Image Alt

Matkablogi

Kuumailmapallolento

Nyt on luvassa aivan erilaista matkailua! Instagram-tiliäni seuraavat tietävätkin, että pääsin viime perjantaina toteuttamaan yhden pitkäaikaisista haaveistani. Moni muistaa lapsuuden piirroselokuvasta tutun Phileas Foggin, joka matkasi 80 päivässä maailman ympäri. Minulle tuosta voimakkaimpana muistona on jäänyt mieleen kuumailmapallo. Olen haaveillut lapsesta asti, että pääsisin joskus kuumailmapallon kyydissä korkeuksiin. En tiedä miksei tuota haavetta ole tullut toteutettua aiemmin, koska se olisi ollut hyvin helppoa. Viime viikon perjantaina se kuitenkin vihdoin toteutui työnantajani järjestämän lennon muodossa. Mukana oli mahtava kavalkadi bloggaajia ja instagrammaajia: La Petite Princesse & Yummy Baker  & Onnistain & Konsta Punkka & Joonas Linkola
Kokoontumispaikalla, Malmin lentokentällä oli hilpeän jännittynyt tunnelma. Matkasimme Linnan Pallon autolla, kuumailmapallo peräkärryssä Hyvinkäälle. Tuulet määrittelevät lähtöpaikan. Jos Helsingissä olisi ollut tyyntä, olisimme voineet lähteä liikkeelle meren läheltä ja lentää sisämaahan päin. Nyt liian kova tuuli esti tämän ja sen vuoksi suuntasimme sisämaahan.  
Hyvinkäällä tuulen voimakkuutta testattiin heliumpallolla. Liian nopeasti horisonttiin katoava ilmapallo kertoi pilotillemme, että on syytä odotella tyyntymistä. Sitä odotellessa purimme peräkärrystä kuumailmapallokorin ja itse pallon. Jonkin ajan kuluttua niittyaukiolle saapui kaksi muutakin kuumailmapallolentoja järjestävää yritystä ja pian meitä oli kolme porukkaa odottelemassa taivaalle pääsyä. Kävimme läpi lennon lähtöön ja laskuun liittyviä ohjeistuksia ja tarkastimme varauloskäyntien paikat. Odotin koko ajan milloin jännitys iskisi, muttei se koskaan iskenyt. Olin vain täynnä odotusta.

Kun kolmas taivaalle lähetetty pieni ilmapallo kertoi, että tuulen nopeus oli tyyntynyt sopiviin lukemiin, alkoi pallon täyttö. Meidän kaikkien suut loksahtivat auki, kun pallokangas levitettiin täyteen mittaansa niityn poikki ja tajusimme miten valtava se oli! Kuumailmapallolento on tiimityötä ja mekin pääsimme kaikki hommiin. Osa piti pallokangasta suorana edessä, osa sivuilla ja minä vahdin pallon sisälle kylmää ilmaa puhaltavaa laitetta. Pääsin siis aika helpolla ja ehdin kuvailla tätä aivan älyttömältä tuntuvaa toimenpidettä.

Yhtäkkiä pallo olikin sitten pystyssä ja saimme kehoituksen hypätä kyytiin. Kaikilla oli suupielet korvissa ja vähän ehkä jännittikin. Se tunne, kun tajusin, että nyt ollaan ilmassa, oli jotain aivan käsittämätöntä!

Pallo kohosi maasta nopeammin kuin olin kuvitellut, mutta kyyti oli todella tasaista. Uskomattominta oli, ettei missään vaiheessa tullut korkeanpaikankammoa, vaikka olenkin aikuisiällä sellaisesta alkanut jonkin verran kärsimään. Hetkessä olimme jo 500 metrin korkeudessa.

Olimme
lähteneet lentoon hieman yhdeksän jälkeen ja auringonlasku värjäsi
maisemaa. Lensimme kirjaimellisesti kattojen yli. Tuulta ei tuntunut,
koska lensimme tuulen mukana. Yläpuolella loimuava liekki lämmitti, eikä
ollut kylmä. Tuli tunne, että lennetään vaikka viisi tuntia, en halua
alas!
Kun pilottimme kertoi, että olemme lentäneet jo puolituntia, kukaan meistä ei ollut uskoa kuulemaansa. Tuntui kuin olisimme olleet ilmassa vasta muutaman minuutin. Tuli kiire. Oli kiire kuvata ja oli kiire vain olla ja nauttia hetkestä. Kuumailmapallolento kestää tunnin.

