Image Alt

Matkablogi

Santa Cruz ja merileijonat

Huhheijaa, että on ollut jetlag! Maanantaina kotiuduttiin ja nyt alkaa pikkuhiljaa rytmi palautua normaaliksi. Tällä viikolla on tullut herättyä varmaan jokaiseen kellon aikaan välillä 22-6. Yleisimmin aamuyöllä kello kolme. Itään päin mentäessä jetlag on yleisimmin helpommin selätettävissä ja tällä reissulla pääsimmekin melko nopeasti paikalliseen rytmiin kiinni. Kaliforniassa ollaan Suomea 10 tuntia jäljessä.
Reissuohjelmamme meni siten, että olimme ensin pari yötä San Franciscossa ennen kuin lähdimme oikeasti roadtrippaamaan rannikkoa alaspäin. Aloitan kuitenkin matkan perkaamisen tänne blogin puolelle tuosta Pacific Coast Highway ykkösen osuudesta, koska tarvitsen vielä aikaa San Franciscon jäsentelyyn. Suurkaupungeista kirjoittaminen ei ole ollut minulle koskaan helppoa. Kansallispuistoista ja eläimistä sen sijaan tarinaa syntyy kuin itsestään. Nyt hypätään aiheeseen, joka on jotain siltä väliltä. Santa Cruz on pieni kaupunki Kaliforniassa, jossa palmut kasvavat teiden varsilla ja sieltä löytyy eläinten ystävälle ihasteltavaa. Sitä ei kannata sekoittaa Santa Cruziin Espanjassa, Teneriffalla, vaikka sieltäkin varmasti palmuja löytyy. Kaupunki voi olla joillekin tuttu myös legendaarisesta skeittimerkistä, joka kantaa tämän kalifornialaisen kaupungin nimeä.
Vietimme sunnuntaipäivän San Franciscossa ennen kuin lähdimme iltapäivällä ajelemaan ykköstietä kohti Santa Cruzia. Matka ei ole pitkä. Golden Gatelta matkaa kertyy noin 130 kilometriä ja aikaa siihen saa hukattua pysähtymättä vajaat pari tuntia. Me varauduimme siihen, että aikaa kuluisi paljon enemmän hienojen maisemien ja kuvaamaan pysähtymisen vuoksi. Ihan siihen emme olleet varautuneet millaisia pysähdykset olisivat.
Tässä vaiheessa olimme todellakin olleet reissussa vasta muutaman päivän, eikä sisäinen kellomme näyttänyt vielä aivan länsirannikon aikaa. Maisematkaan eivät tuolla kuuluisan maisemareitin alkuosuudella ole mitään järisyttäviä, jos on ennenkin ajanut hieman vastaavaa rannikkoa pitkin. Muutama dramaattisempi kohta ihastutti, mutta muuten painovoima tuntui ottaneen meidän molempien silmäluomet haltuunsa ja ne painuivat koko ajan alemmas ja alemmas. Niinpä meidän stoppimme tuon reitin varrella ei sisältänytkään upeiden maisemien ihastelua, vaan vedimme Ford Tauruksen erään pysähdyspaikan levikkeelle ja penkit vaaka-asentoon. Siinä me sitten vedimme power napit muiden räpsiessä kuvia lähistöllä olevasta majakasta.
Santa Cruziin saapuessamme kävimme aivan koomaisena vielä Safewayssa ostamassa hieman evästä ennen kuin painuimme motelliin ja saman tien nukkumaan. Oli mielettömän kaunis ilta ja harmitti aivan vietävästi, ettemme vain mitenkään jaksaneet suunnata Santa Cruzin rannalle iltakävelylle auringonlaskua katsomaan. Lohduttelin itseäni sillä, että sääennusteet lupailivat seuraavalle päivälle hyvää säätä ja auringonnousu olisi varmasti kaunis.
Aamulla verhoja avatessa vastassa oli, mikäs muukaan, kuin harmaa taivas. Emme viitsineet sen vuoksi pitää erityistä kiirettä, vaan varasimme yhden majoituksen parin päivän päähän ja söimme aamupalaa rauhassa. Yhdeksän aikoihin meillä oli laukut pakattuna Tauruksen kontissa ja ajelimme nyt vihdoin tutustumaan Santa Cruzin ranta-alueeseen. Rantaan ajaessa ohitimme monen monta motellia. Santa Cruz on suosittu turistikohde amerikkalaisille. Monella (varakkaalla) san franciscolaisella on siellä kakkosasunto. Vakituisia asukkaita kaupungissa on reilut 60 000 eli amerikkalaisella mittapuulla kyse on pikkukaupungista.
Ensimmäisenä törmäsimme kuitenkin siihen, että kaikki
pysäköintipaikat olivat rannan tuntumassa maksullisia. Santa Cruzin
kovin vetonaula taitaa olla Boardwalk, joka on pieni huvipuisto
rantakadulla. Niitä näkee aina silloin tällöin jenkkileffoissa. En tiedä
mikä sille olisi oikea suomenkielinen sana.   
Aamulla ennen kymmentä Boardwalkilla oli vielä hiljaista. Kävelimme sen läpi rannalle ja pilvipeitekin alkoi hieman repeillä.
Rannalla kävellessämme kiinnitimme huomiota etäältä kantautuvaan ääneen. Se oli meille ennestään tuttu ja siksi helposti tunnistettavissa. Ellemme pahasti erehtyneet, lähistöllä olisi merileijonia. Niiden elämöinti tuntui kantautuvan pitkän laiturin suunnasta. Tihrustimme 100-400 mm zoomilla laituria ja siellähän erottui vedessä jotain liikettä. Ei ollut vaikea päättää minne menisimme seuraavaksi.  
Santa Cruzin laituri on reilut puoli mailia pitkä. Sen verran massiivinenkin se on, että sinne olisi voinut ajaa autolla. Pysäköinti vain oli melko kallista, joten heitimme Tauruksen parkkiin laiturin kupeeseen ja pistimme töppöstä toisen eteen kohti merileijonien huuteluja. Onneksi ne ovat äänekkäitä eläimiä, koska muuten emme olisi niitä löytäneet.
Kaliforniassa elelee noin 300 000 merileijonaa. Tunnetuin yhdyskunta elelee San Franciscossa Fisherman’s Wharfissa. Niiden luona käyminen lienee lähes jokaisen Friscossa käyvän turistin to do -listalla. Me olimme päättäneet jättää sen aivan reissun loppupäähän, joten ilahduimme kovasti mahdollisuudesta päästä näkemään merileijonia Santa Cruzissa. Näin jälkikäteen, molemmissa paikoissa käyneenä voinkin sanoa Santa Cruzin olevan paljon parempi paikka päästä näkemään merileijonia. Niitä pääsee tutkailemaan paljon lähempää ja monesta eri kulmasta. Olimme onnemme kukkuloilla, että olimme olleet sen verran tarkkakorvaisia, että kuulimme näiden tyyppien ääntelyt varmaan noin kilometrin päähän, koska emme tienneet niitä olevan Santa Cruzissa. Sen verran heikoilla ennakkotutkimisilla olimme taas lähteneet liikenteeseen. Toistaalta taas tälläiset positiiviset yllärit ovat usein päivän parasta antia.   

