään ja pian jatkoimme matkaa Andorran leimat passissa.
Olimme lähteneet aamulla Barcelonasta ja pitkä päivä tuntui jo matkalaisissa. Andorran vuoret olivat kuitenkin sellainen näky, joka karisti hetkellisesti väsymyksen silmistä. Rinteitä oli pakko jäädä ihastelemaan ja kuvaamaan. Talvisin Andorra on täynnä laskettelijoita, enkä ihmettele. Rinteitä maassa riittää, kun 468 neliökilometrin alueella on 72 vuorenhuippua. Korkein niistä on 2942 metrin korkuinen. Alin kohta Andorrasta taas on reilussa 800 metrissä. Maan keskikorkeus merenpinnasta on 1996 metriä. Maisematkin olivat sen mukaiset. Vuorihuuma todellakin jatkui.
Onkohan Andorrassa maailman hienoimmalla paikalla oleva Esso?
Laskettelimme autolla vuorten välissä kulkevassa laaksossa kohti Andorra la Vellaa, joka on maan pääkaupunki. Sen verran matka jo painoi, että kuski kyseli jokaisen kylän tullessa vastaan mutkan takaa, että joko se on tämä. Lupasin, että pääkaupungin kyllä tunnistaisi, vaikka se pieni onkin. Maan 76000 asukkaasta reilut 20000 asuu siellä. Kuulostaa tuppukylältä. Andorra la vella on kuitenkin iso keskus verrattuna niihin pieniin hiihtokyläkeskittymiin, joita ohitimme.
Kuten olin epäillytkin, pääkaupungin kyllä tunnisti jo kaukaa. Kun mutkan takaa näkyi hieman aiempaa suurempi laakso, tiesimme olevamme lähellä. Mieleen ei tule kovin montaa muuta eurooppalaista pääkaupunkia, jotka päihittäisivät upealla sijainnillaan Andorran. Suosittelen erittäin lämpimästi ajamaan Andorraan samaa reittiä kuin me ajoimme. La Vellaan saapuminen tuntui hyvin vaikuttavalta.
Andorrassa on runsaasti hotellitarjontaa ja sen vuoksi siellä voi yöpyä edullisesti hyvätasoisissa hotelleissa. Olimme varanneet alle 100 € / yö hintaan kahdeksi yöksi keskustasta viiden tähden Andorra Eurostarin. Meillä oli mukava deluxe-huone, jossa oli erillinen oleskelutila ja makuuhuone, jonka ikkunasta pystyi ihastelemaan viereisen rakennuksen seinää.
Ihan viittä tähteä en itse tälle hotellille antaisi. Neljä tuntuisi sopivammalta määrältä, koska sellainen mieleen painuva loppusilaus jäi puuttumaan. Kyseessä oli kuitenkin melko perushotelli, ei sillä tavalla säväyttävä kuin ne muutamat viiden tähden hotellit, joissa olen aiemmin yöpynyt. Aamupalalla oli kuitenkin shampanjaa, kuten kuuluukin ja muutenkin hyvät valikoimat smoothieista panineihin.

Täydellisen vuoristojärven metsästys

Viiden tähden aamiaisen jälkeen hyppäsimme jälleen autoon. Olin kehittänyt päähänpinttymän kauniista, kirkasvetisestä vuoristojärvestä, jonka ympärillä näkyy lumihuippuiset vuoret. Sellaista me lähdimme nyt etsimään. Andorra ja koko Pyreneiden vuoristohan on täynnä upeita patikkareittejä ja niistä olisi löytynyt vaikka millä mitalla tietoa. Puoli vuotta sitten tehty polven magneettikuvaus vain kertoi karua kieltään ja osoitti polvestani löytyvän jonkin ylimääräisen ruston. Meikäläisen polvella ei siis ole asiaa millekään vaativille patikkareiteille. Satunnaisesti polvella ei ole ollut asiaa minkäänlaiselle reitille, mutta nyt se oli onneksi ihan kohtalaisessa kunnossa. Hyvä niin, koska halusin sekä nähdä sen vuoristojärven että päästä testailemaan uusia kenkiäni, jotka sain blogin kautta Haglöfsiltä.
Ainoa helposti tavoitettava, mutta korkealla oleva järvi näytti kartan mukaan olevan Lake Engolasters. Googlen kuvahaun perusteella se ei ollut aivan sitä mitä hain, mutta olin silti toiveikkaan optimistinen. Järvelle kulki kiemurainen tie, jota lähdimme köröttelemään Fiatilla ylöspäin. Sitä se meno nimittäin tuolla Fiat 500L:llä oli, köröttelyä. Isot epäsuositukset kyseiselle kaaralle. Tai no, ehkä se menettelee, jos pitää ajaa jonnekin pelkkää alamäkeä. Nyt kuitenkin kipusimme pelkkää ylämäkeä ja pian avautuivat komeat maisemat alas laaksoon. Rinteillä oli hulppeita asuntoja ja väistämättä mietin miten upeaa olisikaan avata aamuisin verhot ja katsella tällaista maisemaa.
Itse järvi taas… Sanotaan nyt vaikka niin, että haaveeni jäi edelleen odottamaan toteutumistaan.
Zoomaten ja oikein hyvästä kulmasta kuvattuna sai kyllä järven ja lumihuippuiset vuoret kuvaan.
Päivä oli kuitenkin oikein kaunis, ja koska olimme päättäneet reippailla, me sitten reippailimme. Kiersimme Engolastersin järven toiselle puolelle ja jatkoimme sieltä ulkoilureittiä (sellaista leveää hiekkatietä) eteenpäin. Reitin toisella puolella kohosi korkeita kuusia ja toisella puolella metsikköinen rinne. Odotimme jatkuvasti minkä kulman takaa paljastuu upea maisema, koska puiden raosta näimme kyllä etäämpänä lumihuippuisia vuoria. Tuota maisemapaljastusta ei vain koskaan tullut. Kyllästyimme tarpomaan helteessä ja palasimme takaisin järvelle. Muutaman liskonkin bongasimme ja järvi tuntui kuhisevan pikkukaloja. Muuten eläinhavainnot rajoittuivat kultaiseennoutajaan ja cockerspanieliin.

