Image Alt

Matkablogi

Luksustelttailua Tansaniassa Asilia African tyyliin

Matkamme mahdollisti blogiyhteistyön merkeissä Turkish Airlines, Rantapallo ja Asilia Africa

 

On helppoa löytää sisäinen telttailijansa, jos teltassa on oma kylpyhuone ja kunnollinen sänky.

Glamping on tämän päivän juttu ja minäkin olen löytänyt sisäisen telttailijani. Oikeat retkeilijät, älkää nyt suuttuko. Ymmärrän vallan mainiosti, ettei näillä Afrikan safareiden hulppeilla luksusteltoilla ole mitään tekemistä sen kanssa, kun kömmitään leirintäalueella tai keskellä erämaata makuupussiin ja herätään aamulla keittämään nuotiolla nokipannukahveja. Ymmärrän senkin romantiikan oikein hyvin, mutta minä nautin siitä, että voin olla luonnon keskellä, vain telttakankaan erottamana eläimistä, mutta silti saan nukkua kunnollisessa sängyssä ja tassutella yöllä turvallisesti vessanpöntölle. Aamupalan voi tässäkin tapauksessa nauttia luonnon helmassa, mutta sen valmistuksesta ei tarvitse huolehtia itse.

ROHO YA SELOUS – LUKSUSTELTTALEIRI

Asilia Africalla on useita safarilodgeja ja leirejä ympäri Tansaniaa ja Keniaa. Roho ya Selous on syksyllä 2017 avattu, uusi leiri ja yrityksen ensimmäinen Selousin luonnonsuojelualueella. Paikka tuntui meidän mielestämme erilaiselta aiempiin safarilodgeihin verrattuna. Tämä johtui siitä, ettei Roho ya Selousista löydy edes yleisiltä alueilta ainuttakaan seinää. Sekä yleiset oleskelutilat että itse ”huoneet”, ovat telttoja. Mukavuuksien puuttumista ei silti tarvitse pelätä, koska teltat ovat luksustasoa ja yleisistä tiloista löytyy kahdesta suuresta teltasta niin lounge, baari kuin ravintolakin. Palvelu on ensiluokkaista ja nopeaa. Roho ya Selousissa on kahdeksan kahden hengen telttaa, joten vieraita on kerrallaan korkeintaan 16. Henkilökuntaa leiri työllistää noin 20 hengen verran.

Roho ya Selous sijaitsee niin syvällä koskemattoman luonnon keskellä kuin vain on mahdollista. Paikalle ei pääse ilman kunnollista nelivetoautoa ja pahimman sadekauden aikaan, maaliskuun puolesta välistä toukokuun loppuun alueella ei voi liikkua käytännössä kuin veneellä. Silloin leiri on suljettuna ja paikka on täysin eläinten vallassa. Sitä se on kyllä oikeastaan muulloinkin. Norsut, kirahvit ja antiloopit kulkevat leirin läpi niin halutessaan. Mekin hieman jännitimme omalle teltallemme kävelemistä yhden lounaan päätteeksi, kun norsu kaatoi pusikoita viereisen teltan luona. Pimeällä turistien ei anneta liikkua alueella ilman saattajaa.

Aina luonto ei myöskään pysy vain teltan ulkopuolella. Syksyn kevyt sadekausi, jolloin sataa silloin tällöin ja suurimman osan ajasta paistaa, oli alkanut marraskuussa. Satunnaisesti vettä tuli ukkosen säestämänä kuin hanasta kaatamalla ja sitten sade loppui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Kovat sateet kannustavat pienempiä eläimiä hakeutumaan sateelta suojaan. Niinpä meidänkin teltastamme häädettiin yhtenä iltana skorpioni ja eräänä päivänä teltan kivilattialla luikerteli vihreä käärme vastaan, kun olin menossa suihkuun. Tämä aiheuttikin pienen härdellin teltassamme, mutta lopputuloksena käärme luikerteli oma-aloitteisesti ovesta ulos ja saimme kuulla, että kyseessä oli ihan ystävällinen, ihmiselle vaaraton käärme. Kuivalla kaudella vastaavaa ei kuulema tapahdu, joten jos haluat välttää tälläiset kohtaamiset, matkusta Tansaniaan kesä-lokakuussa.


