Image Alt

Matkablogi

Matkalle valmistautumisesta ja valmistautumattomuudesta

Afrikan reissu häämöttää muutaman päivän päässä. Tiedän, että joku muu olisi hoitanut jo kaiken valmiiksi ja laukkukin olisi ehkä osittain pakattu. Ei meidän taloudessa vaan. Täällä mietitään vielä maan sisäisten lentojen varaamista. Edelliseen Tansanian postaukseen päivitystä sen verran, että päätimme lentää Dar es Salaamista Sansibarille. Ne lennot on kuitenkin vielä varaamatta. Siellä on lentoyhtiöissä kaikenlaista pientä toimijaa, eikä meidän talouden lentokone-expertti ole oikein ollut vaihtoehtoihin tyytyväinen. Olisi sittenkin pitänyt lentään Turkish Airlinesilla suoraan Sansibarille. Yksi hotellikin pitäisi vielä varata loman loppuun Dar es Salamiin. Oikeastaanhan tämä on aika vähän. Joskus on ollut montakin hotellia varaamatta vielä lähtöä edeltävänä iltana. Nyt pitäisi vain osata päättää mikä hotelli (ja lento) valitaan.

 

Matkatavarat Afrikan sisäisillä lennoilla tuottaa päänvaivaa

Entäs sitten se pakkaaminen? Se vasta tuskaa tällä kertaa tuottaakin. Olemme lentämässä kaksi lentoa pienkoneilla ja näiden yhtiöiden matkatavarasäännökset on jotain aivan muuta kuin isoilla yhtiöillä. Siinä missä Turkish Airlinesin matkatavarat saavat painaa 8 kg + 23 kg per matkustaja, on pienillä Afrikan sisäisillä yhtiöillä käsimatkatavaroiden ja ruumalaukun yhteispaino lähes poikkeuksetta 15 kiloa. Tämän lisäksi oman haasteensa tuottaa vielä se, etteivät kovat matkalaukut ole sallittuja, vaan ainoastaan pehmeät laukut. Niilläkin on enimmäismitat, jotka kuulostavat enemmän selkärepulta kuin ruumatavaralta. Tällä hetkellä oikeasti vaikuttaa siltä, että me olemme lähdössä reissuun rinkkojen kanssa! Edellisestä kerrasta onkin saman verran aikaa kuin maailmanympärimatkasta! Tällä kertaa “reppureissulle” mukaan on kuitenkin lähdössä aivan erilainen kameravarustus, ja jo kolme kameraa sekä 5-6 linssiä painavat melkoisesti. Siihen vielä jalusta päälle ja hups, 15 kiloa onkin jo melkein täynnä. Onneksi Afrikassa on lämmin, joten vaatteet eivät tule painamaan kovin paljoa.

Leijona Krugerin kansallispuistossa.

Värikäs lisko Krugerin kansallispuistossa.

Norsuvauva harjoittelee kärsän käyttöä Krugerissa.

 

Onko matkailu jo liian tavallista?

Meille nämä viime hetken valmistelut ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Olemme kai molemmat vähän viime tipan ihmisiä. Ei ole yksi eikä kaksi reissua, kun etenkin Tomi on ollut pakkaamassa laukkua keskellä yötä, kun lähtö on aikaisin seuraavana aamuna. En minäkään pääse lesoilemaan, että olisin yleensä tosi ajoissa valmiina, mutta tällä kertaa olen sentään jo monta päivää ennen vähän miettinyt mitä ottaisin mukaan ja pessyt vaatteita valmiiksi. Kesäkuteet, kun nyt ei varsinaisesti ole olleet ihan esillä viime kuukausina ja Tansaniassa lämpötila huitelee siellä +30 kieppeillä. Ai, että miten odotan sitä, ettei tarvitse palella!

