Image Alt

Matkablogi

Ihana jurttamajoitus Liettuassa

Baltian matkamme mieleenpainunein majoitus oli ehdottomasti jurtta. Ennen matkalle lähtöä ei tullut mieleenkään, että päätyisimme matkallamme majoittumaan jurttaan, mutta niin siinä vain pääsi käymään.

Olimme Kuurinkynnäällä vierailun jälkeen yhden yön Klaipedassa. Kaupunki valikoitui majapaikaksi ihan siitä syystä, että lautta Kuurinkynnäältä saapuu sinne ja halusimme yhtenä iltana käydä shoppailemassa. Akropolis -ostoskeskus tarjosi tähän hyvän mahdollisuuden ja koirakin jäi väsyneenä ja tyytyväisenä hotellihuoneeseen illaksi nukkumaan, kun takana oli reippaasti ulkoilua Kuurinkynnäällä. Majoituimme Klaipedassa uuteen ja tyylikkääseen neljän tähden Dunetton hotelliin. Hotellissa itsessään ei ollut mitään vikaa (päinvastoin), mutta se oli armottoman ankealla sijainnilla. Ikkunasta näkyi telakkaranta ja neljäkaistainen autotie. Koiran kanssa matkustaessa on muutenkin huomattavasti kivempi majoittua luonnon äärellä kuin kaupungissa.

Yurtos – jurttakylän laiturilla

Suunnittelematonta roadtrippailua ja epäilyjä jurtan suhteen

Koska Baltian roadtrippimme oli tyyliltään mennään sinne mikä milloinkin hyvältä tuntuu, oli meillä Klaipedassa iltaohjelmassa paitsi shoppailu, myös tulevien päivien suunnittelu. Emme oikein osanneet päättää lähtisimmekö ajamaan Vilnaan vai jonnekin muualle. Vilna oli meille molemmille ennestään tuttu ja sinne ajaminen tekisi melkoisen koukkauksen, joten se ei ihan täysin houkutellut. Olimme alunperin suunnitelleet menevämme kuumailmapalloilemaan sinne, mutta ehkä sen aika olisi sittenkin joskus myöhemmin.

Satuin löytämään ihan toisesta suunnasta jurttamajoituksen ja innostuin sen persoonallisuudesta. Tomilta tuli kuitenkin täystyrmäys. Hän ryhtyi muistelemaan hyisen kylmää yötä mongolialaisessa jurtassa kymmenisen vuotta aiemmin. Sinne piti ratsastaa muulilla, jolla oli puusatula ja ruokakin oli pahaa, eikä kukaan puhunut sanaakaan englantia. Muistutin, että olimme nyt liikkeellä autolla, oli kesä ja voisimme itse päättää mitä ruokaa kaupasta ostaisimme. Perusteluni eivät uponneet mieheen. Jurtta -sanaan oli liitetty lähtemättömät muistot.

Seuraavana aamuna meillä ei ollut edelleenkään majoitusta varattuna, eikä tietoa mihin suuntaan lähtisimme. Esittelin uudelleen liettualaista jurttakylää Tomille. Vilna ei koiran kanssa matkustaessa kiinnostanut tylsän aamu-ulkoilutuksen jälkeen yhtään, vaan halusin luonnon äärelle. Sain Tomin ylipuhuttua jurttamajoitukseen ja yksi puhelu ja sähköposti myöhemmin, olimme sopineet sinne saapumisen samalle päivälle.

Jurttakylä järven rannalla

Klaipedasta ajoi jurttakylään parisen tuntia. Kävimme ruokakaupassa tankkaamassa evästä mukaan, sillä lähistöltä olisi turha etsiä ravintoloita. Iltapäivällä kahden maissa käännyimme tielle, joka muistutti hyvin vahvasti suomalaista mökkitietä. Se kulki metsän läpi ja muutaman kilometrin jälkeen ensimmäinen jurtta alkoi pilkottaa puiden välistä. Pian näkyikin jo pieni järvi metsän keskellä. Jo ensi silmäykseltä paikka vaikutti aivan ihanalta.

Paikan omistajan aikuinen poika tuli antamaan meille avaimen ja auttoi jopa tavaroiden sisään kantamisessa. Hän puhui täydellistä englantia ja jurttakin näytti juuri siltä miltä booking.comin kuvissakin. Jurtassa sisällä oli lämmin ja kaikki tarvittavat mukavuudet suihkusta keittiöön ja taulutelkkariin. Ikkunoista oli hienot maisemat järvelle. Tominkin oli pakko myöntää, ettei tätä paikkaa ja Mongolian pimeää, ikkunatonta jurttaa ollut ihan reilua verrata toisiinsa.

