Image Alt

Matkablogi

Miksi marraskuussa kannattaa matkustaa kauas pois

Mitä sitä peittelemään, marraskuu on ylivoimainen inhokkikuukauteni. Oikeasti, mitä hyvää on marraskuussa Etelä-Suomessa? Ei yhtään mitään! Ruska on hyvin pitkälti muisto vain, eikä täällä etelässä ole tietoakaan lumesta paitsi satunnaisina päivinä, jolloin koko liikenne menee aivan sekaisin. Talvi käy muistuttamassa, että kohta, mutta ei ihan vielä, ja jättää jälkeensä lumen, joka sulaa seuraavana päivänä inhottavaksi loskaksi. Inhottavaksi loskaksi, joka vaatisi saappaat, mutta niitä on jo liian kylmä käyttää.

Pimeys. Se on kaikkein pahinta marraskuussa. Kun kellot käännetään lokakuun lopussa kesää kohti, eli kuulemani mukaan siihen normaaliin aikaan, voi unohtaa koiran kanssa valoisalla ulkoilun töiden jälkeen. Ehei, pimeää on aamulla ja pimeää on taas illalla. Nautin suunnattomasti siitä, että pääsen töiden jälkeen tunniksi tai pariksi metsään liikkumaan koiran kanssa. Marraskuussa tälläisellä perustoimistoaikoina töitä tekevällä siihen on mahdollisuus vain viikonloppuisin. Ja tottakai silloin yleensä sataa vettä!

Kuulema tämä on erinomainen vuodenaika polttaa kynttilöitä ja fiilistellä kotona. Jos oikein trendikkäästi haluaa ajatella, voi sanoa hyggeilevänsä. Mielestäni marraskuuhun on kuitenkin olemassa vain yksi oikea lääke ja se on matka jonnekin missä ei ole pimeää, loskaa, eikä kylmää. Onneksi siihen on tänäkin vuonna mahdollisuus. Se on henkisen hyvinvoinnin kannalta aivan mahtava ratkaisu. Muistelimme vähän aikaa taaksepäin ja melko monena muunakin vuonna olemme onnistuneet karkaamaan masentavaa marraskuuta vähän vähemmän masentavampiin maisemiin. Emme todellakaan ole ainoita, sillä Meriharakka -blogissakin ollaan innokkaita matkailijoita marraskuiseen aikaan.

Tässä muutama esimerkki meidän menneiltä marraskuilta ja ehdotuksia siitä, mihin vaikka tulevien vuosien marraskuina voisi matkustaa.

 

Vuonna 2010 koko marraskuu Australiassa

Vuoden 2010 marraskuu oli varmasti paras marraskuu ikinä! Olimme olleet jo pari kuukautta maailmanympärimatkalla ja lensimme Kuala Lumpurista lokakuun lopussa Länsi-Australiaan Perthiin. Vietimme koko marraskuun (ja seuraavat 4,5 kuukautta) Australiassa. Länsi-Australiassa ei varmasti ollut montaakaan pilvistä päivää koko marraskuun aikana! Olikohan yhtään? Erittäin vahva suositus marraskuun viettämiselle Australiassa! Tosin kannattaa ottaa huomioon, että Australiassa se on vielä kevättä, joten maan eteläosissa ei välttämättä ole kovin lämmin. Pohjoisosissa lämpöä kyllä riittää mukavasti.

Vuonna 2011 Caracas ja Aruba

Vuonna 2011 olin juuri aloittanut uudessa työpaikassa. Muistan kuinka joulukuussa minut esiteltiin työmatkalla ulkomaisille kollegoilleni: “Tässä on Elina. Hän aloitti työt kuukausi sitten ja palasi juuri parin viikon lomalta.” Olimme itseasiassa edelleen Australiassa varatessamme lennot Caracasiin. Se oli Lufthansan hinnoitteluvirhe ja lennot Etelä-Amerikkaan maksoivat 250 euroa. Ei niihin voinut olla tarttumatta. Maailman vaarallisimmaksi kaupungiksi listatussa Venezuelan pääkaupungissa vietimme vain pari päivää ja lensimme sieltä viikoksi Aruballe. Caracasia en ehkä lähtisi kovin helposti matkakohteeksi suosittelemaan, mutta Karibian merellä sijaitseva Aruba on aivan ihana matkakohde marraskuulle. Siellä on ympäri vuoden hyvät kelit, mutta erityisen hyviltä ne tuntuvat, kun sinne matkustaa marraskuisesta Suomesta. Lue lisää meidän Aruban matkasta.

