Image Alt

Matkablogi

Pariisi syyskuussa – uuden mahdollisuuden arvoinen

Kerroin edellisessä postauksessa syksyn tulevista matkoista ja siitä kuinka ensimmäiset kokemukseni Pariisista eivät olleet kovin ruusuiset. Tuolloin alle parikymppisenä opiskelijana olin koulun järjestämällä excursio-matkalla Euroopassa ja reissu toteutettiin luonnollisesti melko pienellä budjetilla. Olimme silloin yötä hostellissa, joka ei varmastikaan sijainnut ihan Pariisin parhaimmalla paikalla ja sääkään ei ollut niin suosiollinen, vaan taivaalta tuli vettä. Tällä kertaa taas oli palaset kohdallaan ja sain huomattavasti positiivisempia kokemuksia Pariisista torstaista sunnuntaihin kestäneellä viikonloppulomallamme. Meillä oli tyttöjen reissu työkavereiden kanssa eli kyseessä oli todellinen A-luokan matka, jonka aikana nautittiin hyvästä seurasta, hienoista maisemista ja useista viinilasillisista.

Olimme varanneet Airbnb huoneiston läheltä Riemukaarta ja Champs-Elyseetä. Meillä oli kolmen makuuhuoneen ja kahden kylpyhuoneen huoneisto. Tämä oli tälläisellä porukalla matkustettaessa aivan huippuvalinta. Sen sijaan, että meillä olisi ollut 2-3 hotellihuonetta, saimme nyt kaikki viettää aikaa suuressa, yhdistetyssä keittiö-olohuone tilassa ja vetäytyä yöksi nukkumaan makuuhuoneisiin. Aamulla joku porukasta kävi hakemassa korttelin kulmassa sijaitsevasta leipomosta croissaintit ja tuoreen leivän. Mutta voi sitä harmistusta, kun kolmantena aamuna jouduimme toteamaan, ettei leipomo aukeakaan sunnuntaiaamuna. Onneksi oli vielä edellispäivän leipiä jäljellä, eikä kukaan saanut nälkäkiukkua. Eikä onneksi mitään muutakaan kiukkua koko matkan aikana.

Pink Mamma ravintola.

Ihanasti sisustettu italialainen Pink Mamma ravintola Pariisissa.

Joutsen Seinellä.

Jono Louvreen.

 

Syyskuu erinomainen ajankohta matkustaa Pariisiin

Luin jo etukäteen, että syyskuu on Pariisissa vähäsateisin kuukausi. Siinä missä Suomessa oli lähtiessä hyvinkin koleaa ja vettä tuli taivaalta, saimme astella Pariisiin saavuttuamme terassille syömään lämpimässä kesäillassa. Lämpöä oli illallakin vielä parinkymmenen asteen verran ja päivälämpötilat olivat miellyttävää noin 25 asteen luokkaa. Aamuisin sai vetäistä pitkähihaisen päälle, mutta keskipäivällä tuli jo lämmin. Vaikka Pariisi onkin ympäri vuoden suosittu turistikohde, on syyskuussa jo aavistuksen rauhallisempaa kuin elokuussa, jolloin pysyttelisin ennemmin mökin laiturin nokassa kuin pahimmillaan 40 asteen helteessä historiallisen kaupungin kivisä katuja tallailemassa.

Pahaksi onneksemme olimme matkassa juuri samana päivänä, kun koko Pariisin julkinen liikenne oli käytännössä seisahtuneena. Asiaa uutisoitiin Suomessa asti. Kaavaillun eläkeuudistuksen vuoksi toteutettu julkisen liikenteen lakko ei onneksi vaikuttanut meidän päiväämme kovin merkittävästi, koska reippailimme omin jaloin suurimman osan päivästä. Ensimmäisen kokonaisen päivän iltana askelmittari näytti 25 000 askelta ja sänkyyn oli hyvin miellyttävä kellahtaa tuollaisen suorituksen jälkeen. Seuraavana päivänä otimme rennommin ja kuljimme useamman pätkän uberillä. Metro jäi tällä kertaa testaamatta kokonaan, mutta se ei allekirjoittanutta jäänyt millään muotoa haittaamaan, koska sitä inhosin ehkä eniten edellisellä reissulla. Pariisin metrossa on paljon varkaita, mutta niin niitä on maan päälläkin. Muuten turistin on hyvin turvallista liikkua turistisilla alueilla. Jonkin verran Pariisissa on kerjäläisiä ja kodittomia näkyi satunnaisesti nukkumassa kaduilla. Illalla Eiffel-tornin läheisyydessä viipotti kymmeniä, turhan kesyn oloisia rottia.

Kodittomien nukkumapaikkoja sillan alla Seinen varrella.

Notre Dame ja jokiristeilijä Seinellä.

Eiffel-torni pimeällä.

