Image Alt

Matkablogi

Mosambikin rantakohteet osa 1 – Bilene ja Tofo

Mosambikiin matkustetaan ennen kaikkea autioiden, valkohiekkaisten rantojen ja vedenalaisen elämän perässä. Vaikka maa on erittäin köyhä, on sillä paljon tarjottavaa ennakkoluulottomille turisteille. Mosambik on hieno sukelluskohde ja veden pinnaltakin on mahdollista nähdä kesäkuusta lokakuuhun alueelle synnyttämään saapuvia valaita. Me teimme Mosambikissa reilun viikon roadtripin yhdistettynä safariin Etelä-Afrikan Krugerissa. Kävimme kahdeksan päivän aikana tutustumassa kolmeen Mosambikin rantakohteeseen. Niistä suosituimpia ovat Tofo ja Vilanculos. Bilene on vähemmän tunnettu kaukaa tulevien turistien keskuudessa. Tällä aikataululla saimme kokea kaikista vain pintaraapaisun, mutta toisaalta kaikkiin muihin kohteisiin aika tuntui ihan riittävältä paitsi Tofoon, joka oli meille vain yhden yön pysäkki.

 

Bilene – Eteläafrikkalaisten rantalomakohde

Eteläafrikkalaisten lomakausi alkoi tänä vuonna 9.12. ja samaan aikaan hinnat Bilenen majoituksissa näyttivät tuplaantuvan. Tämä kertoo siitä kuinka suosittu kohde Bilene on eteläafrikkalaisten keskuudessa. Se ei ole mikään ihme, sillä tämä on rajalta ilmeisesti nopeiten saavutettavissa oleva rantakohde, jonne pääsee ilman nelivetoa. Mosambikissa, kun ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys, että perille pääsee tavallisella henkilöautolla.

Bilene sijaitsee laguunin rannalla, joka tarkoittaa mukavan tyyntä merta, jossa on mukava uida, suppailla tai meloa kanootilla. Löysin aivan mahtavan majoituksen Bilenestä ja olisimme halunneet olla siellä kolme yötä rentoutumassa aikaisten safariherätysten jälkeen. San Martinho Beach Clubilla oli kuitenkin vain kaksi yötä vapaana haluamallemme ajankohdalle, joten jouduimme tyytymään niihin. Jälkikäteen se olikin vain hyvä juttu.

Näkymät Bilenen majoituksemme terassilta.

Bilenen majoitus oli hintalaatusuhteeltaan yksi parhaista ikinä

Bilenen majoituksemme oli ihan mahtava. Meillä oli meille kahdelle aivan liian suuri huoneisto, jossa oli neljä makuuhuonetta, keittiö ja olohuone. Pienempiä huoneistoja ei kuitenkaan ollut vapaana ja koska tämä maksoi vain 110€ yöltä, otimme sen. Parasta huoneistossa oli sen sijainti. Terassilta oli suora pääsy rannalle ja yläkerran parvekkeelta oli upeat näkymät ihastella auringonnousua. Olimme aivan haltioissamme tuosta paikasta.

San Martinho Beach Club

Valitettavasti sää muuttui heti ensimmäisen aamun aamupäivällä pilviseksi ja tuuliseksi. Iltapäivällä tuuli jo niin kovaa, että jouduin vetämään pitkähihaista päälle. Olimme kaavailleet tälle päivälle rentoutumista ja auringonottoa rannalla, mutta se muuttuikin Netflixin katsomiseksi sisällä.

Bilene on rantakaupunki, jossa on ainakin kymmenisen hotellia, mutta yhtään ruokakauppaa emme sieltä löytäneet. Tässä vaiheessa aloimme jo ymmärtää miksi eteläafrikkalaiset olivat nettipalstoilla puhuneet, että ennen rajanylitystä Mosambikin puolelle tulee ostaa ruokavarastot täyteen. Pitkällisen etsimisen jälkeen, löysimme Bilenestä yhden ravintolan, jolla oli ihan hyvät suositukset TripAdvisorissa. Otimme pizzat mukaan ja söimme ne terassilla kovassa tuulessa. Naapurihuoneiston eteläafrikkalaiset tulivat kahteen otteeseen kyselemään mistä ihmeestä olimme onnistuneet löytämään  pizzat ja neuvoimme heidätkin samaiseen ravintolaan.

