Image Alt

Matkablogi

Carcassonne – muutakin kuin lautapeli

Siitä taitaa olla kymmenisen vuotta, kun ystäväni suosittelemana palasin eräältä kauppareissulta kotiin Carcassonne-lautapeli kainalossa. Sen jälkeen sitä on pelattu useaan otteeseen ja monessa eri seurassa. Viime vuosina peli on saanut lähinnä vain pölyttyä muiden lautapelien kanssa vaatekaapin ylimmällä hyllyllä, ei ole tullut niin paljon pelailtua, mikä hieman harmittaa. Tuo edellä mainittu lautapeli kuitenkin palautui mieleen siinä vaiheessa, kun Pyreneiden roadtrippiämme suunnitellessa sen nimi osui silmiin karttaa tutkiessamme. En ollut tiennyt, että Carcassonne on ihan oikea kaupunki Ranskassa. Kun tämä asia upposi tietoisuuteeni ja googlen avustamana olin sivistynyt sen verran, että tiesin siellä sijaitsevasta upeasta linnakaupunginosasta, hyppäsi Carcassonne matkareitillemme. Sitä päätöstä ei tarvinnut katua.
Vietimme Carcassonnessa yhden vuorokauden ja se oli meille juuri sopiva aika tuossa kaupungissa. Saavuimme sinne aamupäivällä 90 kilometrin päässä sijaitsevasta Toulousesta ja ylittäessämme autolla kaupungin uuteen ja vanhaan puoleen halkovan Aude-joen, saimme ensisilmäyksen tästä kaupungin vetonaulasta. Vastassamme oli vanhakaupunki ja sitä vartioi korkeammalta epätodellisen näköinen, suuri linnoitus.

Keskiaikainen linnakaupunki vailla vertaansa

Linnoitusta ei suinkaan ole alunperin suunniteltu turistivetonaulaksi, vaan muurien on ollut tarkoitus toimia keskiajoilta lähtien konkreettisesti suojana. Vuosisajoten varrella hallitsijat ovat vaihtuneet, rakennuksia on rakennettu eri aikakausilla, purettu ja taas kunnostettu. Tänä päivänä Carcassonnen keskiaikainen kaupunki on Euroopan mittakaavassa vailla vertaansa. Se on erinomaisesti säilynyt, suuri ja vaikuttava. Ei siis ole lainkaan ihme, että tämä linnakaupunki tai paikallisittain La Cite, kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Keskiaikaiseen kaupunkiin astellaan sisälle vaikuttavista porteista. Ylitimme vallihaudan, mutta satujen krokotiilit loistivat poissaolollaan. Emme nähneet myöskään lipunmyyntikojuja missään. Yllättävää kyllä, mutta tämä kolme miljoonaa turistia vuosittain puoleensa vetävä nähtävyys on ilmainen. Parkkipaikasta olimme kyllä ehtineet jo maksamaan ja hieman myöhemmin löysimme itsemme kaivamassa kuvetta (8 €) päästäksemme linnoituksen sisällä olevaan linnaan sekä uloimmalle muurille kävelemään. Itse alue on kuitenkin maksuton.
Vanhakaupunki on sekä muurien ulko- että sisäpuolelta näkemisen arvoinen. Tänä päivänä muurien sisäpuolella asuu enää muutamia kymmeniä ihmisiä. Asuntojen sijaan katujen varrella on ymmärrettävästikin lukuisia kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Kaikki liikkeet eivät todellakaan myy pelkkää keskiaikakrääsää. Minäkin tingin itselleni eräästä kaupasta uudet suojukset iphoneen.

Carcassonnen vanhankaupungin kadut ovat luonnollisesti mukulakiveä, joten jalkaan kannattaa varata mukavat kengät. Me kävelimme muutaman tunnin aikana paljon. Ravasimme tornista toiseen ja muurilta ylös ja alas. Maisemat Carcassonnen kaupunkiin olivat hienot ja olimme erittäin tyytyväisiä toukokuiseen parinkymmenen asteen lämpötilaan ja puolipilviseen säähän. Heinä- elokuun helteissä visiitti ei ehkä olisi ollut aivan yhtä miellyttävä.

Tänne linnaan maksoimme sisäänpääsyn ja sieltä pääsi kiertämään ulointa muuria.
Carcassonnen keskiaikaisesta kaupungista löytyy 53 tornia.

