Image Alt

Matkablogi

Karibian risteily – kokemuksia ja vinkkejä eri varustamoista

Karibian risteily on itsessään käsite. Se on monen haave ja suosittu häämatkakohde. Karibian risteily on usein matka, joka halutaan toteuttaa kerran elämässä. Käytän tässä postauksessa siksi termiä Karibian risteily, koska en oikein tiedä mikä muukaan olisi kuvaavampi termi näille, suomalaisesta näkökulmasta, erikoisristeilyille. Tämän postauksen vertailut eri varustamoista sopivat kuitenkin yhtä hyvin myös seuraaviin risteilyihin:

 • Välimeren risteily
 • Norjan vuonoristeily
 • Aasian risteily
 • Alaskan risteily
 • Ja muihin erikoisempiin risteilykohteisiin Itämeren ulkopuolella

Risteilyvarustamot voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan sen mukaan minkä tasoisia palveluita ne tarjoavat ja kuinka paljon laivalla on matkustajia suhteessa henkilökuntaan:

 • Perustaso
 • Premium
 • Luksus

Meillä on Tomin kanssa yhteensä kokemusta kahdeksasta eri risteilystä ja seitsemästä eri varustamosta. Olemme niin onnekkaita, että meille on kertynyt kokemuksia kaikista kolmesta eri risteilyluokasta useissa eri maanosissa. Olemme risteilleet Karibialla, Alaskassa, Etelä-Amerikassa, Indonesiassa ja Euroopassa. Olemme käyneet yhdessä viidellä eri risteilyllä. Tomi on käynyt ennen meidän tapaamistamme Norwegianin risteilyllä Havaijilla ja Meksikossa epäonnisella Princessin risteilyllä. Se laiva ei kuitenkaan päässyt koskaan satamasta eteenpäin, vaan matkustajat passitettiin kotiin kahden päivän jälkeen. Minä olen käynyt ilman Tomia blogin kautta kahdella lyhyellä tutustumisristeilyllä Euroopassa Royal Caribbeanin laivoilla.

 

PERUSTASON KARIBIAN RISTEILYT

Perustaso kuulostaa siltä, ettei siihen sisälly mitään. Risteilyistä puhuttaessa tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kaikkien isojen varustamojen risteilyhinnat sisältävät aina all-inclusiven. Se sisältää ruoat ja juomat (ei limuja, eikä alkoholia) erikoisravintoloita lukuunottamatta. Myös lähes kaikki aktiviteetit laivalla kuuluvat hintaan. Hieronnat sun muut ovat tottakai lisämaksullisia, mutta esimerkiksi näytökset ym. ovat aina maksuttomia.

Varustamoja yhdistää se, että yleensä uudet laivat risteilevät melko tavallista ja yleistä (tylsää) reittiä pitkin, koska laiva itsessään on se vetonaula ja siellä vietetään paljon aikaa. Vanhemmat laivat, jotka eivät itsessään ole enää välttämättä niin kiinnostavia sen sijaan sijoitetaan usein risteilemään erikoisemmille reiteille, jonne mennään kohteiden vuoksi, eikä laivalla ole niin merkittävästi väliä. Kaikilla laivoilla on valittavana sisä- ikkuna- ja parvekehyttejä sekä tietenkin myös sviittejä, joihin sisältyy lisäpalveluja. Jos olet kiinnostunut näkemään ja viettämään aikaa ennen kaikkea valtavalla ja uutta teknologiaa edustavalla risteilijällä, mikä tahansa seuraavista varustamoista sopii, kun valitset jonkin uusimmista laivoista.

Hintataso alkaen noin 110 € yö parvekehytissä henkeä kohden.

 

Royal Caribbean – varma valinta

Minulla ei ole mitään Top of Mind -tutkimusten tuloksia, mutta uskoisin Royal Caribbeanin olevan suomalaisten parhaiten tuntema risteilyvarustamo. Ihan siitäkin syystä, että osa yhtiön laivoista on rakennettu Suomessa. Olin itse tutustumassa Royal Caribbeanin kutsumana yhteen Suomessa tehtyyn laivaan, Allure of the Seasiin, joka on yksi suurimmista maailman merillä seilaavista laivoista. Allurea ja muita Oasis -luokkaan kuuluvia sisaraluksia voikin hyvin kuvailla enemmän kelluviksi kaupungeiksi kuin laivoiksi. Nämä ovat niin valtavia laitoksia, että tunne laivalla olosta jopa hieman hämärtyy. Tekemistä ja ravintolavaihtoehtoja löytyy niin paljon, että seitsemän yötä merellä ei tahdo riittää kaikkeen.

