Image Alt

Matkablogi

Matkailun sula hulluus ja ihanuus

Kun ystäväni, Laura Let’s Go -blogin Laura pohti minkä vuoksi hän matkustaa ja heitti siitä haasteen minulle ja muutamalle muulle matkabloggaajalle, koin aiheen heti omakseni. Olen nimittäin tullut miettineeksi asiaa kerran jos toisenkin. Meillä kun tämän homman voisi jo sanoa karanneen hieman käsistä. Ainakin, jos vanhemmiltamme kysytään. Mutta välillä se tuntuu siltä jo ihan itsestäkin. Niin ennen tätä viimeistäkin lomaa. Tuli mietittyä monen monituista kertaa miksi ihmeessä sitä ei voi vain olla sellainen rannalla tai uima-altaalla makoileva matkailija. Miksi ihmeessä sitä pitää kehittää omatoiminen Afrikan kiertomatka, josta kaikki kyselevät, että onko tuo nyt ihan turvallista ja vetää ihan älyttömiä rajanylityksiä. Mutta voi jestas se on niin palkitsevaa. Tässä vain muutamia syitä sille miksi niin rakastan matkustamista.

Upein paikka ikinä – Iguassun putoukset Brasilian ja Argentiinan rajalla.

Ne kokemukset, ne elämykset

Elämykset. Kokemukset. Mielikuvat ja toteutuneet asiat. Niin usein sitä katsoo jotain kuvaa ja ajattelee, että tuon paikan minäkin haluaisin nähdä livenä tai tuon asian kokea. On se vain niin eria asia tuijottaa Grand Canyonia silmät ymmyrkäisenä kanjonin reunalla kuin nähdä se kuvista tai telkkarista.

Niin paljon kuin luontodokumentteja rakastankin, ei niiden kautta pääse lähellekään sitä tunnetta mitä eläinten kohtaaminen todellisuudessa herättää. Sydän alkaa vieläkin läpättää, kun mietin sitä hetkeä, jolloin näimme karhuäidin kävelevän pensaiden keskeltä aukealle ja tajusimme sen tulevan meitä kohti. Samanlainen pompotus tuntuu rinnassa, kun muistelen miten hartaasti toivoimme Krugerin kansallispuistossa näkevämme leopardin ja, kun tuo toive sitten toteutui uskomattoman hyvin. En siis lainkaan ihmettele, että Henna Suurin Onni -blogista muistaa erittäin elävästi kohtaamisensa Ugandan gorillojen kanssa.

Matkoilta nimittäin jää sellainen kasa muistoja, etteivät ne tunnu edes mahtuvan pään sisälle ja silti ne tulevat mieleen. Jokin pieni asia laukaisee muiston ja yhtäkkiä sitä ajattelee järjettömän hienoa auringonlaskua Sri Lankalla tai punaista hiekkaa Australiassa. Muistoista tulee hyvä mieli. Samalla tavalla hyvä mieli tulee myös haaveilemisesta. Harrastan sitä hyvin aktiivisesti ja lähes kaikki haaveeni koskevat matkailua.

Grand Tetonin kansallispuisto ja alkava ruska.
Kesyjä sateenkaariloreja australialaisella leirintäalueella.

Mutta on matkailussa muitakin pointteja.

On ihanaa tulla kotiin

Valitsen tämän ihan ensimmäiseksi ehkä siitä syystä, että palattuamme toissapäivänä kotiin, juuri kotiinpaluu tuntuu tällä hetkellä tärkeältä. Voi kuinka tätä omaa kotiaan arvostaakin, kun on hetken kiertänyt maailmalla. Täällä on meille kaikki rakkaat esineet (kyllä, olen hieman materialistikin), asiat ja muistot. Meillä on mielestäni ihana koti ja olen ajatellut esitelläkin sen teille jossain vaiheessa. Meidän kodissammekin matkailu näkyy enemmän ja vähemmän.
Kotona meitä odottaa aina tietenkin myös rakkaat koirat. Meillä on oikeasti hyvin kiltit ja tottelevaiset koirat. Silti ne ovat superaktiivisia ja joskus loma koiristakin tekee hyvää. Vaikka nautin yleensäkin metsälenkeistä koirien kanssa, matkan jälkeen ne tuntuvat erityisen ihanilta. Ei ehkä kovassa vesisateessa tai pahimmilla pakkasilla, mutta esimerkiksi keskiviikkona, syksyisessä ilta-auringossa, melkein kolmen viikon tauon jälkeen tehty kiireetön metsälenkki oli erityistä herkkua.

