Image Alt

Matkablogi

Kesäviikonloppu Kööpenhaminassa

Miksi en ole aiemmin viettänyt viikonloppua Kööpenhaminassa? Tanskan kaunis pääkaupunki on lähellä ja kaksikin päivää riittää hyvin. Kun lähtee Suomesta lauantaiaamuna ennen kukonlaulua, kävelee pitkin Kööpenhaminan katuja samaan aikaan aamun ensimmäisten koiran ulkoiluttajien kanssa ja lentää takaisin Suomeen sunnuntaina auringon jo laskettua Kööpenhaminan värikkäiden talojen taakse, on nähnyt jo paljon. Viikonloppuun mahtui skandinaavista designia, ihania pikkuputiikkeja ja houkuttelevia kahviloita. Aurinkoa, vesisadetta ja vehreitä puistoja. Tavarataloja ja shoppailua. Ystävän kanssa vietettyjä viinilasillisia, illallinen ja brunssi. Kotiintuomisina tuli tallailusta kipeät jalat ja muutama uusi vaatekappale. Kööpenhamina on ihan paras viikonloppukohde. Kallis tosin, mutta sitä kompensoi edulliset lennot.

Kööpenhaminan kalliit hotellit

Sain harmaita hiuksia Kööpenhaminan hotellin varaamisen suhteen. Mitään hyvällä sijainnilla olevaa, siistiä hotellia ei tuntunut irtoavan alle 250 euron elokuisena viikonloppuna. Kööpenhaminassa oli muotimessut sekä keskieurooppalaisilla lomakuukausi kuumimmillaan. Kuten New Yorkinkin hotellin suhteen, viime hetkeen odottelu ja Pricelinen express deal pelasti taas. Edes jollain tasolla. Tällä kertaa hotellin nimen perässä ei ollut viittä tähteä, mutta arvosteluaan paremmaksi Copenhagen Star hotelli osoittautui. Huone oli perussiisti, eikä alueessakaan ollut mitään vikaa, vaikka joku sitä epäilyttävänä olikin pitänyt. Erotiikka-alueella, kun oltiin. Hotelli oli aivan päärautatieaseman kulmalla ja keskustaan käveli 10-15 minuuttia. Maksoimme yöstä 156 euroa, joka on järkyttävä hinta perustasoisesta hotellista, mutta Kööpenhamina on sesonkiaikaan kallis, eikä halpa muulloinkaan. Tämän vuoksi en viikonloppulomalle lentäisi kaupunkiin perjantai-iltana, vaan vasta lauantaiaamuna.

Käveltävä kaupunki

Liikkuminen Kööpenhaminan lentokentältä kaupunkiin on todella helppoa. Junalipun sai ostettua etukäteen automaatista. Se maksoi joitain euroja, eikä sitä tarvinnut vilauttaa kenellekään. Sen kuin paineli vain junaan ja parinkymmenen minuutin päästä oli jo kaupungissa. Ystäväni Heidi saapui Köpiseen vasta lauantai-iltapäivällä, joten kävin heittämässä laukun hotellille ja kiertelin sen jälkeen aamupäivän Kööpenhaminan puistoissa sekä vanhassa kaupungissa. Aikaisin aamulla kaduilla oli hädintuskin montaakaan liikkujaa. Huomio kiinnittyi väistämättä kadulla nukkuviin kodittomiin, joita oli yllättävän paljon. Kovin pitkälle ei siis tarvitse matkustaa nähdäkseen, miten hyvä suomalainen sosiaaliturva on.

Rosenborgin linna ja Kööpenhaminan suosituin puisto

Olin lähtenyt ihan soitellen sotaan. Edellisestä Köpiksen reissusta oli aikaa yli kymmenen vuotta ja se reissu oli niin pikainen kolmen viikon Euroopan kierroksen yhteydessä, ettei minulla ollut kaupungista oikein mitään muistikuvaa. En edes oikeastaan halunnut ottaa kovin paljoa selvää etukäteen, vaan päätin vain mennä sen mukaan mitä vastaan tulee. Katselin google mapsista viheralueita ja löysin itseni tuijottelemasta muiden turistien kera jotain linnaksi luokiteltavaa rakennusta. Kyseessä olikin kuninkaallinen Rosenborgin linna, joka sijaitsi hienossa ja kuulema Kööpenhaminan suosituimmassa Kongens Have -puiston kulmauksessa. Linnan takana on kasvitieteellinen puutarha, jossa saa vapaasti köpötellä.

