Image Alt

Matkablogi

Syksyn kaksi matkaa ja neljä maata

Etelä-Suomessa on vielä lämmintä, mutta syksyn merkit ovat jo vääjäämättä nähtävissä. Takapihalle tippuu joka päivä koivuista lisää keltaisia lehtiä ja muutamina sateisina päivinä on ollut jo oikeasti syksyn tuntua. Olemme monena vuonna miettineet syys-lokakuulle reissua Kroatiaan, Albaniaan tai vaikka Kreikkaan. Sinne suunnalle, jossa vielä on ihanan lämpimiä, yli 20 asteen päiviä, kun suomalaiset jo kaivelevat villakangastakkeja esille. Meidän suunnitelmilla on kuitenkin tapana kokea eriskummallisia muutoksia ja joskus jopa tulee vähän ihmeteltyä omia valintojaan. Pidämme molemmat todella paljon lämmöstä, silti tänä vuonna syyslomamatkamme suuntautuu lämmön sijaan vuorille. Ei se toki ensimmäinen kerta ole, sillä kaksi vuotta sitten olimme syyskuussa Kanadan Kalliovuorilla kävelemässä jäätiköllä.

 

Puolan ja Slovakian Tatra vuoret

Syyskuun lopussa lennämme Helsinki-Vantaalta Finnairin sinivalkoisin siivin Krakovaan. Sieltä napataan vuokra-auto alle ja huristellaan vuorille. Elättelemme edelleen toiveita ruska-ajasta, mutta taidamme olla hieman liian aikaisin liikkeellä. Ajankohta tälle reissulle ei ollut ihan yksin meidän päätettävissämme, sillä yhdistän tässä loma- ja työmatkan. Olemme reissussa reilun viikon lauantaista seuraavan viikon sunnuntaihin ja käyn välissä tekemässä yhden päivän töitä Krakovassa. Sitä ennen meillä on viisi päivää aikaa ottaa Tatra-vuoret haltuun. Tarkoitus on olla pari yötä Puolan puolella Zakopanessa ja toiset kaksi yötä Slovakian puolella. Missä siellä – se on vielä päättämättä. Tämän tarkempia suunnitelmia meillä ei vielä olekaan.

Krakova ja Auschwich?

Vuorilla vaeltelun jälkeen on aika palata takaisin Krakovaan, koska työt kutsuvat. Sen jälkeen meillä on vielä kaksi kokonaista päivää, joista toinen menee todennäköisesti Auschwichiin tutustuessa. En oikeastaan ole ollenkaan innostunut tuskaturismista, mutta Auschwichia on kehuttu niin paljon ja se on jotenkin niin lähellä meitä, että haluaisimme molemmat käydä katsomassa sen. Pidätämme oikeudet muuttaa mieltä, jos ei paikan päällä enää tunnukaan siltä. Tosin pääsy Auswichiin pitää varata etukäteen, joten liian pitkään ei päätöstä voi venyttää. Krakovaakin kaikki ovat kehuneet ja odotan kyllä kovasti millainen tuo kuvissa kauniilta näyttävä Puolan kaupunki on livenä. Toivotaan, että lokakuun alussa olisi vielä mukavat kelit, eikä sade piiskaisi vaakatasossa koko meidän vierailumme ajan. Toisaalta silloin voi aina paeta Krakovan liepeillä sijaitseville Wieliczkan kaivoksille, jossa ei sadetta huomaa.

 

Marraskuussa kutsuu jälleen Etelä-Afrikka ja safari Krugerissa

Marras-joulukuussa on sitten kenties tämän vuoden odotetuin matka. Se on ensinnäkin kaikista kahdestatoista kuukaudesta inhokkikuukauteni ja lisäksi jo aivan ensimmäisestä Afrikan matkastamme lähtien olen ollut sitä mieltä, että kerran vuodessa on päästävä Afrikkaan ja erityisesti safarille. Tämä vuosi ei tuo siihen muutosta. Alkuperäinen suunnitelmamme oli tehdä roadtrip Namibiassa. Halvat lennot ja halpa autonvuokra saivat meidät kuitenkin varaamaan jälleen kerran lennot Johannesburgiin. Sieltä otamme vuokra-autolla suunnan kohti Krugerin kansallispuistoa jo kolmannen kerran. Vielä emme ole päättäneet sen tarkemmin missä Krugerissa olemme, emmekä edes sitä olemmeko yleisellä vai yksityisellä puolella. Safarilla kuitenkin joka tapauksessa. Se on pääasia! Koska olemme käyneet Etelä-Afrikassa jo neljä kertaa (huh!) aiemmin, ei matkamme pysy tällä(kään) kertaa pelkästään sen maan rajojen sisällä. Krugerin safarin jälkeen on aika kääntää auton nokka kohti Mosambikia ja sen upeita rantoja.