Olin vuonna 2015 myös Quantum -luokan silloin uusimman tulokkaan, Anthem of the Seas -laivan neitsytristeilyllä. Yksikään laiva ennen Anthemia, eikä sen jälkeen, ole ollut yhtä hieno. Tältä laivalta ja sen sisarusaluksilta löytyy uusinta teknologiaa ja vaikuttavia aktiveetteja aina laskuvarjosimulaattorista, robottibaareihin ja autoratoihin. Edellämainittujen lisäksi Royal Caribbeanilla on myös useita muita laiva-luokkia, joihin kuuluu pääosin pienempiä ja vanhempia laivoja.

Royal Caribbean on koko perheen varustamo vauvasta vaariin. Se on lapsiperheelle hyvä valinta, kuten voit lukea Kohteena maailma -blogista. Lapsille on järjestetty todella paljon tekemistä, eikä aika tule varmasti pitkäksi. Laivat ovat kuitenkin niin isoja, että kannelle mahtuu kaikenikäisiä ja jokaiselle löytyy sopivaa tekemistä.

Varustamon suomenkieliset kotisivut: Royal Caribbean 

 

Carnival Cruise Line – rentoa ja edullista

Meidän yhteinen risteilyuramme alkoi Carnivalilta vuonna 2010. Toistamiseen kävimme Carnivalilla vuonna 2013. Molemmilla kerroilla risteilimme Karibialla. Ensin itäistä ja myöhemmin läntistä reittiä. Carnival on edullisimmasta päästä varustamoista. Vanhemmat laivat Victory ja Liberty, joilla olimme, eivät olleet kovin kummoisia, mutta valitsimmekin ne enemmän kohteiden kuin laivojen vuoksi. Uudemmat laivat ovat tälläkin varustamolla luonnollisesti hienompia ja esimerkiksi uudehkolta Carnival Vistalta löytyy mielenkiintoinen Skyride, jollaista ei taida muilla laivoilla olla.

Carnivalin teema on Fun Ships eli siellä musiikki raikaa ja altaalla tanssitaan. Rauhaa kaipaavat voivat paeta hieman kauemmas vain aikuisille tarkoitetulle kannelle. Carnivalia voi suositella väliotsikon mukaisesti silloin, kun hakusessa on rento risteily, jolla pidetään hauskaa. Tämän varustamon matkustajakunta on todella kirjavaa nuorista eläkeläisiin ja lapsiperheisiin.

Lisätietoja Carnival Cruise Linen suomenkielisiltä sivuilta.

Rauhallinen adults only alue Carnival Libertyllä.

 

Norwegian Cruise Line – rentoja freestyle risteilyjä

Yksi Norwegianin merkittävästi muista varustamoista erottava tekijä on Freestyle -konsepti. Se tarkoittaa, ettei Norwegianin laivoilla ole enää lainkaan perinteistä illallistamiskonseptia. Pääruokasaleja ja aikaa voi vaihdella risteilyn aikana omien mieltymysten mukaan. Perinteisesti risteilyillä on muutamia iltoja, jolloin illalliselle pukeudutaan juhlavammin. Norwegian on luopunut tästä kokonaan ja asu on vapaa. Jos kuitenkin haluaa pukeutua fiinisti, kukaan ei varmasti katso kieroon.

Olen käynyt vain laivavierailulla Norwegianin Star -laivalla sen ollessa Suomen satamassa ja Tomi on risteillyt vanhalla Norwegianin laivalla vuosikymmen sitten Havaijilla. Tämän yhtiön uudet laivat ovat massiivisia viihdekeskuksia, kuten muillakin varustamoilla ja vanhemmat perustasoisia risteilijöitä. Varustamo menee kategoriaan jokaiselle jotakin ja sopii kaiken ikäisille.  Passionate Traveller -blogista löytyy paljon postauksia Norwegianin risteilyistä. Mm. kattava postaus sviittimatkustamisen eduista Norwegian Epicillä ja esittely Norwegian Escapesta.