Kööpenhaminan kävelijöille pyhitetty vanha kaupunki

Miksi Helsingissä ei ole ihanaa, kävelylle pyhitettyä vanhaa keskustaa? Ei se autoilijoiden kannalta varmastikaan helppo olisi, mutta kun sellaiset ovat niin tunnelmallisia. Miten siitä tuleekin niin eri fiilis, kun ihan joka kadulla ei surraa autoja, vaan joka puolella on vain jalankulkijoita ja jonkin verran pyöräilijöitä? Noita katuja olisi voinut tallailla ties kuinka kauan ja sen verran kipeät jalat olivatkin lentokentällä viimeisiä satoja metrejä tallatessa, että näihin katuihin tuli todellakin tutustuttua!

Illum Bolighusin kattoterassi

Koska matkan päätarkoitus oli viettää aikaa rakkaan ystävän kanssa, eikä juosta nähtävyyksien perässä, ei minulla ole jakaa kovinkaan monia tärppejä. Yhden haluan kuitenkin kertoa. Illum Bolighusin tavaratalosta löytyy kaikkea vaativaan makuun ja paksulle lompakolle, mutta sieltä löytyy myös erittäin kiva kattoterassi ja lukuisia ravintoloita. Meitä ei valitettavasti siellä vieraillessa oikein sää suosinut, mutta aurinkoisella säällä olisi ollut todella kiva ottaa siellä lasilliset tai nauttia lounasta Strøgetin menoa seuraten.
Sisäpuolen ravintolamaailmakin näytti ihan mukavalta.
Illan tultua Kööpenhaminan kadut näyttivät ihan yhtä mukavilta kuin valoisallakin. Lauantai-iltana kaupungilla oli melkoinen meno päällä vilkkaimmilla kaduilla, mutta turvattomalta siellä ei missään nimessä tuntunut. Mielestäni Kööpenhamina on hyvin turvallinen kaupunki. Joku moitti netissä aseman seutua rauhattomaksi, mutta ainakin lauantai-iltana siellä oli niin paljon porukkaa liikkeellä, etten olisi osannut yksin liikenteessä ollessakaan pelätä mitään.
Kaupungissa pidettävät muotimessut näkyivät katukuvassa Fashion Exchange telttoina. Vaatteiden valmistaminen kuluttaa valtavasti energiaa ja luonnon varoja. Fashion Exchangessa ideana oli tuoda paikalle kassillinen tarpeettomia vaatteita ja sen jälkeen pystyi keräämään itselleen tilalle vastaavan määrän vaatekappaleita. Mielestäni ihan mahtava idea, jota voisi toteuttaa enemmänkin!

