Image Alt

Matkablogi

Laivalla Ahvenanmaalle – Maarianhaminassa on tekemistä talvellakin

Yhteistyö / pr-matka Rantapallon, Tallink Siljan ja Visit Ålandin kanssa

Kun sähköpostiin kilahti kutsu marraskuiselle matkalle Ahvenanmaalle, mietin vain kaksi kertaa osallistuako vaiko ei. Korona oli sen verran mielessä, että piti hetki miettiä. Matkaohjelma oli kuitenkin rakennettu niin vastuullisesti, että ‘kyllä’ -vastaus lähti matkaan pian. Ja onneksi niin. Muuten olisin jäänyt vaille monia ihania kokemuksia ja marraskuinen Ahvenanmaa näkemättä. On nimittäin ihan varmaa, että itselle ei olisi tullut mieleen lähteä Ahvenanmaalle loppusyksystä. Onni on, että olen vuosia sitten päättänyt alkaa kirjoittamaan matkablogia ja nykyään pääsen sitä kautta myös sellaisille matkoille, joille ei muuten ehkä tulisi lähdettyä.

Meitä oli marraskuun viimeisenä perjantaiaamuna puoli kahdeksan aikaan Turun satamassa minun lisäkseni myös kolme muuta ennakkoluulotonta matkabloggaajaa sekä Inka Rantapallolta. Melkein kaikilla oli avecit mukana, koska tällä kertaa matkaohjelma oli rakennettu pr-reissuille hyvin epätyypilliseen tapaan koronasta johtuen. Jakauduimme Maarianhaminassa useaan eri vuokra-autoon, majoituimme kolmessa eri hotellissa ja söimme illallista kolmessa eri ravintolassa. Näin saimme pidettyä turvavälit ja silloin, kun se ei ollut mahdollista, koko porukkamme liikkui maskit kasvoilla.

Laivamatkan Ahvenanmaalle taitoimme menosuuntaan Silja Linen Galaxylla. En tiedä tarkkaa matkustajien määrää, mutta tuntui, että kymmenistä puhuttiin, ei sadoista tai tuhansista, kuten normaalisti. Matkustaminen näin tyhjällä laivalla tuntui koronaa ajatellen hyvin turvalliselta, mutta samaan aikaan hyvin surulliselta laivayhtiön kannalta. Kaupat olivat vain rajoitetun ajan auki, osa ravintoloista kiinni, eikä mitään viihdettä tainnut olla. Me söimme aamupalaa hyvin tyhjässä buffetissa, jossa oli tarjolla riittävät määrät käsidesiä ja kertakäyttöhansikkaita. Suurin osa matkasta kului omassa hytissä lepäillessä, mutta toki Black Friday tarjoukset piti kuitenkin käydä kauppojen puolella tarkastamassa. Sekin sujui paljon rauhallisemmissa merkeissä kuin uutisoinnin perusteella esimerkiksi Seinäjoen Ideaparkissa. Kaikkea matkailua ei siis todellakaan kannata demonisoida näin korona-aikaan, vaan matkustaa voi vastuullisestikin.

Maarianhaminassa marraskuussa

Ahvenanmaalla saimme vuokra-auton avaimet hyppysiimme ja kurvasimme reissukaverini Lauran kanssa Arkipelag hotellille. Se sijaitsee lähes rannassa ja hotellihuoneen parvekkeelta meitä tervehti merinäköala. Huone oli ihanan tilava ja äskettäin remontoitu. Sieltä hotellin parvekkeelta bongasimme horisontissa näkyvät, kutsuvan näköiset venevajat. Meillä oli iltapäivä vapaata ohjelmaa ja suuntasimmekin heti ensimmäisenä vuokra-auton nokan pois päin keskustasta ja ajelimme rantakatua pitkin. Hetkeä aiemmin oli ripotellut vähän vettä, mutta nyt sää oli kalenterikuukausi huomioon ottaen varsin mukava, kun aurinkokin pilkisteli. Ihastelimme venevajoille kulkevaa, lehmusten reunustamaa tietä ja mietimme miten ihanalta siellä mahtaakaan näyttää kesällä tai ruska-aikaan.

