Image Alt

Matkablogi

Borneo – ensitunnelmat ja turvallisuus

Suuressa Afrikka- ja safari-innostuksessani olen ollut hieman huolissani löydänkö muista matkakohteista riittävästi wow-efektiä, jotta voisin olla riittävän tyytyväinen matkaan käytettyyn aikaan ja rahaan. On pakko tunnustaa, että ennen Borneolle lähtöä en ollut niin innoissani kuin olisin voinut olla. Töissä oli todella kiire, koira oli vähän kipeä ja monen asian summana en oikein ehtinyt edes kunnolla keskittyä lähtöön. Puhuimme myös Tomin kanssa siitä, kuinka jopa pikkuisen harmittaa, miten matkustamisesta on tullut meille tietyllä tavalla niin rutiinia. Mikään kovin tavanomainen kohde ei saa aikaiseksi mitään matkajännitystä. Ei Borneota ehkä voi tavanomaiseksi kohteeksi kutsua, mutta se tuntui kuitenkin suhteellisen helpolta ja turvalliselta (jos ei oteta itärannikon kidnappausuhkaa huomioon…). Siksi sinne lähtöä ei pahemmin tarvinnut jännittää. Kaiken tämän summana lähdimme reissuun jotenkin vähän yllättäen. Varmistuihan itse matka vasta noin kuukautta ennen lähtöpäivää.

 

Borneo nostattaa tunteita monella tasolla

Lensimme Borneolle Singaporen kautta ja olimme yhden yön siellä lentokentän lähistöllä hotellissa. Homeisen hajuinen hotellihuone ja aikaero eivät vielä virittäneet lomatunnelmaa ihan kattoon. Mutta kun seuraavana päivänä saavuimme Borneolle ja ensimmäiseen majoitukseemme Kota Kinabalun pohjoispuolelle ihanaan rantaresorttiin, olimme myytyjä heti ensi hetkestä lähtien. Siitä eteenpäin Borneo olikin aistien ilotulitusta, hymyä, onnen tunnetta, upeita kokemuksia ja kauniita maisemia. Samalla Borneon suurelta osin tuhotut sademetsät ja niiden tilalle istutetut öljypalmuplantaasit sekä tieto sukupuuton partaalla elävistä upeista eläimistä veti naamaa vakavaksi. Borneolla yhdistyvät niin ihmisten halu auttaa, suojella ja kunnioittaa luontoa ja eläimiä kuin rahan ahneus, luonnosta piittaamattomuus ja metsäkato. Tähän aiheeseen paneudun tarkemmin tulevassa postauksessa.

Raivattua maata ja palmuviljelmiä silmänkantamattomiin.

Lämmöstä, luonnosta ja eläimistä pitävälle matkailijalle Borneo on kuitenkin vielä osittainen paratiisi. Me näimme Malesialle kuuluvasta Borneosta vain pienen siivun, kun tutustuimme sen pohjoisosaan, Sabahin osavaltioon. Ajoimme vuokra-autolla tuntitolkulla, mutta silti koko 11 päivän aikana vain reilut 1000 kilometriä. Liikkuminen maanteitse on hidasta, mutta liikenne ihan turvallisen tuntuista ja vasemmanpuoleista liikennettä lukuunottamatta helppoa. Borneo on monin paikoin selkeä turistikohde, mutta turismi ei ollut silti liian hallitsevaa, vaan se sekoittui mukavasti paikalliseen elämään. Hintataso on meille länsimaalaisille edullinen. Ei Borneo mikään halvin budjettimatkakohde ole, mutta ruokaa ja majoitusta löytyy halvalla. Me emme majoittuneet erityisen halvalla, mutta sen sijaan saimme lähes luksusta sillä hintatasolla, millä monessa muussa paikassa joutuu tyytymään johonkin keskinkertaiseen majoitukseen.