MISTÄ ME PIDIMME

  • Luonnon läheisyys, rauhallisuus. Täällä todella tunsi olevansa, jos ei nyt aivan osa luontoa, niin todellakin keskellä koskematonta erämaata.
  • Erittäin mukava ja palveluhenkinen henkilökunta.
  • Todella asiantuntevat safarioppaat, joilla oli vuosien kokemus.
  • Hyvät autot verrattuna muiden näkemiemme safarilodgejen autoihin. Aivan uutta oli latauspistokkeet autossa. Vaikka olemme olleet useilla muilla luksustason safareilla, ei missään muualla ole autoissa ollut latauspistokkeita. Oli todella kätevää, kun pystyi lataamaan vara-akkuja ja puhelimia safariajeluilla.
  • Hyvät ruoat. Kaikki ruokailut hoidettiin buffet-tyyliin, joka sopi meille erinomaisesti.
  • Mahdollisuus syödä aamupala joko leirissä tai safariajelulla luonnon helmassa.
  • Kaikki toimii aurinkoenergialla ja ekologisuus on otettu muutenkin hyvin huomioon. Leirissä on myös generaattori, mutta se ei ole käytössä ellei ole aivan pakko.
  • Vaikka olimmekin keskellä ei mitään, wi-fi toimi. Ei nyt mitenkään supernopeasti, eikä aina edes hyvin, mutta toimi kuitenkin.
  • Pyykinpesu kuuluu hintaan.

MITÄ KANNATTAA OTTAA HUOMIOON

  • Paikka on keskellä ei mitään. On aivan eri asia lähteä lomalle erämaahan telttailemaan, vaikka kyseessä on luksusmajoitus kuin jos yöpyisi viiden tähden hotellissa kaupungin keskustassa. Tuo mukanasi kaikki, mitä tarvitset.
  • Asilia Africa järjestää tasokkaita safareita ja sinusta huolehditaan erinomaisesti. Edelliseen kohtaan liittyen, voit jättää kotiin sateenvarjot, sadetakit ja kumisaappaat, ne kaikki odottavat sinua paikan päällä.
  • Täällä majoitutaan oikeasti teltassa. Vaikka teltta pitää suuret eläimet ulkopuolella, saattaa pienemmät eläimet löytää tiensä sisäpuolelle. Hämähäkit ja gekot kuuluvat ikään kuin asiaan. Hieman ikävämpi yllätys oli tosiaan skorpioni ja käärme teltan sisäpuolella. Kuivalla kaudella telttoihin ei yleensä tule vierailijoita.
  • Suuremmat eläimet eivät tule telttoihin, kunhan teltan kaikki luukut pidetään suljettuina. Ei tarvitse pelätä, että norsu tai leijona päättäisi tulla telttakankaasta läpi. Kaiken varalta huoneesta löytyy kuitenkin radiopuhelin ja torvi, jos oikein vakava paikka sattuisi.
  • Selous on malaria-aluetta ja malarianestolääkitystä suositellaan. Teltasta löytyy sängyn ympäriltä hyttysverkko ja myös hyttysmyrkkyä. Ensimmäistä kertaa Afrikassa meitä pisti hyttyset jonkin verran. Söimme matkan ajan malaronea, mutta lisäksi olisi ollut hyvä olla mukana esimerkiksi bebanthenia hyttysenpistoihin. Minua pistot eivät häirinneet millään tapaa, mutta Tomilla, joka on muutenkin allerginen vähän kaikelle, pistot kutisivat.

Roho ya Selous on varmastikin yksi tasokkaimmista ellei tasokkain Selousin leireistä. Halvin se ei ole ja se onkin ehkä ainoa miinuspuoli pienten telttavieraiden lisäksi. Hinnat kunkin sesongin mukaan ja paljon lisätietoa löydät Asilia African kotisivuilta. Lisää meidän viidestä päivästä Selousissa voit lukea tulevista ja edellisestä postauksesta.