 

Rantaloma Mosambikissa

Mosambik on vielä melko tuntematon rantalomakohteena, mutta tulee varmasti nostattamaan suosiotaan tulevien vuosien aikana. Ainakin kuvista katsottuna ja muiden kokemuksia luettuani rannat esimerkiksi Vilanculosissa ja Bazaruton suojelualueella ovat hengästyttävän upeita. Me emme ole kovin hyviä makaamaan paikallamme rannalla, mutta se ei varmaan olekaan tarpeen sillä, aktiviteetteja pitäisi löytyä. Mosambikin merenalainen elämä on vilkasta ja toiveena meillä olisi nähdä delfiinejä ja dugongeja. Kaiken kaikkiaan vuokra-auton mittariin saadaan varmasti taas runsaasti kilometrejä lisää ja hieman jänskättää millaisessa kunnossa tiet on Mosambikissa, mutta eiköhän reissusta tule taas upea.

Luvassa on siis matkojen osalta melkolailla juuri meidän näköinen syksy. Vuoria, safaria, rantaa ja roadtrippailua ja pikkuisen kaupunkilomaakin on välissä. Etenkin Puolan ja Slovakian matkasta on tarkoitus tehdä hyvin rento. Säät eivät ehkä ole lokakuussa parhaimmillaan. Elättelemme toiveita kauniista ja aurinkoisista päivistä sekä ruskasta, mutta mikäli vettä tulee vaakatasossa, otamme vain rennosti ja teemme jotain poikkeuksellista ja menemme vaikka kylpylään. Tarkoitus on olla vähän paikallaankin ja nukkua joinain aamuina pitkään, sillä kunhan pääsemme taas Afrikkaan, tietää se aikaisia aamuherätyksiä ja matka-ahmimista erilaisten kokemusten muodossa. Sitä odotellessa! Jos on heittää vinkkejä näihin kohteisiin, kuulisimme enemmän kuin mielellämme niistä kommenttikentässä.

 

Postauksen kuvat ovat poikkeuksellisesti ilmaisia kuvia tarjoavista kuvapankeista Unsplashista ja Pixabaysta, koska emme ole näissä paikoissa (Krugeria lukuunottamatta) vielä käyneet.

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

 • 10.9.2018

  Vau mitä kohteita! Jään odottamaan matkakertomuksia.

  reply
 • 10.9.2018

  Wau mitä suunnitelmia! Varsinkin tuo Kruger nostatti kylmät väreet iholle. Innolla jo odotan postauksia, joilla pääsee ehkä vähän haikailemaan omiakin fiiliksiä alkuvuoden safarireissulta, jee! Ihanaa syksyä ja mukavia reissuja 🙂

  reply
 • 11.9.2018

  Upean näköisiä suunnitelmia – vuoristomaisemissa on sitä jotain!
  Krakova on myös varsin mukava tuttavuus, omat kokemukset löytyvät tästä: https://www.rantapallo.fi/matkoilla/tag/krakova/
  Mekään emme erityisesti harrasta tuskaturismia, mutta suosittelen vahvasti käyntiä Auschwitzissa – pysäyttävä ja karmaiseva paikka, kuitenkin tärkeä jotta emme unohda.

  reply
 • 11.9.2018

  Ei vuotta ilman safaria Afrikassa kuulostaa kyllä varsin hyvältä tavoitteelta! Vitsit, meillä oli tuo Slovakia-Puola myös yhtenä kesäloman kohdevaihtoehtona, mutta Italia vei lopulta voiton. Ehkä Tatrojen vuoro vielä tulee, joten mielenkiinnolla odottelen teidän kokemuksia tuolta. Ja Mozambik ja Kruger..En edes aloita niiden osalta.. 😉 ihania reissuja!

  reply
 • saeppae
  13.9.2018

  Villa Toscana Zakopanen lähellä on aivan ihana b&b. 🙂 Ja ihanaa, kun pääsette taas Etelä-Afrikkaan! Me lähetään täältä lauantaina takas Suomeen, mutta tää reissu ei takuulla jää viimeiseksi tänne.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on