Image Alt

Matkablogi

s

Playa del Carmen – rehellinen turistirysä

Ennen kuin ryhdyimme tosissamme suunnittelemaan Meksikon matkaa, olin kuullut Jukatanin niemimaalta lähinnä vain parista paikasta. Cancun ja Playa del Carmen olivat tuttuja nimiä. Ne ovat alueen suurimmat turistikeskittymät ja niihin tehdään Suomestakin pakettimatkoja. Sanotaan, että Cancun on ennen kaikkea amerikkalaisten turistien leikkikenttä, kun taas eurooppalaiset suuntaavat useammin pienempään Playa del Carmeniin. Kovin pienestä paikasta tosin ei voida enää Playan kohdallakaan puhua. Siitä on kasvanut iso kaupunki, mutta Cancuniin verrattuna sieltä puuttuvat korkeat rakennukset. Keskusta on laaja, mutta helposti käveltävä. Se muistuttaa kaupunkisuunnittelultaan enemmän eurooppalaista kaupunkia, jossa on helppoa liikkua paikasta toiseen kävellen, kun taas Cancunin turistialue on enemmän amerikkalainen kaupunki, jossa jokainen kulkee paikasta toiseen autolla.
Ehkä jo näistä alkusanoista voi päätellä, että me pidimme enemmän Playa del Carmenista eli lyhyesti Playasta, kuten alla olevasta kuvastakin näkyy. Emme voi sanoa varsinaisesti ihastuneemme Playaan, mutta Cancuniin verrattuna se oli selvästi meille sopivampi paikka.
Yövyimme Playa del Carmenissa kaksi yötä, eikä saapumisemme kaupunkiin sujunut mitenkään ruusuisesti. Ensimmäistä kertaa matkustusuramme aikana päädyimme majoitukseen, johon emme voineet jäädä, vaan jouduimme etsimään paikan päällä uuden majoituksen lennosta. Tämä on kuitenkin kokonaan oma tarinansa ja palaan siihen joskus, kunhan asia on selvitetty booking.comin kanssa. Nyt se on vielä kesken.

Playa del Carmen – Keskusta vai Playacar

Playa del Carmenin voi sanoa olevan jakautunut kahteen osaan, keskustaan ja eksklusiivisempaan Playacariin. Kaikki action; ostoskeskukset, ravintolat ja baarit löytyvät keskustasta. Playacar taas on aidattu, vehreämpi alue, jossa on golfkenttä, ranta täynnä isoja resortteja ja kauempana rannasta on arvoasuntoja. Pohdimme pitkään näiden kahden alueen välistä ja päädyimme keskustan puolelle. Melkein kaikki matkamme muut majoitukset olivat melko syrjässä, joten halusimme olla pari yötä ns. ytimessä ja liikkua paikasta toiseen jalkaisin.
Olisimme halunneet majoittua rantahotelliin, mutta ongelmaksi muodostui auton pysäköintimahdollisuus ja toki myös hintataso. Sopivan hintaisissa (70-150 € / yö) majoituksissa ei ollut parkkipaikkoja. Kuten ylempänä mainitsin, jouduimme etsimään uuden majoituksen lennosta. Valinnanvaraa oli onneksi jonkin verran, mutta auto rajasi monta paikkaa pois. Päädyimme loppujen lopuksi kahdeksi yöksi HM Playa del Carmeniin, samaan hotelliin jota myös entinen Finnmatkat, nykyinen Tui, käyttää. Emme tienneet sitä etukäteen, joten aamupalalla oli pienoinen yllätys, että paikka oli täynnä suomalaisia.

