Image Alt

Matkablogi

Retkipäivä Vihdin Pääkslahdella

Eilen 7.2. oli kansallinen retkeilypäivä. Sen emännöi #Suomiretki, jonka on perustanut Kaukokaipuun Nella. Hän pyysi jokin aika sitten minut ja monta muuta matkabloggaajaa mukaan levittämään retkeilyn ilosanomaa. Suostuin tietenkin ja ryhdyin suunnittelemaan minne sitä retkipäivän kunniaksi suuntaisi.
Pyysin retkiseurakseni pitkäaikaisen ystäväni. Hänen kanssaan on tullut tallattua polku jos toinenkin ja häneltä löytyi myös heti ehdotus retkipaikaksikin. Minuutissa kohde oli päätetty, suuntaisimme Pääkslahden luontopolulle ja sen jälkeen laavulle grillaamaan. Mukaan lähtisi vielä kummipoikanikin. Erinomainen suunnitelma!
Eilen aamulla ajelimme Vihdin kauniiden peltomaisemien läpi auringon kurkistellessa pilvien raosta. Saapuessamme Pääkslahden luontopolun pienelle parkkipaikalle pilvet olivat jo kaapanneet auringon taakseen, mutta emme antaneet sen latistaa tunnelmaa. Ilma oli raikas ja meillä mieli korkealla.
Luontopolusta on pidempiä ja lyhyempiä versioita. Me lähdimme kiertämään Kirnunkierrosta.
Reitti on selkeästi merkitty. Emme nähneet muita ulkoilijoita, mutta kohtalaisesti tallattu polku kertoi, että luontopolulla on ollut talvellakin muita retkeilijöitä.
Kirnunkierrokselta kulkee Puumannin laavulle puna-keltaisin merkein varustettu polku.

Kirnunkierroksen “vetonaula” on reitin nimen mukaisesti hiidenkirnu. Pohdimme onko se lainkaan näkyvissä näin talviaikaan, kun lunta oli kuitenkin kohtalainen kerros. Kirnu oli kuin olikin näkyvissä, mutta kesäaikaan siitä saa varmasti paremman käsityksen.
Kirnunkierroksella oli pääsääntöisesti mukavat metsäiset maisemat, mutta kalliolta näkyi myös pitkälle yli Hiidenveden Mustionselän.
Palasimme kirnunkierroksen jälkeen takaisin parkkipaikalle ja suuntasimme sieltä vastakkaiseen suuntaan kohti Puumannin polkua. Rannassa on kaksi uutta laavua ja sieltä löytyy myös polttopuita ja wc.
Meillä oli mukana makkaroita ja vaahtokarkkeja ja olimme päättäneet, että myös talvella on mainio sää grillata. Olimme hieman epäileväisiä varmoja tulentekokyvyistämme ja nuotio syttyikin heti ensiyrittämällä. Polttopuut olivat suhteellisen kuivia. Sytykkeet kannattaa kuitenkin ottaa kotoa mukaan. 
Luontopolulla oli plussakelillä tullut melkein hiki, mutta paikallaan ollessa alkoi hieman vilu hiipiä luihin ja ytimiin. Kuuma kaakao lämmitti mukavasti. Tuli todistettua, että grillimakkara (tai soijanakki) maistuu talvellakin. Grillatut vaahtokarkit ovat suussa sulavan herkullisia, mutta suosittelen ottamaan mukaan kosteita käsipyyhkeitä, jos aiot koskea niihin sorminesi. Kylmässä lumihangessa on ikävä puhdistaa jo valmiiksi jäisiä käsiä. 😉
Pääkslahti on hurmaava retkipaikka. Jos Luukki ja Nuuksio on jo nähty tai kaipaat muuten vain rauhallisempaa retkipaikkaa, Vihdin Pääkslahti on varteenotettava vaihtoehto. Puumannissa on kaksi laavua ja siellä voi vaikka yöpyä. Lisäksi alueelta löytyy myös Rysätarhan laavu. Alueen kartan ja oppaan luontopolulle voit tulostaa mukaasi täältä. Aion ehdottomasti suunnata Pääkslahteen uudelleen viimeistään kesällä.
Muiden retkipäivää hostanneiden blogit löydät Retkipäivän sivuilta. Käy kurkkaamassa myös missä kaikkialla muut ovat käyneet.
Seuraa blogia:

Comments

 • 8.2.2015

  Kiitos kun lähdit mukaan Elina, oli kunnia saada sut emännöimään tapahtumaa! 🙂

  Ja aivan huikeita kuvia – mun täytyy ehdottomasti vierailla tuolla kesällä. Hiidenkirnukin näkyy tuosta kuvasta, mutta varmasti ilman lumivaippaa vieläkin komeampi. Ja kiitos seikkaperäisestä kerronnasta: kiva lukea, mitä kaikkea tuolta reitiltä löytyy. Kuuma kaakao varmasti kruunasi tuon retken! 🙂

  reply
  • 8.2.2015

   Kiitos itsellesi 🙂 On kunnia saada olla mukana!