Nyhavnin värikäs satama-alue

Koska en ollut perehtynyt Kööpenhaminaan etukäteen kovinkaan perusteellisesti (eli ollenkaan), minulla ei ollut kuin yksi paikka, jossa halusin käydä. Se oli turististakin turistisempi Nyhavn, mutta halusin sinne silti. Se oli juuri sitä mitä odotinkin. Hirveä määrä porukkaa, kauniita taloja, kalliita ravintoloita ja vesibusseja. Viimeksi mainitut turistien kyyditsemiseen tarkoitetut veneet pullistelivat matkustajista ja kyyti oli yllättävän edullinen, vain 40 kruunua eli noin viisi euroa. Suunnittelimme venekyytiin hyppäämistä, mutta taivas täyttyi sen verran mustista pilvistä, että päätimme pysytellä ennemmin rannalla kuin kattottomassa veneessä, jossa ei pääsisi sateen suojaan. Nyhavn on nopeasti nähty, mutta siellä kannattaa silti ehdottomasti käydä. Se kuuluu mielestäni niihin Köpiksen “pakollisiin” nähtävyyksiin.
Summasummarum, Köpis on ihana! Jos oikein tulkitsin viimeisintä Finnairin pistetiedotetta, taidan saada seuraavat Kööpenhaminan lennot pisteillä. Varmaa on ainakin, että tulen tuossa kaupungissa käymään jatkossa useammin kuin reilun kymmennen vuoden välein. Olisiko jotain huippuvinkkejä?
Kannattaa käydä kurkkaamassa myös Heidin kirjoittama postaus meidän Kööpenhaminan tyttöjen viikonlopusta. Hänen blogistaan löytyy muutenkin paljon infoa Tanskassa matkustamisesta (esim. kokemus paikallisesta “Onnibussista”, jolla pääsee edullisesti vaikka Legolandiin) ja etenkin lapsiperheen lomakohteista tuossa Euroopan onnellisimman kansan kotimaassa. 
Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 22.8.2016

  Ihana Kööpenhamina! En ole pari vuotta siellä asuttuanikaan saanut siitä tarpeekseni 🙂 Tulevan talven aion olla muualla, ja toivon jo nyt että sinä aikana ei tällaisia ihania postauksia tarvitse joutua lukemaan, sillä koti-ikävä olisi silloin taattu!
  Tuosta Tanskan sosiaaliturvasta ja asunnottomista: Tanskassa on sama juttu kuin taitaa olla Suomessakin, eli asunnottomat ovat sitä yleensä vapaasta tahdostaan – tai sitten laittomasti maassa. Sillä esimerkiksi pelkkä työttömyyskorvaus on Tanskassa n. 10 000 kr/kk (n. 1350 €), ja sitä olisin minäkin voinut hakea heti maahan muutettuani, joten miksei sitten paikalliset ja muutkin maahanmuuttajat. Kaupungin vuokrataloja on jatkuvasti tyhjillään, joten asuntopulakaan ei voi olla syynä asunnottomuuteen. Tanskan yhteiskunta pitää omistaan huolta, mielestäni jopa paremmin kuin Suomessa. Esimerkiksi lääkäripalvelut ovat täysin ilmaisia ja lääkärille pääsee päivässä tai parissa, niin usein kuin lääkärin juttusille haluaa 🙂

  reply
  • 23.8.2016

   Enpä voi luvata ettenkö kävisi Köpiksessä talvellakin. 😉 Etköhän kuitenkin silloin nauti lämmöstä, etkä kaipaa räntäsateita!

   Onpa hurjaa, että joku haluaa olla koditon omasta tahdostaan! En ole koskaan kuullutkaan, mutten kyllä ole aiheeseen koskaan perehtynytkään. Olenkin kuullut hyvistä Tanskan tarjoamista palveluista, mutta tuo työttömyyskorvauksen määrä yllätti.

   reply
 • 22.8.2016

  Köpis on ihana ja Tanska yleensäkin. En tiedä oletko kieränyt siellä mmuualla? Vuokratkaa ensi kerralla auto ja eikun tutustumaan. Mm leirintäalueet ovat Tanskassa tosi hienoja.

  reply
  • 23.8.2016

   Meiltä on jäänyt Tanska ihan näkemättä, kun ollaan matkustettu enemmän kaukokohteissa. Tähän tulee kuitenkin varmasti muutos nyt, kun ystäväperhe asuu siellä, joten eiköhän me tulla tutustumaan Tanskaan enemmänkin lähivuosina. 🙂

   reply
 • 22.8.2016

  Kiitos!
  Todella mielenkiintoinen postaus 🙂

  reply
 • 22.8.2016

  Näyttää juuri loistavalta viikonlopulta! Minua haluttaisi kovasti tehdä vkl reissu Köpikseen mutta jopa lennot täältä Brittilän keskeltä tuntuu olevan tosi kalliita sinne mikä on vähän kökköä!