Säännöllisesti tätä blogia lukevat ovat varmasti huomanneet, etten harrasta selfieitä, mutta nyt oli pakko! Enkä ollut ainoa!

Kun tunti alkoi tulla täyteen, pilottimme ryhtyi tiirailemaan sopivaa laskeutumispaikkaa. Laskimme lentokorkeutta ja tuntui, että kori hipoo jo puiden latvoja. Lensimme matalalta talojen yli ja pohdimme kuinka jossain sisällä, joku joutuu hieraisemaan silmiään, kun yhtäkkiä laskevan auringon valonkajon peittää valtava pallo, joka liitää talon yli ja häviää pian sen toiselle puolelle. Koirat haukkuivat ja yksi laitumella ollut lehmä pillastui. Laskeutumaan emme silti heti ensi yrittämällä päässeet, koska vauhtia oli liikaa. Nostimme korkeutta ja pilotti ryhtyi tarkastelemaan uutta laskeutumispaikkaa. Pian saimme uuden käskyn valmistautua laskeutumiseen. Käänsimme jälleen selät menosuuntaan ja tartuimme korissa olevista kahvoista kiinni. Tuntui aivan luonnonvastaiselta olla katsomatta laskeutumissuuntaan. Kuului pilotin ääni: “Kohta tömähtää”. Ja niin tömähti, mutta pomppasimme vielä hieman ilmaan. “Kohta tömähtää uudelleen”. Ja taas tömähti. Tällä kertaa jäimme jo maan tasalle, kori aivan kallellaan. Kiljuimme ja nauroimme. Pelkäsimme, että kori kaatuu, mutta eihän se tietenkään mihinkään kaadu, kun yllämme oli valtava pallo, joka vastusti sen kaatumista. Vihdoin pallo saatiin balanssiin. Pilotti kertoi, että kyse oli hieman tavanomaista kovemmasta laskeutumisesta, koska laskureitillä olleet sähkölinjat estivät vauhdin tiputtamisen aiemmin.
Olimme laskeutuneet keskelle peltoa. Aivan hullua. Eihän sitä meinannut uskoa todeksi, että nyt se oli tehty. Olin lentänyt (tai siis ollut kyydissä, jos ihan tarkkoja ollaan) kuumailmapallolla!

Lennon jälkeen oli vielä hieman hommia tiedossa. Eihän palloa voinut
keskelle peltoa jättää, vaan työnsimme sen pois sieltä. Nyt joku siellä
ruudun toisella puolella miettii miten me pääsimme pois sieltä pellolta.
Kuumailmapalloja seuraa aina auto ja kuljettaja, joka noutaa ties minne
ajelehtineet palloilijat. Tämä onkin aivan oma taiteenlajinsa, koska
pallo kulkee minne tuuli kuljettaa, ei teiden mukaisesti.

Haasteena sää

Meillä kävi uskomaton tuuri. Pääsimme lentoon juuri sinä päivänä, joka oli sovittu kuukausia aiemmin. Se ei nimittäin ole lainkaan varmaa. Huonolla säällä ei voi lentää. Sade ja kova tuuli estävät lentämisen. Viime viikolla perjantai oli ainoa päivä, jolloin lentäminen oli mahdollista, joten olimme todella onnekkaita. Etukäteen ei myöskään voi aina tietää minne suuntaan lennetään, koska tuulen suunta määrittää sen täysin. Palloa ei voi ohjata muuten kuin ylös ja alas. 