Nämä viime hetken valmistelut, jotka usein ovat hotellien tai vuokra-autojen varaamista matkaa edeltävänä iltana, ovat saaneet miettimään, onka matkailu jo liian tavallista? Monen vuoden takana on jo ne ajat, kun reissu Afrikkaan jännitti valtavasti ja se suunniteltiin viimeistä piirtoa myöten. Sitä aikaa on toisaalta ikävä. Olisi niin ihanaa nähdä taas Afrikan eläimetkin vasta ensimmäistä kertaa. Toisaalta taas on ihanaa, ettei enää tarvitse stressata niin paljon. Voi mennä sellaisella rennolla otteella ja tietää, että asiat kyllä yleensä lutviutuvat. Jos taas eivät lutviudu, niin ei siihen todennäköisesti olisi voinut edes etukäteen vaikuttaa.

Tällä kertaa aivan uuden jännitysmomenttinsa reissuun lähdössä tuo kuitenkin kotiinjäävä koiranpentu. Kuinka anoppi pärjää puolivuotiaan rasavillin kanssa? Se kun on pikkuisen eri juttu jättää hoitoon järkevät ja tottelevaiset aikuiset koirat kuin koiranpentu, joka kyllä sekin osaa jo paljon, mutta koettelee loputtoman energisyytensä vuoksi hermoja aivan eri tavalla kuin fiksu aikuinen koira.

Okei, nyt vähän stressaa. Pitää siivota talo anopin asuttavaan kuntoon, käydä ostamassa luita ja ruokaa Armille. Apteekista pitää hakea malarianestolääkkeet ja käydä ostamassa muitakin droppeja varmuuden vuoksi.  Lisäksi pitää tosiaan vielä varailla ne lennot ja yksi hotelli. Töissä on tietenkin melkoinen kiire, että saa kaiken tehtyä valmiiksi ennen lomalle lähtöä ja töitä on tullut tehtyä iltaisinkin. Samaan aikaan koiranpentu vaatii pitkät lenkit ja treenaamista. Älkää siis ihmetelkö, miksi blogin päivitystahti on, sanoisinko, leppoisa. Tomikin on tehnyt valtavasti ylitöitä ja onnistunut sen lisäksi vielä haalimaan melkein joka päivälle jotain iltaohjelmaa, eikä ole ehtinyt vielä katsomaan ollenkaan omia kamojaan lähtövalmiiksi. Olen kuitenkin ihan varma, että tästä pienestä stressistä ja tekemisenpaljoudesta huolimatta pääsemme tälläkin kertaa lähtemään reissuun. Norsut, leijonat ja Sansibarin valkoiset hiekkarannat, täältä tullaan! Kohta me lojutaan siellä aurinkotuoleissa kuin pienet possut!

Millainen matkalle lähtijä sinä olet? Hoidatko kaiken hyvissä ajoin valmiiksi?

Olisi mahtavaa, jos liittyisit seuraamaan blogia ja matkojamme:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter 

Comments

 • Niina
  14.11.2017

  Niiin tutulta kuulostaa meillä ei pelkästään pakata lähtöä edeltävänä yönä vaan vielä etsitään ipädin piuhoja, latureita; ladataan karttaohjelmia, uikkareita, aurinkorasvaa: rakkolaastaria ym. Selataan reittiä, osoitteita, mutta se on kuitenkin kaikessa kaameudessaan niin ihanaa kun tietää että muutaman tunnin päästä istutaan koneessa huippua reissua teille

  reply
 • 14.11.2017

  Hahhah! Tiiätkin varmaan miten erilaisia me tässä ollaan! Pakkailut jää mullakin usein viime tinkaan, mutta matkoihin liittyvät varaukset ja suunnitelmat tehdään usein tosi aikaisessa vaiheessa valmiiksi. Riippuu tietysti paljon kohteestakin. En voisi mitenkään kuvitella, että jätettäisi lentojen varaamisia noin viimetinkaan, vähintäänkin jo pelkäisin, että menee koko lomabudjetti niihin tai ovat vaikka loppuun myyty. 😀