Voit katsoa matkamme aikana blogin facebook-sivuilla julkaistun teltan esittelyvideon täältä.

 

Seuraathan jo blogiamme:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter

 

Comments

  • 11.12.2017

    Tuota… Nättiä tuolla on ja kiva, että palvelu pelasi mutta nuo eläimet… Mielelläni katselen pehmoisia kissapetoja ja norsuja televisiosta, muita örkkejä kuten hämähäkkejä tai käärmeitä en edes televisiosta. On aivan mahtavaa, että tämmöisiäkin majoituksia on, mutta pahoittelut kun pysyttelen sellaisissa turvallisisissa kohteissa. Jäänkin odottelemaan innolla teidän Melia-postausta 🙂

    reply
  • 12.12.2017

    Upeita kuvia! Hieno luksusteltta, voisin kyllä itsekin mielelläni vastaavassa majoittua. En nyt välttis tykkäisi skorpioneista ja käärmeistä minäkään mutta maalla kasvaneena en sentään sydäriä saisi 🙂

    reply
  • Anneli
    14.12.2017

    Selvisikö mistä vihreä luikero oli päässyt telttaan? Selousin lajistoon kuuluvat kuitenkin vihreä- ja musta mamba sekä erilaiset kyyt. Onneksi se oli harmiton. Katsoin kuviasi ja huomasin oven alalaidassa olevan kapean raon. Eli oliko oven alalaita avoin?
    Omalla Ruahaan, Mikumiin ja Selousiin 2007 suuntautuneella safarillani yövyimme Selousissa pari yötä omassa leirissä. Meillä oli oma leirihenkilökunta mukana joten telttojen pystytys ja ruokahuolto toimi hyvin. Puskakeikat etenkin öiseen aikaan olivat ympäriltä kuuluvien äänien takia varsin mielenkiintoisia.
    Pari yötä olimme Rufijijoen rantatörmällä sijaitsevassa telttalodgessa. Oli kauniilla paikalla ja sai seurata upeita auringonlaskuja. Telttalodgen omistajina on ”Foxin perhe” ja myös heillä on useampia lodgeja omistuksessaan eteläisessä Tansaniassa.

    reply
      • Anneli
        17.12.2017

        Afrikkaan suuntautuneilla luontomatkoillani (kymmenkunta) olen nähnyt vain yhden käärmeen. Se oli afrikanpython. Tarangiressa (suosittelen) on Silalesuo, jonka laidalla on puita ja joihin afrikanpythonit menevät sulattelemaan sapuskaansa. Oppaamme tiesi paikan ja sieltähän luikero löytyi kerälle kiertyneenä.
        Safareillani olemme yöpyneet osan matkasta teltoissa ja osan lodgeissa. Tapanani on tarkistaa oven alalaita. Eli jos siellä on rako, niin olen yrittänyt tunkea jotain väliin edes yöksi, ötököistä en näet pidä.

        reply
  • 17.12.2017

    Tuollainen telttailu sopisi minulle kyllä ehdottomasti paremmin kuin perinteinen. Tosin nuo käärmeet ja skorpionit pistävät hieman arveluttamaan, siellä korvessa kun ollaan, pääseekö edes lääkäriin jos skorpioni puraisee

    reply
  • 17.12.2017

    En tiennyt, että on olemassa luxustelttamajoituksia. Näyttivät kyllä oikein viihtyisille.

    Ei ne eläimet muuten haittaisi, mutta mitään myrkyllistä eläintä en samaan sänkyyn haluaisi. Mitenköhän usein joku asukas saa tuolla jonkun myrkyllisen eläinpistoksen….?

