Image Alt

Matkablogi

Juhannus Helsingissä – Kaivarin kokko ja kaunis auringonlasku

Monen mielestä ainoa oikea tapa viettää juhannusta on maalla ja mielellään mökillä järven rannalla. Omastakin mielestäni se kuulostaa siltä kaikkein ideaaleimmalta tavalta. Siis hyvällä säällä. Olenkin tässä ehtinyt lueskella jo kaveriporukan juhannuksen vietosta Lauran blogista, mykistyä juhannusviikonloppuna otetuista kauniista kuvista Maaritin blogissa ja kaivata pohjoiseen Inkan juhannuskertomuksen aikana. Aivan erilaista juhannuksen viettoa sen sijaan voi käydä kurkkaamassa Jennan blogista.

Kun Tomi kuitenkin paahtoi kolmesta juhannusviikonlopun päivästä kahtena töitä, ei yhteinen mökkiviikonloppu ollut vaihtoehto. Säätiedotuksia katsellessani päätin minäkin jäädä sitten kotiin, vaikka mökille lähtökin olisi ollut mahdollista. Aattoiltana katselimme kotona taivaan yli vellovia pilvimassoja ja arvoimme lähteäkö Helsinkiin kokkoa katsomaan vaiko pysytellä turvallisesti sisätiloissa. Otimme riskin ja jälleen kerran se todellakin kannatti. Emme todellakaan osanneet odottaa miten upean luonto illasta loppujen lopuksi loihti.

Tämä ei ollut meille ensimmäinen juhannus Stadissa. Tänä vuonna kuitenkin tutustuin hieman tarkemmin millaista tarjontaa pääkaupunkimme juhannuksen juhlijoille tarjoaisi. Vaikka Helsinkiä kuulema markkinoidaankin ulkomaalaisille juhannuksen aikaan ghost townina, ei se ihan sitä taida enää olla. Ei ollut ainakaan Kaivopuistossa. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto olisi ollut hypätä sightseeng veneen (vai laivan?) kyytiin. Ne tekevät juhannuksena kokkokierroksia, eikä hintaakaan ollut useamman tunnin risteilylle montaa kymppiä. Edellinen hieman vastaava risteily työporukan kanssa Kotkan saaristossa kummitteli kuitenkin edelleen mielessä ja muistin keski-iän keikkuneen sillä risteilyllä lähempänä 80-vuotta. Skippasimme tuon vaihtoehdon tietämättä totuutta sen tarkemmin.
Suuntasimme siis Kaivariin. Niin sanotusti maalla kun asumme, otimme auton alle ja kurvasimme Helsingin rantabulevardille Saabin kuljettamana. Moni muukin oli lähtenyt liikkeelle tunnetusti alkoholin huuruisen juhlan aikaan autolla ja Kaivarissa oli liikennettä ihan ruuhkaksi asti. Löysimme kuitenkin Ravintola Ursulan lähettyviltä parkkipaikan kaarallemme ja hyppäsimme nauttimaan raikkaasta meri-ilmasta. Melkein heti bongasimmekin juuri tuollaisen edellämainitun juhannusbotskin lipumassa merellä. Koivut ja kaikki kannella kyydissä.
Kaivopuiston juhannukseen tuntuu kuuluvan erottamattomana osana valkoposkihanhet. Tämä oli meille toinen juhannus Kaivarissa ja edelliselläkin kerralla mieleen jäivät nuo nurmikkoa niin kovasti sotkevat isohkot linnut. Nyt mukana menossa oli myös pieniä pumpulipyllyjä.
Etukäteisselvittelyistä huolimatta olimme tulleet paikalle hieman liian aikaisin. Muistin katsoneeni, että Kaivarissa kokko sytytetään yhdeksältä, mutta oikea aika olikin vasta puoli kymmeneltä.
Yhdeksän aikoihin paikalla oli jo ihan reippaasti muitakin roihun odottajia. Osa kerääntyi aallonmurtajalle, osa aivan kokon lähettyville.
Meillä oli karvainenkin vahvistus mukana juhannuksen vietossa, jota käytiin ahkerasti rapsuttelemassa. Luultiinpa tässä kuussa pyöreitä täyttänyttä jopa pennuksikin.
Puoli kymmenen aikaan kokko sitten tuikattiin tuleen ja porukkaa oli katsomassa tapahtumaa sekä rannalta että mereltä. Shortseista toppatakkiin pukeutunutta juhannuskansaa oli sen verran paljon, että ihan rantaan joutui lähes änkemään, jotta kokosta sai edes puolittaisen kuvan napattua. Veneiljiät pörräsivät merellä kokon edustalla.
kokko kaivopuisto

Ja tultiinpa kokkoa katsomaan kanootillakin. Ei ollenkaan pöllömpi idea viettää juhannus meloen kokolta toiselle.