MSC – eurooppalainen

Tällä italialaisella varustamolla pääsee risteilemään Välimerellä, Karibialla ja löytyy yksi lähtösatama myös Kuubasta. Me olemme tähän mennessä nähneet MSC:n laivoja vain ulkopuolelta. Kohteita ja laivoja MSC:llä on edellä mainittuihin varustamoihin vielä verrattain vähän, mutta yhtiöllä on kovat kasvutavoitteet ja tulevien vuosien aikana on tulossa useita laivoja lisää. Risteilyä varattaessa valitaan myös matkustusluokka, joka vaikuttaa esimerkiksi siihen millä kannella hytti sijaitsee, pääsetkö yksityiselle aurinkokannelle tai jopa millä hissillä voit matkustaa. Tälläinen erittely ei välttämättä tunnu kivalta, kuten Lähtöselvitetty -blogista voit lukea.

Lue risteilykokemuksista MSC:llä myös Lähinnä kauempana -blogista ja Elämää ja matkoja -blogista.

 

KARIBIAN RISTEILY PREMIUM LUOKAN RISTEILIJÄLLÄ

Premium-luokan risteilyalukset ovat yleensä hieman perustason laivoja pienempiä. Matkustajia on vähemmän ja henkilökuntaa suhteessa matkustajiin enemmän. Niillä tunnelma on asteen verran intiimimpää, eikä laivalla kerry yleensä samalla tavalla jonoja kuin valtavilla, jopa 6000 matkustajan laivoilla. Matkustajien keski-ikä on myös korkeampi, eikä näillä laivoilla käy yhtä paljon lapsiperheitä. Premium-tason risteilyt sopivat loistavasti esimerkiksi häämatkalle, kun halutaan panostaa hieman parempaan palvelu- ja laatutasoon.

Hintataso alkaen noin 130 euroa yö parvekehytissä henkeä kohden.

 

Princess Cruises – lemmenlaiva

Milleniaanit eivät ehkä tiedä mistä puhutaan, kun mainitaan lemmenlaiva, mutta meille hieman vanhemmille se on tv:stä tuttu formaatti (vaikkakin ohjelma oli jo silloin vanha, kun minä oli nuori). Kyseessä oli Princess Cruisesin laiva ja ehkä siksi varustamo on edelleenkin häämatkalaivan maineessa. Varustamolla on kyllä tarjota paljon muutakin, sillä sillä on enemmän kohteita maailmassa kuin millään toisella varustamolla. Laivat ovat premium-luokan risteilijöiksi suuria, mutta niissä on pyritty intiimiin tunnelmaan.

 

Holland America Line

Lanseerasimme termin mummoristeily sen jälkeen, kun olimme tehneet häämatkan Holland Americalla Alaskassa. Meille tämä varustamo valikoitui hyvän tarjouksen myötä. Tiesimme toki etukäteen, että matkustajakunta on hieman iäkkäämpää, mutta vasta nähdessämme rollaattoririvistön ensimmäisenä iltana teatterin katsomon ulkopuolella, meille valkeni kuinka paljon iäkkäämpää. Saimme kuulla itseasiassa vasta jälkikäteen, että Holland America kuuluu premium-kategoriaan. Emme siihen aikaan edes tienneet näistä eri luokituksista, mutta olimme todella tyytyväisiä siihen, että hyttiimme tuotiin pyytämättä vettä ja hedelmiä päivittäin sekä laivamme Oosterdam oli joka satamassa aina parhaalla paikalla. Sisustus oli selvästikin vanhemman sukupolven silmää miellyttävää. Jos olet itse jo lähempänä eläkeikää tai iäkkäämpi matkustajakunta ei haittaa, etkä ole biletystä vailla, on Holland America ihan varteenotettava vaihtoehto. Me voisimme lähteä hyvin tämän varustamon risteilylle uudelleenkin mummoristeilijän maineesta huolimatta.

Oosterdam Ketchikanissa.

Jäätikkönäkymät ravintolan ikkunasta.

 

Celebrity Cruises

Celebrity Cruises on Royal Caribbean konsernin astetta tasokkaampi varustamo. Laivat ovat pienempiä ja sisustus on tyylikästä.

Lue Seven Seas-blogista kokemuksia Celebrity Silhuettesta ja Tasty Travelissimo-blogista Celebrity Eclipsestä.

 

KARIBIAN RISTEILY LUKSUSLUOKAN RISTEILIJÄLLÄ

Luksusluokan risteilyt ovat aivan omaa tasoaan. Usein kuulee sanottavan, että Karibian risteilyt ovat luksusta. Perustason risteilyistä on kuitenkin luksus vielä kaukana, jos vertaa näihin oikeasti luksustason risteilyihin, joilla on usein henkilökuntaa yhtä paljon kuin matkustajia.