Hotelli HM Playa del Carmen

Kovin suuria suosituksia HM Playa del Carmen ei meiltä saa. Pari yötä siellä menetteli, mutta en todellakaan haluaisi viettää tässä hotellissa kahta viikkoa. Parempiakin kokemuksia kolmen tähden hotelleista on ollut. Booking.comissa standard huoneen kuvassa näkyi parveke, mutta olisi pitänyt lukea myös ne pikkupräntit. Löysimme itsemme toisesta kerroksesta, parvekkeettomasta huoneesta. Jotain, mitä emme koskaan tietoisesti varaisi aurinkolomalle. Molempina öinä saimme kuunnella paperinohuiden seinien läpi, kun naapurit palasivat yöllä baarista ja jatkoivat kovaäänistä keskustelua huoneessa.
Palvelu hotellissa oli hyvin ystävällistä ja aamupala kolmen tähden hotelliksi jopa erinomainen. Siellä oli munakkaiden paistopiste ja pystyi tilaamaan tuorepuristettuja mehuja sekä smoothieita. Yleensä näitä löytyy vasta neljän ja viiden tähden hotelleista. Allasalue oli todella kaunis, mutta melko epäkäytännöllinen, koska se oli sisäpihalla. Aurinkotuolit olivat kaikki yhdessä päässä allasta, eikä niitä ollut kovin montaa. Aamukymmeneen mennessä ne olivat kaikki jo varattuja. Me olimme kuitenkin aikaisessa ja vietimme mukavan aamupäivän altaalla. Olisimme mielellämme menneet rannalle, mutta siinä pääsemmekin kaikkein ikävimpään asiaan. Samaan, josta kirjoitin jo aiemmassa postauksessa.

Playa del Carmenin ranta

Ensimmäisenä aamuna Playa del Carmenissa suuntasimme jo ennen seitsemää rannalle. Hotellilta oli sinne noin 5-10 minuutin kävelymatka. Ranta oli ihan kaunis ja nautimme auringonnoususta. Valitettavaa vain on, että ranta on tässäkin kohtaa vallattu hotelleille. Kuka tahansa saa toki upottaa siellä varpaansa hiekkaan ja mennä uimaan, mutta aurinkotuolit ovat vain rantahotellin asukkaille. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, ettei rannassa ole mitään palveluja, kuten pukukoppeja, vessoja tai edes mahdollisuutta ostaa mitään juotavaa tai syötävää. Aiempaan postaukseen tulleista kommenteista päätellen Playa del Carmenista on kuitenkin mahdollista löytää myös julkisia rantoja, joissa on aurinkotuoleja vuokralla tai sitten voi mennä rantaklubille. Lisää tietoa Playa del Carmenin rannoista löytyy esim. täältä.

5th Avenuen kävelykatu on tapahtumien keskipiste

5th Avenue eli Calle Quinta Avenida on Playa del Carmenin rannan suuntaisesti kulkeva kävelykatu, jonka varrelta löytyy ostoskeskuksia, valtava määrä kauppoja, ravintoloita ja baareja. Ostosmahdollisuudet Playalla ovat todella hyvät ja vallinnanvaraa löytyy kansainvälisistä ketjuliikkeistä paikallisten putiikkeihin. Shoppailumahdollisuuksia olisi ollut vähän liiaksikin, kun Tomilta kysyttiin pariinkin otteeseen haluaisiko hän ostaa kokaiinia.
Ravintoloita löytyy laidasta laitaan, mutta ne kaikkein edullisimmat paikat ovat varmasti jossain muualla kuin tämän turistikadun varrella. Meistä oli mukava viettää yksi ilta kävelemällä tämä vilkas katu päästä päähän ja syömällä illallista turistimeren vyörymistä katsellen. Aitoa Meksikoa täältä ei kannata etsiä, mutta palveluja riittää. Matkamuistoissa on paljon valinnanvaraa, mutta tärppinä, että jos olet menossa käymään Chitchen Itzalle, saat ne sieltä huomattavasti edullisemmin ja tarjontaa on vieläkin runsaammin.