Olimme todella ihastuneita paikkaan ja jurttaan. Siinä oli omanlaista fiilistään. Oli vähän kuin olisi ollut mökillä, koska olimme kaukana kaikesta, mutta jurtta majoituksena toi vielä ihan erityiset vibat. Valitettavasti sää ei ihan suosinut meitä. Oli juhannusaatonaatto, eikä juhannuksena ole perinteisesti kovin hyvää säätä myöskään Baltiassa. Ehdimme nauttia lämpimästä säästä vain hetken ennen kuin alkoi satamaan ja sen jälkeen vettä tulikin melkein koko illan. Se ei silti onnistunut pilaamaan meidän hyvää mieltä ja nautimme jurtan tunnelmasta sateen ropistessa sen lasiseen kattoikkunaan. Aamulla aurinko taas pilkisteli ja aamulenkki Armin kanssa sujui 100 kertaa ihanammissa maisemissa kuin edellisaamuna Klaipedassa.

Edullista glampingia Liettuassa

Jurttakylästä löytyy yhteensä kymmenen jurttaa. Viisi niistä on isoja, valkoisia, maksimissaan seitsemän henkeä vetäviä jurttia. Meillä oli tälläinen. Niissä on sisällä kaikki tarvittava, vessat mukaan lukien. Näiden lisäksi on viisi vihreää ja pienempää jurttaa joihin mahtuu maksimissaan viisi henkeä. Meille olisi luonnollisestikin riittänyt tälläinen pienempikin jurtta, mutta koska niissä ei ole sisävessaa, päädyimme isompaan malliin. Hintaeroa oli parikymppiä, mutta mukavuudenhaluisina maksoimme sen ihan mielellämme. Valkoiset jurtat olivat myös paremmilla paikoilla.

Jurttien hinnat vaihtelevat koosta ja ajankohdasta riippuen 60-100 € / yö. Viikonloput ovat kalliimpia. Me maksoimme to-pe välisestä yöstä 80 €. Koirasta ei tullut lisämaksua. Majoitus pitää maksaa joko etukäteen tilille tai paikan päällä käteisellä. Paikan päällä ei ole minkäänlaista vastaanottotiskiä, vaan saapumisesta tulee sopia paikan omistajan kanssa. Näin varmistat myös sen, että rantasauna on lämmin ja halutessasi palju lämpeää pienestä lisämaksusta.

Lisätietoja jurttakylän kotisivuilta: Yurtos

Meiltä tämä jurttakylä saa isot suositukset omaa rauhaa etsiville. Jurtat ovat sopivan välimatkan päässä toisistaan ja niitä ei ole alueella liikaa. Vain kolme jurttaa oli käytössä meidän vierailumme aikaan ja paikka oli todella seesteinen. Jos joskus olemme uudelleen liikkeellä koiran kanssa tuolla suunnalla, jurttakylä kutsuu varmasti uudelleen. Tomikaan ei enää näe painajaisia jurtassa yöpymisestä. En tiedä voiko näistä oikeasti käyttää glamping -nimitystä, sillä ei näissä jurtissa ole mitään erityistä luksusta sängyissä, sisustuksessa tms. Silti tästä jäi vähän sellaiset glamping fiilikset, joten pysyköön se sana tässä yhteydessä mukana, koska en muutakaan glampingia Liettuassa tiedä.

Kuulema näissä voi majoittautua myös talvella, koska kaikissa jurtissa on jonkinlaiset kamiinat ja pelkistä luonnonmateriaaleista (villasta ja puusta) tehdyt jurtat ilmeisesti pitävät hyvin lämpöä. En ehkä itse ensimmäisenä tätä miettisi talvikohteena, mutta kaikilla on omat mieltymyksensä ja toki luonnonrauha on hyvällä talvikelilläkin tervetullutta. Voisitko sinä nähdä itsesi luonnon rauhassa tällaisessa jurtassa?

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

 • 17.8.2018

  Mielenkiintoista! Olin mieltänyt, että tällaiset jurtat – tai gerit, kuten niitä Mongoliassa kutsutaan – kuuluvat jonnekin välillä Turkki, Keski-Aasian arot ja Mongolia, mutta että Liettuassakin!
  Ehkä luitkin jossain vaiheessa juttumme mongolialaisesta geristä, ne ja tämä näyttävät monelta osin tasan samanlaisilta. Tässä vielä linkki, varmuuden vuoksi, tai jos vaikka jotain juttunne lukijoistakin kiinnostaisi vertailu Mongoliaan 🙂
  https://meriharakka.net/2018/06/22/asumuksena-mongolialainen-ger/

  reply
 • 19.8.2018

  Ah, tällaiset erikoiset majoitusvaihtoehdot kyllä kiinnostaa! Tietokoneen kirjanmerkeissä on tallennettuna puumajoja ja muita glamping-paikkoja mahdollisia tulevia matkoja varten ja pitääpä listaan merkata nyt myös tämä.