Bilene ja erityisesti San Martinho Beach Club on erinomainen vaihtoehto omatoimiselle matkailijalle, jos haluaa yhdistää rantaloman Krugerin kansallispuistoon. Bileneen ehtii päivässä Krugerista tai matkalla voi pysähtyä myös Maputossa.  Bileneen ei voi lentää, eikä sinne muutenkaan kannata lähteä ilman autoa. Ei ainakaan samaan majoitukseen, jossa me olimme, koska siellä ei ole edes aamupalaa saatavilla, vaan se on täysin self-catering kohde.

 

Tofo – Mosambikin surffipääkaupunki

Tofo on Mosambikin surffaus- ja sukelluskohde. Se on Bileneen verrattuna selvästi turistisempi ja siellä näkyi pari kivan näköistä ravintolaa toisin kuin Bilenessä. Rannan tuntumassa oli pieni turistikoju ja ravintolakeskittymä. Harmitti hieman, että olimme syöneet matkalla Imhabanen kaupungissa neljän tähden hotellin persoonattomassa ravintolassa. Olimme vain ehtineet jo parissa päivässä oppia, että Mosambikissa kannattaa syödä aina, jos näkyy jokin kelvollinen ravintola. Emme etukäteen oikein tienneet mitä odottaa Tofolta, joten olimme syöneet varmuuden vuoksi, kun olimme nähneet kunnollisen näköisen ravintolan. Tämä kertonee jotain siitä millaista Mosambikissa on matkustaa.

Tofon pääranta

Tofon pieni turistikojualue.

Tofon pieni rantakatu, jonka varrella oli pari ravintolaa.

Jälkikäteen harmittaa, ettemme etukäteen tienneet Tofossa sijaitsevasta suomalaisomisteisesta sukelluskoulu Liquidista ja heidän Happi -ravintolastaan. Olisi myös pitänyt selvitellä olisiko tuohon aikaan vuodesta ollut mahdollista päästä snorklaamaan valashaiden kanssa. Tofo ei vain etukäteen innostanut, koska siellä ranta on hyvin aallokkoista ja siksi siitä onkin muodostunut niin suosittu surffikohde. Me emme kumpikaan ole innostuneita surffauksesta tai aallokkoisessa vedessä uimisesta. Siksi jätimme Tofolla vierailun yhteen yöhön. Tie pienen kukkulan päällä sijaitsevaan majoitukseemme Mozambeat motelliin oli varsin mielenkiintoinen ja nousin välillä autosta ulos katsomaan voiko sitä tietä pitkin oikeasti ajaa. Olimme nimittäin jääneet hieman aiemmin autollamme jumiin Tofon rantakadulle, joka oli pelkkää rantahiekkaa. Ystävälliset paikalliset auttoivat meidät kuitenkin nopeasti liikkeelle.

Epäilyksistämme huolimatta selvisimme perille myös Mozambeat motelliin. Majoitus oli persoonallinen. 70 euron Mick Jagger bungalow oli hauskasti sisustettu ja pidimme siitä erittäin paljon. Ainoa mitä en arvostanut niin paljon oli bungalowin kylppäri, josta puuttui kokonaan katto. Muuten se ei olisi haitannut lainkaan, mutta sää oli harmillisen kylmä ja kiskoin pitkähihaista päälle hampaiden pesulle.

Tie Tofon majoitukseemme.

Bungalowissa olisi ollut tilaa useammallekin hengelle.

Mozambeat motellin uima-allas myöhään illalla.

Aamu riippukeinussa.

Aamupala tarjoiltiin pöytään kivoissa puitteissa.

Mozambeat motellin bungaloweja.