Päivällä nähtävää sisäpuolella, illalla ulkopuolella

Olimme varanneet majoituksen aivan linnoituksen kupeesta. Muurien sisäpuolellakin voi yöpyä, mutta hintaa sille tulee reilusti enemmän. Muutenkin olimme päättäneet olla pimeän tullen linnoituksen ulkopuolella, emme sisällä. Carcassonnen keskiaikainen kaupunki valaistaan upeasti pimeällä. Paras näkymä on Aude-joen ylittävältä sillalta. Auringon laskiessa sillalle kerääntyikin meidän lisäksi reilut kymmenkunta turistia kameroinensa. Linna kävi läpi muodonmuutoksen harmaasta punaiseen ja vihdoin taivaan tummuessa se loisti ylväänä yössä.

Toinenkin Unescon maailmanperintökohde

Seuraavana aamuna lähdimme ajelemaan kohti Barcelonaa, mutta ennen sitä halusimme vielä käydä katsomassa toisen Carcassonnen maailmanperintökohteen. Miten yhdessä pienessä kaupungissa niitä riittääkin useita?! Tämä tosin on siitä erikoisempi maailmanperintökohde, että se kulkee useamman kaupungin läpi. Kyseessä on Canal du Midi, joki, joka on historiallisesti merkittävä. Se on ollut tärkeä kanava tavaroiden liikutteluun. Me halusimme kuitenkin nähdä Canal du Midin sen paljon kehutun kauneuden vuoksi. Carcassonnen esitteissä sitä mainostettiin kovasti. Valitettavasti emme löytäneet mistään tarkkaa sijaintia juuri sille monissa kuvissa esiintyvälle hienolle joenuomalle. Bed & breakfast paikan emäntäkään ei osannut meitä auttaa, joten suunnistimme summa mutikassa. Löysimmekin ihan kauniin paikan, jonne jäimme hetkeksi ihastelemaan ohitse lipuvia veneitä.

Lennot yhdellä vaihdolla reilut 200 euroa

Carcassonne ei ehkä ole ensimmäinen matkakohde, joka Ranskasta tulee suomalaisille mieleen. Se on meille verrattain tuntematon. Osittain varmasti siksi, ettei tuonne vajaan 50000 asukkaan kaupunkiin kulje meiltä suoraa lentoyhteyttä. Jos matka Carcassonneen kiinnostaa, vilkaisin, että alle 100 kilometrin päässä sijaitsevaan Toulouseen lentää Helsingistä KLM:n siivillä reilulla 200 eurolla. Myös Toulouse on mukava kaupunki ja sieltä pääsee helposti junalla Carcassonneen. Toinen reittivaihtoehto kulkee Lontoon kautta, josta Ryanair lentää edullisesti Carcassonneen. Samaan reissuun voi yhdistää esimerkiksi Andorran, joka sijaitsee alle 200 kilometrin päässä.

Seuraa blogia:

Comments

 • 13.9.2015

  Tuttuja paikkoja nämäkin! Minua ihan harmittaa, etten pariin vuoteen ehtinyt päivittää blogia ja niinpä missään ei ole tallessa tunnelmia Midin risteilyltä, useista käynneistä Carcassonnessa, viinitilavierailuista… Kuvia toki löytyy, mutta ei tunnu luontevalta enää palata niihin vuosien takaisiin aikoihin. Ratkaisu olisi ehkä mennä uudestaan 🙂

  reply
  • 13.9.2015

   Voi että! Vaikka blogin pitäminen onkin tosi aikaa vievää puuhaa, on tästä kyllä hirveästi iloakin monella tavalla, eikä vähin ole ollenkaan tuo matkajuttujen dokumentoiminen. Omasta mielestäni vanhoihinkin juttuihin voi kyllä palata matkablogissa, mutta toisaalta tuo paikkoihin konkreettisesti palaaminen on kyllä ehkä vielä parempi vaihtoehto. 😀

   reply
 • 13.9.2015

  Vau miten kaunis Carcassonne! Peli on meillekin tuttu jo vuosien takaa, tosi kiva pelata lasten kanssa. Harmittaa vaan nyt vietävästi kun kävimme jokunen vuosi sitten Andorrassa ja Toulousessa, mutta yhtään ei huomattu että Carcassonne olisi ollut lähellä. Olisi tullut mukavaa särmää reissuun, joka muuten oli aika keskinkertainen, -ei noissa toisissa paikoissa niin paljon ollut näkemistä.

  reply
  • 13.9.2015

   Voi ei! Te olette kyllä käyneet tosi lähellä! Carcassonne on tosiaan vähän siinä ja siinä, että kannattaako pelkästään sen vuoksi tuonne seudulle uudelleen lähteä, jos lähialueet on jo koluttu.

   reply
 • 13.9.2015

  Monet kerrat on kyseistä peliä kyllä pelattu 😀 En tiennytkään että on samanniminen kaupunki olemassa. Ois kiva joskus käydä siellä.