    reply
  • 17.12.2017

    Mä haluaisin kokea tuollaisen luksustelttasetin. Vertailupohjana olisi budjettitelttailu Tansaniassa. Hieno reissu, mutta myönnän että ei ollut varsinaisesti kivaa 😀

    reply
  • 18.12.2017

    Heh, tosiaan aika erilaista telttailua kuin mitä meillä takana kymmeniä öitä Afrikan taivaan alla 🙂 En kyllä pahaksi pistäisi tällaistakaan, ihan varmasti joskus pakko päästä kokemaan, mutta tuohon ylempään kommenttiin viitaten niin kyllä meillä on niissä hyvinkin alkeellisissa olosuhteissa pienissä perusteltoissa ollut ihan valtavan kivaa. Mutta mistä kukakin tykkää – jos telttailu ylipäänsä ei innosta, niin tuskin siitä nauttii Afrikassakaan. Me taidamme olla aika kaikkiruokaisia näiden suhteen, mutta kyllä tämä luksuksempi vaihtoehto vähän kutkuttelee seuraavaa Afrikan reissua ajatellen. Tosin ottaisin sen mieluusti ilman skorpioneja 😀

    reply
  • 19.12.2017

    Tosi hyvältä vaikuttava safarimajoitus taas kerran! Tosin varsinkin näin käärmekammoisena tuo luikero kuulostaa ikävältä, mutta toisaalta voihan niitä tulla vastaan Suomessakin. Ja esimerkiksi Italiassa on oltu yhdessä muuten mainiossa vuokratalossa, jonka kylpyammeesta löytyi skorpioni ja lähitieltä käärme, enkä silti tuon perusteella jättäisi matkustamatta Italiaan 😀 Tämä Selousin luonnonsuojelualue taitaa olla melkoinen löytö, noin valtava paikka mistä harva on edes kuullut, itsellenikin ennen teidän reissua ihan tuntematon nimi.

    reply
  • 19.12.2017

    Olipa makeen näköinen 🙂 tuollanen luksustelttailu olisi kyllä siistiä kokea ja ihanaa varmasti kokea eläimet noin aidosti 🙂 vähänkö ois jännittänyt muakin noi käärme ja skorppari kohtaamiset 😀

    reply
  • Anneli
    19.12.2017

    Perusteltassa yöpymisessä on se hyvä puoli, että voi itse säädellä haluaako telttaan luikeroita tai muita ötököitä – muistaa vain laittaa vetoketjun kiinni.
    Toinen hyvä neuvo on ollut ettei ota telttaan sisälle mitään ruokaa. Leirin kautta tallustelee öiseen aikaa kuitenkin isompia tai pienempiä eläimiä. Turhat houkutukset pois. Kaikki on sujunut ihan hyvin.
    Asilian leiri sijaitsee hyvällä paikalla, taitaa olla niiden järvien läheisyydessä. Katselin heidän hintojaan. Low seasonin aikaan taitaa olla 700 taalaa/vrk plus ”conservation fee” 100 taalaa/vrk. Tuo ”conservation fee” otettiin Selousissa käyttöön juuri ennen omaa matkaani sinne syksyllä 2007. Oli silloin 50 taalaa/vrk.
    On hyvä saada tietoa tällaisestakin vaihtoehdosta Selousissa.

    reply
  • 19.12.2017

    Juuri tämän tyyppisestä telttailusta minäkin tykkäisin! Näyttää tyylikkäältä paikalta ja sisävessa on hurjan iso plussa keskellä ei mitään 🙂 Mielettömän hyviä kuvia!

    reply
  • 20.12.2017

    Glamping sopii minullekin huomattavasti paremmin kuin perustelttailu. Hienoja kuvia! Safari ja käytännössä koko Afrikka on itseltäni vielä täysin kokematta, mutta tuohon tyyliin se pitäisi tehdä ☺

    reply
  • 20.12.2017

    My kind of telttailu kyllä. Jonkinlaisissa luksusteltoissa olen minäkin safareilla asustellut, mutta tämä oli ensimmäinen, missä kuulen kaiken olevan telttaa, ei kiinteästi rakennettua. Ekologisesti aurinkoenergia ja myös se, että rakenteet ovat suurimmaksi osaksi pois siirrettävissä, on kyllä hyvä. Toisaalta taas kun ei ole mitään kiinteää mutta on kuitenkin vesivessat ja suihkut, mietityttää, mihin kaikki jätevedet menevät – olihan paikka keskellä ei mitään. Mutta joo, tuonne kyllä kelpaisi, ilman kärmeksiä ja skorpioneja.