  reply
 • 19.8.2018

  Oho, täytyy myöntää ettei tämä vastaa lainkaan mielikuvaani jurtasta. Mielikuvani on ollut enemmänkin Tomin Mongolian kokemusten kaltainen, mutta on ilahduttavaa huomata, että on olemassa jurttia, joissa voisin mielelläni majoittua. Ja hei palju – kyllä kiitos!

  reply
 • 19.8.2018

  Näyttää tosiaan varsin viihtyisältä ja varmasti mieletön paikka koiran kanssa, kun on keskellä ihanaa luontoa! Täällä nousee myös käsi pystyyn ennakkoluloille 😀

  reply
 • 22.8.2018

  Aika hauska kyllä. 🙂 Niin kesämökkimäinen, mutta silti erilainen 🙂 Liettua ei ole vielä tuttu ja tätä teidän roadtrippiä on ollut kiva seurata. Ensi kuussa ensimmäistä kertaa suunnataan Vilnaan muutamaksi päiväksi.

  reply
 • 22.8.2018

  Wau:) Luksuksen sijaan mekin etsitään aina ennemmin elämyksiä, mutta askeettisimmissa paikoissa menee helposti pupu pöksyyn. Tämä jurtta on luksustasoltaan lähinnä kissankultaa, mutta tärkeimmät elementit löytyvät ja vähän ekstraakin: maisema on kohdillaan, siistit peseytymistilat ja wc, pikkukeittiö sekä terde – ja jacuzzi toimii vielä hyvänä bonuksena. Jotenkin tulee mieleen vaatimaton, mutta toimiva suomalaismökki. Ei mikään liian kaunis sisustukseltaan, mutta toimii jonkinlaiseen irtiottoon. Uskon, että koiruuskin tykkäsi<3

  reply
 • 23.8.2018

  Näyttää kivalta! Minkin nykyään etsin majoituksia, joissa on jotain erityistä. Tärkeintä on aina sijainti ja kaunis maisema, mieluiten ikkunasta saisi näkyä meri tai muu vesielementti tai vuoret, parhaimmassa tapauksessa molemmat :). Maisemat teilläkin on selvästi ollut kohdillaan. Eikä toi plajukaan huono ole!
  Minun kesäni ihanimpia majoituksia olivat pikku mökki Isle of Skyellä ja maailman suloisin ruohotattoinen talo Färsaarilla. Ja näissä molemmissa majoituksissa kaupan päälle tulivat pihamaalla laiduntavat lampaat sekä mielettömät maisemat auringonlaskuun.

  reply
 • 23.8.2018

  Kuten Pirkko sanoi tuossa edellä, enpä olisi ajatellut jurttia olevan näin lähellä kotia. toisaalta jurtan käsite taisi olla tuossa aika tavalla venytetty. Mökkihän kai tuo suihkuineen ja vessoineen ennemminkin oli? Mutta alue näyttää tosi kivalta, ja persoonallinen asumus on aina plussaa, jos sen laatu vastaa omia kriteerejä. Ja tuon kai helposti vastasi.

  reply
 • 23.8.2018

  Näyttää kerrassaan ihanalta paikalta ja majoitukselta, jonka muistaa myöhemminkin. Niin usein tulee yövyttyä hotlissa tai muissa majapaikoissa, jotka eivät jää millään tavallaa mieleen. Kivalla paikalla toi paljukin. 🙂 Kyllä teidän kelpasi!

  reply
 • 24.8.2018

  Näkisin kyllä enemmän kuin mielelläni itseni tällaisessa jurtassa, onpas tunnelmallisen näköistä! 🙂 Jos en olisi lukenut tekstiä ollenkaan, olisin voinut kuvitella että ootte olleet Suomessa jossain. Jotenkin tuli sellainen Suomi-fiilikset noita maisemia katsellessa.

  Ps. Mua vähän hymyilytti tuo kertomus teiän ekasta jurttamajoituksesta, muulista ja puusatulasta. :’D Onneks saitte paremman kokemuksen nyt.

  reply
 • 24.8.2018

  Ai miten kivan näköinen paikka, mökkimäinen tosiaan, mutta jotenkin erityisen hauskan tunnelmallinen. Lähtisin mielelläni. Baltian roadtrip on ollut ajatuksissa jo jonkun aikaa, joten tämä täytyy painaa mieleen:)

  reply
 • 25.8.2018

  Näyttää tosi kivalta paikalta. Luin jokin aika sitten Pirkon blogista luksusjurttamajoituksesta, ja kiinnostavaa tietää, että tällaista löytää ihan täältä Baltiastakin. Ei tarvitse Mongoliaan asti reissata. Toivottavasti tämä kokemus sai pyyhittyä edelliskertaiset jurttatraumat pois 😀

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on