  reply
 • 13.9.2015

  Peli on tuttu, mutta kohde ei. Ois tosiaan kiva joskus käydä tuolla. Upea tuo linna etenkin ilta-aikaan. Kauniilta paikalta kyllä näyttää muutenkin 🙂

  reply
  • 13.9.2015

   Carcassonne tuntuu olevan jopa yllättävän suosittu peli, mutta kaupunki tuntematon. 🙂 Kaunista se on koko alue, kuten Ranska yleensäkin.

   reply
 • 13.9.2015

  Carcassonne on ihana, itsekin kävin siellä vaihtoaikana. Parasta vanhassa kaupungissa oli pienet suklaapuodit, joissa jaettiin reilulla kädellä maistiaisia. Canal du Midin näin myös Etelä-Ranskassa useampaan otteeseen, mutta myös minulta jäi löytämättä se upea matkailuesitteissa kuvattu pätkä, ehkä se oli sitten jossain kaukana kaupunkien keskustoista.

  reply
  • 13.9.2015

   Hauska kuulla! Kiva, kun kommentoit. Voi, miten multa on mennyt nyt suklaamaistiaiset ihan ohi :O Ja ehdottomasti niissä matkailuesitteissä pitäisi kertoa tarkat koordinaatit sille kuvauksellisimmalle Canal du Midin pätkälle, kun se tuntuu olevan noin vaikea löytää! 😉

   reply
 • 13.9.2015

  Hienot kuvat Carcassonesta. Olen joskus katsellut kuvia Unescon maailmanperintölistalta ja miettinyt, että olisikohan Carcassone hieno. Kuviesi perusteella se olisi minulle hyvin sopiva paikka. Laitan haavelistalle – eihän sitä ikinä tiedä, että jos se vaikka toteutuisi.

  reply
  • 13.9.2015

   Kiitos! Kyllä Carcassonne mielestäni on hieno. 🙂 Toki minulla ei ollut sen suhteen mitään järjettömiä ennakko-odotuksia, silloin voi helposti tulla myös pettymyksiä. Nyt tuli vain positiivisia yllätyksiä. Carcassonne on siitä kiva kohde haavelistalla, ettei se ole kamalan kaukana, eikä sinne matkustaminen maksa omaisuuksia (kuten esim. Bora Boralle… ;)).

   reply
 • 13.9.2015

  Kiitos paljon taas tästä esittelystä! Nuo linnat osaavat olla upeita!

  reply
 • 13.9.2015

  Oho, no enpä tienny minäkään että Carcassonne on muutakin tosiaan kuin se lautapeli, kiitos siis tätä sivistyksestä! Tuo linna näyttää kyllä aika kiehtovalta, varsinki tuossa auringonlaskukuvassa. Matkablogit on kyllä niin mahtavia, kun tulee luettua paikoista joista ei varmaan muuten koskaan etes kuulis!

  reply
  • 13.9.2015

   No sanopa muuta! Kyllä matkablogien lukeminen on maantiedon (ja ehkäpä joskus ihan muutenkin) kannalta tosi sivistävää. 🙂

   reply
 • 13.9.2015

  Koko kylä ja itse pelikin olivat itselleni ihan uusia tuttaviiksia, joten oli tämä kaikki pelkästään uutta tietoa meikäläiselle. Huippua! Joskus tuosta ihan läheltä on tullut puksuteltua junalla edes sun takaisin. Tai mistä sitä tietää vaikka olisi juna tuolla pysähtynytkin. Komeana on säilynyt linnoitus.

  reply
  • 13.9.2015

   Hyvä, että tänäkin sunnuntaina tuli sitten uutta infoa 😀 Sitä on tullut joskus itsekin käytyä upeiden paikkojen lähellä, mutta koska niistä ei ole ollut tietoa, ne on jääneet näkemättä.

   reply
 • 14.9.2015

  Mä en ollut kuullut edes Carcassonne pelistä. 😀 Mut siis on tosi upeen näkönen toi linna, tuol vois järjestää varmaan hienoja keskiaika festareita tai mitä näit nyt on…

  reply
 • 14.9.2015

  Carcassone näyttää hyvältä! Meiltä todella pääsisi sinne yleensä aika edullisesti Ryanairin siivin lentelemään, joten ollaankin pidett y se mielessä hyvänä kohteena jos kaipaa joskus hyvää viikonloppukohdetta! Ja tää postaus sai kyllä vielä enemmän vakuuttumaan että tuonne pitäisi mennä!

  reply
 • 19.9.2015

  Tuonne mä haluan!! Peli on mun suosikki ja oon jossain määrin muutenkin keskiaikaisten yms. vanhojen paikkojen fani.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on