Kun kokko oli ikuistettu, suuntasimme autolla Hernesaareen kuvaamaan auringonlaskun kauniiksi värjäämiä pilviä. Tallinkin laiva lipui komeana ulapalle. Olen harjoitellut viime aikoina enenevässä määrin kuvaamista täysmanuaaliasetuksilla ja sen vuoksi onnistuinkin ryssimään suurilla ISO-asetuksillani kuvat ihan rakeisiksi. Tämä Yumin kuva jäi ainoaksi jotakuinkin onnistuneeksi versioksi. Ehkä siitäkin saa käsityksen juhannusillan värimaailmasta.
Auto mahdollisti sen, että pystyimme jahtaamaan auringonlaskua hieman enemmänkin. Täällä eteläisessä Suomessa, kun se mollukka kuitenkin laskee, vaikka yöttömän yön juhlaa vietetäänkin. Hietsussa sai hienosti ihasteltua oranssiksi värjäytynyttä horisonttia.
Hietsu auringonlasku
Hietaniemen rannassa aurinko laskee juhannusaattona
Matkalla takaisin Tuusulan maalaiskuntaan meidän oli vielä pakko tehdä pieni mutka matkaan. Tammiston kohdalla pellot oli vallannut usva ja vaikka Vantaanjokea ei kovin usein pääse kauniiksi kehumaan, nyt se todellakin oli sitä. 
Jatkoimme sumun keskellä vielä Haltialan kotieläinpihan luokse ja miten upea tuo kesäyö olikaan. Keskikesän taika oli todellakin aistittavissa.

Vaikka etukäteen juhannussää ei hyvää lupaillut, täällä etelässä kesä näyttäytyi loppujen lopuksi kuitenkin erittäin kauniina. (Unohdetaan se, että minulla oli koko illan kevytuntuvatakki.)

Toivottavasti sinullakin oli onnistunut juhannus!

Comments

 • 25.6.2015

  Oi miten mieletön tuo Vantaankoski. Pitäiskin ihan ajaltaa sinne joku ilta kun hyvä sää sattuis. Ei minun silmiin lainkaan hullummalta näytä tuo kaupunkijuhannus. Ehkä pitäisi itsekin joku kerta jäädä Helsinkiin. Ja voi ei noita pumpulipyllyjä, ihania! Nyt on kyllä ihan pakko koittaa ehtiä joku päivä hanhimaille, kun en tänä kesänä ole vielä ehtinyt kuvaamaan valkoposkia.

  reply
  • 25.6.2015

   Pumpulipyllyt oli kyllä suloisia. Kannattaa mennä äkkiä kuvailemaan niitä ennen kuin ne kasvaa. Nuo jokikuvat on siis Vantaanjoelta. Koski on erikseen, mutta molempia varmasti kannattaa käydä kuvailemassa 😀

   reply
 • 25.6.2015

  Onpa todella kauniit ja tunnelmalliset kuvat! Me ollaan nyt parina vuotena vietetty juhannus kaupungissa ja pääosin ihan kotiterassilla grillaillen. Näiden kuvien jälkeen voisi kyllä laittaa harkintaan myös kaupunkijuhannuksen vieton Helsingissä!

  reply
  • 25.6.2015

   Kiitos! Juhannus Helsingissä kerran elämässä ei varmasti olisi ollenkaan huono vaihtoehto ulkopaikkakuntalaisille. Sen jälkeen ehtii sitten taas hengailemaan maalla/kotona/mökillä ties kuinka monta jussia 🙂

   reply
 • 25.6.2015

  Ihanat, tunnelmalliset kuvat!
  Meillä täällä pohjoisessa oli sateisempaa, mutta juhannuspäivä näyttäytyi jo puolittain kauniina 🙂

  reply
 • 25.6.2015

  Teillä oli vallan mainio juhannus, kokkoineen kaikkineen =). Ei sitä aina tarvitse olla maalla. Me ollaan kerran vietetty juhannus omalla parvekkeella =D. Vettä tuli kuin aisaa (meillä on lasitettu parveke) laitettiin paljon kynttilöitä palamaan, hyvää rauhallista musaa hiljalleen, herkkuja ja punaviiniä, ei se muuta tarvinnut. Kauniita kuviasi oli jälleen aihanaa katsella.