  reply
  • 23.8.2016

   No onpa kurjaa, että sieltä ei saa Köpikseen lentoja edullisesti. Ehkä sun pitää tehdä reissu sitten jonkin Suomi-loman yhteydessä. 😀

   reply
 • 22.8.2016

  No oltiinpas samoissa aiheissa tänään blogijutuissa! 😀 Me skipattiin Kööpenhaminassa yöpyminen juuri tuosta syystä… saavuttiin aamu aikaisen lennolla ja lähdettiin iltamyöhäisellä junalla kohti Ruotsia (ja nukuttiin siis junassa :P). Siinäkin ajassa ehti tosiaan mahtavasti tutustua kaupunkiin kun kävellen oli niin helppo liikkua! Ihanan värikäs kaupunki!

  reply
  • 23.8.2016

   Melkoinen sattuma! 😀 Kätevä ratkaisu tuo junassa nukkuminen. Tuosta syystä me suositaan usein yölentoja. Ei ehkä ihan hotelliyön veroisia unia, mutta luottokortti kiittää. Päivässäkin olisi tosiaan ehtinyt kiertää oikeastaan melkein kaikki paikat, missä mekin käytiin, joten siinäkin ajassa todella ehtii, jos skippaa shoppailut ja pitkän kaavan syömiset ja juomiset.

   reply
 • 22.8.2016

  Mäkin kävin piipahtamassa pikareissun Köpiksessä tuossa reilu viikko sitten ja kaupunki oli kyllä hyvin pitkälti sellainen, mitä ajattelinkin sen olevan! Nyhavn oli kaikesta turistisuudestaan huolimatta varsin herttainen ja tykkäsin muutenkin kaupungin ilmapiiristä paljon 🙂 Vielä tosin jäi paljon nähtävää seuraavalle kerralle, esimerkiksi Rosenborgin linnaan ei ehditty tältä erää ollenkaan! Köpiksen lisäksi myös muu Tanska olis kiinnostavaa päästä kokemaan, mikä nyt ei oo kaikeksi onneksi mitenkään mahdottoman vaikea toteuttaa, kyseessä on kumminkin suht kompaktin kokoinen maa 😉

  reply
  • 23.8.2016

   Kyllä! Kompaktin kokoinen ja niin lähellä, ettei Tanskaan matkustamiseen tarvitse varata mitään kolmen viikon lomaa, vaan lyhyempikin aika riittää. Kööpenhaminen ilmapiiri on tosiaan kiva ja uskon samanlaisen tunnelman olevan muuallakin Tanskassa. 🙂

   reply
 • 23.8.2016

  Toden totta olet ehtinyt viikonlopun aikana paljon! Nyt ihmettelen itsekin, miksi en ole koskaan tajunnut, että Köpis todellakin sijaitsee sen verran lähellä, että sinne voisi lähteä ihan vain viikonloppua viettämään. Nimim. Itse vieraillut kaupungissa viimeksi lapsena…

  reply
 • 23.8.2016

  Ootte ollut tuolla Nyhavnissa kyllä otollisella hetkellä kuvien kannalta, aivan mahtava valo ja nuo pilvet! Mutta kyllä on kieltämättä kalliit hotellit. Vähän sama sesongin aikaan tietysti kaikkialla. En ole koskaan käynyt Köpiksessä, mutta just tollasta pikku reissua on mekin mietitty. Itse oli Joensuussa viikonlopun, lähdin lentokoneella perjantaina töiden jälkeen, ja maanantaina tulin aamukoneella suoraan töihin. Tosi näppärää ja nopeeta, ja jopa edullisempi kun juna, mikä on aika hullua! 🙂

  reply
  • 23.8.2016

   Joo, se valo oli ihan mahtava, kun aurinko paistoi suoraan talojen seiniin ja taustalla oli melkein mustat pilvet. 🙂 Käytit kyllä viikonlopun tehokkaasti, kun lähdit suoraan töistä kentälle ja kentältä takaisin suoraan töihin! Vähänkö kätevää. 😀