Haglöfsin kevyet kengät ulkoiluun

Kengät tuli kuitenkin testattua ja ne osoittautuivat juuri niin erinomaisiksi kuin olin odottanutkin. Halusin raskaiden maastokenkien rinnalle kevyet kengät, joilla olisi hyvä lenkkeillä ja sitä nämä Haglöfsin Gram Comp II:set todella ovatkin.
Juomapullo ja kengät saatu blogin kautta.
Kun me sitten illalla vedimme vielä melkoisen shoppailukierroksen Andorran keskustassa, oli meikäläisen polvi nukkumaan mennessä 10 cm paksumpi kuin aamulla herätessä, mutta jaloissa ei ollut rakkoja.

Tärppejä Andorraan suuntaaville

 • Vaikka Andorra ei EU:hun kuulukaan, on virallinen rahayksikkö silti euro.
 • Andorrassa on alhainen arvonlisävero, jonka vuoksi se on espanjalaisten ja ranskalaisten keskuudessa suosittu shoppailupaikka. Erityisesti bensa, alkoholi ja tupakka ovat selvästi edullisempia kuin naapurimaissa, mutta näkyy alhainen vero myös muissa tuotteissakin. Maasta saa viedä EU-alueelle ostoksia verovapaasti 900 euroon asti.
 • Virallinen kieli on katalaani, mutta yleisesti puhutaan ranskaa, espanjaa ja portugalia. Meidän kohdallemme osui kaksikin tarjoilijaa, jotka eivät puhuneet lainkaan englantia.
 • Andorra la Vellassa tuntui kaikissa hotelleissa olevan maksullinen
  pysäköinti, joka oli noin 20 € / vuorokausi. Kaupungista on hyvin
  vaikeaa löytää maksuttomia pysäköintipaikkoja
Seuraa blogia:

Comments

 • 30.6.2015

  Jos jossain katugallupissa olisi kysytty Andorra-tietoutta niin se olisi ollut kovin vähäistä.
  Kiitos tästä tietoiskusta hienoine kuvineen, nyt ole paljon viisaampi tämän asian suhteen.
  Siistiltä tämä maa näyttää, ainakin näissä kuvissasi.
  Täytyy pistää johonkin lapulle tuo kenkämerkki ja tyyppi.

  reply
  • 1.7.2015

   Kiitos kommentistasi 🙂 Eipä tänne Suomeen tosiaan pahemmin kantaudu mitään Andorra-uutisia tai juuri muutakaan tietoa maasta. Melko tuntematon se oli minullekin ennen matkaa.

   reply
 • 30.6.2015

  Voi miten upeita kuvia jälleen. Kaunis, hieman hyvällä tavalla askeettisen näköinen paikka =). Pidin erityisesti tuosta Esso kuvasta =D. Siinä oli jotain Kaurismäkimäistä =D.

