Image Alt

Matkablogi

s

Miniroadtrip Tanskassa ja Saksassa

Kuten aiemmassa postauksessa kirjoitin, teimme loppiaisviikonloppuna miniloman Tanskaan ystäväperhettä moikkaamaan. Lensimme Billundiin, tuonne Legolandin kotikaupunkiin. Sieltä nappasimme alle naurettavan halvalla (20 euron vuorokausihintaan) upouuden Opel Astran farmarin vuokra-auton ja hurautimme puolen tunnin ajomatkan päähän Vejleen, jossa ystävämme asuvat kauniilla, vanhalla asuinalueella kerrostalon kattohuoneistossa. Me yövyimme kolme yötä vajaan kilometrin päässä heiltä idyllissä huoneistossa, jonka myötä menetimme Airbnb neitsyytemme, mutta se on jo toinen tarina.

Aarhus

Kun ystävämme suuntasivat perjantaina töihin (Loppiainen ei ole Tanskassa vapaapäivä), me käänsimme auton nokan kohti tunnin ajomatkan päässä olevaa, kauniiksi kehuttua Aarhusia. Kaupunki tunnettiin vielä vuonna 2010 virallisesti nimellä Århus, josta johtuen näkee kaupungista käytettävän kahta eri kieliasua.Ajelimme aurinkoisessa säässä läpi Jyllannin maaseudun. Moottoritieltä näkyi paljon hevosaitauksia ja lehmätkin olivat ulkoilemassa kylmästä säästä huolimatta. Suomessa oli tuolloin pakkasta -20 ja tuo Siperian ilmasto oli poikkeuksellisesti vyörynyt Tanskaan asti. -7 ei lähtökohtaisesti kuulosta kovin kylmältä, mutta kun siihen yhdistetään navakka merituuli, sai se suomalaisenkin ihastelemaan maisemia mielellään ennen kaikkea auton ikkunan läpi. Tämä vaikutti hieman meidän Aarhusin kierrokseemmekin, sillä kyseessä on merenrantakaupunki.

Aarhus oli kuitenkin kylmästä säästä huolimatta todella kivan oloinen tanskalainen kaupunki, jossa olisi mielellään viettänyt vaikka yhden yön ja tutustunut siihen perusteellisemmin. Kaupungista löytyy myös Den Gamle By, joka on ulkoilmamuseo. Sieltä löytyy vanhoja rakennuksia ja keskiaikaista meininkiä. Pakkassäällä se ei innostanut, mutta kesällä vierailua siellä voisi harkitakin, kuten myös käyntiä Bellevuen uimarannalla. Nyt keskityimme kiertelemään vanhan kaupungin katuja ja kävimme syömässä ystäväni suosituksen perusteella burgerit Grillenissä. Välissä tuli piipahdettua ihastelemassa tanskalaista designia Hayn liikkeessä.

Tänä vuonna Aarhus on Euroopan kulttuuripääkaupunki, joten nyt on aika hyvä vuosi suunnata tutustumaan, mitä kaikkea kaupungilla on tarjota. Me emme tehneet etukäteisselvittelyä ja se vähän harmittaa, koska näin jälkikäteen ajatellen olisi ehkä ollut mielenkiintoista käydä ARoS Aarhus Art Museumissa. Meillä ei todellakaan ole tapana käydä, ei museoissa, eikä taidenäyttelyissä. Tämän rakennuksen katolla oli kuitenkin sen verran mielenkiintoinen ja värikäs “uloke”, jossa sai kävellä, että siellä olisi ollut hauska käydä.

Vapautuneempi Tanska, mutta ei aukioloaikojen suhteen

Kävimme perjantai-iltana ruokakaupassa ja törmäsimme yllätykseksemme viinimaistiaisiin. Näistä me saamme Suomessa ruokakaupassa vain unelmoida, samoin kuin alkoholin nippuhinnoittelusta. Tanskassa sen sijaan ruokakaupassa vähän joka toinen viinipullo oli paljousalennuksessa ja montaa tarjouksessa olevaa viiniä sai tosiaan maistaa. Eihän sitä nyt sikaa säkissä voi ostaa. Hinnatkin olivat varsin maltilliset Alkoon verrattuna.
Tanskalainen meininki tuntui alkoholin myynnin suhteen todella vapautuneelta. Toista on kuitenkin aukioloaikojen syhteen. Kaupat menevät aikaisin kiinni. Viimeinenkin ruokakauppa sulkee Vejlessä ovensa klo 21 ja vaatekaupat jo puoli kuudelta. Sunnuntaisin avoinna ovat vain isot marketit ja ostoskeskus muutaman tunnin. Hygge pitää huolen siitä, että tanskalaiset arvostavat kotona olemista, ei iltamyöhään töissä olemista tai kaupoissa kiertelyä.

