Image Alt

Matkablogi

St Barths – rikkaiden ja lentokonespottailijoiden saari Karibialla

Risteilimme St Bartsille yhteistyössä Star Clippersin kanssa.

Karibian merellä on yksi luksussaari vailla vertaansa. Se on ikään kuin St Maartenin vauras pikkuserkku. Toinen Hollannin antilleista – St Barths. Pysähdyimme siellä Star Clippersin risteilyllä viime helmikuussa. Lyhyt pyrähdys risteillen onkin hyvä vaihtoehto meille tavan pulliaisille, sillä saaren hintataso saa Virtaset ja Lahtiset raapimaan päänahkaansa. Siksi saarta ei välttämättä voi suositella pidemmälle lomalle ellei pankkitilin saldo pullistele ylimääräisistä tonneista, jotka vain odottavat törsäämistä.

St Barthsilla on kaunista, siistiä ja vaurasta. Shoppailtavaa riittää mielin määrin pääkaupunki Gustaviassa, jos Pradat ja Chanelit ovat ostoslistalla. HenkkaMaukkaa etsivä tulee pettymään. Saaren virallinen, pidempi nimi on Saint Barthelemy ja sillä on yllättävää kyllä, ruotsalaiset siirtomaaperinteet. Tästä johtuen saarella on ruotsinkieliset kadun nimet ja jouduimme vähän hieraisemaan silmiämme ohittaessamme Systembolagetin – ruotsalaisten Alkon.

Star Clippersin tender toi meidät Gustavian satamaan, suoraan kaiken ytimeen. St Barths ei ole iso, vaan keskusta on näppärästi kävellen haltuun otettavissa. Meillä oli kuitenkin tarve päästä liikkumaan vähän laajemmallakin alueella, joten ikkunashoppailun lomassa hivuttauduimme kohti skootterivuokraamoa. Pian jo kiskoimmekin turkooseja pottia päähämme ja väänsimme Vespan kaasut kaakkoon huristellessamme kohti simpukkarantaa. Oli aika ottaa ökysaari päivässä haltuun.

Gustavia, St Barths

Aiheeseen hieman liittymätön, mutta sitäkin suloisempi skootterivuokraamon kisu.

St Barths

 

Shell Beach – ranta pelkkää simpukkaa

Allekirjoittanut halusi upottaa ökysaarella varpaansa Karibian meren aaltoihin ja ihailla turkoosia merta. Tähän on hyvä ja astetta erikoisempi mahdollisuus aivan St Barthsin keskustan tuntumassa. Lyhyen ajomatkan jälkeen iskimme Vespan parkkiin ja heitimme släbärit pois jaloista ja tunnustelimme miltä simpukan kuoret varpaiden alla tuntuivatkaan. Edellisestä kerrasta oli kulunut jo seitsemän ja puoli vuotta, kun tuolloin vierailimme Australiassa aivan järisyttävän upealla Shell Beachilla.

Karibian vastaava ranta ei ihan yhtä kovaa vaikutusta tehnyt, mutta ei St Barthsin Shell Beachia dissatakaan voi. Upea se oli. Pukukoppeja tai vessoja rannalta ei löytynyt, mutta ravintola sieltä löytyy. Yksi Star Clippersillä mukana olleista jenkkituristeista kertoi myöhemmin, että he olivat käyneet siellä lounaalla. Viiden hengen lounas viineineen oli kustantanut nelinumeroisen summan. Olipa meillä Tomin kanssa tuuri, ettei nälkä vahingossa yllättänyt tuolla rannalla.

 

St Barths – Lentokonespottailijan unelma

Siinä missä naapurisaari St Maarten on jo maailman kuulu Maho Beachistaan, jonne lentokoneet laskeutuvat aivan uimarannan yli, on St Barthsillakin omat tarjottavansa lentokonespottereille. Tälle saarelle ei tule Euroopasta tai Yhdysvalloista suuria koneita, mutta sen sijaan pienlentokoneliikenne on todella vilkasta. Isoilla koneilla kentälle ei olekaan mitään asiaa, sillä kiitorata sijaitsee astetta mielenkiintoisemmassa paikassa laskeutuvan kapteenin näkökulmasta. Siinä missä laskeutuminen ei koskaan ole niitä hetkiä, jolloin lentokapteenin on hyvä olla hajamielinen, St Barths ei anna sen suhteen tippaakaan armoa.

Laskeutuminen kentälle tapahtuu jyrkähköön alamäkeen, vilkkaan risteyksen yli. Kun ensimmäistä kertaa seisoo tiellä ja näkee lentokoneen tulevan kohti, on aivan pakon sanelemana tehtävä pieni väistöliike. Niin läheltä koneet tulevat ja näyttää, että ne hipovat autojen kattoja. Suomessa tuon paikan lähellä ei todennäköisesti saisi olla mitään liikennettä tai ylipäänsä eläviä olentoja kilometrin säteellä. Toista se on Karibialla.

Hyvän vaimon tavoin allekirjoittanut suostui hengailemaan jokusen hetken päivästä ihanalla Karibian saarella, vilkkaan autotien varrella lentokoneita väistellen. Tyytyväinen aviomies laukoi kameralla tuhat ruutua ja suostui pienen taivuttelun jälkeen jatkamaan matkaa.

Alta voit katsoa videon meidän päivästä Saint Bartlehemyllä. Video on Tomin käsialaa, joten ei liene yllätys, että lentokoneet näyttelevät pääosaa.

Saaren rauhallisempi puoli

St Barths ei ole suuri saari. Meillä olikin mukavasti aikaa kierrellä saarta enemmänkin, sillä Star Flyer oli ankkuroituna saaren edustalle aamusta myöhäiseen iltaan. Hurautimmekin kaksipyöräisellämme katsomaan miltä saaren toisella puolella näyttää. Se puoli saaresta on harvaan asuttua. Tuuli oli kova ja monilta tuulessa huojuvilta palmuilta puuttuivat päät, muistutuksena puoli vuotta aiemmin St Barthsin yli pyyhkäisseestä Irma hurrikaanista. Hurrikaanikausi on pian taas käynnistymässä ja epäilemättä monella Karibian saarilla asuvilla, kuten myös Miamin asukkailla, on mielessä millainen vuosi tästä on tulossa. 2017 ei totisesti päästänyt helpolla.

St Barthsilta jäi simpukkarannan ja lentokoneiden lisäksi mieleen upeat jahdit, joita lahti oli täynnä. Vastaavia harvemmin näkee Helsingin edustalla, mutta St Barthsissa niitä oli kymmeniä ja toinen toistaan prameampia. Oli jo myöhäinen ilta, kun tender kuljetti meidät takaisin Star Flyerin kyytiin ja lähdimme purjehtimaan kohti seuraavaa saarta.

 

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

 • 26.9.2018

  Onhan tuo huikea paikka, vois vaikka joskus muuttaa tuonne 😀 Jännä juttu, että en itsekään saanut olla kuvaamassa pidempää koneita 😉 Tuolla on kyllä paljon kivoja rantoja ja hyvä safkakulttuuri, niin eipä sitä rentoutumiseen juuri muuta tarvikkaan. Tässä omat aika samanlaiset päiväsävelet:
  https://kohteenamaailma.fi/karibia/saint-barthelemy/

  reply
 • 28.9.2018

  ihania! 🙂

  reply
 • ahmatt1
  1.10.2018

  Upeita kuvia! Todellinen unelma kohde!

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on