Image Alt

Matkablogi

Kun matkustaa kauas, näkee myös lähelle – Onnea Suomi 100v.

Tämä blogi keskittyy suurimmaksi osaksi ulkomaihin. Vieläpä usein kaukokohteisiin, jonne on täältä Pohjolasta niin kovin pitkä matka. Me rakastamme matkailua. Se on tärkeä harrastus. Oikeastaan ei edes harrastus, vaan tapa elää. Silti kotiin – Suomeen on aina hyvä palata.

Olemme matkustaessamme tutustuneet ihmisiin ympäri maailmaa. Lähes aina keskustelu jossain vaiheessa ohjautuu siihen omaan kotimaahan. Usein myös kysytään miltä meistä tuntuu olla pieni maa niin suuren naapurin vieressä. Voimme sanoa olleemme nyt itsenäinen 100 vuotta ja aiomme olla sitä jatkossakin.

On hienoa, kun kotiaan voi kehua. Toki meidän ilmastomme ei ole näin marras-joulukuussa täällä eteläisessä Suomessa se kaikkein ihanin, mutta kyllä meillä on asiat hyvin. Niin hyvin, että sitä voi joskus pitää itsestäänselvyytenä ellei peilaa asioita vähän muihin maihin ja kulttuureihin.

Erityisesti näitä asioita minä arvostan Suomessa:

Meille kaikille annetaan mahdollisuus

Tottakai osa meistä saa paremmat eväät elämään myös Suomessa. Silti meillä on koulujärjestelmä, joka kohtelee kaikkia tasapuolisesti. Jokainen lapsi saa peruskoulutuksen ja ilmaisen, lämpimän ruoan koulupäivän aikana. Kirjoitin vuosi sitten postauksen Entä jos et osasisi lukea. “Sitä ei täällä Suomessa tule niin kovin ajatelleeksi kuinka hieno mahdollisuus koulunkäynti onkaan. Se on ehkä vähän sama asia kuin terveys, sitä arvostaa vasta kun sitä ei ole. Ilman koulutusta köyhyydestä on vaikeaa nousta. Ajattele mitä töitä voisit tehdä tämän päivän maailmassa, jos et osaisi lukea? 

Koulua ei itsekään teini-ikäisenä osannut valtavasti arvostaa, mutta näin vanhempana sitäkin enemmän. Ilman koulutusta elämämme olisi hyvin toisenlainen. UNESCO:n arvion mukaan 130 miljoonaa kouluikäistä tyttöä on koulutuksen ulkopuolella. Tämän asian rinnalla valitus huonosta ilmastosta tuntuu vähän väärältä.

Naisten asema on tasa-arvoinen

Naisena olen erittäin onnellinen, että olen syntynyt maahan, jossa minulla on samat oikeudet ja samat mahdollisuudet kuin miehillä. Yhtään ovea ei ole suljettu edestäni sukupuoleni vuoksi Suomessa. Äitiyslomat ja vanhempainvapaat ovat asioita, joista monessa maassa ei ole edes kuultu. Sen sijaan monessa maassa naisen asema on huomattavasti rajoitetumpi ja ennalta suunnitellumpi. Viimeksi kaksi viikkoa sitten Zanzibarilla jouduin toteamaan, etten naisena voi pukeutua niin kuin trooppisessa ilmastossa haluaisin, hyvin kevyesti. Sen sijaan jouduin muslimialueella pukeutumaan tavallista peittävämmin. En voinut olla tuntematta sääliä paikallisia naisia kohtaan, jotka kulkivat pukeutuneina pitkiin, kuumiin kaapuihin. Silti pukeutuminen on vain pintaraapaisu siitä kaikesta, jota tasa-arvottomuus koskee.

Puhdas luonto ja raikkaat metsät

Itselleni rakkain asia Suomessa on luonto. Kirjoitin monta vuotta sitten Oodin Suomen metsille. Pitkillä, useiden kuukausien mittaisilla ulkomaan matkoilla olen aina ikävöinyt Suomen metsiä. Koiran omistajana olen tottunut samoilemaan metsissä useita kertoja viikossa. Siellä mieli rentoutuu ja stressi unohtuu. Tämä ei ole edes sanahelinää, vaan tutkimukset todistavat, että metsä on mahtava stressilääke. Kävin syksyllä Sveitsissä. Siellä tuli puhetta kansallispuistoista. Sveitsissä on vain yksi kansallispuisto. Tiesitkö, että meillä on 40 kansallispuistoa Suomessa?! Se on todella paljon ja äärimmäisen hieno asia. Me suomalaiset osaamme onneksi arvostaa luontoamme. Toivottavasti niin tulee olemaan jatkossakin.

Ilmasto on muovannut meitä suomalaisia

Näiden lisäksi Suomessa on tietenkin lukemattomia muita hyviä puolia. Maamme on turvallinen, meillä on hyvä sosiaalinen ja tekninen infrastruktuuri. Niin paljon kuin me Tomin kanssa matkailusta nautimmekin, olemme myös erittäin usein ulkomailla sanoneet kuinka onnellisia olemme siitä, että olemme syntyneet Suomeen. Vaikka emme aina nautikaan kotimaamme ilmastosta, uskon juuri sen tehneen meistä suomalaisista suomalaisia. Vaativa ilmasto on pakottanut meidät opettelemaan asioita, jotka eivät ole välttämättömyyksiä lämpimissä maissa. Vain vahvimmat ja fiksuimmat ovat selvinneet, kun talvi on kesän ja syksyn jälkeen saapunut. Esi-isiemme on täytynyt opetella rakentamaan taloja, jotka suojaavat kylmyydeltä ja keksiä kuinka varastoida ruokaa talveksi. On täytynyt ajatella tulevaisuutta, on jouduttu käymään kamppailua selviytymisestä jo kauan ennen sota-aikoja. Sisu, sitä suomalaisista on löytynyt.

Olen ylpeä voidessani sanoa olevani suomalainen. Onneksi meillä on itsenäinen, upea maa, jota saamme juhlistaa tänään.

Onnea 100-vuotias Suomi!

 

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on