Oli aivan käsittämätöntä, miten korkealle vedestä merileijonat voivat ponnistaa. Osa nukkui ehkä puolentoista metrin korkeudella vedestä olevilla laudoilla, jotka olivat vielä kapeita!

Tiirailin laiturin keskellä olevista “aukoista” merileijonia, jotka olivat kivunneet laiturin alapuille nukkumaan, kun kuulin Tomin huutelevan minua ihan laiturin päästä. Ihmettelin mitä vielä kiinnostavampaa siellä voisi olla. Olin juuri ehtinyt lukea opastauluista, että merileijonat voivat nukkua myös vedessä, vaikka ne usein kipuavatkin kuivalle maalle tai ihmisen rakentamille paikoille nukkumaan. Nyt laiturin päässä odotti kuitenkin jotain, mitä emme olleet ennen nähneet. Ryhmä vedessä nukkuvia merileijonia! Ne vain lilluivat paikallaan hieman toisiinsa tukeutuen.
Kaverin kanssa on hyvä levätä. <3
Välillä piti haukotellakin.
Merileijonat ovat kyllä erittäin suloisia tyyppejä, vaikkeivat ihan vedäkään vertoja kirjohylkeille, joista pidän vielä enemmän. Niitäkin voi kuulema nähdä joskus Santa Cruzissa, vaikka niiden näkeminen onkin epätodennäköisempää. Onneksi me näimme hylkeitä myöhemmin muualla, vaikkemme sitä tuolloin vielä tienneetkään. Merileijonia olemme nähneet aiemmin mm. Australiassa, jossa on kenties suloisimmat merileijonat koko maapallolla. Sen lisäksi olemme nähneet näitä merieläimiä myös Alaskassa, Argentiinassa ja silloin tällöin vilaukselta laivasta myös Chilessä.
Santa Cruzin satamassa olisi voinut merileijonien tarkkailun lisäksi shoppailla kaikenlaista turistikrääsää tai käydä syömässä.
Meidän visiittimme Santa Cruzissa oli hyvin nopea ja alueelta löytyisi paljon muutakin nähtävää. Se mitä ehdimme yhden aamupäivän aikana nähdä, sai meidät kuitenkin pitämään paikasta kovasti. En yhtään ihmettele, että san franciscolaiset karkaavat viikonloppuisin ja lomalla suurkaupungista tänne pieneen ja kauniiseen kaupunkiin. Miltäs kuulostaa? Voisitko sinä kuvitella viihtyväsi lomallasi Santa Cruzin laiturilla, rannalla tai kaduilla palmujen varjossa kävelemässä?
Pysy mukana:

Comments

 • 29.5.2016

  Ah, Santa Cruz oli ihan yks mun lempparikaupunkeja tuolla, varmaan just passelin kokonsa vuoksi ja toisekseen noiden merileijonien <3 Lähestulkoon identtisiä kuvia mulla mun postauksessa tuolta, merileijonasoppaa! 😀

  reply
  • 29.5.2016

   Jaahas, mun postaus on ollut piilossa tuolta blogista! Mä ihmettelinkin, et miten te ette tienneet tästä yhdyskunnasta, kun oon siitä kirjoittanut, ja sä sanoit lukeneesi noi jutut läpi ennen teidän lähtöä. Noh, sieltähän se syy paljastui, tää oli jäänyt drafteihin blogimuuton jäljiltä! 😀 http://rimmalaura.com/2015/01/25/merileijonien-santa-cruz-html/ No mutta onneksi joka tapauksessa noi otukset kuulee tosiaan kilometrin päähän niin löysitte ne!

   reply
  • 29.5.2016

   Mitähän muuta mä olen missannut, koska en itseasiassa ollut lukenut kumpaakaan sun Santa Cruz postauksista! :O Onneksi kuitenkin bongattiin nuo merijellonat omatoimisesti, koska olisi saattanut "hieman" harmittaa jälkikäteen, kun olisit kysynyt miksei käyty katsomassa noita pötköttelijöitä! 😀

   Ja ai kamala mikä mielleyhtymä tuosta merileijonasopasta tuleekaan mieleen! 😀

   reply
 • 29.5.2016

  Ihana merileijonakasa <3

  reply
 • 29.5.2016

  Voi noita söpöläisiä <3

  reply
 • 29.5.2016

  Onhan nuo sööttejä nuo merileijonat! Meillä oli vieläkin lyhyempi stoppi Santa Cruzissa, oltiin menossa Montereyn suuntaan yöksi ja Santa Cruzissa törmättiin tuohon pysäköinnin vaukeuteen, josta saatiin tehtyä sen verran iso ongelma, että käytiin vaan pienen kruisailun lisäksi syömässä Taco Bellissä ja jatkettiin matkaa. Sattui vielä perjantai ruuhkineen, joka jarrutti matkantekoa. Symppiksen oloinen kaupunki kyllä, ehkä mennään joskus paremmalla ajalla. 🙂

  reply
  • 29.5.2016

   Auts! Perjantairuuhka ei tosiaan ole varmasti hyvä ajankohta tuolle reitille, kun paikallisetkin on liikennettä tukkimassa sankoin joukoin. Onneksi tuonnekin voi tosiaan joskus palata, jos siltä alkaa tuntua. 🙂

   reply
 • 29.5.2016

  Voeee mitä köllyköitä <3

  reply
 • 29.5.2016

  Vaikuttaisi tämä Santa Cruz oikein mukavalta muutaman lomapäivän viettopaikalta. Itsellä ei ole Jenkeissä tuollainen Broadwalk osunut vielä kohdalle eli olisi kiva sellaiseen joskus mennä. Merileijonien touhua on hauska katsella, muutaman kerran on maailmalla sellaisia nähnyt. Wisherman's Wharf on yksi niistä paikoista 🙂