Venevajojen jälkeen pysähdyimme rannassa olevassa SALT:issa. Siellä on paitsi käsityöläispajoja, myös hienoja rakennuksia rannassa. Kuvailimme aikamme veden äärellä ja kävimme myymälässä tutustumassa paikallisiin käsitöihin. Tällä kertaa poistuimme kuitenkin tyhjin käsin, mutta kameraan tallentui sentään kasa kivoja kuvia.

Kävimme myös kiertämässä pimenneessä illassa Maarianhaminan kauppoja. Erityisesti Cafe Viktor hurmasi sisustuksellaan ja eräästä toisesta kaupasta löytyi uusi neulepusero. Miksikään shoppailijan paratiisiksi en lähtisi Maarianhaminaa luokittelemaan. Keskusta on melko pieni ja kauppoja on maltillinen määrä. Keskustan ulkopuolelta löytyy Maxinge ostoskeskus, jossa on enemmän kauppoja. Seuraavana päivänä onnistuinkin tekemään siellä 10 minuutin pikavierailulla H&M Homesta kassilisen ostoksia, kun mukaan lähti uuteen kotiin kaksi pientä mattoa ja kasa pyyhkeitä.

Ahvenanmaalla oli ainakin matkamme aikaan erittäin hyvä tilanne koronan suhteen. Todettuja tartuntoja oli ollut keväästä lähtien vain alle 50. Oli todella hämmentävää saapua paikalle, kun kukaan Ahvenanmaalla ei käyttänyt missään maskeja. Emme oikeasti nähneet yhdelläkään muulla ihmisellä maskeja meidän lisäksemme. Myös yöelämä oli melkein normaalia ja baarit olivat avoinna puoleenyöhön tai jopa yhteen asti. Me emme yöelämään lähteneet tutustumaan, mutta kävimme ennen illallista kovasti kehutussa ja hotellimme kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevassa Compagnietissa drinkeillä. Ei paikkaa turhaan ollut kehuttu, sillä siellä oli todella mahtava ja tunnelmallinen sisustus. Paikka on tunnettu erityisesti gineistään.

Illallista söimme aivan rannassa sijaitsevassa Ångbåtsbrygganissa. Siellä oli tarjolla notkuva joulupöytä, jossa oli niin paljon vaihtoehtoja tarjolla, että jokainen sai varmasti vatsansa täyteen. Jälkiruokapöytä oli sitten se viimeinen niitti vatsalle ja takaisin hotellille lähdimme vatsat pullollaan. Onneksi meidän hotellimme sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä.

 

Kastelholman linna ja Smakbyn makujen maailma

Matkan toisena päivänä suuntasimme maistuvan aamupalan jälkeen auton nokan kohti Kastelholman linnaa. Siellä 1300-luvulla rakennetussa linnassa ovat ahvenanmaalaiset tottuneet nauttimaan joulunajan ensimmäisen glögimukillisen. Meidätkin otettiin ylväissä puitteissa vastaan, kun keskiaikaisiin asuihin sonnustautuneet linnan työntekijät odottivat käsidesien ja glögien kanssa vierailijoita. Meidän porukkamme suuntasi alakertaan, jossa itse huippukokki, “Ahvenanmaan oma poika”, Michael Björklund otti meidät vastaan. Hän ryhtyi kaatamaan meille kuumaa glögiä mukeihin kertoen samalla Ahvenanmaasta. Puitteet kuumalle glögille viileänä marraskuisena päivänä eivät olisi voineet olla enää paremmat.