   Sun todellakin pitää käydä tuolla Pääkslahdella. Olen varma, että tykkäät.

   reply
 • 8.2.2015

  Vaikuttaa kivalta kohteelta! Varsinkin nyt talvella olisi kiva metsässä käpyttelyn jälkeen laittaa tuli ja paistaa pari makkaraa. Joku lämmin viltti pitäisi varmaan vaan muistaa pakata mukaan, paikallaan ollessa kun tulee niin helposti vilu 🙂

  reply
  • 8.2.2015

   Viltti olisi tosiaankin ollut hyvä veto ottaa mukaan. Tuolla sitä ei edes olisi tarvinnut kantaa koko matkaa mukana, kun palasimme välissä parkkikselle ennen laavuille suuntaamista.

   reply
 • 8.2.2015

  Oi että! Nuotiotulet, lämmin kaakatti ja soijamakkara. Siinä vasta mahtava kombo! Ehkä pakko ens viikonloppuna lähteä taas 😀

  reply
  • 8.2.2015

   On kyllä hyvä yhdistelmä! Retkeillähän voi onneksi joka viikonloppu (tai miten vapaat nyt kelläkin menee) 😀

   reply
 • 8.2.2015

  Oi vitsi tosi kauniin ja tunnelmallisen näköistä sekä selkeästi hyväntuulen koiria 🙂

  reply
  • 8.2.2015

   Hauskaa, että tulit maininneeksi hyväntuulen koirat, kun tuolla laavullakin juuri juteltiin siitä, että nämä koirat on sellaisia hyvin optimistisia opportunisteja 😀 Erittäin hyväntuulista porukkaa siis!

   reply
 • 8.2.2015

  Nuuksio ja Luukki ovat todella ehtineet tulla elämän aikana tutuiksi, joten pitää ehdottomasti laittaa tämä Vihdin Pääkslahti muistiin. Niin helposti tulee suunnattua samoihin metsiin samoilemaan, kun kohtuuläheltä löytyisi monen monta muutakin paikkaa. Kiitos vinkistä siis! Erittäin hyödyllinen tämä retkipäivä tempaus 🙂

  reply
  • 8.2.2015

   Usein tulee munkin mentyä niihin tuttuihin paikkoihin aina uudelleen. Mutta kyllä uusien maisemien tutkiminen on virkistävää. Olen ihan samaa mieltä näistä retkipäivän postauksien hyödyllisyydestä. Mullekin on tarttunut mieleen monta uutta kohdetta 🙂

   reply
 • 8.2.2015

  Ihania kuvia, tuntuu melkein että oli retkellä mukana teidän kanssa 😉 Mun mielestä talviretket on ihan parhaita, niissä on ihan oma tunnelmansa kun ulkona saa nautittua ihanasta ja kuumasta kaakaosta!

  reply
  • 8.2.2015

   Kiva, kun olit matkassa mukana! Vaikkakin näin virtuaalisesti 😉 No nyt alkoi taas tehdä mieli kaakaota, kun siitä tuli puhe.

   reply
 • 8.2.2015

  Hieno retkipäivä teillä!
  Ja niin lumoavat retkikoirat mukana <3

  reply
 • 8.2.2015

  Alkoi tehdä mieli retkeilemään! Odotan innolla lumien sulamista niin retkipolut aukeavat taas minullekin 🙂

  reply
 • 9.2.2015

  Kiva kohde, pistetään muistiin 🙂 Kiva retkipäivä ollut teilläkin.

  reply
 • 9.2.2015

  Mainio ajatus tuollainen retkipäivä. Ja vielä näin talvella. Moni tykkää retkeilä kesällä, mutta myös hieno talvipäivä on mitä mainioin aika hyvälle retkelle. Kunnon asusteet vain päälle. Kyseinen paikka on minulle ihan uusi, pitääkin mennä joskus tuonne käymään!

  reply
  • 9.2.2015

   Retkipäivän tempauksen ideana on näin talvella nimenomaan saada ihmiset liikkeelle myös lumisessa maisemassa. Ja talvellahan on mitä mainioin aika retkeillä 🙂 Kiva, jos sait tästä vinkin retkipaikaksi.

   reply
 • 11.2.2015

  Kaunis päivä retkelle ja mikäpä mukavampaa kuin nuotikaakaot hyvässä seurassa 🙂

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on