Toisin kuin Bileneen, Tofoon voi matkustaa myös ilman autoa. Muutaman kymmenen kilometrin päässä Imhabanen kaupungissa on lentokenttä ja todennäköisesti melkein kaikki majoituspaikat tarjoavat lentokenttäkuljetuksen. Meidän majoitus oli melko kaukana rannasta, joten sitä en välttämättä lähtisi suosittelemaan ilman autoa matkustaville.

Tässä kaksi kolmesta Mosambikin rantakohteesta, joissa kävimme reilun viikon aikana. Seuraavassa postauksessa keskitytään Vilanculosiin ja Bazaruton saariin, jotka ovat suosituin ja tunnetuin rantakohde Mosambikissa, eikä syyttä.

Luithan jo ensimmäisen postauksen Mosambikista?

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

  • 2.1.2019

   Jännittävä ja minulle uusi kohde, harmillista vain tuo ruuan puute, hieman vaikeaa lomailua jollei ole kumpaakaan ravintolaa tai kauppaa.

   reply
 • 1.1.2019

  Teidän safarireissua oli kyllä huikean hauskaa seurata. Afrikan maat aukeavat kyllä ihan uudella tavalla näiden postausten myötä ja sinne alkaa tekemään yhä enemmän mieli. Upeita rantakuvia!

  reply
 • 1.1.2019

  Kaunista! Etenkin nuo ensimmäiset kuvat ovat upeita, aivan ihana sijainti tuolla teidän majapaikalla. Harmi, että sää muuttui vähemmän suosiolliseksi. Mutta niin ihanan värikästä siltikin! Tällaisen ikuisen harmauden keskellä tuollaiset maisemat kelpaisivat milloin tahansa.

  reply
 • 1.1.2019

  Ihana lukea paikoista, joissa omasta vierailusta on kulunut jo tovi. Kymmenisen vuotta sitten tekemällämme Afrikan turneella poikkesimme Tofoon sukeltamaan. Tofo on yksi ehkä maailman parhaista paikoista nähdä isoja kaloja. Sana “turistisempi” kertoo siitä miten Tofokin on muuttunut. Sillon siellä oli yksi ravintola, pari majoitusvaihtoehtoa ja yksi sukelluskoulu. Ihania kuvia, tuli niin ikävä takaisin sinne.

  reply
 • 3.1.2019

  Kunnon ravintoloiden puute on tuo oman mausteensa reissaamiseen, erityisesti jos meinaa iskeä kiukkunälkä. Tofosta olen lukenut surffimestana, mutta ei kyllä ihan ensimmäisenä tulisi mieleen lähteä mosambikiin surffi- ja rantalomalle. Mä olen kyllä jo tullut siihen päätelmään, että ehdin varmaan joskus 2025 vasta Afrikkaan… Kiinnostaisi.

  reply
 • 4.1.2019

  Ihania kuvia Mosambikista! Olen käynyt siellä parikin kertaa, viimeksi viime vuoden alussa, mutta olen aina ollut vain Maputon ympäristössä. Tosi kiva nähdä ja lukea kokemuksia myös muista paikoista. Seurasin teidän reissua myös Instassa ja tuli niin paljon omia muistoja ja kokemuksia mieleen. Kiitos, ne storyt oli tosi kivoja!

  reply
 • 5.1.2019

  Mäkin seurasin tätä teidän reissua aktiivisesti Instagram Storyistä, vaikutti upealta matkalta! Heti tuli fiilis, että just tällaisen reissun mäkin haluan tehdä! Vitsi tuo Bilenen ranta-asunto vaikuttaa täydelliseltä!

  reply
 • 5.1.2019

  Nämä teidän kohteet on kyllä niin eksoottisia itselleni 🙂 Todella kauniita ja saa itsenikin haikailemaan noihin maisemiin. Erityisesti kiinnostus heräsi valaiden ja surffauksen kohdalla, wau!

  reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  6.1.2019

  Erittäin mielenkiintoinen postaus kohteesta, josta harvoin saa lukea matkablogeissa. Minua yllätti se, että majoitukset vaikuttavat tosi tasokkailta ja hienoilta. Ehkä minäkin kuitenkin katon haluaisin kaikkiin huoneisiin, kylppäriinkin. 🙂

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on