Parisuhde kukoistaa

Emme me muutenkaan ole kovia riitelemään, mutta matkoilla meillä menee aina tosi hyvin. Maailmanympärimatkan jälkeen toiseksi yleisin kysymys (heti sen “mikä oli paras paikka”, jälkeen) oli “miten te kestitte toisianne?”. No erittäin hyvin kestimme, kiitos kysymästä. Matkan jälkeen oli outoa, kun toinen ei ollutkaan 24/7 siinä ihan vierellä. Tottakai matkoillakin tulee joitain erimielisyyksiä (kuten esim. kuvatako lentokoneita kentällä vai nähdäkö uusia paikkoja), mutta noin yleisesti ottaen lomat ovat meille kyllä myös hyvin tärkeää parisuhdeaikaa.
Pingviinipariskunta hoitamassa toisiaan Boulders Beachilla Etelä-Afrikassa.
Sitten niitä hieman vakavampia aiheita.

Matkustamalla saa perspektiiviä asioihin

Moni meistä valittaa pikkuasioista. Niin minäkin. Tulee tuskailtua, ettei jaksaisi mennä ruokakauppaan. Sitten sitä taas havahtuu. Olen äärettömän onnellinen, kun minulla on mahdollisuus mennä ruokakauppaan ja ostaa (melkein) mitä haluan. Hyvin monella ihmisellä tätä mahdollisuutta ei ole. Tietenkään tämän asian ymmärtämiseksi ei tarvitse matkustaa köyhään maahan nälänhätää näkemään, mutta uskokaa pois, kyllä niiden hökkelikylien ja nälkää näkevien ihmisten näkeminen ihan oikeasti koskettaa. Ajattelen hyvin usein miten onnekas olen. En tiedä tiedostaisinko onnekkuuttani niin usein, ellen olisi nähnyt niitä kaikkia todella köyhiä ihmisiä eri maissa.
Intialainen koulukuljetus.

Ennakkoluulot karisevat

Afrikassa kaikki elävät savimajoissa. Ai mitä, eikö?! Tuntuu, että etenkin Afrikan suhteen ihmisillä on eniten ennakkoluuloja. Se on kuitenkin valtavan suuri manner ja yksittäisten maidenkin sisälle mahtuu todella paljon eroja. Eteläafrikkalaiset kiittelivät meitä, kun olimme tulleet tutustumaan heidän maahansa, emmekä vain uskoneet median kertomia uutisia. Kerroin, ettei meidän uutiskanavillamme Etelä-Afrikka juuri koskaan ylitä uutiskynnystä. He olivat hieman yllättyneitä tästä. Moni eurooppalainen on siis autuaan tietämätön millaista missäkin Afrikan maassa oikeasti on. Niin mekin olimme ennen ja onhan meiltä edelleen näkemättä lähes 50 Afrikan valtiota. Olemme käyneet vain viidessä.

Tiedon jakaminen

Minusta on oikeasti ihanaa, kun voin jakaa tietoa esimerkiksi siitä millaista Lesothossa on. Voin kertoa tunteista, joita se maa on meissä herättänyt. On hienoa, että voin myös jakaa tietoa hieman vaikeammistakin asioista, kuten sarvikuonojen salametsästyksestä. Matkustaminen Etelä-Afrikkaan ja sarvikuonojen näkeminen siellä kannusti ottamaan enemmän selvää niiden tilanteesta ja kertomaan asiasta eteenpäin. Olen tutustunut lukuisiin kulttuureihin, joihin en olisi koskaan muuten tutustunut ja toivottavasti olen välittänyt ainakin pienen palan niistä eteenpäin.
Intialaiset poseeraamassa innoissaan miehen kanssa, jolla on irokeesi.

