Image Alt

Matkablogi

Tulumin rauniot turkoosin meren rannalla – Meksikon Maya-kaupungit osa 1

Meksikossa on vain yksi Maya rauniokaupunki, joka on meren äärellä ja se sijaitsee Tulumissa. Turkoosin meren äärellä kohoaa muinaiset rakennukset, jotka nykyään tallentuvat päivittäin tuhansille turistien muistikorteille. Tulumin rauniot eivät turhaan ole yksi Meksikon Riviera Mayan vierailluimmista kohteista, ne sijaitsevat mykistävän kauniilla paikalla. Suosionsa vuoksi ne ovat kuitenkin myös yksi alueen ruuhkaisimmista nähtävyyksistä. 

Mene aikaisin aamulla

Me luimme toistuvasti joka paikasta, että jos menet Tulumin raunioille, mene aikaisin, mielellään heti klo kahdeksalta, kun portit aukeavat. Sen me päätimme tehdä. Koska suositus aikaisin raunioille raahautumisesta ei ole enää mikään tarkoin varjeltu salaisuus, muutkin hotellilla olivat hereillä ja aamupalalla juuri samaan aikaan meidän kanssamme. Tästä johtuen aamupalassa kesti ja kesti, joten olimme raunioilla perillä vasta puoli yhdeksältä. Heitimme auton parkkiin ja kipitimme juoksujalkaa viimeisen kilometrin kansallispuiston portille.
Sisäänpääsy Tulumille voisi olla kalliimpikin, mutta pääsymaksu on vain 65 pesoa eli alle kolme euroa. Tämä johtunee siitä hienosta seikasta, että kyseessä on kansallispuisto, eikä mikään yksityisessä omistuksessa oleva huvipuisto. Vain reilut viisi euroa köyhempänä kiiruhdimme takaamme vyöryvää turistimassaa karkuun kohti rantaa ja raunioita. Meillä oli niin kiire, ettemme malttaneet jäädä edes ihastelemaan yhtä nenäkarhua, joka oli paikalla kerjäämässä ruokaa turisteilta. Jälkikäteen tuo kiirehtiminen hieman harmittaa, koska emme nähneet nenäkarhuja enää myöhemmin samana päivänä ja muutenkin vain yhden tämän kyseisen yksilön lisäksi koko matkan aikana.

Parasta on kaunis ympäristö

Puoli yhdeksän jälkeen turisteja oli jo jonkin verran liikeellä, mutta
ei ruuhkaksi asti. Saimme ihastella aluetta jonkin aikaa hyvinkin
rauhassa. Pakko kuitenkin sanoa, että Tulumin rauniokaupunki on mielenkiintoisempi enemmän sijainnin ja ympäröivän luonnon kuin 1200-1400-luvuilta säilyneiden raunioiden vuoksi. Tämä on toki vain meidän mielipide, mutta huomattavasti vaikuttavammat rakennukset löytyvät Coban ja Chichen Itzan muinaisilta Maya kaupungeilta, joista kirjoitan myöhemmin. Tulumin raunioiden valttikortti on sen uskomattoman kaunis sijainti. Alueella on nähtävää myös eläinten ystävälle, sillä rantakallioilla elelee runsaasti iguaaneja. Ne ovat hyviä maastoutumaan kivien ja kasvuston sekaan, mutta kun jää paikalleen tarkastelemaan ympäristöä, niitä voi nähdä vähän joka puolella.
 
Aikamme iguaaneja bongattuamme suuntasimme rannalle. Kalliot kohoavat pystysuorana rannasta ylöspäin ja alhaalla on kapeahko kaistale silkinpehmeää ja vaaleaa hiekkaa. Mekin askelsimme alas rappusia, heitimme sandaalit pois jalasta ja upotimme varpaat viileään veteen. Aallokko oli marraskuussa sen verran kova, että vakaasta suunnitelmasta huolimatta emme kumpikaan sukeltaneet tyrskyihin. Nautimme kuitenkin aikamme rannalla hengailusta ja katsoimme kauhulla kuinka yläpuolellamme olevat kalliot täyttyivät turisteista.
Yhdentoista aikaan aurinko porotti jo niin kuumana ja paikka oli sen verran tukossa turisteista, että katsoimme parhaaksemme poistua paikalta. Ruuhka, joka oli sisäänmenoportilla todisti sitä seikkaa, että ehkä ennemmin jättäisin Tulumin rauniot jopa välistä kuin menisin sinne keskellä päivää samaan aikaan suurten turistiryhmien kanssa.