Hämmentävä Playacar

Vietettyämme kaksi yötä Playa del Carmenissa, oli aika suunnata kohti Tulumia. Meillä ei ollut kuitenkaan mikään kiire, koska kyseessä oli alle tunnin ajomatka. Päätimme siksi mennä aamupäivällä tutustumaan Playacarin alueeseen. Olimme kuulleet, että nenäkarhut viilettäisivät siellä pitkin katuja ja ranta olisi kaunis, joten se kuulosti oikein kivalta paikalta pysähtyä muutamaksi tunniksi.
Playacar on aidattu, valtava alue. Sinne pääsee kuitenkin kulkemaan ainakin päivällä vapaasti niin autolla kuin kävellenkin, kunhan vain löytää oikealle portille. Löysimme itsemme ajelemasta vehreällä alueella, jossa on suuria taloja ja leveät kadut. Rannan puolella vastassa oli valtavat hotellikompleksit ja sielläkin, missä tie näytti menevän rantaa kohden, olikin aina vastassa portit ja vartija. Reilun puolen tunnin ajelun jälkeen meidän oli myönnettävä, ettemme pääsisi rantaan, emmekä olleet nähneet yhtään nenäkarhua. Olisimme kovasti halunneet päästä tuolle kauniiksi kehutulle rannalle. Harmittaa, että se jäi näkemättä, kun Kohteena Maailma blogissa Rami kertoi, ettei ole Playacarin rannan voittanutta.
Playacar oli valitettavasti taas todistanut meille sitä Meksikoa, johon olin jo aiemmin niin pahasti pettynyt. Varmasti kaunista rantaa, mutta niin suljettuja alueita, ettei rantaan pääse. Jos siis haluat päästä nauttimaan Playacarin rannoista, varaa sieltä hotelli. Toinen vaihtoehto on kävellä keskustasta rantaa pitkin alueelle. Liikkumista rannalla ei ole mitenkään rajoitettu, mutta matkaa on jonkin verran. Jälleen kerran vain mietin taas paikallisia ja sitä, että hekin varmasti haluaisivat nauttia upeista rannoistaan, mutta se on tehty lähes mahdottomaksi.
Playa del Carmen on rehellinen turistirysä. Sitä me odotimme ja sen me myös saimme. Kun ei ole paikalle muita odotuksia, ei tule pettymyksiäkään. Playa del Carmen on onneksi keskeisellä sijainnilla ja sieltä on helppo tehdä päiväretkiä useisiin kohteisiin, kuten Tulumiin tai Chichen Itzalle, jos lähtee pakettimatkalle tai ei muista syistä halua vaihtaa majoitusta kesken loman.
Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 18.12.2016

  Olin itse joitain vuosia sitten äkkilähdön kautta playa del carmenissa. Hotelli oli rannassa ja sinne käveltiinkin hiekkaa pitkin. Sijainti oli täydellinen ja rauhallinen iltaisin sillä se ei ollut pahimpien bailupaikkojen vieressä vaan lähellä satamaa mistä lähdetään cozumelille. Meidän kohdalla rantaa oli myös paljon paikallisia viettämässä aikaa iltaisin. Aamiaista ei paikkaan kuulunut mutta vähän matkan päässä oli paikallisten suosima aamiaispaikka missä käytiin syömässä parin euron setit aamuisin. Kerran syötiin tossa turistikadulla ja se oli virhe hinta ja laatu ei kohdannut. Jos taas jaksaa kävellä pois rannasta paikallisten alueille niin sai ihan kunnon meksikolaista niin ettei kyllä kukaan puhunut sanaakaan englantia ja ruoka oli halpaa. Kuulostaa siis siltä että teillä käynyt sijainnin kanssa huono tuuri ja toki paikka on voinut muutamassa vuodessa muuttua paljonkin. Itse kuitenkin koin että oikeaa meksikoakin löytyi kävelymatkan päästä kun tiesi mihin meni 🙂 kuitenkin tietty paikka on turistikohde sitä ei voi kiistää, mutta itse tykkäsin ja olin positiivisesti yllättynyt.

  reply
  • 19.12.2016

   Kiva kuulla näin positiivisia kokemuksia Playa del Carmenista. Joo, varmasti olisi ollut kivempi kokemus, jos oltaisiin päästy rantahotelliin. Jos en nyt ihan väärin ymmärtänyt, niin kuljettiin rannassa juurikin siinä kohtaa, josta Cozumelin lautat lähti eli sen suhteen ei ehkä kovin kaukana oltu siitä majoituksesta, jossa tekin olette olleet.