    reply
  • 21.12.2017

    Vitsi tuo olisi varmasti mahtava kokemus, mutta ajatus käärmeestä ahdstaa.Muut ötökät ei haittaa, mutta jos huoneessa tai edes siinä lähellä olisi käärme, en varmaan enää uskaltaisi sen jälkeen nukkua.

    reply
  • 22.12.2017

    Mua kiinnostaisi kovasti glamping kokemuksena. Rakastan luontoa ja mielelläni yöpyisinkin sen helmassa, mutta varsinaisesti erä- tai telttaihminen en ole. Glamping voisi olla tällaisen city-ihmisen ratkaisu ongelmaan! 🙂

    reply
  • 22.12.2017

    Tää on kyllä sitten ihana! Tulee ihan meidän vuosien takainen Amazonin viidakon eko-maijoitus mieleen. Siellä ei tosin ollut edes tuollaisia teltta/verkkoseiniä yhdellä sivulla ollenkaan, vaan eläimet pääsi halutessaan sisälle ”huoneeseen”. Meillä ei onneksi käynyt (meidän hereilläoloaikana – mitäs me yöstä mitään tiedetä) sisällä huoneessa kuin 15 cm pitkä lentävä torakka ja iso sammakko. Sängyt oli toki verkoilla varustetut. Harmi, että se meidän vierailu oli niin kauan aikaa sitten, enkä kirjoittanut blogiakaan silloin, niin en kovin paikasta enää muista.

    reply
  • 22.12.2017

    Vau, onpa upean näköistä! Kyllä tuolla kelpaisi ihmisen olla. Hinnat ovat näissä luksusmajoituksissa valitettavasti sitä luokkaa, että ei taida ihan lähiaikoina kuulua meidän majoitusvaihtoehtoihin 🙂

    reply
  • 22.12.2017

    Tämän postauksen luettuani tuli fiilis että pakko päästä itsekin kokeilemaan glampingia! Toki nuo kaiken maailman elukat vähän kuumottelee, käärme ja skorpioni omassa teltassa kuulostaa aika kamalalta!

    reply
  • 23.12.2017

    Tuli kyllä niin ikävä Tansaniaan, kun luin juttusi. Safarilodget ovat aika hulppeita ja minulla oli omalla reissullani käytössä ensin neljälle hengelle ja toisessa paikassa kuudelle hengelle tarkoitettu lodge, kun olin yksin reissussa. Tilaa tosiaan riitti 🙂 Yöllä ei tosiaan saanut poistua lodgesta, vaan olisi pitänyt soittaa respaan, jos hätä olisi tullut. Onneksi ei sellaista tarvetta tullut.

    reply
  • 24.12.2017

    Safarit kyllä kiinnostavat kovasti ja tosi mielenkiintoinen tuo majoitus! Jäin silti miettimään, että apua, en varmasti nukkuisi silmällistäkään tuolla teltassa, tai nukkuisin ainakin se torvi kainalossa, että heti jos jossain rasahtaa niin saisin hihkaista apua. 😀

    reply
  • 24.12.2017

    Mukava kuulla kokemuksia vastaavasta safarireissusta. Me mietittiin tuollaista vaihtoehtoa meidän Tansanian vierailulla viime syyskuussa, mutta budjetti ei antanut peräksi. Ehkäpä seuraavalla kerralla sitten, sillä tuollainen paikka kuulosti mahtavalta!

    reply
  • 24.12.2017

    Siis vitsit mikä paikka! Upea ja miten ihanaa olisi majoittua tuollaisissa puitteissa eläimien keskellä.

    reply
  • 25.12.2017

    Tällaiselle luksustelttasafarille tekisi mieli! Kunhan nuo nuorimmat nappulat vähän kasvaa, niin voisi tulla ajankohtaiseksi. Safarille ylipäätään tekee mieli taas kovasti – upeimpia matkaelämyksiä on ollut ainakin minulle.

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on