Myös talvella voi lentää

Ainakin minulle pieni yllätys oli, että myös talvisin voi lentää kuumailmapallolla, eikä ylhäällä korissa kuulema ole edes kovin kylmä, vaan lämpimämpi kuin maan tasalla. Talvisin voidaan lentää myös päivällä, toisin kuin kesällä, jolloin lentää voi termiikin vuoksi vain aikaisin aamulla tai illalla. Se tuli kuitenkin lennolla ilmi, että toisissa paikoissa lentäminen on haasteellisempaa kuin toisissa. Esimerkiksi Kainuussa ei paljon lennellä, kun joka puolella on vain metsää ja laskeutumispaikat vähissä. Pilottimme kertoi myös saariston olevan tämän vuoksi melko hankala paikka lentää. Lapissa kyllä lennetään, mutta sielläkin tasaisen laskeutumispaikan löytäminen voi osoittautua vaikeaksi.
Etenkin meillä eteläsuomalaisilla on kuitenkin helppoa toteuttaa kuumailmapallolento, jos sellainen mielessä pyörii. Täällä on useampi lentoja järjestävä yritys. Me lensimme Linnan Pallon järjestämällä lennolla ja voin kyllä suositella heitä. Homma toimi hyvin ja olo oli turvallinen, kun pilotilla oli takana vankka kokemus. Kuumailmapallolennolle voi ostaa lipun yleisölennätykseen (maksaa reilut 200 euroa) tai sitten varata ihkaoman lennon pienelle porukalle (reilut 1000 euroa ryhmän koosta riippuen). Kuka tahansa voi siis päästä lentämään kuumailmapallolla ja jotenkin edelleen ihmettelen, miksi en ole tullut lähteneeksi lennolle aiemmin, kun se olisi ollut aika helppoa!

Kerran elämässä?

Moni ajattelee kuumailmapallolentoa ‘once in a lifetime’ -kokemuksena. Minä en. Minulle jäi kova hinku päästä pallon kyytiin uudelleen. Heräsin lennon jälkeisenä aamuna lyhyiden yöunien jälkeen väsyneenä, mutta kun edeltävän illan kuumailmapallolento palautui mieleen, olin täynnä energiaa ja innoissani kokemuksesta. Päivä alkoi loistavissa fiiliksissä lennon ansiosta. Päätin, ettei kyseinen kuumailmapallolento todellakaan jää minun viimeisekseni, ja toivottavasti seuraavalle lennolle Tomikin pääsee mukaan. Olen aiemminkin haaveillut kuumailmapallolennosta Turkin Kappadokiassa (Cappadocia). Se on jo paikkana varmasti sykähdyttävä, mutta ennen kaikkea haluaisin kokea sen, kun aamulla ilmaan nousee kymmeniä tai jopa sata kuumailmapalloa.
Kappadokia / Cappadocia     Kuva: pixabay.com     CC0 Public Domain
Onko sinulla kokemuksia kuumailmapallolennosta? Haluaisitteko nousta ilmaan pallon kyydissä vai pelottaako koko ajatus?
Seuraa blogia:

Comments

 • 10.6.2015

  Multa on menny instassa kokonaan ohi tämä ! Ihan supermieletön tapaus, haluan haluan haluan!
  Vitsi mitkä maisemat. Tuo olis unelma. Eikä hintakaan ole kyllä ollenkaan hirvittävä. Sait aikaan kipinän. Tiedän nyt mitä haluan kesälomalla tehdä :p

  reply
  • 10.6.2015

   Instassa nyt meneekin aika paljon ohi kuvia, joten eipä tuo mikään ihme ole. Mutta hyvä, että bongasit tämän postauksen, jos vaikka lähtisit lentelemään kesän aikana 🙂 Suosittelen!

   reply
 • 10.6.2015

  Kuumailmapalloilu löytyy omaltakin bucket listiltä, mutta vielä on toteuttamatta. Mahtavia kuvia!

  reply
  • 10.6.2015

   Kiitti 🙂 Toivottavasti saat jossain vaiheessa vedettyä viivan sen kohdan yli bucket listiltä ja miksipä et saisi!