   Aidolla Meksikolla tarkoitin ehkä enemmän sellaista kokonaista kaupunkitunnelmaa, jollaista oli esim. Valladolidissa Chichen Itzan lähellä. Koko kaupunki henki meksikolaisuutta, kun taas Playa del Carmen jotain ihan muuta. Mutta siis kokonaisuudessaan mekin tykättiin kyllä Playasta kaikesta turistisuudesta huolimatta, vaikka toinkin tässä joitain ei-niin-positiivisiakin juttuja esille. 🙂

   reply
 • 18.12.2016

  Ensinnäkin kiitokset linkityksestä ja toiseksi siitä, että oli kiva lukea tämä teidän postaus Playa del Carmenista 🙂 Tästähän livenä puhuttiin, että kuinka erilaisia kokemukset & näkemykset voivat olla.

  Oikeastaan näistä kuvista en tunnista sitä Playa del Carmenia, minkälaisena sen itse parin reissun perusteella tunnen (tai en halua tunnistaa). Olen majoittunut siellä Playacarissa ja oikeastaan välttänyt tuota keskustaa, mikä kieltämättä on turistirysä. No onhan se Playacarinkin ranta täynnä turisteja, mutta itse nautin siellä maisemista ja siitä, että voin koska tahansa käydä pelaamassa beach volleyta tai puuhata jotain muuta esim. katsella niiden nenäkarhujen puuhailua 😉

  Liekö iän tuomaa vai mitä, mutta olen alkanut löytää näistä ennen karttamistani "pakettimatkojen turistikohteista" omat juttuni. Esimerkiksi Kreeta, Teneriffa ja Mallorca on omalla tavallaan samanlaisia kuin Jukatanin niemimaa & Playa del Carmen – painajaisia tai unelmakohteita hotellivalinnoista, tekemisestä, ruokapaikkojen ja retkikohteiden valinnoista riippuen.

  reply
  • 19.12.2016

   Se paikka, missä majoittuu vaikuttaa kyllä ihan mielettömän paljon siihen, millaiset kokemukset jostain paikasta syntyy. Tosiaan Playacarin resortin rannalla makoillessa on aika helppoa unohtaa tuo muu osa Playa del Carmenista, eikä siinäkään mitään väärää ole! Ymmärrän oikein hyvin, että sitä nauttii aktiviteeteista, hyvästä palvelusta tai vaikka niiden nenäkarhujen seurailusta. 🙂

   Mekin itseasiassa katseltiin juuri vähän aikaa sitten lentoja Mallorcalle, joten ehkä jossain vaiheessa tutustuaan niihinkin turistirysiin. 😀 Oikeastihan me ollaan oltu tosi paljon ns. turistirysissä esim. Karibian risteilyillä, eikä niitä sinänsä karteta. Meksikon kohdalla nämä ärsytykset johtui enemmän juurikin siitä, ettei alueita ole edes yritetty rakentaa palvelemaan mahdollisimman suurta määrää ihmisiä tai paikallisia (vrt. monen maan rantabulevardit), vaan isojen hotelliketjujen on vain annettu vallata rannat sen pidemmälle ajattelematta.

   reply
 • 19.12.2016

  Kävin vuonna tuohi ja virsu:) silloin oli vielä kyläpahanen, jonka jenkit olivat valloittaneet ja tipittäneet kalliiksi. Kyllä siellä pari viikkoa meni kun otti auton alle ja lähti jonnekin muualle kaahailemaan. Kävin kaksi kertaa; ekan ja vikan:)

  reply
  • 19.12.2016

   Oho! Vai on Playa del Carmen ollut jo kyläpahasen aikaan kallis! :O Onneksi tosiaan ympäristöstä löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. 🙂

   reply
 • 20.12.2016

  Mukava lukea teidän kokemuksia Playa del Carmenista! Ymmärrän Playan suosion, sillä se vaikuttaa helpolta ja turvalliselta portilta Meksikoon. Tuo rannoille pääsyn vaikeus tosin kuulostaa harmilliselta.