Vuonna 2014 Etelä-Afrikan kierros

Tästä se (allekirjoittaneen) Afrikkahulluus sitten lähti. Välissä oli pari vuotta, jolloin emme matkustaneet marraskuussa mihinkään, mutta vuonna 2014 olimme olleet kaukaa viisaita ja varanneet lennot lämpöön. Otimme vuokra-auton alle Johannesburgista ja ajoimme norsujen, leijonien, kirahvien ja kaikkien muiden upeiden eläinten keskelle safarille ja tunsimme olevamme ensimmäistä kertaa ikinä keskellä Avara Luonto dokumenttia. Marraskuu on erittäin hyvä kuukausi olla Krugerissa safarilla. Silloin sadekausi ei ole vielä alkanut, joka paikassa on kuivaa ja eläimet ovat kerääntyneet juomapaikkojen läheisyyteen.

Kävimme samalla reissulla myös Swazimaassa ja Lesothossa. Lopuksi lensimme vieä Kapkaupunkiin ja pääsimme näkemään valaita Hermanuksessa. Se on marraskuussa vielä mahdollista, joulukuussa valaat ovat jo siirtyneet eteenpäin. Muuten Kapkaupungissa on keväinen sää. Jos pitää sellaisesta reilusta 20 asteesta, keli on oikein sopiva. +30 astetta kaipaava voi hieman pettyä. Johannesburgin korkeudella ja siitä ylöspäin, lämpö hellii matkailijaa. Yleisesti ottaen sanoisin kuitenkin koko Afrikan mantereen olevan mahtava matkakohde marraskuulle!

2015 Taas Afrikassa

Tarviiko tähän nyt toistaa sitä sama mantraa. Edellisvuoteen verrattuna liikuimme Etelä-Afrikan lisäksi Zimbabwen, Sambian ja Botswanan puolella. Vuokra-autolla tottakai. Loman lopulla teimme muutaman päivän pituisen, unohtumattoman Rovos Rail junamatkan. Edelleen Afrikka voitti Suomen marraskuun 6-0.

2016 Roadtrip Meksikon rannikolla

Viime vuonna tartuimme taas hullunhalpoihin lentoihin ja lensimme marraskuussa Cancuniin. Ei sitä tunnetta voi oikein sanoin kuvailla, kun marraskuun ankeudesta lähdettyä katselee lentokoneen ikkunasta alla levittäytyvää turkoosia merta ja voi jo melkein tuntea rantahiekan varpaiden välissä.  Emme ihastuneet Meksikoon mitenkään ikihyviksi, mutta on se marraskuussa oikein hyvä vaihtoehto esimerkiksi Vantaalle.

2012 ja 2013 ovat siis olleet hieman poikkeuksellisia vuosia, kun emme ole silloin olleet matkalla marraskuussa. Vuonna 2012 lähdimme vasta joulukuussa Etelä-Amerikan kierrokselle ja vuonna 2013 taas teimme syys-lokakuussa matkan Jenkkeihin ja Kanadaan ja lähdimme lämpölomalle (Peruun ja Karibialle) vasta helmikuussa. Ihanteellisinta minusta olisi ajoittaa lomat siten, että voisi olla reissussa jossain lämpimässä marraskuussa JA sitten uudelleen esimerkiksi helmi-maaliskuussa, jolloin talvi tuntuu paljon lyhyemmältä!

Sen lisäksi, että Suomessa on marraskuussa *askaa, on marraskuussa matkustamisessa muitakin hyviä puolia. Silloin oikein missään ei ole lomakausi kuumimmillaan. Syyslomat on pidetty ja joululomat on tulossa, joten hinnat ei yleensä ole korkeimmillaan. Päinvastoin majoitusta ja lomamatkoja voi saada kohtalaisen edullisestikin.