Nexus Resort & Spa Karambunai

Karambunai Beach

Borneon turvallisuus

Vaikka ennen matkaa luimmekin, että Ulkoministeriö kehoittaa välttämään Borneon Sabahiin matkustamista itärannikon ja sen edustalla olevien saarien kidnauppausriskin vuoksi, tuntui Borneo meistä erittäin turvalliselta kohteelta. Muutimme kyllä tuon tiedotteen lukemisen jälkeen suunnitelmiamme ja hylkäsimme haaveet esimerkiksi Turtle Islandilla vierailusta. Se on saari, jossa merikilpikonnat käyvät munimassa ja öisin pääsee katsomaan, kun vastakuoriutuneet poikaset kipittävät valkoista rantahiekkaa pitkin mereen. Olisihan se varmasti ollut unohtumaton kokemus. Kidnappausriski ei ole suuri, mutta todellinen ja koska kyseessä on se sama terrotistiryhmä, joka muistetaan Jolon saarten tapahtumista, on uhka syytä ottaa todesta. Silloin kaksi suomalaista kidnapattiin useiden muun maalaisten kanssa Borneon edustalla olevalta Sipadanin saarelta. Emme halunneet olla seuraavat suomalaiset, jotka muistetaan terroristiryhmän kidnappauksesta.

Kun pysyttelee Borneon länsirannikolla ja sisämaassa, Borneo on turvallinen. Meistä oli ihanaa, että pystyimme liikkumaan missä tahansa huolettomasti kamerat kaulalla roikkuen tai kännykkä kädessä. Se ei ole mitenkään itsestäänselvyys joka puolella maailmaa. Erityisesti pienessä Sukaun kylässä Kinabatanganin joen varrella ihmiset olivat aivan ihania. Kaikki moikkailivat ja hymyilivät meille. Missään matkan aikana emme tunteneet oloamme turvattomiksi. Voimme suositella Borneolla matkustamista lämpimästi.

Me ihastuimme Borneoon ja sen voi sijoittaa top 10 listalle käymistämme kohteista. Eläimillä on luonnollisesti tähän suuri vaikutus. Mikä tahansa paikka, jossa pääsee näkemään luonnossa eläviä eläimiä, on meidän mieleemme. Borneo on tässä mielessä erinomainen kohde ja siitä sekä monesta muusta Borneoon liittyvästä asiasta lisää tulevissa postauksissa. Jos sinulla on jotain erityistä, mistä haluaisit kuulla, jätä ihmeessä kommentti.

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

 

Comments

 • 1.4.2019

  Hienoa pohdintaa, ihan samanlaisia ajatuksia on ollut myös meillä. Tavanomainen kohde ei enää saa aikaan mitään matkajännitystä, joka tosiaan on harmi. Aika harva tosin puhuu Borneosta ja tavanomaisesta samassa lauseessa…

  Saatiin viimein aikaiseksi aloitettua oma matkablogi, mutta teidän blogia on tullut kyllä ahkerasti seurattua pidemmän aikaa, koska meidän matkakohteemme ja kiinnostuksenkohteemme matkailuun liittyen ovat hyvin lähellä toisiaan. Afrikka ja safarit ovat ehdottomasti meidän suosikkikohteitamme, ja ensi syksynä on taas pitkä Afrikan matka tiedossa!

  On hyvin epätodennäköistä, että lähtisimme Borneoon ihan lähiaikoina, mutta joskus aiomme sielläkin käydä. Kohteina olisivat varmaan ainakin retki Kinabatangan joella sekä Danum laakson sademetsät. Näistä kiinnostaisi erityisesti lukea, mutta tulee toki luettua teidän kaikki Borneojutut! 🙂

  reply
 • 2.4.2019

  Borneo kyllä kuulostaa uskomattomalta paikalta. Eipä olisi itselle tullut mieleenkään tuo kidnappausriski. Itse myös rakastan eläimiä ja niitä onkin aina reissuilla päästävä katsomaan 🙂

  reply
 • 6.4.2019

  Turtle Island on tosiaan ihan Filippiinien rajalla, mutta päädyimme kuitenkin käymään myös siellä, ongelmitta.
  Saaren rannassa oli ainakin koko sen vuorokauden mitä me siellä olimme poliisivene parkissa – sen verran tuo tilanne siellä näkyi. Muutenkin saimme Sandakaniin ja tuolle saarelle ohjeet, että kunhan pimeään aikaan ei liiku rannoilla, niin se riittää. Mutta toki asiasta on vähintäänkin hyvä olla tietoinen ja tehdä omat päätöksensä vasta sen jälkeen.

  reply
 • Joni
  28.8.2019

  Heips! Toukokuun alussa olis vko luvassa Sandakanissa ja sit sieltä jotenkin Kota Kimbaluun. Jotenkin ollut vaikea löytää kivoja majoituksia 2+3 kokoonpanolle. Eikö vana osata etsiä?

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on