Elän tässä ja nyt

Minulle ja Tomille on molemmille jäänyt todella lähtemättömästi mieleen erään aussimiehen kommentti meille maailmanympärimatkallamme. Istuimme leirintäalueella iltaa hänen, ja hänen vaimonsa kanssa. Meillä oli ollut melkoisia ongelmia automme kanssa ja se välillä vähän masensi, kun ei koskaan tiennyt lähteekö Reinoksi ristimämme auto enää seuraavalla kerralla käyntiin vai ei. Silti siinä siihen astiselta matkaltamme juttuja kertoessamme kaikki huolet ja murheet kaikkosivat, kun sai muistella mitä oli tullut jo koettua. Tämä aussimies kommentoi, että olimme nähneet hänen kotimaataan paljon enemmän kuin hän itse ja, että hänestä tuntuu, että me olemme oikeasti ymmärtäneet mistä tässä elämässä on oikeasti kyse. Toivon, että näin on. Ainakin me yritämme ottaa elämästämme kaiken irti.
En ole aina ollut terve. Olen oikeasti sairastanut valitettavan paljon enemmän kuin moni ikäiseni.  Terveyden tilapäinen menettäminen on ollut yksi suuri syy sille, miksi olen matkustanut niin paljon. En halua jättää mitään sen varaan, että “kyllä me sitten eläkkeellä voidaan tehdä sitä ja tätä”. Entä jos sitä päivää ei koskaan tulekaan?
Yellowstonessa.

Matkailu muuttaa ihmistä

En tiedä onko matkailu oikeasti tehnyt minusta parempaa ihmistä. En voi tietää millainen olisin, ellen olisi koskaan matkustanut. Uskon kuitenkin matkailun muovanneen minua. Se on opettanut paljon. Kärsivällisyyttä, sietokykyä, eri kulttuurien ymmärrystä, historiaa, kielitaitoa. Matkailu on myös opettanut ja konkreettisesti näyttänyt miten eriarvoinen paikka maailma on. Minä, tavallinen suomalainen työntekijä, jonka tulot ovat suomalaista keskipalkkaa pienemmät, olen matkustanut itse ansaitsemillani rahoilla kymmenissä maissa. Vaikka niin usein kuuleekin sanottavan hieman ivalliseen sävyyn “on lottovoitto syntyä Suomeen”, mielestäni se pitää paikkansa.

Matkailu on itsekästä, matkailu on bisnestä

Ja sitten. Kaikkien näiden kauniiden kaunopuheiden jälkeen. Aivan sama miten asian yrittää vääntää,  matkailu on itsekästä. Miksi sitä kieltämään? Minä matkustan, koska haluan. Haluan kokemuksia. Haluan nähdä, haluan tuntea. Rakastan upeita maisemia. Rakastan nähdä eläimiä luonnossa. Nautin lomailusta, siitä, että saan tehdä mitä haluan. Matkailu on kuitenkin myös bisnestä ja tässä maailmassa melkoisen moni saa elantonsa matkailusta. Elleivät ihmiset itsekkäästi matkustaisi, näitä työpaikkoja ei syntyisi.

Matkailu ja blogiyhteistyöt

Tämän postauksen jälkeen on luvassa monen monta juttua Afrikan matkalta, jolta palasimme siis keskiviikkona. Tuohon matkaan liittyi useampi blogiyhteistyö paikallisten matkailualan toimijoiden kanssa. Jokainen niistä oli meille melkoista luksusta. Sellaista, johon emme ole kovinkaan usein tottuneet, mutta josta on hyvin helppo pitää. Kaikki nämä neljä kohdetta oli sellaisia, joihin olisimme halunneet matkustaa / majoittua joka tapauksessa. Kaikki niistä olivat sellaisia, ettei meillä olisi ollut niihin joko varaa tai ne olisivat olleet budjettimme äärirajoilla. Tiedän, että blogiyhteistöistä ollaan montaa mieltä ja se on tietenkin täysin oikeutettua. Meille nämä yhteistyöt toivat kuitenkin mahdollisuuden kokea upeita asioita ja toivon, että teille lukijoille voin välittää niiden kautta hienoja kertomuksia.
Matkamme oli, jälleen kerran, unohtumaton.

Kiitos haasteesta Laura! Tähän haasteeseen saa tarttua kuka tahansa.

Comments

 • 6.11.2015

  Moi, oon löytänyt sun blogin tässä joku pari kk sitten ja täytyy sanoa että sulla on tosi mukavia ja mielenkiintoisia tekstejä. Etenkin nämä Afrikan matkat ovat inspiroineet, sillä joskus itselläkin on vielä tavoitteena päästä käymään siellä. Hyvää syksyn jatkoa!

  reply
  • 7.11.2015

   Kiitos Neea! Ihanaa, että olet pitänyt teksteistäni. Toivottavasti pääset vielä käymään Afrikassa – ja miksipä et pääsisi. 🙂 Hyvää syksyn jatkoa sinullekin!

