Image Alt

Matkablogi

s

Peuroja ihastelemassa Tanskassa

Viikko sitten sunnuntaina olimme Tanskassa. Loppiainen tarjosi pitkän viikonlopun ja käytimme sen aika extempore hyväksemme. Varasimme paria viikkoa aiemmin Finnairin suorat lennot Billundiin, Tanskaan. Aika moneen ihmettelyyn jouduimme vastaamaan. Miksi ihmeessä kukaan haluaa matkustaa tammikuussa Tanskaan. Meillä oli erittäin hyvä syy, sillä menimme sinne moikkaamaan Vejlessä asuvaa ystäväperhettä.
Kolmepäiväinen viikonloppu tuntui mukavasti tavallista pidemmältä, kun siihen yhdisti pienen ulkomaanmatkan. Eihän tammikuinen Tanska nyt varsinaisesti mikään meidän ihannelomakohde ole, mutta se nyt ei varsinaisesti ollutkaan se matkan päätarkoitus, vaan ystävien luona vierailu. Kirjoittelen myöhemmin pienen yhteenvedon visiitistämme, mutta tässä välissä haluan jakaa teille (ystävien näkemisen lisäksi) parhaimman kokemuksemme tuolta minilomalta. Harvalle blogin lukijalle tuskin tulee yllätyksenä, että se liittyy tälläkin kertaa eläimiin.
Majoituimme kolme yötä Vejlessä, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Billundista, paikkakunnalta, joka on tunnettu ennen kaikkea Legolandista. Vejle osoittautui juuri niin symppikseksi kaupungiksi kuin ystäväni Heidi oli sitä kuvaillutkin. Sää ei ollut kovin hehkeä, joten odotamme, että seuraavalla kerralla pääsisimme kyläilemään siellä huomattavasti lämpimämmässä ja aurinkoisessa säässä. Tiedän myös missä tulemme käymään uudelleen.

Vejlen Dyrehaven – eläimiä kauniissa ympäristössä

Vejlessä, Norreskovenin kauniissa lehtipuumetsässä sijaitsee Dyrehaven eli peurapuisto. Heidi oli sitä jo aiemmin kehunut ja sanonut, että meidän pitäisi ehdottomasti käydä siellä. Pilvisenä sunnuntaiaamuna minä, Tomi ja Heidi ajoimme Dyrehavenin parkkipaikalle ja avasimme portin 30 hehtaarin suuruiseen aitaukseen. Opastaulut kertoivat, että alueella asustelee kahta eri peuralajia. Tanskankieliset nimet eivät meille sanoneet mitään, mutta jos en nyt ihan väärässä ole, niin ne ovat metsäkauriita ja kuusipeuroja (joka on itseasiassa jalohirvi, ei peura nimestään huolimatta). Samoja sorkkaeläimiä, joita Suomenkin metsissä ja pelloilla viipottaa, mutta joita harvemmin pääsee kovin läheltä näkemään. Toisin oli Vejlen Dyrehavenissa!
Muutama sata metriä käveltyämme tulimme peurojen ruokintapaikalle, jossa oli vajaa kymmenkunta metsäkaurista. Muita ihmisiä ei sunnuntaiaamuna ennen kymmentä ollut liikkeellä. Aikuiset kauriit katselivat meitä hieman epäluuloisesti, mutta porukan pienin, todennäköisesti edelliskesän vasa, oli superreipas ja tunki tutkimaan ketä me olemme ja olisiko meillä kenties jotain herkkuja tarjolla. Eläimiä ei saa tuolla ruokkia kuin eläintenhoitajat, mutta Heidi oli joskus ollut paikalla samaan aikaan eläintenhoitajan kanssa ja he olivat saaneet häneltä porkkanoita peuroille annettavaksi.
Kun kuvattava tulee jo vähän liiankin lähelle, on kuvatkin sitten sen mukaisia.
Harmittaa, että meillä oli todella niukasti aikaa täällä, koska lähdimme sieltä suoraan lentokentälle. Puisto on todellakin iso ja kauempana olisi ollut myös kuusipeuroja. Mielestäni nämä kuvissa esiintyvät eläimet ovat metsäkauriita (jotka siis kuuluvat peuroihin), mutta en ole lajista aivan sataprosenttisen varma. Varmaa sen sijaan on, että palaamme tänne uudelleen seuraavalla Vejlen visiitillä.