Hintataso alkaen noin 250 euroa yö henkeä kohden edullisimmilla varustamoilla.

 

Silversea – sviittejä ja hovimestareita

Risteilimme vuonna 2016 yhteistyössä Silversean kanssa Silver Spiritillä Etelä-Amerikan kärjen ympäri. Mieleen jäivät matkalla nähdyt pingviinit, jäätiköt ja uskomattomat maisemat, mutta myös aivan omaa luokkaansa oleva palvelu. Laivalla ei ole hyttejä, vaan sviittejä ja jokaiseen kuuluu hovimestarin palvelut. Silversean risteilyllä voi todellakin heittäytyä hemmoteltavaksi, jos niin haluaa. Risteilyt tällä varustamolla ovat kalliita, mutta niihin myös kuuluu paljon. Voit pyytää hovimestaria tuomaan sviittiin shampanjaa tai purkamaan matkalaukun. Laivat ovat keskikokoisia, mutta matkustajia niillä on perustason laivoihin verrattuna vain kourallinen.

Azamara Club Cruises, Ponant, Seabourn, Regent

Kaikki yllä mainitut varustamot edustavat luksusluokan risteilemistä keskikoisilla tai hieman keskikokoista pienemmillä laivoilla, pienillä matkustajamäärillä. Yhteistä on myös erikoisemmat kohteet ja satamat, jonne suuret laivat eivät edes mahdu.

 

ERIKOISET RISTEILYT

Star Clippers – risteile purjehtien

Kävimme viime kesänä kokeilemassa jotain aivan uudenlaista risteilyn saralla. Nousimme Balilla, Indonesiassa Star Clippersin purjealuksen kyytiin. Tunnelma oli aivan toisenlainen kuin suurilla risteilyaluksilla. Alku tuntui oudolta, mutta ensimmäisen päivän jälkeen ihastuimme touhuun ja verkkaiseen, rentoon tunnelmaan todella paljon. Lue lisää risteilystämme Star Clippersillä.

Disney Cruise Line

Lapsettomina me pysymme kaukana tästä risteilymuodosta, mutta jos ajatus viikosta Disneyworldissa kuulostaa houkuttelevalta, tutustu Disneyn omaan varustamoon. Laivoja ei ole kovin montaa ja risteilyt ovat enemmän premiumin hintaluokkaa kuin perustason, mutta näköhavainto Mikistä, Minnistä ja heidän kavereistaan on taattu kyllästymiseen asti. Jokaisen pikkutytön ja -pojan unelmaristeily.

Disneyn laiva Alaskassa

Näiden lisäksi on toki vielä valtava määrä muita varustamoita, kuten norjalainen Hurtigruten, saksalainen Aida ja italialainen Costa Cruise Line.

 

Risteilylle Miamista tai mistä tahansa maanosasta

Maailman merillä risteilee paljon huviristeilijöitä ja Karibia on vain yksi kohde. Suomalaisille se on toki Välimeren risteilyn ohella suosikkikohde. Varustamoa valittaessa kannattaa huomioida, että osa Karibian risteilyistä lähtee Miamista, osa Fort Lauderdalesta. Suurin osa lennoista laskeutuu Miamin kentälle ja sieltä on Fort Lauderdaleen pidempi matka. Sen sijaan Norwegian lentää suoraan Fort Lauderdaleen. Toisaalta Karibian risteilylle voi lähteä myös esimerkiksi New Yorkista tai Texasista.  Lähtösatamia on muutenkin maailmalla runsaasti, eikä sellaista maanosaa olekaan, johon ei voisi tutustua risteillen. Kannattaa tutustua varustamoiden kotisivuihin ja tarjontaan.

Erinomainen sivusto eri varustamoiden ja laivojen vertailuun on CruiseCritic. Sieltä löytyy valtavasti tietoa kaikesta risteilyyn liittyvästä ja paljon arvosteluja. Halvimmat risteilypäivät matkan pituuteen suhteutettuna ovat Atlantin ylittävillä risteilyillä, kun laiva siirtyy talvikaudeksi Välimereltä Karibialle tai keväällä päinvastaiseen suuntaan.

Lue aiemmasta postauksestani lisää siitä, mitä Karibian risteilyihin kuuluu ja mistä niiden hinta muodostuu.