   reply
 • 10.6.2015

  Ei pelottaisi, vaan lähtisin heti! Purjelentokoneella lentämistä olen kokeillut ja se oli niin siistiä, että ihan varmasti tykkäisin kuumailmapallostakin 🙂

  reply
  • 10.6.2015

   Oi vitsit, nyt alkoi tehdä mieli purjelentämään! Se kyllä tuntuu jotenkin hirveän paljon pelottavammalta ajatukselta. Uskon kyllä, että tykkäisit kuumailmapallolennosta, jos lentämisestä yleensäkin pidät. 🙂

   reply
 • 10.6.2015

  Hieno kuvaus – niin sanallisesti kuin kuvallisestikin 🙂
  Olen seurannut kuumailmapallojen lähtöä maasta käsin Kuumaa huumaa -tapahtumassa muutamaan kertaan, mutta pallon kyytiin en vielä ainakaan halua. Jos pudottaisiin, niin kamerahan menisi rikki 😉

  reply
  • 10.6.2015

   Kiitos! Eihän kaikkien tietenkään tarvitsekaan haluta kuumailmapallon kyytiin 🙂 Onhan se pallojen nousun katselu taivaallekin hauskaa. Minä ainakin menisin katsomaan ja kuvaamaan, jos tietäisin sellaista tapahtuvan tässä jossain lähettyvillä.

   reply
 • 10.6.2015

  vou :O mä kyllä varmaan pelkäisin alkuun, toki voihan siinä varmaan käpertyä killpikonnapuolustukseen jos ei hermo piä. Kiinnostas kyllä kokeilla!

  reply
  • 10.6.2015

   Se kilpikonnapuolustus oli munkin varasuunnitelma 😀 Hetkellisesti ennen lentoa näin itseni kerällä korin pohjalla itkemässä 😉 Onneksi ei kuitenkaan pelottanut tippaakaan, vaan kokemus oli pelkästään positiivinen!

   reply
 • 10.6.2015

  Mä olen myös haaveillut kuumailmapalloilusta tuolla Turkissa. Molemmat, Turkki ja kuumailmapallot, on vielä kokematta, mutta eiköhän se to do -lista joku päivä näiden osalta lyhene.

  reply
  • 10.6.2015

   Ihan varmasti lyhenee teidän to do -lista, kun olette niin kovia sitä lyhentelemään 🙂 Mulla on Turkista hieman negatiiviset fiilikset parilta Marmariksen reissulta parinkymmenen vuoden takaa porukoiden kanssa, mutta olisin kyllä valmis antamaan sille maalle vielä uuden mahdollisuuden.

   reply
 • 10.6.2015

  Haluaisin ehdottomasti nousta ilmaan, varsinkin tämän kertomasi jälkeen!

  reply
 • 10.6.2015

  Upeat kuvat lennosta!
  Minusta korkeat paikat tuntuvat sen verran epämiellyttäviltä, että olen miettinyt, että olisiko kuumailmapallolento enimmäkseen pelottava ja toivoisinko koko ajan, että se loppuu mahdollisimman pian vai pystyisinkö rentoutumaan ja nauttimaan kyydistä. En tiedä, että uskallanko selvittää sitä ikinä 🙂

  reply
  • 11.6.2015

   Kiitos 🙂 Sitä ei kyllä varmaan voi tietää etukäteen miten kukakin lentoon reagoi, mutta moni on sanonut, ettei kuumailmapallossa tunne korkeanpaikankammoa. Toisaalta, eipä sitä nyt välttämättä ehdoin tahdoin tarvitse itseään lennolle pakottaa, jos ajatus tuntuu epämiellyttävältä, eikä houkuttelevalta.

   reply
 • 10.6.2015

  Vau mahtoi olla todella hieno kokemus ja mahtavia kuvia! Kunpa itsekin pääsisi joskus 🙂

  reply
 • Anonyymi
  10.6.2015

  Puoli tuntia kirjoitetaan erikseen.

