Image Alt

Matkablogi

Etelä-Amerikka part 4: Kolme maata kerralla ja piipahdus Paraguayssa

Huijasin teitä viime päivityksen lopussa. Ei me suoraan putouksilta hotellille matkattu. Kuvia selatessa muistin, että pysähdyttiinhän me matkalla paikalla, josta näkee kolmen maan rajat kerralla. Paikkaa kutsutaan Triple Frontieriksi. Alla olevassa kuvassa olemme Argentiinan puolella. Joen toisella puolella vasemmalla näkyy Paraguay ja oikealla Brasilia.

Ilmeisesti useammatkin turistibussit pysähtyivät paikalla, kun siellä oli matkamuistojen myyntiäkin.

Seuraavana päivänä (17.12.2012) lähdimme käymään Paraguayn puolella. Se olikin eräänlainen operaatio. Menimme ensin yhdellä bussilla Foz do Iguacuun. Siellä bussiasemalla ostimme liput Paraguayhin menevään bussiin. Rajan tuntumassa oleva kaupunki on nimeltään Ciudad del Este. Meidän piti hypätä bussista pois ennen raja-asemaa, jottemme vahingossa päätyisi maahan laittomasti. Näytimme kuskille passeja ja sanoimme “stamp stamp” ja kuski nyökytteli ymmärtäväisesti. Rajamuodollisuudet hoitui Brasilian puolella ihan kätevästi ja sitten piti odotella uutta bussia vielä saapuvaksi, jolla pääsisimme maiden välisen sillan yli. Hotellilla meitä oli käytännössä kielletty kävelemästä 550 metrin mittaista siltaa toiseen päähän Paraguayn puolelle. Se olisi kuulema liian vaarallista. Sillalla sattui kuulema useita ryöstöjä.

Bussi tuli ja jouduimme maksamaan uudelleen aivan saman summan kuin jos olisimme voineet kerralla huristella perille asti. Brassit ja paraguaylaiset suhasivat rajaa edestakaisin mitään passeja leimailematta. Käytiin vielä hakemassa Paraguayn leimat passeihin ja sitten seikkailemaan kaaokseen. Sitä Ciudad del Este nimittäin tuntui olevan – yhtä suurta kaaosta.

Paraguayn puolella ei ole jotain veroa (olisiko arvonlisäverosta tai samantyyppisestä kyse). Tästä syystä brassit käyvät siellä ostoksilla. Ciudad del Este oli siis brasseille vähän sama kuin Tallinna suomalaisille. Sillä erotuksella, että Paraguaysta raahattiin ihan kaikkea mahdollista. Koko noin 400 000 asukkaan kaupunki oli täynnä kymmeniä ellei satoja tukkumyymälöitä, joissa myytiin käytännössä krääsää. Kävimme muutamassa sisällä ja suurin osa kaupan tavaroista oli kiinalaista alkuperää.

Tukkukauppojen lisäksi siellä oli suuret basaarialueet ja ostoskeskusta vieri vieressä. Kaduilla vallitsi tungos ja tuntui, että joku on kokoajan törmäämäisillään sinuun. Näimme siistin näköisen tavaratalon, jonka ovella oli vartijat. Pakenimme sinne hetkeksi kaaosta karkuun. Totesimme kuitenkin pian olevamme tavarataloon köyhälistöä. Se oli täynnä kallista merkkitavaraa rikkaille brasilialaisille. Ei todellakaan kannata olla siinä uskossa, että Etelä-Amerikassa olisi vain köyhiä. Rikkaiden määrä lisääntyy huimaa vauhtia.

Kiersimme kuitenkin tavaratalon kaikki kerrokset nopeasti silmäillen. Ylimmästä kerroksesta näkyi silmäys Ciudad del Esteä.

Kävimme Paraguayssa syömässä niinkin eksoottisessa paikassa kuin Burger Kingissä. Meidän syödessämme, pöytään tuli pikkupoika myymään sukkia. Tuolla ei näyttänyt olevan kaupustelu kielletty missään. Ciudad del Este oli nopeasti nähty, emmekä jääneet muistelemaan sitä mitenkään kaiholla. Kuvia on olemattomasti. Hotellilla oli varoiteltu lukuisista varkaista ja meitä oli sillan yli kulkemisen lisäksi kielletty ottamasta järkkäriä mukaan, joten meillä oli vain pikkupokkari mukana ja sekin pysyi melkein koko ajan laukussa.

Rajan tuntumassa kävimme vielä yhdessä ostoskeskuksessa, jossa oli myös pelkkiä kalliita merkkiliikkeitä. Kun sitten olimme saaneet passeihin taas Paraguayn leimat, päätimme olla välittämättä hotellimme respan varoituksista ja lähdimme kävelemään tuota hirveän vaarallista siltaa kohti Brasiliaa. Olimme varmaan ainoita joilla ei ollut Brasilian puolelle palatessa hirmuisia ostoksia mukanaan. Kanssakävelijät vaikuttivat ihan harmittomilta, eikä kukaan ryöstänyt meitä. Puolessa välissä siltaa Tomi seisoskeli hetken Brasiliassa minun ollessa Paraguayssa.

Rajamuodollisuuksien jälkeen molemmilla oli passeissa neljä leimaa enemmän kuin aamulla ja hyvin lyhyt kokemus Paraguaysta. Kiva oli käydä, mutta kiva oli päästä poiskin. Ciudad del Esteä en siis erityisemmin suosittele, mutta olen kuullut positiivisia kokemuksia muualta Paraguayssa matkailevilta. Maassa turismi on vielä hyvin lapsen kengissä, joten sieltä on mahdollista löytää vielä sellaista tiettyä autenttisuutta, jota toiset matkoiltaan etsivät.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on