Kastelhoman linna on yksi Ahvenanmaan suosituimmista vierailukohteista. Sen vieressä sijaitsee Micke Björklundin ja vaimonsa Jennyn pyörittämä Smakbyn, jonka sivuilla osuvasti kerrotaan:

Jo pitkään olimme suunnitelleet ruokakeidasta, joka tarjoilisi hyvää ruokaa ja juomaa, ja jossa olisi tarjolla ja myynnissä pientuottajien tuotteita. Smakbyn perusajatus on kyetä aina tarjoamaan jotakin uutta, hyvää ja innoittavaa kävijöillemme.

Ja toden totta, paikka olikin aivan ihastuttava. Siellä sai niin silmäruokaa kuin myös maistuvaa vatsantäytettä. Meidän pieni porukkamme nautti joulunajan ensimmäisen riisipuuroaterian kauniissa puitteissa.

Alkuperäiseen suunnitelmaan lyhyellä Ahvenanmaan vierailullamme oli kuulunut Jan Karlsgårdenin joulumarkkinoilla vierailu. Koronan vuoksi joulutori oli kuitenkin peruttu. Osa myyjistä oli siirtynyt Smakbynin pihalle kojuineen. Osa puolestaan oli keskustassa ja osa kenties ei pystyttänyt tänä vuonna kojujaan ollenkaan. Joulumarkkinat jäi siis meiltä tänä vuonna tässä poikkeustilanteessa näkemättä, mutta ehkä tilanne korjaantuu jonain toisena vuonna.

Yhden yön matkat tuntuvat aina lyhyiltä ja niin tälläkin kertaa aivan liian nopeasti huomasimme olevamme jo kotimatkalla. Ahvenanmaan satamasta Baltic Princessin kyytiin nousi vain kourallinen matkustajia. Tyhjänä laiva ei kuitenkaan ollut liikkeellä, vaan siellä oli yllättävänkin paljon porukkaa liikkeellä. Monilla tuntui olevan hieman pikkujoulutunnelmaa ja siinä turvavälit ja kasvomaskit unohtumaan. Meillä oli oma hytti, jossa matkustaa rauhassa, mutta toki kävimme tekemässä vielä taxfreestä hieman ostoksia paluumatkalle.

Matka Ahvenanmaalle oli tänä poikkeuksellisena aikana ihana ja turvallisesti järjestetty irtiotto. Edellisestä vierailusta Ahvenanmaalla oli ehtinyt kulua yli parikymmentävuotta ja muistot leirikoulunaikaisesta viikosta haalistuneet. Nyt mieleen jäi kytemään ajatus vierailla Ahvenanmaalla uudelleen kenties keväällä tai kesällä. Olisi mahtavaa tutustua alueeseen vähän laajemminkin. Autolla kurvailu pitkin Ahvenanmaata tuntuisi kivalta ajatukselta. Koira kyydissä, ulkoilua ja yöpyminen jossain ihanassa majoituksessa merenrannalla voisi olla mitä mahtavin kesälomasuunnitelma vai mitä mieltä olet?

 

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

 • Milla
  13.12.2020

  Ahvenanmaa on ihana <3 vielä ei ole tehty sinne talvireissua, mutta sekin olis varmasti mukavaa. Kiva, että pääsitte kokemaan saariston marraskuussa.

  reply
 • 13.12.2020

  Ahvenanmaa olisi varmasti kiva kohde. En vielä itse ole siellä käynyt, mutta Marika on käynyt useampaankin kertaa. Kastelholma linna olisi tosiaan kiva päästä näkemään, sillä se taitaa olla viimeinen Suomen linnoista, jota en vielä ole käynyt ihmettelemässä. Ja toki olisi kiinnostavaa tutustua myös Ahvenanmaan luontoon, jolloin ehkä kevät tai syksy voisi olla omasta mielestäni paras aika vieraillulle.

  reply
 • 12.1.2021

  Se on hieno tarina, erittäin inspiroiva 😉
  Kiitos hyvin kirjoitetusta viestistä!

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on