  reply
 • 30.5.2016

  Luin tämän jo toistamiseen, mutta kännykällä on niin kovin tuskaista jättää kommentteja *laiskimus* 🙂 Mekin piipahdimme Santa Cruzissa jokunen tovi ennen teitä. Tarkoituksena oli katsella auringonlaskua ja painua sitten sisämaahan hotelliin, mutta ilta oli toooodella pilvinen, ei tainnut sinistä taivasta näkyä ollenkaan. Pettymyksekseni myös huvipuisto oli suljettu, vaikkakin aikataulujen mukaan sen olisi pitänyt olla auki. Olisikohan syynä ollut aiemmin päivällä ollut sateinen sää.

  Sentään löysimme myös tuon merileijonakasan, jonka puuhia oli kyllä hauska seurata. Vaan kyllä niitä me ainakin näimme läheltä myös San Franciscossa, enkä kokenut Pier 39 Santa Cruzia huonommaksi paikaksi niitä bongailla. Oliko SF:ssa liikaa porukkaa vai olikohan meillä vaan huonompi tuuri Santa Cruzissa…

  Viehättävältä kaupungilta Santa Cruz vaikutti. Mielelläni joskus palaisin sen auringonlaskun näkemään ja ihmettelemään huvipuiston menoa, jospa se joskus olisi aukikin 🙂

  reply
 • 30.5.2016

  Ihania kuvia! Merileijonat on aina niin suloisia. Näittekö ollenkaan Sea otters eli merisaukkoja? Nekin on jotenkin kivoja kelluvat yleensä selällään.

  Tähän aikaa vuodesta aamut voi vielä olla välillä sumuisia rantakaupungeissa mutta myöhemmin päivällä sitten selkenee. Me usein tykätään käydä siinä Santa Cruzin viereisessä kaupungissa rannalla eli Capitolassa, kun Santa Cruzissa on väkeä kuin pipoa. Siellä ei kyllä merileijonia näy mutta joskus delfiinejä uiskentelee rannan tuntumassa ja se on tosi kiva pikkukaupunki. Palmuista sen verran, että ne ei varsinaisesti kasva täällä 🙂 vaan ne on kaikki istutettuja.

  Jään innolla odottamaan lisää Kalifornia postauksia. Näyttää, että teillä on ollut hyvä reissu!

  reply
 • 31.5.2016

  En ole ikinä kuulut meressä nukkuvista merileijonista! Vallan mainioin näköinen kelluva kasa. 😀

  Uudessa-Seelannissa näimme valtavia tonnin painoisia kuomasia. Niiden sanottiin olevan vaarallisia, koska käyvät kimppuut jos ihmiset menevätliian lähelle kuvaamaan. Päädyttiin siis pällistelemään niitä turvallisen etäisyyden päästä 😀 Tosin ne olivat kovin liikkumattomia köntyksiä…

  Ihanan näköinen pikkukaupunki, voisimme helposti viettää tuolla rauhallisen päivän tai pari. 🙂

  Titta & Thomas / IKILOMALLA

  reply
 • 31.5.2016

  Hei mahtava juttu että kirjoitit Santa Cruzista, me ollaan suuntaamassa noille maille parin viikon päästä. Merileijona- ja parkkipaikkavinkit tulivat siis hyvään aikaan 🙂 Innolla odottelen mitä muuta teitte Kaliforniassa!

  reply
 • 3.6.2016

  Ei ole todellista miten ihania elukoita nuo merileijonat ovat ! Awwwwww <3

  reply
 • 3.6.2016

  Yritän tässä kelailla, olenko koskaan nähnyt merileijonaa, mutta ehkä en ole. Kamalan suloisia mötkäleitä ovat kyllä! Kai niissä on jotain samaa kuin vaikka hylkeissä. Siksi kai Norppalivekin oli niin suosittu, että tuollaiset pulleat pötköt vetoavat ihmiseen. 🙂 Pikku hiljaa olen alkanut lämmetä ajatukselle Kaliforniassa autoilusta. En ole siellä ollut kuin San Diegossa yhden päivän ennen Panaman-risteilylle lähtemistä. Siitä tykkäsin sen vähän minkä ehdin nähdä, koska kaupunki oli helppo kulkea myös jalan. Amerikkalainen kaikkialle autolla -tyyppinen systeemi ei ole mun makuun.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on