Milloin sinä mieluiten lomailet syksyllä / talvella?

 

Olisi mahtavaa, jos liittyisit seuraamaan blogia ja matkojamme:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter 

Comments

 • 1.11.2017

  Tää on kyllä niin totta! Lokakuun puolen välin ja joulukuun alun välinen aika on kyllä sellainen, että sen mun puolesta voisi pyyhkiä kalenterista kokonaan ja siksi lähes aina onkin tullut lähdettyä karkuun jonnekin. Niim myös tänä vuonna. Mulla on lisäksi tammi-helmikuun vaihteeseen Thaimaan lennot varattuna, eli juurikin täydellinen selviytymispaketti tähän talveen on taas kasassa! 🙂

  reply
 • 1.11.2017

  Mä en kestä, miten ihania värejä! <3 Marraskuu on munkin inhokkikuukausi, mutta liekö sitten jotain perverssiä kärsimyksestä nauttimista, etten yleensä juuri silloin ole lähdössä lomalla. Meidän talviloma on jo monena vuonna ollut tammikuussa, joka on tuntunut meille juuri sopivalta. Just siten, että marraskuussa tsemppaa, että kohta on joulukuu, sitten joulukuussa saa vähän rentoutua pyhinä, kunnes tammikuussa vuosi saa ihanan alun ulkomailla! Ja sen jälkeen aika menee melkein siivillä kohti kesää. 😀

  reply
 • 1.11.2017

  Voin allekirjoittaa koko marraskuumutinan!
  Ärsyttää, kun julkisuudessa keskustellaan siitä, pitäisikö kesäajasta luopua. Jos multa kysytään, niin siirrytään mieluummin kokonaan kesäaikaan. Kesäajassa parasta on juuri se, että työpäivän jälkeen ehtii vielä valoisaan aikaan ulos. Aamun valoisuudella ei niin väliä, kun silloin ei kuitenkaan ehdi kauaa olemaan ulkona.
  Loka-marraskuu on tosiaan paras aika lähteä hetkeksi pois Suomesta. Yleensä tähän aikaan reissukuume on kovimmillaan, kun ilmat kylmenee ja tulee pimeätä. Nyt juuri on se aika, kun kumisaappaat jäävät liian kylmiksi:)

  reply
 • 2.11.2017

  Kiitos linkkauksesta – kuten jo totesitkin, niin samoissa ajatuksissa näemmä olimme loka/marraskuun taitteessa niin tänä vuonna tämän jutun tiimoilta kuin monena vuonna sen tiimoilta, että ainakin marraskuu kannattaa viettää maailmalla!

  reply
 • 3.11.2017

  Marraskuukin olisi varmaan ihan erilainen, jos ei asuisi Etelä-Suomessa. Mua ei haittaisi yhtään, jos täällä olisi kunnon lumipeite ja pakkaset jo, mutta pimeyttä yhdistettynä sateeseen, räntään ja likaisiin lumikasoihin inhoan.

  Ensi viikolla marraskuumatkalle Gdanskiin – todennäköisesti ojasta allikkoon sään puolesta. 😀

  reply
 • 4.11.2017

  Etelä-Suomen marraskuu on kaamoksen kaamosta – synkkää ja ikävää. Olenkin alkanut pitämään talvilomaa (vähintään kaksi viikkoa) juurikin kun Muumilaaksoon tulee marraskuu – ja kolmena vuonna matkat ovat suuntautuneet Kaakkois-Aasiaan, yleensä Bangkokin kautta jos on hyvät yhteydet. Tänäkin vuonna on tiedossa matkaa – Myamariin ja Ko Lantalle, josta palaan sopivasti takaisin Suomen 100-vuotissynttäreille.

  reply
 • 5.11.2017

  Mekin kerrankin aikaistettiin lomasuunnitelmia, ja lähdetään aurinkoon jo hyvissä ajoin ennen joulua. Niin samaa mieltä: marraskuussa ei ole mitään hyvää! Ei valoa, ei lunta, ei puissa lehtiä. Ei mitään! Voisin olla koko kuukauden jossain muualla jos siihen olisi mahdollisuus.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on