 

Mistä Karibian risteilyn voi varata?

Risteilyjen myyntiin erikoistuneita suomalaisia matkatoimistoja ovat  Risteilykeskus ja Soiletours, joista molempien kautta onnistuu myös lentojen ja muiden oheispalveluiden varaus. Risteilykeskuksella on paljon tarjouksia ja kampanjoita käynnissä jatkuvasti. We Love Cruises on erikoistunut pelkästään Royal Caribbean konsernin risteilyihin. Voin henkilökohtaisesti suositella jokaista näistä yrityksistä, koska tunnen niiden henkilökuntaa.

 

Tein tämän postauksen puhtaasti omasta ilosta ja rakkaudesta risteilymatkustamiseen. Toivottavasti siitä on sinulle iloa suunnitellessasi tulevaa risteilyä.

Olen puhumassa risteilyistä Matkamessuilla perjantaina 19.1. klo 17:30 ja sunnuntaina 21.1. klo 13 Rantapallo -lavalla Passionate Traveller -blogin Kirsin ja Palmuaseman Sannan kanssa. Tulkaa kuuntelemaan ja moikkaamaan!

Millainen risteily sinua eniten kiinnostaa?

Seuraathan jo blogiamme:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter

Comments

 • 15.1.2018

  Wau. Ihana, kattava ja fiilistelevien kuvien postaus. Kiitos!

  Kuules, tuo perjantainen kellonaika on muuttunut. Olemme lavalla 17.30 – 18.00 ainakin matkamessujen sivuston mukaan. Esiintyjänä myös Sanna Kalmari Palmuasema-blogista. Ja tuosta Azamarasta muuten sen verran vielä, että minulla on esittelypostaus Azamara Journeystä ja tässäpä linkki. https://www.rantapallo.fi/kthetraveller/2017/08/13/azamara-journey-kokemuksia/

  Nähdään perjantaina!

  reply
 • 15.1.2018

  Huh! Olipas kattava info ja asioita mitä oon itekki miettiny 🙂 (lähinnä noi tasot ja minkä tyyppisiä mitkäkin on ja miten ne eroo toisistaan, että on vähän osviittaa siitä millä laivalla ite haluu lähteä). Onko laivoilla yleensä hyvät mehu valikoimat jos ei kerran limutkaan kuulu hintaan? Pelkkää vettä ei jaksa päivä tolkulla juoda 🙂

  reply
 • 15.1.2018

  Ainiin… mulla on muistikuva et isä olis saanu kutsun kans Allurelle tustustumaan mutta ei töiltään ehtiny. Ois ollu siistii kyl nähä se 😀

  reply
 • 15.1.2018

  Kiitos! Tuollaisista pitkistä risteilyistä ei vielä kokemusta olekaan, mutta silmä takertui just johonkin kampanjaan… Joten kenties, kenties, joskus. Aloittelijalle hyödyllinen muttei liian läkähdyttävä (paitsi haaveilumielessä) kirjoitus. Kiitokset!

  reply
 • 16.1.2018

  Mielenkiintoinen kooste. Minulla on kokemusta MSC Välimeren kahdesta risteilystä. Pidin etenkin Kreikan risteilyn maisemista ja toiselta risteilyltä jäi mieleeni erityisesti Maltan ja Sisilian maisemat. Laivat olivat perustasoa, mutta pidin siitä että juomat (vesi, tee , kahvi) kuuluivat hintaan eikä tarvinnut ostaa erillistä juomapakettia. Mitä muuten suosittelisit? suositteletko Karibiaa vai etelä-Amerikkaa? tai Karibia+Usa yhdistelmäristeilyä?

  reply
 • 16.1.2018

  Mahtava risteilyjen koontipostaus ja tuhti paketti täyttä asiaa! Toivottavasti mahdollisimman moni risteilyjä miettivä lukee tämän 🙂

  P.S. Yritän ehtiä kuuntelemaan teitä! Itsellä perjantaina klo 14 esitys Karibian risteilystä lasten kanssa We Love Cruises -stagella -> saa tulla kuuntelemaan sitäkin 😉

  reply
 • Henna/Risteilykeskus
  18.1.2018

  Täytyi kanssa tulla lukemaan tämä paketti, mistä puhuttiin päivällä. Hyvältä näyttää! 🙂 Sellainen täytyy vielä korjata, että meiltäkin saa tosiaan asiakaspalvelun kautta varattua myös mm. lennot, hotellit, autonvuokrat ja kuljetukset.