  reply
 • 10.6.2015

  Oijoi. Tuo on kyllä sellainen, jonka joskus haluaisi mielellään kokea!
  En tiennytkään tuollaisista "lentoaikasäädöksistä" kesällä ja talvella.
  Ihanaa, kun aina oppii uutta 🙂
  Upeita kuvia olet napatannut matkalla! ♥

  reply
  • 11.6.2015

   Kiitos 🙂 Enpä minäkään ollut etukäteen tietoinen mistään termiikeistä, mutta oppia ikä kaikki 😀

   reply
 • 11.6.2015

  Kuulostaa ihan mahtavalta kokemukselta, mutta en kyllä tiedä uskaltaisinko nousta kyytiin. Laskuvarjohypyn olen kokenut, mutta siinä ei nyt ihan sentään noin tuulen armoilla olla 😀

  reply
  • 11.6.2015

   No hui! Minä taas en välttämättä uskaltaisi tehdä laskuvarjohyppyä. Kuumailmapallolento kuulostaa siihen verrattuna omasta mielestä ihan nynnyjen touhulta 😀

   reply
 • 11.6.2015

  Wau, todella upeat kuvat. Vinkkinä, että Kaivopuisto on todella suosittu paikka kuumailmapallon lähtöpaikkana. Olen monta kertaa aivan sattumalta nähnyt kuumailmapallon nousemisen taivaalle Kaivopuistosta. Ja yleensä näitä nousee monta yhtaikaa. 🙂

  reply
  • 11.6.2015

   Voi vitsit, että olisi makea lähteä lentoon Kaivarista. Mutta tosiaan, ihan kuumailmapallojen kuvaaminenkin olisi kivaa Kaivarissa. Harmi, ettei kukaan tiedota missään mistä ja milloin niitä lähtee lentoon 😀

   reply
 • 11.6.2015

  Näyttää ja kuulostaa aika huipulta! Ihana, että pääsit toteuttamaan haaveen. Tosi kaunis iltakin on ollut! En ole minäkään vielä koskaan lentänyt pallolla, mutta ehkä joskus. Tuo Kappadokia on yksi omistakin haaveista. 🙂

  reply
  • 11.6.2015

   Keli oli kyllä kohdillaan 🙂 Tosi hyvä tuuri kävi sen suhteen. Kappadokia tuntuu olevan monenkin bloggaajan haaveissa 😀

   reply
 • 11.6.2015

  Voi miten upeita kuvia taas jälleen kerran! Kappadokian minäkin haluaisin kokea vielä joskus! Mä pääsin nuorempana kokeilee kuumailmapallolentoa ja se oli kyllä mahtava kokemus, olisi ihana päästä pallon kyytiin uudestaan. Siinä on jotakin maagista kun ne lähtee vain aikaisin aamulla tai illalla.

  reply
  • 11.6.2015

   Kiitos 🙂 Kiva kuulla, että olet päässyt kokemaan kuumailmapallolennon. En kyllä yhtään ihmettele, että sinäkin haluaisit päästä uudelleen pallon kyytiin. Nyt kun mainitsit, niin onhan siinä tosiaan oma taikansa, että vain aamuisin ja iltaisin (paitsi talvella) voi lähteä pallolla lentoon.

   reply
 • 11.6.2015

  Oih. Kauniita kuvia yläilmoista!
  Itsekin haluaisin kyllä vielä joskus kokeilla moista pallolla lentelyä, vaikka korkeat paikat kyllä vähän jänskättääkin, mutta silti 🙂

  reply
  • 11.6.2015

   Kiitos 🙂 Onhan se samalla sellaista itsensä voittamista, jos korkeat paikat jännittää. Toivottavasti pääset kokemaan palloilun!

   reply
 • 11.6.2015

  No todellakin haaveilen! Mutta siitä taisikin olla jo joskus puhetta 🙂 Upeeta, että teillä kävi noin hyvä tuuri sään suhteen. Aivan mielettömiä ovat kuvat ja fiilis jota kuvailit, joten voin vaan kuvitella miten mahtava kokomus se oli kaikien kaikkiaan. Aikoinaan haaveiltiin, että olisi reissattu Myanmariin ja käyty aamuisella pallolennolla Baganissa. Auringonnousu pallosta käsin kaikkien niiden temppeleiden yllä olisi varmasti myös todella ikimuistoinen 🙂

  reply
  • 12.6.2015

   Kokemus oli niin siisti. Sunkin pitää päästä kyllä lentelemään pallolla! Tuo Myanmarin pallolento olisi varmasti ollut kyllä tajunnanräjäyttävä, mutta toisaalta sitten taas ainakin itse koin turvallisemmaksi mennä ensimmäistä kertaa lentelemään suomalaisen kokeneen pilotin kyytiin. 🙂

