Image Alt

Matkablogi

Norwegian Bliss – risteile freestyle tyyliin Karibialla tai Alaskassa

Kutsuvierasristeily Norwegian Blissille. Olin risteilyllä osa Euroopan pressiryhmää.

Monen suomalaisen kauhistus on muodollinen pukeutuminen laivan illalliselle. Niin se oli joskus minullekin, mutta useiden risteilyjen kokemuksella olen oppinut jopa vähän nauttimaan illalliselle tälläytymisestä. Norwegian Cruise Linella pukeutumistyyli on vapaa. Konseptin nimi on Freestyle. Pukeudu miten haluat ja nauti illallista siihen aikaa kuin haluat. Rentoa meininkiä. Ne pynttäytyvät, jotka haluavat ja loput marssivat illalliselle missä vaatteissa nyt ikinä sattuvatkin olemaan. Joku ehkä nyrpistää nenäänsä jonkun vaatetukselle, mutta se on ainoastaan sen nenänsä nyrpistelijän ongelma, koska tyyli on vapaa. Ja niitä eri tyylejä voit Norwegian Blissillä aivan takuuvarmasti nähdä, sillä laivalle mahtuu 4004 matkustajaa, jos joka ikinen hytti on täynnä. Henkilökuntaakin laivalla häärii matkustajia palvelemassa 1716 henkeä, joten mistään ihan yksityisjahdista ei ole kyse, vaan ihan reippaan kokoisesta Karibian risteilijästä.

Päädyin Freestyle-konseptista huolimatta vetämään illaksi päälle jotain muuta kuin farkut.

Pihviravintolan valtavan kokoinen New York steak.

 

 

Varaukset ravintoloihin, esityksiin ja aktiviteetteihin

Kun risteilee tuhansien muiden ihmisten kanssa, vaatii se hieman etukäteissuunnittelua. Laivan pääruokasaliin tai buffettiin voi aina kävellä ilman varausta, mutta  Blissillä on niiden lisäksi myös kattava valikoima erikoisravintoloita, jotka ovat lisämaksullisia. Näihin kaikkiin kannattaa tehdä etukäteen varaus, jos haluaa varmistaa pöydän itselleen. Laivalla oli kätevät elektroniset taulut, joista varaukset pystyi tekemään parilla napautuksella.

Laivalla näytetään iltaisin teatterissa näyttäviä musikaaleja. Ne ovat maksuttomia, mutta myös niihin kannattaa tehdä varaukset etukäteen, ettei jää ilman paikkaa. Sisään pääsee kyllä ilman varaustakin, jos tilaa löytyy. Musikaalien lisäksi laivalla on esimerkiksi livemusaa ja stand upia parilla eri clubilla. Aina voi myös käydä tuhlaamassa (tai voittamassa) rahaa kasinolla tai shoppailla laivan kaupassa, kuten millä tahansa isolla laivalla.

 

Juomapaketti kuuluu aina hintaan – myös alkoholijuomat

Norwegian Cruise Lines muutti äskettäin risteilyidensä maksupolitiikkaa. Nykyään niihin kuuluu aina alkoholijuomat risteilyn hintaan. Tämä on hyvin poikkeuksellista, enkä tiedä millään muulla perustason varustamolla olevan samaa käytäntöä. Yleensä alkoholijuomat ovat aina erikseen maksullisia ja vain luksustason risteilijöillä, kuten Silversealla ne kuuluvat risteilyn hintaan. Norwegian Cruise Linella maksuttomuuden raja menee juomissa, joiden hinta on maksimissaan 15 dollaria. Koska en omaa erityisen sofistikoitunutta juomamakua, en itse keksisi tilata mitään tätä kalliimpaa, mutta mikäli mielii juoda vaikka kallista shampanjaa tai viskiä, kannattaa varautua siihen, ettei ne kuulu mukaan juomapakettiin, vaan niistä räpsähtää lisämaksu.

Vaikka tämä kaikille kuuluva “juomapaketti” tarkoittaakin sitä, että viina virtaa vapaasti matkustajien mukeihin aamusta alkaen, ei NCL:n risteilyillä kuulema ole ongelmaa kännissä toikkaroivista matkailijoista. Nämä risteilyt vain ovat hyvin erityyppisiä kuin meidän Itämeren risteilyt, joissa ensimmäiset lähes konttauskuntoiset tapaa välillä valitettavasti jo satamassa ennen laivan lähtöä. Harva haluaa maksaa viikon risteilyistä lentoineen pitkälti toista tonnia ja palata kotiin ihmetellen, kun ei matkasta jäänyt oikein muistikuvia. Näille risteilyille mennään nauttimaan laivasta, kohteista, ruoasta ja hyvästä viihteestä. Siinä sivussa on mukava nauttia jokunen lasillinen hyvää juomaa, mutta pääasia se tuskin kovin monelle risteilymatkustajalle on.

Edit: Risteilykeskuksen blogista selvisi, että Norwegianin risteilyille on mahdollista lähteä risteilemään myös edullisempaan “Just cruise” -hintaan, jos juomapaketti ei tunnu tärkeältä.

Iltabileet laivan kannella. Toimii varmasti paremmin Karibian lämmössä kuin Alaskassa.