   reply
 • 6.11.2015

  Ihana postaus, olen sun kanssa niin samaa mieltä 🙂

  reply
 • 6.11.2015

  Upeat kuvat ja niin samaa mieltä kanssasi. Se kaikki mitä näet ja koet….Kaipaan tällä hetkellä Kroatiaan:)

  reply
  • 7.11.2015

   Kiitos. 🙂 Kroatia kuulostaisi nyt kyllä omaankin korvaan tosi hyvältä, kun katsoo ulkolämpömittaria ja pihalla vallitsevaa pimeyttä, vaikka on jo aamu. :/

   reply
 • 7.11.2015

  Tosi kiva postaus ja niin paljon sellaisia mietteitä, jotka tunnistan myös itsessäni. Jään odottelemaan Afrikka-juttuja mielenkiinnolla!

  reply
  • 7.11.2015

   Kiitos Virpi. 🙂 Mukava kuulla, että Afrikka-juttuja odotellaan, koska niitä on paljon luvassa! 😀

   reply
 • Anonyymi
  7.11.2015

  Olipas taas niin hyvä ja ajankohtainen kirjoitus! Olen kanssasi samaa mieltä ja on se vaan jännä, että vaikka koti on lopulta se mailman paras paikka niin aina sitä on seuraavat matkat jo mielessä, ainakin haaveilu on itselläni hyvinkin joka päiväistä 🙂 Innolla odotan jo Afrikan- tarinoita ja upeita kuvia!
  -Marika

  reply
  • 7.11.2015

   Kiitos Marika ja kiva, kun kommentoit! 🙂 Eipä taida meikäläiselläkään olla montaa Suomessa vietettyä päivää, jolloin matkailu ei olisi mielessä. 😀 Afrikkaa luvassa paljon!

   reply
 • 7.11.2015

  Aivan ihana kirjoitus ja kuvat jälleen. Uskon vallankin siihen, että kun näkee toisen köyhyyden, sitä oikeasti alkaa arvostamaan mitä kaikkea sitä itsellä on. Kaiken materian ja helpon elämän äärellä se varmasti monilta tuppaa unohtumaan. Niin myös itseltäni aika ajoin. Ihanaa että jaksat esitellä paikat myös meille. Kanssasi pääsee mukavasti nojatuolimatkalle =D. Ihanaa viikonloppua!

  reply
  • 7.11.2015

   Näinhän se on. Samalla tavalla, kun Grand Canyon aukeaa livenä toisella tavalla kuin kuvista, on köyhyydenkin näkeminen paikan päällä erilainen kokemus kuin telkkarista. Länsimaissa on niin helppoa unohtaa oma hyväosaisuutensa ja uppoutua sen sijaan "ensimmäisen maailman ongelmiin".

   Kiitos kovasti jälleen kerran mukavasta kommentistasi. 🙂 Nojatuolimatkoja on luvassa lisää pian!

   reply
 • 7.11.2015

  Tosi hyvä ja mukava kirjoitus taas! Näitä matkablogeja seuratessa on nähnyt ihmisten tekevän toinen toistaan hienompia matkoja, mutta tuo teidän juuri päättynyt reissunne taitaa olla kyllä yli kaikkien muiden sen perusteella mitä olet tähän mennessä ehtinyt julkaista. Jatkoa odotellessa ja mukavaa asettautumista kotiin ja pimeään Suomeen:)

  reply
  • 8.11.2015

   Kiitos ja kiva kuulla, että pidit kirjoituksesta. 🙂 Meillä tosiaan oli erittäin upea reissu, josta iso kiitos menee yhteistyökumppaneille, joita ilman se ei olisi ollut ihan tuossa mittakaavassa mahdollista. En uskaltaisi sanoa, että se olisi yli kaikkien muiden, mutta juuri meille se oli kyllä huipppu! Tähän pimeyteen joutuu kyllä hieman Suomessa taas totuttelemaan. Onneksi kohta on jo kevät. 😉

   reply
 • 7.11.2015

  Aivan todella hyvä postaus! Olen niin samaa mieltä kanssasi. Mullekin on muuten sanottu täällä ollessani, että olen nähnyt enemmän Amerikkaa kuin paikallinen keskustelukumppani. Ja allekirjoitan aivan sanoin tuon parisuhdejutun ja sen että ei kannata jäädä odottelemaan eläkepäiviä! Myös minä tunnen ylpeyttä siitä, että oon voinut toteuttaa isoja unelmia tavallisena suomalaisena työntekijänä tai nyt jopa opiskelijana. Suomi on kyllä antanut meille niin hyvät lähtökohdat elämään!