Hyvä vaihtoehto eläintarhalle

Olen aiemmin kirjoittanut eläintarhojen eettisyydestä. Me emme enää eläintarhoissa pahemmin vieraile, mutta tälläiset puistot, jossa eläimet elävät todella suurella alueella, luonnollisessa elinympäristössään lajitovereidensa kanssa ovat mielestäni hyviä. Näissä ihmiset pääsevät kosketuksiin eläinten kanssa, mutta eläinten ehdoilla. Tässä toki on se varjopuoli, että saattaa käydä, kuten Rimmalle ja Lauralle Kööpenhaminan peurapuistossa, että eläimet jäävät kokonaan näkemättä. Se kuitenkin kertoo siitä, että paikka on eläinten kannalta hyvä, jos ne voivat halutessaan pysyä poissa ihmisten näkyviltä.

Jos olet suuntaamassa kesällä Legolandiin, kannattaa käydä myös idyllisessä Vejlessä ja täällä Dyrehavenissa. Tämä on ihan ilmainen paikka ja ympäröivä lehtimetsä on kesällä varmasti todella kaunis, koska se oli sitä nyt vuoden synkimpänäkin ajankohtana.
Edit: Meikäläisen lajin tunnistus meni ihan mönkään. Nämä kuvien
eläimet ovat japaninhirviä, tunnetaan myös nimellä japaninpeura ja
englanniksi sika deer.
P.s. Instagram-tilillämme voi vielä tämän päivän osallistua Matkamessulippujen arvontaan. Jaossa on kaksi kahden hengen lippupakettia.P.p.s. Luithan jo edellisen postauksen Travel Bloggers Give Back -tempauksestamme Matkamessuilla. Järjestämme upean valokuvanäyttelyn, jonka kuvia on mahdollista ostaa ja tukea siten Laosin syrjäkylien lasten koulunkäyntia. Löydät kaikki näyttelyn kuvat täältä.

 
Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 15.1.2017

  Ihan älyttömän ihana paikka! 🙂 Tämä on ihan ehdottomasti listalla jos milloin käydään Tanskassa. Ja miten voikin olla noin suloinen peura-vauva! Kyllä tuon kaltaisessa puistossa olisi ilo kierrellä. 🙂

  reply
 • 15.1.2017

  Ihana tuo pieni linssilude!

  reply
 • 15.1.2017

  En kestä! <3

  reply
 • 15.1.2017

  Mitä söpönassuja! Ihanan uteliaita tyyppejä 🙂

  reply
 • 15.1.2017

  Aivan ihanan näköinen paikka! Minä jumittuisin tuonne varmasti moneksi tunniksi, rakastan niin katsella (ja kuvatakin) eläimiä. Kiitos jälleen upeasta nojatuolimatkasta <3!

  reply
  • 16.1.2017

   Tänne todellakin olisi pitänyt varata aikaa useita tunteja, koska siellä olisi helposti saanut kulutettua paljon aikaa. Etenkin lämpimällä säällä tuolla voisi vain istuskella ja nauttia maisemista ja katsella eläinten puuhia. 🙂

   reply
 • 16.1.2017

  Aaw miten suloisia! 🙂 Täytyy pistää mieleen. Varmaan lasten kanssa kiva kohde myös..

  reply
 • 16.1.2017

  Voi, miten mahtavaa! Mielettömän söpö tuo pieni <3 En tiedä, olisinko itse uskaltautunut ihan noin lähelle tuota isoa sarvipäätä.

  reply
 • 17.1.2017

  Voi kuinka söpöjä kavereita! Me käymme vastaavissa villieläinpuistoissa usein täällä Saksassa. Täällä niitä on vähän joka puolella. Olen samaa mieltä, että pesevät menne tullen perinteiset eläintarhat. Eläimillä on plajon vapaammat olot ja halutessaan pääsevät vaikka ihmistä piiloonkin.

  reply
 • anne
  9.4.2019

  Suomessa peurat on vain riistaeläimiä, objekteja, kertoo arvoistamme kontra Tanskan arvoista jotka pehmeitä ja inhimillisiä verrattuna meihin! Muutoinkin kaikessa mitä olen tutustunut!

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on