  Tsemppiä messuesiintymisiin!

  reply
 • 21.1.2018

  Tämä on niin hyvä ja kattava kooste että palaan tähän varmasti itsekin vielä monta kertaa ja vinkkaan kaikille, jotka meiltäkin kyselevät risteilyistä. Tässä oli paljon uutta tietoa myös minulle, vaikka luulin tietäväni jo jonkun verran risteilyistä. 🙂 Ja vitsit mikä risteilykuume tuli taas kerran!

  reply
 • 21.1.2018

  Pahus, en päässyt messuilla kuuntelemaan teidän paneelikeskusteluanne. Mutta luulenpa, että tästä löytyy kaikki se tieto mitä tarvitsen.

  Nyt ainakin tiedän, minne en missään tapauksessa ikinä halua, ja se on jo tieto, jonka avulla voi välttää ison mielipahan – ja rahanmenon 😉

  reply
 • 25.1.2018

  Olipa kattava tietopaketti! Loppuvuodesta katselin Karibian risteilyjä sillä silmällä, ja jonkinlaisen käsityksen onnistuin saamaan varustamojen tyylieroista. Tämä juttu kuitenkin selkeytti niitä vielä paremmin. Kiitos, palaan tähän, jos risteily tulee joskus ajankohtaiseksi!

  reply
 • 26.1.2018

  Muutaman kerran olen risteilyillä ollut, alkaen suomalaisesta Kristina-varustamosta, joka raukka meni konkurssiin, kun alkoi ahnehtia suurempaa laivaa. Se ensimmäinen oli liikuttavan pikkuruinen, mutta toimi Välimerellä ja läntisessä Afrikassa hyvin. 🙂 En koskaan ole oikeastaan ajatellut laivaa tai varustamoa kovin paljon. Minulle reitti on ollut aina kiinnostavin. Panaman kanavaan ei muutama vuosi sitten mahtunut kuin pienehköjä laivoja. Silloin oli valittava taas sen mukaan.

  reply
 • 26.1.2018

  No nyt oli kattava setti Karibian risteilyistä – tästä on varmasti paljon hyötyä risteilyä suunnittelevalle! Olen itse käynyt vain yhdellä Karibian risteilyllä. Pyörähdimme Bahamalla 4 päivän reissulla Royal Caribbeanin laivalla. Sen reissun halpa hinta yllätti, jotenkin siihen asti elin uskossa, että risteileminen olisi kamalan kallista!

  reply
 • 26.1.2018

  Tämä oli hyvä ja hyödyllinen postaus! Omalla bucket-listalla on varmaan viimeisen 20 vuoden aikana ollut Karibian risteily (lämpö ja saaret kiinostavat) ja jos ja kun se on ajankohtainen, kaivan varmasti juttusi jälleen esille!

  reply
 • 27.1.2018

  No teillähän on todella risteilyt hallussa! Tämä täytyy kyllä laittaa kirjanmerkkeihin, oli sen verran paljon tietoa. Ja ihanat kuvat! Me voidaan olla sitten ehkä ne jotka kokeilee tuota Disney -risteilyä kunhan toinen neiti vähän kasvaa. Ja ensin pitää päästä ainakin Karibian risteilylle ja mielellään myös Alaskaan.

  reply
 • Pianopena
  25.2.2018

  Kiitos! Ensimmäinen kerta kun löysin yhdestä jutusta kaiken oleellisen risteilyistä: luokat, niiden palvelutasoerot, kuka matkoja myy ja jopa reissun suunnittelun ja budjetoinnin kannalta todella oleelliset hintaluokat. Myös nuo maantieteelliset erot tulivat ymmärrettävästi. Olette nähneet ison vaivan ja siitä on myös iso hyöty meille risteilyistä kiinnostuneelle. Erityisen maininnan ansaitsee hyvin otetut ja valikoidut kuvat!

  reply
 • Satu
  5.5.2018

  Varasin 10 kk päähän läntisen Karibian risteilyn Symphony of the seas-laivalla. Osaatko kertoa milloin ja mistä näen, mitä tuli varattua? Tyyliin “minun lomani”-sivut tavallisilla valmismatkoilla. Piti jo kysellä sitäkin, kuuluiko varaukseen prepaid gratuities vai ei, kun ei mistään näe omaa varausta. T. Hölmö ensikertalainen

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on