Flensburg – tanskalaisten Tallinna

Vejlestä on reilun tunnin ajomatka Saksan puolelle. Siellä lähin kaupunki on reilun 30 000 asukkaan Flensburg, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä rajalta. Minä, Tomi ja Heidi ajelimme lauantaina sateisessa säässä Flensburgiin suunnitelmissamme sekä shoppailla että tarkastaa miltä tuo saksalainen kaupunki näyttäisi. Asukaslukuun suhteutettuna kaupungissa oli erittäin hyvät shoppailumahdollisuudet ja kulutimmekin useamman tunnin kauppoja kierrellen.Flensburg on selkeästi osittain turistikaupunki, koska siellä käy paljon turisteja Tanskan puolelta. Todennäköisesti myös moni ruotsalainen ja norjalainenkin saattaa pysähtyä kaupungissa palatessaan Keski-Euroopan roadtripiltään. Miksi ei myös suomalaiset, jos matkaavat Tanskan läpi Suomea kohti, mutta meikäläisiä tuolla pyörii varmasti vähemmän. En nyt lähtisi suosittelemaan Flensburgia varsinaiseksi lomanviettokohteeksi, mutta kyllä siellä päivän kulutti. Kaupungista löytyy kauniita vanhoja rakennuksia ja mukava kävelykatu.

Päivän päätteeksi suuntasimme kohti Saksan ja Tanskan rajalla olevia marketteja, jotka ovat olemassa ennen kaikkea pohjoismaalaisia varten. Näissä marketeissa pyörii samanlainen viinaralli kuin Tallinnassa, mutta täällä sitä pyörittävät ennen kaikkea tanskalaiset. Bisseä ja siideriä myydään lavoittain. Viinaosasto on suurempi kuin keskikokoisessa Alkossa ja kassalla kysytään pohjoismaalaista passia, jotta ostokset saa tax freenä.

Roadtrip Tanskassa on yhtä helppoa kuin Suomessa

Tanska on helppo lomakohde. Kaikki puhuvat englantia (tämän eron muuten huomasi heti Saksan puolelle siirryttyämme, ihmisten englanninkielentaito vain katosi johonkin). Tiet ovat hyvässä kunnossa ja liikenne suomalaiselle loogista. Nähtävää on Billundin ympäristössä ihan niin paljon kuin vain jaksaa kierrellä. Tukikohtaamme Vejleä näimme harmittavan vähän, mutta eiköhän se vielä korjaannu, kun lähdemme seuraavan kerran taas tapaamaan ystäviä. Tämä kesäinen Vejle on nimittäin vielä nähtävä!
Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 23.1.2017

  Edellisestä Tanskankin halki kulkeneesta roadtripistä onkin ehkä jo ihan turhan pitkä aika. Århusissa poikkesimme kyllä silloin: Göteborgista yli Fredrikshavniin ja siitä alaspäin: Aalborg, Århus, Odense, Kööpenhamina … nämä nyt ainakin ovat jääneet mieleen. Täytyypä taas harkita Tanskaa(kin)!

  reply
  • 23.1.2017

   Kiva kuulla, jos tämän postauksen myötä Tanska nousi jälleen vahvemmin mieliin mahdollisena matkakohteena. 🙂

   reply
 • Anonyymi
  23.1.2017

  Näyttää olevan nuorille suomalaisille jonkinlainen kulttuurishokki, että Saksassa puhutaan saksaa. Minähän en englantia puhu. Olen matkustellut paljon Tanskassa ja Ruotsissa vuosikymmenien saatossa lomamatkoilla Saksasta Suomeen. Olen pärjännyt erinomaisesti ruotsilla ja saksalla, ihan suomellakin. Eurooppa on monikielinen ja EU suosii sitä. Brexitin jälkeen ei jää EU:hun ketään puhtaasti yksikielistä englanninkielistä. Voi vaikka lopettaa "pakkoenglannin" kouluista. 🙂

  reply
  • 23.1.2017

   Olen asunut puoli vuotta Saksassa, joten en nyt ehkä ihan kulttuurishokista puhuisi. 😀 Lähinnä se oli ihan vain toteamus.

   reply
 • 25.1.2017

  Viime kesän Scandinaavian kiertueella oltiin joitakin päiviä Tanskassa. Yksi yöpyminen juuri Vejlessä. Huomattiin muuten juurikin tuo kauppojen sulkeutuminen aikaisin. Hotelleihin päästiin pääasiassa vasta illalla niin ruokakaupat olivat aina jo kiinni. Onneksi sevenelevenit sentään on auki mutta niiden ruokatarjonta on tietty vähän kuin meidän R-kioskeissa.

  reply
  • 27.1.2017

   Seiskaeleveneistä ei tosiaan kovin hyvää ruokatarjontaa löydy. Suomessa ollaan jo aika totuttu siihen, että kaupat on myöhään auki, vaikkei se täälläkään nyt niin uusi juttu ole.

   reply
 • 25.1.2017

  Tuolla seudulla on tarjolla todella paljon mukavia päiväretkikohteita "Legolandin lisäksi"! Itse olen Legolandissa käynyt kolme kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana ja on tullut kartoitettua myös lähimaastoa. Ainakin Tanskan vanhin kaupunki Ribe ja Rømø on upeita retkikohteita! Ja omalle kohdalle isoin elämys Tanskassa on ollut laskea pulkalla Hvide Sandin hiekkadyynejä. Näistä kokemista kirjoittelin Legolandin postauksen loppuosassa: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/legoland-lasten-kanssa/

  reply
  • 27.1.2017

   Olet kyllä kolunnut Legolandin ahkeraan. 😀 Ribestä ja Rømøsta, enkä Hvide Sandin hiekkadyyneistäkään en ole ennen kuullutkaan, joten pitää pistää korvan taakse, kun tuolla suunnalla varmasti tullaan silloin tällöin käymään. 🙂

   reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on