   reply
 • 11.6.2015

  Huh, ja vau. Ei kait tuosta voi muuta sanoa. Aivan upean näköistä! Mää haaveilen kans Kappadokiasta, se olis niin siisti kokemus. Myös Albuquerque kelpaisi, kunhan ajankohta olis nimenomaan kuumailmapallofestareiden aikaan. En oo ite päässy vielä lentelemään, mutta ostettiin meidän isälle muutama vuosi sitten 50-vuotissynttäriksi kuumailmapallolento minne oltiin sitten saattamassa sitä, ja kieltämättä jäi kaiveleen itelleki se. Vielä joskus!

  reply
  • 12.6.2015

   Jopas on Kappadokia monen haavelistalla 😀 Myös mulle kelpaisi Albuquerque samaisena ajankohtana. Kyllä sunkin pitää yläilmoihin päästä 🙂

   reply
 • Kaija
  12.6.2015

  Olen ollut useaan otteeseen pallon kyydissä. Olet oikeassa lausuessasi, että kerrran kyseisen elämyksen koettuaan haluaa aina vain uudelleen ja uudelleen. Niin minulle on sattunut 😀

  reply
  • 12.6.2015

   Voi sinua onnellista 🙂 Toivottavasti itsekin voin vuosien päästä sanoa, että olen ollut useaan otteeseen pallon kyydissä.

   reply
 • 12.6.2015

  Wauuu, kuinka siistiä!!!! 🙂

  reply
 • 12.6.2015

  Kerran olemme mekin moisella lentäneet – ja yllättyneet siitä miten hiljaista ja tasaista ylhäällä korissa oli!
  Tuollaisen retken aikatauluttaminen on hiukan haasteellista, kun riippuu niin paljon tuulista, meilläkin taisi vasta kolmas kerta onnistua. Meidänkin neitsytlentomme oli Suomessa, mutta jossain Keniassa voisi olla vielä joskus kiva lentää savannin yllä!

  reply
  • 12.6.2015

   Meillä tosiaan kävi huipputuuri, kun heti ensimmäisellä kerralla sattui sopiva sää, mutta olen myös kuullut, että joskus päivää joudutaan siirtämään monestikin. Enpä olekaan tullut aiemmin ajatelleeksi, että safarin voisi tehdä ilmasta käsin 😀

   reply
  • Kaija
   13.6.2015

   Minun ensilentoni odotusaika venähti useitten peruutusten takia melko pitkäksi ja siinä ehti "hermostua" useaan otteeseen. Heti ensilennon jälkeen varasin uuden ajan ja se sattui jo viikon ja päivän päähän. Sitten olinkin jo koukkuuntunut pahan kerran 😀

   reply
 • 12.6.2015

  En ole koskaan ollut kuumailmapallon kyydissä, mutta jossain vaiheessa tutkailin mahdollisia pilottikursseja. Tuntuu, että tuo olisi minulle sopivaa ilmailua. 🙂

  reply
  • 12.6.2015

   Sä olit sitten menossa suoraan puikkoihin 😀 Ei huono!

   reply
  • Kaija
   13.6.2015

   naisia on kuumailmapallolentäjinä aika monta, niin että joukkoon vaan. Minäkin rupeaisin jos voisi pudottaa puolet iästään pois….

   reply
 • 16.6.2015

  Voi miten uskomattoman upea kokemus. Olen joskus salaa itsekin haaveillu kuumailmapallo lennosta, mutta sitten tulee eteen se tosi asia, että uskaltainko oikeasti lähteä kyytiin? Kiitos että jaoit kokemuksesi meidän kanssa =). PS: Blogissani olisi sinulle haaste, jossa pääse penkomaan valokuviasi =D.

  reply
 • 18.6.2015

  Vau mitkä kuvat ja hienosti kerroit tarkkaan kaikki! Kyllä lähtisin heti, olen aina halunnut. Aina se raha on vaan mennyt johonkin muuhun, ei se ihan ilmaista lystiä ole… 😀

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on