 

Montmartren viehättävä kaupunginosa ja Sacré-Coeur

Kaikkein upein kokemus minun mielestäni viikonlopun aikana oli Eiffel-torni auringonnousun ja pimeän aikaan. Se ansaitsee ihan oman postauksen. Kivoimmalta alueelta vaikutti Montmartren boheemi kaupungin osa, jossa kukkulan päällä sijaitsee myös Sacré-Coeurin kirkko. Montmartressa oli paljon viehättäviä katuja, joita reunustivat kahvilat ja pienet putiikit. Toki alue on hyvin turistinen, mutta ainakaan syyskuisena perjantaina ei päivällä ollut ihan liiaksi tunkua (toisin kuin Champs-Elyseellä lauantaina päivällä).

Kävimme ennen Sacré-Coeurille kipuamista syömässä suositussa Pink Mamma ravintolassa, jonne olimme varanneet pöydän lounasaikaan. Tiesimme sen olevan tunnettu ja kysytty, mutta silti oli yllätys, kun varttia ennen ravintolan aukeamista, oli oven ulkopuolella jo rakennuksen kulman taakse kiemurteleva jono. Pöytävaraus pelasti ja pääsimme kipuamaan Pink Mamman ylimpään ja näyttävimpään kerrokseen kulmapöytään syömään. Ravintola on todella hienosti sisustettu ja ruokakin oli hyvää. Huonoksi onneksi vain ensin minun annoksesta löytyi hius. Saimme siitä hyvitykseksi kaikille yhteisen suuren jälkiruoan ja tällä kertaa työkaverini sitä lusikoidessaan veti annoksen sisältä pitkän vaalean hiuksen. Jos siis hiukset ruoassa eivät säikäytä, tämä on ihan huippupaikka (ja myös kohtuullisen hintainen), mutta mikäli olet hyvin tarkka siitä mitä ruoastasi löytyy, valitse jokin toinen ravintola.

Sacré-Coeur on kenties Pariisiin kaunein kirkko ja sitä ympäröi hienot alueet. Aurinkoisena ja lämpimänä syyspäivänä paikalla oli paljon nurmikolla päivää viettäviä ystäviä ja pariskuntia. Alue on myös hyvin kuvauksellinen ja siellä kannattaa varautua puikkelehtimaan selfie-tikkujen välistä, mutta se on silti sen arvoista.

Montmartren kaupunginosa Pariisissa.

Montmartren kaupunginosa Pariisissa.

Montmartren kaupunginosa Pariisissa.

Näkymät Sacre-Couerilta Pariisin ylle.

Meidän ryhmä Sacre-Couerin rappusilla.

Pariisissa on lukuisia vanhanaikaisia karuselleja perheenpienempien iloksi ja aikuisten silmän iloksi.

 

Turistien kaupunki

Lauantaina kävimme ensin leikkimässä kunnon turisteja Palais-Royalin mustavalkoraidallisilla pylväillä ennen kuin kävelimme Louvren ohitse Seinen rantaa pitkin Latinalaiseen kortteliin ja katsomaan surullisesti vaurioita saanutta Notre Damea. Se näkyy Seinen varrelta hyvin, mutta ei ole enää ennallaan, eikä sisälle pääse vielä pitkään aikaan käymään. Viereisessä Latinalaiskorttelissa on pieniä kujia, joilta löytyy paljon edullisia (ei niinkään tasokkaita) lounasravintoloita ja yhteen sellaiseen mekin päädyimme melko pitkälle lounaalle. Tuo lepohetki tulikin tarpeeseen, koska suuntasimme sieltä shoppailemaan Pariisiin tunnetuimmalle ostoskadulle Champs-Elyseesille. Se oli ainoa paikka ja ajankohta, jossa ihmispaljous todella iski kunnolla vastaan ja kehottaisinkin pysymään sieltä pois iltapäivisin, ellet jostain kumman syystä nauti suurista ihmismassoista ja siitä, ettei kadulla pysty kunnolla edes etenemään. Pariisi on hyvin täynnä turisteja ja pitää muistaa, että olet yksi heistä, joten siitä ei kannata hermostua.

Palais-Royalin kuvauksellisilla pylväillä ottamassa turistipönötyskuvia.

Pariisin Latinalaiskortteli.

Tämän lisäksi kävimme toki syömässä ravintoloissa ja istuskelemassa terasseilla. Jälleen kerran aika loppui kesken ja Pariisilla olisi varmasti ollut meille vielä paljon näytettävää ja tarjottavaa, mutta muutamassa päivässä ei ehdi kaikkea näin suuressa ja historiallisesti merkittävässä kaupungissa. Uskon kuitenkin vihdoin saaneeni kiinni siitä, miksi niin monet hehkuttavat Pariisin ihanuutta. Tällä kertaa minäkin nautin tuosta kaupungista ihan täysillä. Tähän ei syksyn reissut onneksi vielä lopu, vaan huomenna torstaina on lähtö Geneveen, Sveitsiin, jossa on myös luvassa huomattavasti lämpöisempiä kelejä kuin täällä pohjolassa!

Joko sinä olet käynyt Pariisissa?

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on