Image Alt

Matkablogi

Valaita ja pingviinejä yhden aamupäivän aikana

Varatessamme lentoliput Etelä-Afrikkaan meillä oli mielessä safariloma. Mitä enemmän perehdyimme maahan, sitä moninaisemman ymmärsimme matkastamme tulevan. Olen aivan ihastunut Etelä-Afrikan luontoon ja eläimiin. Tämä aamupäivä, josta nyt kerron teille, on yksi esimerkki siitä miten helppoa tuohon maahan on ihastua.
Jutellessani ennen matkaa erään tuttuni kanssa, hän kehui meille pientä Hermanus -nimistä kylää, joka sijaitsee noin 120 kilometrin päässä Kapkaupungista. Koska pidän enemmän pienistä kylistä kuin suurkaupungeista, halusin tämän paikan meidänkin matkasuunnitelmaan. Vasta ryhtyessäni ottamaan selvää paikasta, minulle selvisi, että kyseessä on yksi Etelä-Afrikan suosituimmista valaanbongauspaikoista ja WWF on listannut Hermanuksen 12 maailman parhaimman valaiden katselupaikan joukkoon.
Etelänmustavalaat saapuvat Antarktikselta lisääntymään Walker Bayn alueelle, jolla Hermanus sijaitsee. Valaita on mahdollista nähdä heinäkuusta marraskuuhun. Parhaat kuukaudet ovat elokuusta lokakuuhun. Me saavuimme paikalle illalla 27. marraskuuta ja majapaikkamme isäntä kertoi suurimman osan valaista lähteneen jo jatkamaan matkaansa. Tiesimmekin, että mahdollisuudet valaiden näkemiseen eivät olleet enää kovin hyvät, mutta emme olleet antaneet sen häiritä, olimmehan halunneet tulla Hermanukseen jo ennen kuin edes tiesimme valaista! Emme lähteneet enää illalla kokeilemaan onneamme valaiden näkemisen suhteen, vaan istuskelimme ihastuttavan B&B huoneen terassilla viiniä nauttien.
Hyvin nukutun yön jälkeen suuntasimme rantaan. Paikka oli kaunis ja olin tyytyväinen, että olimme tulleet Hermanukseen, vaikka emme näkisi ensimmäistäkään valasta. (Olimmekin liikkeellä hieman sillä asenteella, että “ei täällä kuitenkaan mitään näy”.) Hermanus edusti idylliä ja hyvin turvallisen tuntuista Etelä-Afrikkaa. Poiketen käytännössä kaikista muista käymistämme paikoista, siellä ei ollut kovinkaan monen talon ympärillä suoja-aitoja lainkaan. Hermanus tuntui paikalta, jonne voisin mielelläni muuttaa, ellei nyt pysyvästi, niin ainakin joksikin aikaa.