   reply
 • Anonyymi
  23.8.2016

  Kiva, että tykkäsit! Kööpenhamina on kyllä mainio kohde tuollaiseen viikonlopun visiittin. Meillä taisi olla hotelli ihan samoilla huudeillä jos ei jopa samalla kadulla, enkä minäkään kyllä kokenut aluetta/kaupunkia uhkaavaksi tai vaaralliseksi edes illalla tai yöllä.
  Kävittekö muuten katsastamassa Tivolin? Etenkin syksyn pimeässä illassa Tivolin valot ja suihkulähde on kyllä äärettömän kaunista katseltavaa, puhumattakaan lämpimästä lasillisesta glögia kera makean leivonnaisen��
  Ja toivottavasti vierailet ensi kerralla myös yhdessä suosikki kaupungeistani, iki-ihanassa Vejlessä! Pieni kaupunki on valloittavan suloinen pienine kauppoineen ja kahviloineen.
  Kiitos taas kivasta kirjoituksesta sekä loistavista kuvista!
  -Marika

  reply
  • 24.8.2016

   Ei käyty Tivolissa tällä kertaa. Kuulostaisi kyllä houkuttelevalta lähteä kameran ja jalustan kanssa kuvaileman illan suussa hämärtyvää Tivolia valoineen. 🙂 Vejlessä tulen varmasti vierailemaan jossain vaiheessa. Olen kuullut siitä paljon hyvää! Kiitos sinulle kivasta kommentista. 🙂

   reply
 • 24.8.2016

  Köpis on ihana. Ja noi talot! Hurmaavia!

  reply
 • 24.8.2016

  Köpis on kyllä mahtava! Löysin sen ihanuuden vasta tänä kesänä, vaikka olin kyllä pitänyt siitä jo aiemminkin. Tänä vuonna sitten rakastuin. Mulla kävi mahtava säkä, kaverini sai kesätöitä Köpiksestä ja siitä syystä tulikin vierailtua kaupungissa kahdesti tänä kesänä. Tarjolla ollut ilmainen (sohva)majoitus auttoi lähtemään, Köpis kun todellakin on kallis yöpyjälle. Mä rakastuin Köpiksessä varsin erilaisiin puoliin, Frederiksbergiin (joka kylläkin on oma kuntansa, mutta sijaitsee silti Köpiksessä, niin niputettakoon tähän) ja Christianshavniin. Niistä kirjoittelin postauksenkin tovi sitten: https://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2016/07/14/uudet-suosikkini-kopiksessa-christianshavn-ja-frederiksberg/ Onneksi Köpis on niin ihanan lähellä, että sinne voi heittää jatkossakin viikonloppuretkiä kerran-pari vuodessa 🙂

  reply
 • 24.8.2016

  Wauu mika kuva toi noista taloista ja tummasta taivaasta!! Ma en ole kaynyt tuolla yli 10 vuoteen, olisi vissiin aika jo palata 🙂 Ihania kuvia, as usual!

  reply
 • 25.8.2016

  Köpis on ihana! Niin sympaattinen, värikäs, lähellä, turvallinen – ja valitettavasti kallis. Kun keli on hyvä, suosittelen ehdottomasti noita turistiristeilyjä, ovat edullisia ja siinä näkee paljon. Tivoli on myös must, erityisesti illalla.

  Jos mahdollista, kannattaa myös lähteä Köpiksen ulkopuolelle. Junalla pääsee esimerkiksi Louisianan taidemuseoon joka on nähtävyys sinänsä. Jos auto on käytössä, koko rantatie pohjoiseeen on hienoja maisemia ja huviloita täynnä, ja myös varsin oivallisia majapaikkoja. Fredriksborgin linna Hillerødissä barokkipuutarhoineen on visiitin arvoinen. Välimatkat ovat maassa niin lyhyitä että paikasta toiseen siirtyy nopeasti.

  reply
 • 25.8.2016

  Snif. Nää on juuri niitä juttuja, mistä saa Terhinkin mainitseman koti-ikävän aikaiseksi. Niin lujaa toivon, että vielä jonain päivänä voin muuttaa takaisin Köpikseen ❤️❤️ Ihanat kuvat!

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on