  reply
  • 8.11.2015

   Kiitos Ulla! Sinähän tosiaan olet Amerikkaa nähnyt ihan valtavan paljon enemmän kuin varmaan 99% jenkeistä. 😀 Suomessa todellakin saa hyvät lähtökohdat, kun kaikille annetaan ilmainen, tasokas koulutus.

   reply
 • 7.11.2015

  Voi jesta mitkä maisemat, kuvat ja hyvä teksti.

  reply
 • 7.11.2015

  Olipas vain taas hyvä postaus, kiitos 🙂
  Ja tervetuloa kotiin…

  reply
 • 7.11.2015

  Tosi hyvä kirjoitus ja vetäähän se mietteliääksi. Tyydynkö itse liian vähään? Miksei minulla ole mitään valtavaa halua "nähdä mitään"? Toisaalta mihin oikein laitan kaikki rahani?!

  Pidän siitä että blogi-kirjoitus herättää ajatuksia.

  reply
  • 8.11.2015

   Älä ihmeessä ajattele, että tyydyt liian vähään. Eihän kaikkien tarvitse matkustaa. Jokainen saa ne omat kiksinsä eri asioista. Mulle matkailu nyt vaan sattuu olemaan se the juttu. Paljonhan on ihmisiä, joita matkailu ei kiinnosta yhtään, eikä siinä ole mitään väärää. Tänä päivänä, kun tietoa maailman menosta on saatavilla joka tuutista, ei todellakaan edes jää paitsi informaatiosta, vaikkei koskaan poistuisi omasta kotikylästään minnekään. 🙂

   reply
 • 7.11.2015

  Sun postaus oli innoittamassa myös mun uusimman kirjoituksen syntyä 🙂
  https://www.rantapallo.fi/50statepuzzle/2015/11/07/yksin-kaksin-vai-paikalliskavereiden-kanssa-reissuun/

  reply
 • Anonyymi
  8.11.2015

  Haasteista puheen ollen, niitä on aina tosi kiva lukea ja siitä tulikin mieleeni, että monissa bblogiessa on kiertänyt matkailun aakkoset-haaste ja olisi kiinnostavaa kuulla sinun/ teidän molempien matkailun aakkoset! Kai tuon "haasteen" voi ihan näin lukijakin heittää 🙂
  -Marika

  reply
  • 8.11.2015

   No ilman muuta lukijakin saa heittää haasteen tai toivoa postausta jostain aiheesta! Pidän aakkoset mielessä ja yritän palailla niihin sopivan hetken tullen. Kiitos haasteesta Marika! 😀

   reply
 • 8.11.2015

  Olipa todella hyvä kirjoitus! Monta samaa asiaa matkailusta allekirjoitan, mutta kun meillä ei ole kotona ketään odottamassa, niin heti kotiin päästyä alkaa taas valtava kaipuu jonnekin muualle. Kotiin ei ole ikinä kiva palata – paitsi niinä harvoina kertoina, kun matkustan ilman miestäni. 😀

  reply
  • 9.11.2015

   Kiitos! Heh 😀 Tunnustettakoon, että kyllä mekin pohdimme heti ensimmäisenä iltana kotona mahdollisuutta seuraavaan lomaan. 😉 Mutta kyllä sitä vähän aikaa täällä kotonakin malttaa olla. Pimeys hieman ottaa voimille, mutta se on se hinta, joka tästä korkean elintason maasta on maksettava.

   reply
 • 8.11.2015

  Vau Elina, miten perusteellisesti ja hyvin kirjoitettu juttu! Olet tosiaan pohtinut asioita todella monelta kantilta ja allekirjoitan noista kohdista ihan jokaikisen, aivan ehdottomasti. Ei tähän oikeastaan edes osaa sanoa mitään kovin tyhjentävää, kaikki tarpeellinen oli jo tuolla sinun tekstissäsi, voisi olla kuin omasta suustani. (Onneksi siis ehdin kirjoittaa oman vastaukseni Lauran haasteeseen jo valmiiksi huomista varten, jolloin ajattelin sen julkaista. Tämän jälkeen voisi olla hankalaa aloittaa omaa tyhjällä päällä.) Kiitos myös linkkauksesta! 🙂

  reply
  • 9.11.2015

   Kiitos paljon! Todella mahtava kuulla, että pidit tekstistä niin paljon ja olet samaa mieltä. Ajatuksiani vain rustailin lauseiksi ja kappaleiksi toistensa perään… 🙂 Olen ihan varma, että sinun tekstisi on vähintään yhtä hyvä! Täytyykin rientää lukemaan se. 🙂