En tiedä mikä onni meitä taas potkaisi, mutta oltuamme rannassa korkeintaan kaksi minuuttia, hihkaisin “VALAS”! Hermanuksessa valaita voi tosiaan nähdä rannalta käsin. Ei tarvitse lähteä erilliselle valasristeilylle, kuten Alaskassa (lue postaukset täältä ja täältä), vaikka sekin on toki mahdollista. Koko Hermanuksen edustalla oleva ranta on täynnä opaskylttejä valaiden bongauspaikoille ja siellä on myös parkkipaikkoja autolle. Rannassa kulkee myös hyvät polut, jotka tuntuivatkin olevan aamu-ulkoilijoiden suosiossa.
Näkemäni valas oli menossa meistä pois päin. Hyppäsimme autoon ja kurvasimme paikkaan, jonka suuntaan arvioimme valaan olevan matkalla. Ja siinä se sitten olikin. Ajattele, jos voisit katsella valaita oman talosi kuistilta tai parvekkeelta, kuten täällä asuvat ihmiset. Olin aivan valmis muuttamaan Etelä-Afrikkaan. Rannan polkuja pitkin olisi mukava lenkittää koiria ja ihastella samalla valaita.
Meni hetki ja totesimme, ettemme katselleetkaan yhtä, vaan itseasiassa kahta valasta. Äidillä taisi olla poikanen mukana, joka pysytteli visusti sen vierellä.
Toki me olisimme toivoneet, että valaat olisivat hyppineet ja läiskytelleet pyrstöjään, mutta sellaisen näkeminen on ymmärtääkseni harvinaista herkkua. Oli kuitenkin upeaa nähdä jälleen valaita ja nähdä niitä tällä kertaa rannalta käsin. Syvä vesi rannassa mahdollistaa niiden tulemisen lähelle rantaa ja lähelle ne todella tulivat!
Eipä valaista veden yläpuolelta kovin hyvää kokonaiskuvaa saanut, mutta kyllä sen koon käsitti ja valtavia otuksia ne ovat! 
Kun valaat olivat jatkaneet matkaansa kyseisen rantakallion edustalta kohti kaupunkia, näimme rannalla suurinpiirtein ikäisemme pariskunnan. He menivät tähyilemään merelle ja kävin kysymässä ovatko he nähneet valaita. He pudistelivat hieman onnettoman näköisenä päätään ja kertoivat, etteivät olleet nähneet yhtään valasta edellisenäkään päivänä. Heille tuli melkoinen hoppu, kun kerroimme, että kaksi valasta ui juuri kaupungin suuntaan ja heillä on hyvät mahdollisuudet nähdä ne vähän matkan päässä. Meillä oli ollut jälleen kerran ihan mieletön tuuri, kun bongasimme nuo kaksi valasta heti rantaan tultuamme! 
Me stoppasimme vain nopeasti Hermanuksen viihtyisän, mutta ymmärrettävästi hyvin turistisen keskustan kohdalla. En siis keskity tässä postauksessa itse kylään, mutta voit lukea siitä lisää Rennosta matkablogista. Minä siirryn nimittäin aamupäivän seuraavaan kohteeseemme!