  reply
 • 14.11.2017

  Me varaillaan usein juttuja vasta reissun päällä! Yleensä kuitenkin lyhyille lomille (viikko tai alle) tai oletettavasti kalliissa kohteissa pyritään hoitamaan varaukset etukäteen, jotta ei maksaisi ihan tuhottomasti ja jotta perillä ei tarvitsisi kuluttaa aikaa varauksiin. Tykätään vaihtaa suunnitelmia lennossa, jos joku mesta ei vaikka miellytäkään tai tulee vastaan jotain vielä kiinnostavampaa, joten siksi varausten tekeminen etukäteen tuntuu kauhean vaikealta. Ei tykätä muutenkaan yhtään lyödä lukkoon mitään tarkkoja matkasuunnitelmia, kuten vaikka päiväohjelmia ja vierailukohteita, joten suunnittelu ei koskaan ole meillä aikataulullisesti kovin tarkkaa. Katsotaan kyllä aina kaikenlaisia kiinnostavia juttuja valmiiksi, mutta ei yleensä lyödä mitään täysin lukkoon. Pakkaaminen hoidetaan yleensä edellisenä päivänä, joskus yötä myöten, vaikka sitä sentään yritetään hoidella vähän aiemmin. Ei ole vain tainnut oikein koskaan onnistua. 😀

  reply
 • 14.11.2017

  Silloin kun reissata kokonperhe, niin lennot ja hotellit varaan mieluiten etukäteen. Otan myös selvää itse kohteesta aika paljon. Mutta se konkreettinen pakkaaminen ja tavaroiden hankkiminen jää kyllä aina viime tippaan.
  Me menimme muuten lautalla Dar es Salaamista Sansibarillemmalla. Se ei kestänyt kuin vajaa pari tuntia eikä tarvinnut ostaa lippuja etukäteen.

  reply
 • Ville
  15.11.2017

  Eksyin ensimmäsitä kertaa blogiinne ja tähän postaukseen. Oikein hyvin kirjoitettua ja mukavasti luettavaa tekstiä ja omiaan herättämään matkakuumeen. Kiitos! 🙂

  reply
 • 15.11.2017

  Vau, kivaa kun olette taas lähdössä villieläimiä kuvailemaan! Toivottavasti saatte kaiken tarpeellisen mahtumaan mukaan. Minäkään en paljoa stressaile ennen matkustamista. Ehkä viikkoa paria ennen alan miettiä mitä voisi tarvita mukaan, yleensä se on sitä että minun täytyy päättää eri vaihtoehtojen välillä. Sitten edellisenä iltana tai jopa muutamaa tuntia ennen kentälle lähtöä heitän tavarat laukkuun. Lähtiessä vielä mietin että tärkeimmät eli passi, luottokortti ja lääkkeet mukana. Sitten vasta kamera ja muut.
  Ihanaa matkaa teille!

  reply
 • Taru
  17.11.2017

  Tavaroiden hankinnat ja pakkaamiset voi kyllä jäädä viimeisille/viimeiselle päivälle, mutta ei mulla pää kestä sitä että lentoja tai hotelleja olis varaamatta noin lähellä reissua. Ellei siis ole tarkoituskin mennä niin että majoitus etsitään paikan päällä. Olen ihan kauhea murehtija ja se menee vaan pahemmaksi mitä vanhemmaksi tulen, eli peruspalikat pitää hoitaa ajoissa kuntoon.

  Käytiin nyt sit Lokakuussa Krugerissa ja olin aivan myyty. Matkustaminen oli kuitenkin niin epämukavaa (lentoaika, lentopelko ja vatsavaivat) että heti matkan jälkeen olin melko varma että upeudesta huolimatta en tule noille kulmille enää lähtemään. No, nyt jo huomaan että tämäkin teksti aiheutti jo pientä “voi hitsi…” -fiilistä… 😀 Toivottavasti teille tulee huippureissu ja kohtaatte paljon ihania eläimiä 🙂

  reply
 • 24.11.2017

  Ihanaa fiilistelyä täällä ja uusimmalla videollasi! Haluun Sansibarille!

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on