   reply
 • 9.11.2015

  Ei voin kuin sanoa, että <3 <3 <3

  reply
 • 9.11.2015

  Voi taivas, miten hyvä postaus! Tää on siistiä tässä bloggaamisessa. Kun pistää itse haasteen kiertämään ajatellen, että ei siihen välttämättä edes kukaan innostu tarttumaan, niin on ihan törkeen mahtavaa, kun joku todella vastaa siihen ja vieläpä sata kertaa paremmin kuin alkuperäinen haastepostaus 😀 Kiitos siis itselles tästä postauksesta! Mulla tuli oikeasti melkein itku tätä lukiessani ja jotenkin taustalla (eli mun päässä) alkoi soida sellainen haikean mahtipohtinen biisi. Ihan niin kuin tää olis ollut jotain elokuvakerrontaa. Huh. Kiitos <3

  reply
  • 9.11.2015

   Voi Laura, kun mä olin jo valmiiksi aivan häkeltynyt tästä tämän postauksen saamasta positiivisesta palautteesta ja sitten vielä sinä tulet kommentoimaan tuolla tavalla! Kiitos <3

   Mahtipontiset biisit saa soida kaikessa rauhassa, mutta en mä kyllä alkuperäistä postausta millään ylittänyt. Se oli aivan huippu ja sait omalla kirjoituksellasi muut bloggaajat innostumaan aiheesta tosissaan.

   reply
 • 10.11.2015

  Aivan ihanasti auki pureskeltu postaus ja niin paljon asiaa! Ja asioita mihin on helppo samaistua myös 🙂 Otin myös itse osaa tähän ja raapustelin blogiini tänään myös vastineen Lauran haasteelle.

  reply
 • 10.11.2015

  Hieno kirjoitus, Elina! Sun tekstissä oli paljon sitä syvyyttä, mitä arvostan ja paljon pointteja, joissa olen niin samaa mieltä. Itsekin olen pohtinut tätä aihetta monen monta kertaa ja koko ajan vastaukset tulevat selvemmiksi – mitä enemmän matkustan. Jokaisen reissun jälkeen avautuu taas uusi ulottuvuus maailmasta ja omasta itsestä. Tähän haasteeseen aion tarttua heti oikealla hetkellä :).

  reply
 • 11.11.2015

  Jos matkailu avartaa, niin näin teki todellakin myös tämäkin postaus! Sun juttuja on aina ilo lukea, koska aina oppii uutta ja näkee ainakin niitä aivan upeita eläinkuvia 🙂 Tämä sun blogi on aivan varmasti lahja monelle niistä, jotka eivät syystä tai toisesta koskaan pääse noin upeille reissuille <3

  reply
 • 23.11.2015

  Ihana postaus. Uusi blogituttavuus ja jään seurailemaan! Paljon samoja asioita ollaan mietitty. Kokemuksien kerääminen on paljon arvokkaampaa kuin materian. Meiltä aina kysellään myös, milloin me lopetetaan reissaaminen ja aletaan tehdä lapsia. Vähän semmoinen tunne, että sitä joutuvat odottamaan aika kauan…

  reply
 • Anonyymi
  5.8.2016

  Hei Elina! Olen yrittänyt lukea laajaa blogiasi, mutta en tiedä onko missään mainintaa siitä, että miten ihmeessä saat tehtyä noita reissujasi niin paljon, vaikka käyt töissä? Reissaaminen vaatii aikaa ja rahaa; tuntuu, että itselläni on aina noista vain toista 😉

  PS. se on juurikin niin, että elämässä ei kannata miettiä "sitten kun olen eläkkeellä". Elämä on tässä ja nyt 🙂

  reply
  • 5.8.2016

   Loman puute onkin rahan ohella se suurin matkailua rajoittava tekijä. Olen käyttänyt viimeiset 10 vuotta kaikki lomapäivät matkustamiseen. Tämän lisäksi olen tehnyt jonkin verran ylitöitä ja ottanut palkatonta vapaata. Kun lomat lisäksi yhdistää esim. joulun tai pääsiäisen pyhiin, saa aina nipistettyä muutaman päivän lisää, mutta ei se helppoa ole. Tänä vuonna matkapäiviä tulee todella paljon, eikä työnantaja nyt varsinaisesti ihan riemusta hypi, mutta on onneksi ollut kuitenkin suopea tälle harrastukselle, kun tietää sen tärkeyden minulle. Tomilla on helpompaa, koska hän tekee töitä, jossa kertyy pekkasia. Hänellä on siis paljon enemmän vapaata kuin minulla.

   reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on