Betty’s Bayn pingviinit

Kirjoitin jokin aika sitten Boulder’s Beachin pingviineistä. Kyseessä on yksi neljästä mantereella elävästä afrikanpingviiniyhdyskunnasta. Boulders Beachin pingviinit ovat hyvin tunnettuja ja niitä käy katsomassa iso osa Kapkaupungissa ja Hyväntoivonniemellä vierailevista turisteista. Kun suuntasimme Hermanukseen näimme lähes sattumalta turistikartassa melkein matkan varrella sijaitsevan kylän kohdalla merkinnän “penguins”. Otimme samantien paikasta hieman lisää selvää ja niin me päädyimme näkemään myös tämän, noin 3600 yksilöä käsittävän pingviiniyhdyskunnan Betty’s Bayssa.
Betty’s Bayn pingviinit elävät alueella, jossa ennen oli Stony Pointin valaanpyyntiasema. Siinä missä Boulder’s Beachilla on hiekkarantaa ja valtavia, sileitä kiviä, Stony Point on jotain aivan muuta. Paikka on karu, mutta samalla äärettömän kaunis, kun aurinko kimmeltää vedessä ja vieressä kohoavat kukkulat.
Muutaman euron suuruista sisäänpääsymaksua vastaan pääsee kävelysillalle ihastelemaan pingviineitä.
Ensin niitä näkyy pieni ryhmä…
…ja pian aivan valtavasti.
Rannan toisella puolella vuoret kohoavat melkein kuin merestä ja näkymä on vaikuttava.
Betty’s Bayn kylän asukkaat ja pingviinit asuvat kauniilla paikalla. Yhteiselo
kylän asukkaiden ja pingviinien välillä ei kuitenkaan suju aina
aivan mutkattomasti. Kasvavalle pingviiniyhdyskunnalle on annettu hyvä
siivu rannasta, mutta alue on rajattu ja
vastassa on aita. Nämä pingviinit ovat onnistuneet pääsemään Brittien Dailymailiin
asti murtautumalla aidan ali ja häiriköimällä kylän asukkaiden
pihoissa. Onhan se nyt vallan kamalaa, jos pihassa kävelee pingviineitä!
Afrikanpingviineitä kutsutaan myös jackass (suomeksi aasi) pingviineiksi. Nimityksellä ei ole mitään tekemistä itsetuhoisen, valkokankaalla ja TV:ssä esiintyneen amerikkalaisen miesporukan kanssa, vaan nämä pikkutyypit yksinkertaisesti kuulostavat aasilta. Kaikki eivät varmaan tiedä miltä aasit kuulostavat, mutta kerrottakoon nyt vain, ettei se mikään kaunista kuultavaa ole.
Lentopingviini!
Turvallinen laskeutuminen.
Afrikanpingviinit eivät ole ainoa uhanalainen eläinlaji, joka elää Stony Pointissa. Tämä toinen laji vain ei herätä ihmisissä samanlaista ihastusta, vaikkei käsittääkseni myöskään vihastusta. Nämä alla näkyvät linnut ovat matalikkomerimetsoja ja niitä on koko maailmassa enää noin 5000 yksilöä.
Matalikkomerimetsoihin verrattuna afrikanpingviinejä on paljon, mutta kuten Boulder’s Beachin pingviineistä kertovassa postauksessa kirjoitin, ei näiden pienten, lentokyvyttömien lintujenkaan tilanne ole hyvä.
Huh, pakko vain toistella, että Etelä-Afrikka on ihmeellinen. Meillä tämä päivä oli erityisen tehokas, koska valasbongausten ja pingviinien ihastelun jälkeen suuntasimme vielä Pöytävuorelle.
Mitäs mieltä te lukijat olette, kumpi pingviinipaikka kiinnostaisi enemmän Betty’s Bay vai Boulder’s Beach?

Comments

 • 16.4.2015

  Onpa upean näköisiä paikkoja! 🙂 Mekin taidettiin nähdä tollainen Southern right whale… tai oikeastaan jäädä sellaisen alle, kun oltiin sukeltamassa hylkeiden kanssa 😀 Kyllä se Etelä-Afrikka vaan on upea, pakko suunnata joskus takaisin!

  reply
  • 16.4.2015

   Oho! Olette sitten nähneet tuollaisen valaan astetta lähempää 😀 Hylkeiden kanssa sukeltelu olisi kyllä makeaa. Ehkä joskus jossain.

   reply
 • 16.4.2015

  Voi ihana tuo lentopigviini kuva! Ja muutenkin ihanan kirkkaita ja kauniita kuvia! Etelä-Afrikka on kyllä aivan ihana, niin ihana että olen miettinyt että pitäisikö sinne palata takaisin vaikka häämatkalle… Joskus sinne on kyllä pakko päästä uudestaan!

  reply
  • 16.4.2015

   Kiitos 🙂 Vähänkö harmittaa, että lentopingviiniltä puuttuu päälaki, mutta onhan se ihan kiva kuva silti.

   Häämatka Etelä-Afrikassa kuulostaa hyvältä! Kyllä munkin tekisi kovasti mieli takaisin tuonne, mutta eiköhän ne uudet kohteet silti vie voiton.

   reply
 • 16.4.2015

  Voi pee, kirjotin pitkän kommentin ja se hävis 🙁 Mutta asian ydin oli, että kiitos Etelä-Afrikkakuumeen tartuttamisesta, mä niin haluun tonne bongailee valaita ja pinguja! Ja ihan huikeeta kuvasettiä tässä postauksessa, wau!! 🙂

  reply
  • 16.4.2015

   Kiitos ja olepa hyvä vaan. Ei varmaan kovin helposti se kuume laske tai lähde pois 😀 E-A on makee!