 

Mistä erityisesti pidin Blississä:

 • Monella ravintolalla on mahtava ulkoterassi. Ainakin yhdellä kannella on myös mahtavat sohvat, joilla voi nauttia baarin antimia merta tai maisemia ihastellen. Vaikka voisi kuvitella tämän olevan itsestäänselvyys suurilla laivoilla, ei vastaavia alueita jostain syystä oikein laivoilta löydy.
 • Bliss on suunniteltu miellyttämään suurta matkustajaryhmää, mutta siellä on mahdollisuus nauttia myös oikeasti luksuksesta Haven-hyttiluokan muodossa.
 • Tekeminen ei lopu kesken. Laivalla on mieletön määrä tekemistä ja uskoisin sen olevan mahtava viihdekeskus etenkin lapsiperheelle, jossa on kouluikäisiä lapsia.
 • Laiva on uusi. Kaikki on siistiä, eikä missään ole nuhruista. Laivan keulassa on kaikille avoin hieno observation bar, jossa on upeat isot ikkunat maisemien ihasteluun sisätiloissa.

Tämä kaikille avoin alue oli ehdottomasti yksi parhaista puolista Blissillä.

Uskaltaisitko sinä tähän vesiliukumäkeen?

Laivalta löytyy myös kesympi, perinteinen vesiliukumäki.

 

Mihin en ihastunut niin paljon tai mikä mietityttää

 • On hieman haastavaa löytää tietoa siitä mitkä ravintolat ovat lisämaksullisia ja mitkä kuuluvat risteilyn hintaan.
 • Laiva on suuri. 4000 matkustajaa “katoaa” kyllä aika hyvin eri puolille laivaa, mutta on melkoinen määrä pienissä satamissa, kun mennään maihin. Toisaalta se on vielä “vähän” verrattuna siihen, että joillakin laivoilla saattaa olla 6000 matkustajaa.
 • Ajatus Havenista tuntuu houkuttelevalta. Mutta sitten sillä on kääntöpuolensa. Ei ehkä silloin, kun itse saa nautiskella rauhasta ja eduista, mutta muiden matkustajien suuntaan tälläisellä jaolla tehdään selkeä kahtiajako. On ikään kuin tavikset ja sitten on ne vähän paremmat ja varakkaammat. Tottakai elämässä on tälläisiä luokka- ja vaurauseroja jokapuolella ja se nyt vain kuuluu elämään. En ole kuitenkaan itse tottunut sellaiseen koskaan millään muulla laivalla. Kaikilla niillä seitsemällä laivalla, jolla olen aiemmin vieraillut, on jokainen matkustaja ollut tervetullut ja vapaa liikkumaan laivan kaikilla alueilla.
 • Nettiyhteys on kallis. Laivalla pääsee tottakai nettiin, kuten lähes missä tahansa tänä päivänä, mutta hinta on kova. Joihinkin risteilypaketteihin kuuluu x määrä nettiaikaa, mutta muuten sitä saa ostamalla. Nopeudesta riippuen se maksaa noin 20/30 euron luokkaa per vuorokausi.  Kannattaakin keskittyä matkalla nauttimiseen ja hetkessä elämiseen ja päivittämään some-tilit joko maissa wifillä tai vasta kotona Suomessa.

 

Kaikenkaikkiaan Bliss jätti positiivisen mielikuvan ja suosittelisin sitä erityisesti lapsiperheille, joilla on kouluikäisiä lapsia, koska kenelläkään ei varmasti tule tällä laivalla tylsää. Tottakai Bliss sopii myös pariskunnille tai pienempienkin lasten kanssa matkustaville, mutta rauhaa kaipaaville suosittelen pienempää laivaa tai mikäli pankkitilin saldo antaa myöten, Havenin sviittiä. Bliss risteilee kesäkaudella Alaskassa ja talvikaudella Karibialla. Risteilyn varaaminen onnistuu helpoiten Risteilykeskuksen kautta.

 

Katso vielä loppuun risteilyllä kuvaamani video ja mitkä olivat tunnelmani tuoreeltaan.

Luitko jo edellisen postauksen Norwegian Blissistä?

Pysy mukana ja ota myös uusi youtube-kanavamme seurantaan:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

 • 15.5.2018

  No johan oli alus 🙂 En osaa edes ajatella mitä tuo 4004 ihmistä käytännössä tarkoittaa 😀 Järkyttävää määrää satamassa tunkemassa laivasta ulos ainakin 😀 Vielä ei ole risteilykärpänen puraissut, mutta ei sitä ikinä tiedä 🙂

  reply
 • 16.5.2018

  On netillä hintaa, saattaisi kyllä mulla jättää käyttämättä. :’D Näitä risteilyarvosteluja on ollut mielenkiintoista lukea, oon ennen ollut sitä mieltä ettei mua ikinä tulla näkemään näissä. Nyt tässä vuoden sisällä mieli on vähän muuttunut ja voisin hyvin antaa mahdollisuuden. Etenkin tää Bliss on aika potentiaalisen oloinen. Ai että miten siisti tuo liukumäki, mikä menee laivan ylitse!

  reply
 • 19.5.2018

  Jotenkin odotin uuden laivan olevan jotenkin erityinen, mutta toisaalta en oikein tiedä, miten risteilylaivan voisi kokonaan uusiksi suunnitella. Aika samalta siis näyttää kuin suuret risteilijät ylipäätään. Tuo ulkona syömisen mahdollisuus vaikuttaa kyllä kivalta, ettei ole vain buffasta altaan reunalle kantamista. Oasis ja Allure on the Seasilla oli jotain terasseja Central Parkissa, mutta niistä ei merinäkymiä.

  reply
 • 20.5.2018

  Kysyinköhän tätä jo jossain toisessa risteilypostauksessasi.. kiinnostaisi joka tapauksessa tietää, kuinka paljon tällaisella pressireissulla kerrotaan ympäristöasioista, jätehuollosta, päästöistä ym.?

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on