Huomioitavaa Tulumin raunioilla vieraileville:

 • Parkkipaikan ja puiston porttien / lipunmyynnin välinen etäisyys on noin kilometri. Väliä kulkee maksullinen shuttle “juna”, jos mukana on huonojalkaisia. Tulumin alueella joutuu kuitenkin kävelemään pieniä nousuja. Itse alue ei ole kovin suuri, joten sen kiertää varmaan tunnissakin läpi.
 • Lipunmyyntitiskillä oli lappu, että vain tasaraha (65 pesoa per hlö) ja käteismaksu hyväksytään.
 • Kansallispuiston sisäpuolella ei ole mitään palveluita, ei edes vessoja. Varaa mukaasi riittävästi juotavaa.
 • Virallinen pysäköinti maksoi 70 pesoa. Halvemmallakin voi onnistua pysäköimään, jos joku epävirallista pysäköintiä tarjoava paikallinen viittoo sinulle, kuten Archie Gone Lebanon blogista käy ilmi.
 • Parkkipaikkojen luona on paljon ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä.
Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 29.1.2017

  Miten kaunis onkaan tuo turkoosi meri! Maisemien vuoksi voisin vierailla tuolla. Hyvä, että menitte aikaisin. Voisin kuvitella, että aamupäivän ruuhkassa olisi ruvennut naama punoittamaan ärsytyksestä. 😉

  reply
  • 29.1.2017

   Turkoosi meri jaksaa kyllä aina sykähdyttää! 🙂 Väenpaljoudessa ei tosiaankaan ole kiva liikkua, joten tuo aamu oli meille kyllä ihan nappivalinta!

   reply
 • 29.1.2017

  Edellisellä Karibian risteilyllämme päätimme pitää Cozumelissä, jossa emme ennen olleet käyneet, ihan vaan vapaapäivän. Vaihtoehtoina olisi ollut retkiä muistaakseni tänne (varmaan tosi ruuhkaista, risteilylaivalta) tai Chichen Itzalle, mutta retket olivat kokopäiväsellaisia, ja siis lähes tappavia. Myöhemmin jäi kyllä vähän harmittamaan, kun nyt Chichen Itza on ainoa maailman seitsemästä uudesta ihmeestä, joka minulla on näkemättä eikä se Cozumel juuri mitään tarjonnut 🙁

  reply
  • 30.1.2017

   Mekin jäimme Cozumelille muutama vuosi sitten Karibian risteilijän stopatessa siellä. Meillä oli kyllä kiva päivä siellä, kun vuokrasimme auton ja huristelimme luonnon puistoon. Reissu Chichen Itzalle Cozumelilta on kyllä tooosi pitkä, joten ymmärrän hyvin, ettei se houkutellut. Ehkä te vielä joku päivä lähdette Meksikoon, niin saatte vedettyä Chichen Itzan listalta yli. 🙂 Se on hieno paikka.