  Olen tuonne Ramin blogiin kommentoinutkin omasta suhteestani Playa del Carmeniin. Meillä oli 11 vuotta sitten (minne nämä vuodet menee!?) varattuna reissu juuri tuonne, mutta pari viikkoa ennen lähtöä iskenyt hurrikaani muutti suunnitelmat. Teksti-tv:ssä oli jo uutinen Playa del Carmenin täydellisestä tuhoutumisesta, mutta se oli onneksi hieman liioiteltu. Reissu olisi ollut Aurinkomatkojen kautta, mutta suunnitelmissa oli paljon omatoimista ohjelmaa, mm. parin päivän retki Valladolidiin ja Chitchen Itzalle, mutta eniten jäi harmittamaan kolmen päivän Havannan-osuuden peruuntuminen. En oikein itsekään tiedä, miksei tuonne ole tullut lähdettyä myöhemmin. Muutamia kavereita tuolla on käynyt ja varsinkin maya-raunioista ja cenoteista olen kuullut kehuja.

  reply
 • 20.12.2016

  Samalla tavalla oon tähän asti tiennyt Meksikon rantakohteista lähinnä vaan Cancunin, Play del Carmenin ja Tulumin. Mielenkiinnolla luen, minkälaisia nämä paikat oikeasti ovat, ei kyllä ihan vastaa omia kuvitelmia. Toisaalta onhan ne jo niin tunnettuja paikkoja, ettei ne muuta voikaan olla kuin turistirysiä. Mutta eihän se aina tarkoita, etteikö niissä voisi silti viihtyä, ja silti haluan ne kyllä edelleen käydä tsekkaamassa! Tiedänpähän nyt, mitä odottaa, niin ei tule sitä järkyttävää pettymystä, mikä muuten varmasti olisi tullut. Ramin suosituksesta majoittuisin varmaan jonkin aikaa tuolla Playacarilla. Tosi kurjaa kyllä, miten täyteen rakennetulta nuo rannat kuulostaa. Ja huh, mikä shokki olisi ollut meille huomata aamupalapöydässä, että ollaan saavuttu hotelliin täynnä suomalaisia 🙂 Yhtään siis pakettimatkoja vähättelemättä, kyllä mekin pakettimatkoilla vielä reissataan, mutta siis jos ei sellaiselle ole varta vasten lähtenyt. 🙂

  reply
 • 21.12.2016

  Voi apua… mulla on ollut lähes joku kriisi, kun olen lukenut näitä juttuja ja yrittänyt muodostaa jonkinlaista mielikuvaa noista paikoista. Aiemmin on ollut jonkinlainen puolikas kiinnostus tuohon seutuun. Tavallaan on tehnyt mieli matkustaa sinne, mutta ei kuitenkaan niin täysillä, etteikö aina joku muu olisi mennyt edelle. Nyt sitten tässä taistelen sen kanssa, että meneekö vielä viimeisetkin kiinnostuksen rippeet, vaikka onhan se niinkin, kuten Ramin kanssa tuossa jutustelitte, että kokemuksissa voi olla tosi iso ero, sattumasta ja odotuksista riippuen. Ehkä pitää vaan itse käydä katsomassa, miltä siellä näyttää… jospa joskus tulevaisuudessa tulee tarve sellaiselle helpolle rantalomalle (jolloin tietysti pitää valikoida se hotelli sen mukaan), ja kyllähän nuo rauniotkin kiinnostavat!

  reply
 • 23.12.2016

  Nauttikaa lomasta ja joulunajasta maailmalla! Kivalta näyttää ja siellä voi olla lunta enemmän kun täällä ; ))

  Blogissani on sinulle blogitunnustus https://www.rantapallo.fi/sarsa/2016/12/23/mielta-lammittava-tunnustus-ja-hyva-fiilis-kiertamaan/

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on