   reply
 • 16.4.2015

  Wautsi! Minä en ole vielä koskaan nähnyt valaita tai edes ollut missään missä niitä voisi nähdä, mutta vielä joskus se tapahtuu 🙂 Ja voi apua miten söpö tuo hyppäävä pingviini. Ihan mahtava 🙂

  reply
  • 16.4.2015

   Hyppäävä, päälaeton pingu näyttää tosiaan valloittavan 😀 Etköhän sä vielä pääse valaita näkemään! Ainakaan nämä etelänmustavalaat ei onneksi ole edes uhanalaisia.

   reply
 • 16.4.2015

  Aika upeita noikin kokemukset. Taitaa päästä tuo Etelä-Afrikka meillä kärkisijoille seuraavan pidemmän reissun suunnittelun vaihtoehdoksi 🙂

  Ja kaikki pingviinien bongaus paikat on kyllä nähtävä, joten ei niitä kannata järjestykseen laittaa.

  reply
 • 16.4.2015

  Hyvät kuvat! ihania pingviinejä olisi kiva nähdä ja kuvata 🙂

  reply
 • 16.4.2015

  Haha, katsoin ekaa pingviinikuvaa ja olin että kiva että näitte pari pingviiniä… Sitten scrollasin alaspäin ja näin ton jäätävän määrän niitä 😀 Söpöjä otuksia! Ja kuinka makeeta että noi valaat tulee ihan tuohon rantaan.

  reply
  • 17.4.2015

   Olihan niitä pingviinejä tosiaan muutama 😀 Meillekin oli yllätys kuinka lähelle rantaa valaat tulivat.

   reply
 • 17.4.2015

  Hienoa infoa taas ja mahtavia kuvia, kiitos! Kartassamme on neula Hermanuksen kohdalla ensi talveksi 🙂 Harmi, että valaat eivät ole siellä talvella, mutta pingviinit varmaan ovat. Oliko nuo valaat muuten noin jäätävän lähellä rantaa kuin joistakin kuvista näyttäisi? Sehän on aivan huikee paikka vaikka olemme kyllä lukeneetkin, että Hermanus on ehkä maailman paras paikka bongata valaita nimenomaan rannalta.

  reply
  • 17.4.2015

   Olkaapa hyvät ja kiitos vain kommentista. Kyllä valaat tuli ihan oikeasti noin lähelle rantaa kuin miltä kuvissa näyttääkin. Se oli meillekin aivan ylläri ja hyvin positiivinen sellainen. Harmi, että teidän aikataulut ei osu yksiin valaiden kanssa, mutta pingviinit eivät käsittääkseni ole muuttolintuja, joten ne odottelevat teitä näissä paikoissa. 😀

   reply
 • 17.4.2015

  Vitsit teillä tuntuu käyvän yllätyshyvä tuuri noiden eläinten bongausten kanssa! Jostain syystä mua rupee melkein vähän ällöttämään söpötkin elukat sillon kun niitä on noin paljon. Niitä on jotenkin pelottavan paljon 🙂 Sama oravien tai pupujen tai minkä tahansa elukan kanssa, muutamat on söpöjä, mutta massa on pelottavia!
  Olishan se silti sulosta, jos tuollaisia vaakkuisi takapihalla, ihan vain muutama. Sun postausten jälkeen ei varmaan kyllä löydy paikkaa, jonne ei tekisi mieli lähteä matkaan heti 🙂

  reply
  • 17.4.2015

   Tai sitten meistä vain tuntuu siltä, että meillä käy hyvä tuuri ja oikeasti tuolla Hermanuksen edustalla olisi seuraavana päivänä ollut todelliset valascembalot, jossa ne heittelee voltteja ilmassa 😀 Onneksi emme vain tiedä siitä!