   reply
 • 30.1.2017

  Ihanan sininen meri! Vastakohta tähän Suomen mereen.. 🙂 Parasta on kiertää kaikki ajankohdat milloin turistilaumat ovat liikkeellä, jos vaan onistuu. Vähän haasteellista varmaan välillä.. Pitäisi alkaa harrastaa off-season matkailua 🙂

  reply
  • 30.1.2017

   On vaan uhrattava lomalla välillä rauhalliset ja rennot aamut ja sännättävä ajoissa liikkeelle väkijoukot välttääkseen. 🙂 Tajusin juuri, että me muuten oltiin Meksikossa low season aikaan. Millaistahan tuolla on helmikuussa. :O

   reply
 • 30.1.2017

  Oi, näyttää ihanalle! Mä olen itsekin ajatellut, että ehkä Chichén Itzá on vaikuttavampi kuin Tulumin rauniot, mutta haluaisin silti käydä joskus myös Tulumissa. Chichén Itzássa olen käynyt. Kuvista päätellen kannatti todella olla liikkeellä ajoissa, kuten yleensäkin turistikohteissa on fiksua, jos haluaa päästä vähän vähemmän ryysiksen aikaan kiertelemään.

  reply
  • 30.1.2017

   Tulum ja Chichen Itza on tosiaan niin erilaisia, kuten varmasti kuvista huomasit, että kyllä niissä molemmissa kannattaa käydä. 🙂 Aikainen lintu madon nappaa, pätee kyllä näissä kohteissa. Kuulema reippaan summan dollareita maksamalla, voi tuonne päästä jo seitsemältä aamulla!

   reply
 • 1.2.2017

  On kyllä kovin kuvauksellisen näköinen paikka ja onneksi ehditte vielä juuri ennen turistilaumoja paikalle. Onkohan tuolla hirveä tungos vielä viime hetkillä ennen sulkemisaikaa, vai voisikohan sekin olla mahdollinen ajankohta siedettävään vierailuun, niin kuin joissakin turistikohteissa. Mukava päästä lukemaan myös teidän kokemukset Cobasta ja Chichen Itzasta, maya-jutut kun kiinnostavat. Näiden kuvien perusteella kaikkein eniten tällä hetkellä kiinnostaisi kuitenkin tuo Karibianmeri 🙂

  reply
 • 1.2.2017

  Niin monesti olen kuvia tästä rannasta ihaillut instassa, että varmaan tulisi itsekkin siellä vierailtua ihan vain, että näkisi omin silmin. Sen verran paljon turisteja, että varmasti todella kannattaa miettiä mihin aikaan päivästä mestoilla vierailee.

  reply
 • 2.2.2017

  Mainio ja selkeä tietopaketti, kiitos! 🙂 Kuvat ovat ihan tosi upeita, mitkä maisemat ja miten tuo vesi voikaan olla noin turkoosia, huoh?! Näiden kuvien perusteella en myöskään ole kovin vaikuttunut noista kivikasaraunioista, mutta pätevän oppaan johdolla niistäkin varmasti saisi tosi paljon irti. Se onkin sitten oma juttunsa, tekeekö mieli jäädä tuollaiseen tungokseen sen oppaankaan kanssa kiertelemään. Chichen Itza on kiinnostanut jo pidempäänkin, joten odottelen postaustasi sieltä.

  reply
 • 2.2.2017

  Toinen vaihtoehtoinen aika on silloin, kun menee iltapäivästä tuntia ennen alueen sulkeutumista. Silloin on suurimmat ihmismassat kaikonneet ja saa olla aika rauhassa. Itse tykkäsin kyllä Tulumistakin, joten kannattaa ilman muuta ottaa ohjelmaan siellä päin liikkuessa 🙂

  reply
 • 3.2.2017

  Saat Tulumin kauniilla kuvillasi näyttämään paljon houkuttelevammalta kuin millaisena koin sen. Oltiin retkellä Cozumelilta. Oltaisiin lähdetty omatoimisesti, mutta lauttavuorot saarelta mantereelle oli ajoitettu niin, että risteilymatkustajilla ei ollut mitään mahdollisutta muuhun kuin (painajaismaiseen) retkeen. En muista, millä raunioilla oltiin juuri hiljattain käyty, ja niiden rinnalla Tulum vaikutti suorastaan mitäänsanomattomalta. Ei näin varmaan saisi sanoa, mutta minulle jäi pettynyt olo. Turkoosi merikin tuntui kiinnostavammalta, vaikka sitä oli risteilyllä luvassa kuitenkin joka päivä jossain.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on