  reply
  • 25.6.2015

   Kiitos taas mukavasta kommentistasi 🙂 Tuo juhannus kera kynttilöiden kuulostaa oikein tunnelmalliselta tavalta viettää sateinen juhannus.

   reply
 • 25.6.2015

  Kauniita kuvia 🙂
  Me olemme välillä viettäneet juhannusta Helsingissä, vaikka mummolaan mökkeilemään ei olekaan kovin pitkä matka. Minusta kaupunkijuhannus on kiva. Tänä vuonna meidän juhannus kului Kreikassa auringosta ja uimisesta nauttien.

  reply
  • 25.6.2015

   Kiitos 🙂
   Olisi mulle sopinut hyvin juhannus Kreikassakin! Ei ollenkaan huono vaihtoehto ja varmasti aurinkoinen juhannussää.

   reply
 • 25.6.2015

  Aww mita pumpulipyllyja <3 ja on nuo teidan koiratkin niin suloisia!

  reply
 • 26.6.2015

  Vau, ihana usva!! Ja ehdin jo aiemminkin ihmettelemään kuinka paljon väkeä siellä Kaivarin rannassa olikaan, kun itsellä on ollut just sellanen ghost town-mielikuva Helsingin juhannuksesta, seurasaarta lukuunottamatta. Melontaretki kokkokierroksella olis kyllä kiva toteuttaa joskus!

  reply
  • 26.6.2015

   Usva oli kyllä mahtava ja kerrankin oli kamera mukana 🙂 Ghost townista ei tosiaan ollut tietoakaan Kaivarissa. Kun ajeltiin jo pois keskustasta tuli mieleen, että olisi pitänyt ajella ihan ydinkeskustan läpi ja käydä katsomassa sielläkö se ghost town olisi ollut.

   reply
 • 26.6.2015

  Kauniita kuvia, tunnelmaa kyllä on kesäyössä ja se välittyy hyvin kuvista. Minä olin mökillä ja ilma ei ollut noin upea, meri näyttää aika tyyneltäkin!
  Ihania nuo pumpulipyllyt 🙂

  reply
  • 26.6.2015

   Kiitos! Mökillä on onneksi aina ihan omanlaistaan tunnelmaa, vaikka sää ei ihan paras olisikaan.

   reply
 • 26.6.2015

  Ihanat kokkokuvat, ja toi auringonlasku oli todella upea. Itse sitä katselin Lauttasaaressa. Helsingissä on kiva viettää juhannusta, mutta aina ei tule kuitenkaan kokolle lähdettyä.
  Te saavutitte usvankin, jota ei Hesassa ollut. Se näyttää tosi upealta.

  reply
  • 26.6.2015

   Aika aitiopaikalla sitten varmaan olit auringonlaskua katselemassa 🙂 Sumu tosiaan alkoi vasta kehä ykkösen jälkeen pohjoiseen päin ajettaessa. Merisumu olisikin ollut varmaan vielä hienompi näky, mutta sitä ei taida Stadissa kovin usein tapahtua.

   reply
 • 27.6.2015

  Aivan ihania kesäyön kuvia! <3 Kuva Vantaanjoesta on lumoava, niin kuin kaikki muutkin. Ihan heti ei arvaisi, että kuvat ovat Suomesta ja vieläpä Helsingistä. 🙂

  reply
 • 29.6.2015

  Ihana tuo kuva Yumista! 🙂
  Nuo yöttömän yön kuvat ovat aivan ensiluokkaisen upeita! Wau! Ei siis yhtään hassumpi juhannus teillä.

  reply
 • 29.6.2015

  Kaunis ja eteerinen juhannus!
  Pumpulipyllyt 😀
  Me ollaan oltu kerran juhannusristeilyllä, mutta valittiin se "bilepaatti", jolla on sama (etu)nimi kuin mulla. Siellä oli ihan ok tunnelma, ei mummoja, hinta oli oikein kohtuullinen! Nähtiin useampi kokko, ja auringonlasku, kannella ei tarjennut olla kuin parin kuvan verran (olin toiveikkaana juhannusmekossa!), mutta paatissa on isot ikkunat. Ihan kokeiltava vaihtoehto sekin, ei ehkä mikään juhannusperinne kuitenkaan! 🙂

  reply
  • 30.6.2015

   Ai siellä on sellainen bilepaattikin! En mä noin pitkälle selvityksissäni päässyt. Hyvä tietää, jos ja kun näitä kaupunkijuhannuksia vielä tulee 🙂

   reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on