   Vai alkaa puputkin massana pelottaa… Tämä paikka ei sitten olisi sua varten 😉
   https://www.youtube.com/watch?v=LMEmBp9MnIY

   reply
  • 21.4.2015

   Apua! En pysty edes katsomaan tollasta videota 😀

   reply
 • 17.4.2015

  Wau – tuo valaiden näkeminen rannalta on varmasti elämys! Me olemme päässeet lähes kunnolliselle valokuvausetäisyydelle (tai silloin se tuntui siltä) vain Azoreilla. Pingviineitä sen sijaan on tullut nähtyä useammassakin paikassa jo, tuolla suunnalla Simon's Bayssa, Galapagoksella ja Uudessa Seelannissa.

  reply
  • 17.4.2015

   Voi Azoreille olisi kyllä upea päästä valaita ihastelemaan. On niiden näkeminen aina elämys rannalta tai veneestä käsin 🙂

   reply
 • 17.4.2015

  Mainio lentopingviini! Kerrassaan ihana 😀 ja voi herran pieksut miten mahtavaa että te näitte valaita Hermanuksessa. Ehkä mekin ens kerralla. ja kiitos taas linkityksestä 🙂

  reply
  • 17.4.2015

   Kiitos vain sinulle kommentistasi 🙂 Lentopingviinistä tuli selvästikin tämän postauksen suosikki!

   reply
 • 17.4.2015

  Valas on kyllä sellainen eläin jonka toivoisin näkeväni. Tuskin sellaisia kuitenkaan nousee tuohon paikalliseen jokeen…

  reply
  • 21.4.2015

   Tässä tapauksessa joutuu kyllä ehkä menemään merta edemmäs kalaan – tai siis nisäkkäitä katsomaan 😀

   reply
 • 17.4.2015

  Onpas upeita kuvia! Teillä on ollut hyvä tuuri, kun näitte valaita. Minä haluaisin katsomaan sekä valaita että pingviinejä! Kyllä tuo Etelä-Afrikka on sellainen paikka, jonne pitäisi päästä ajan kanssa kiertelemään.

  reply
  • 21.4.2015

   Todellakin Etelä-Afrikalle kannattaa varata aikaa, kun siellä on vaikka mitä. Harvassa ne paikat on, jossa pääsee päivän aikana näkemään pingviineitä ja valaita.

   reply
 • 18.4.2015

  Aikamoisia elämyksiä pääsitte kokemaan Etelä-Afrikassa, ja todellakin vau, mikä munkki! Sydän jätti yhen pysähyksen välistä tuon ensimmäisen pingviiniparvikuvan kohdalla, tuo on varmasti ollut kyllä taianomainen hetki, kun tajusitte tuon pingviinien määrän.

  Ja ei vitsi minkä kokoinen tuo sun linssi on! 😀

  reply
  • 21.4.2015

   Mieletön tuuri tosiaankin ja kyllähän sitä aika riemuissaan oltiin, kun näimme pingviinien määrän 🙂 Tuo kamera ja linssi on itseasiassa Tomin, mutta kyllä mäkin sillä kuvaan. Se on vaan pikkuisen painava retkiputki, kun se painaa sellaiset 1,5 kiloa…

   reply
 • 19.4.2015

  Wau, mitkä kuvat 🙂 Etelä-Afrikka on kyllä upea.

  reply
 • 21.4.2015

  Mä en kestä näitä sun eläinkuvapostauksia kun tuijotan vaan sydämet silmissä kaikkia kuvia enkä voi sanoa mitään järkevää. <3

  reply
 • 22.4.2015

  Huh, melkoinen määrä pinguja! Mutta on ne vaan uskomattoman sympaattisia olentoja <3 Mahtavaa, että Etelä-Afrikassa niitä pääsee näkemään ihan päiväsaikaan. Uudessa-Seelannissa kun pienet sinipingviinit olivat pävät kalassa ja illan hämärässä hyppivät lähinnä rantakivikon yli pesiinsä. Tosin sydän pakahtuneena ihasteli sitäkin näytöstä tietysti mielellään. Kuvamateriaali valonpuutteessa jäi tosin harmillisen laihaksi.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on