  reply
  • 1.7.2015

   Kiitos! 🙂 Pidän itsekin kovasti tuosta Esso kuvasta. Nyt kun mainitsit tuon kaurismäkiläisyyden, niin minäkin huomaan sen 😀

   reply
 • 1.7.2015

  Näitä postauksia olenkin odotellut :). Olisin osannut vinkata parikin aivan käsittämättömän hienoa järvipaikkaa lyhyen kävelyn päässä autolta, harmi kun ei tullut mieleen!
  Hyvännäköiset kengät! Viime viikonlopun retkillä kaipailin taas matalavartisia vaelluskenkiä, omani kun ovat todella hyvät kävellä, mutta joihinkin pikkureissuihin ihan liian tukevat. Kiitos siis vinkistä 🙂

  reply
  • 1.7.2015

   Voi ei! Nyt harmittaa! Luin kyllä mielestäni kaikki postauksesi Andorrasta ennen matkaa, mutta olisi pitänyt tajuta kysellä tarkemmin. Höh 🙁

   Minä kun en niin kovasti vaeltele, niin tykkään matalavartisista kengistä. Ei ala kuumallakaan heti ahdistaa ja jalka nousee kepeämmin, kun siinä ei ole painoa mukana 😉

   reply
 • 1.7.2015

  Ymmärrän hyvin tuon villityksen saada lumihuiput ja järvet samaan kuvaan ! Komeat maisemat tuolla vuorilla kyllä. 🙂

  Voisin itsekin tarvita jotkin kevyet ulkoilukengät vaelluskenkien rinnalle. Ongelma on vaan kun on niin pieni jalka, niin naistenmallistoista ei löydy oikein sopivia kokoja. :/

  reply
  • 1.7.2015

   Uskon, että ymmärrät 😀 Minulla on hirveästi kuvia vuorista, mutta ne järvet niiden edustoilta, vain uupuu!

   Voi hitsi sun minijalkoja! Aivan varmasti voi tuottaa pään vaivaa, jos ei meinaa löytyä tarpeeksi pieniä kenkiä.

   reply
 • 1.7.2015

  Huikeita maisemia on Andorrassa. Upea kohde, josta ei juurikaan ole ollut juttua.

  Haglöfsit ovat omissakin jaloissa usein, tukevammat ja juuri tuollaiset kevyemmät. Ovat just parhaat omille koivilleni.

  reply
  • 1.7.2015

   Andorrasta tosiaan harvemmin kuulee ja aika vähän löysin siitä blogikirjoituksiakaan, kun ennen matkaa yritin etsiä. Mukava kuulla, että sinäkin olet löytänyt jaloillesi sopivat Haglöfsit 🙂

   reply
 • 1.7.2015

  Hienoja maisemia riittää sinnekin! Satutko tietämään onko patikkareittien varrella yleensä ottaen hüttejä tai siis paikkoja, joissa vaeltajille tarjotaan ruokaa? Meillä on sellainen käsitys, että ne palvelut keskittyisivät tähän Saksa/Itävalta/Italia/Sveitsi-alueelle, mutta voimme olla hyvin väärässäkin. Nuo tuollaiset kevyemmät vaelluskengät ovat kyllä ehdottomat etenkin olosuhteisiin, joissa ei tarvita nilkalle tukea. On muuten tuttu tunne tuo pienitehoinen auto jyrkässä alppimäessä tälläkin reissulla ja Esson baari sai postauksessa ihan uuden ulottuvuuden 🙂

  reply
  • 1.7.2015

   Kyllä Andorrassakin kelpaa maisemia katsella 🙂 Etenkin tosiaan tuolla Ranskan puoleisella alueella oli komeat huiput. Olen noiden huttejen osalta samalla kannalla kuin tekin. Kovin paljon en vaellusreitteihin perehtynyt, kun oli tiedossa, ettei polvi kestä pitkiä matkoja, mutta sen mitä luin, ei mistään hutten kaltaisista paikoista tullut vastaan ensimmäistäkään mainintaa. Tuo Engolastersin järvi oli kyllä jonkin vaellusreitin varrella ja siellä oli kyllä parikin ravintolaa, mutta niihin ravintoloihin olisi tosiaan päässyt melkein viereen autollakin.

   Hah, vaikken ole pahemmin Esson baareja kaipaillut, niin tuonne Andorraan Esson baariin voisin kyllä palata maisemia ihastelemaan 😀

   reply
 • 4.7.2015

  No vau, näyttää aika mahtavalta! Ja Andorran leima passissa on varmana kysymisen arvoinen. 🙂

  reply
 • 6.7.2015

  Andorra on mulle tuttu vain siitä Jos sä tahdot niin-biisistä, joten todellakin tämä info oli tarpeen 🙂 Vuoret <3

  reply
 • Miro
  18.4.2018

  Moro!

  Suunnitelmissa olisi käydä heittämässä pikainen reissu Andorran puolella Barcelonassa käymisen yhteydessä. Osaatko sanoa kuinka helposti noille patikkareissuille pääsee ilman omaa autoa?

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on