Image Alt

Matkablogi

d

Meksikon Jukatanin niemimaa – matkalla ristiriitaisin tuntein

Olemme olleet tätä postausta kirjoittaessa nyt tasan viikon perillä täällä Meksikossa. Sinä aikana olemme nähneet niin Cancunin, Isla Mujeresin, Puerto Morelosin, Playa del Carmenin ja nyt viimeisenä Tulumin. Olemme siirtyneet pikku hiljaa Jukatanin niemimaata Cancunista etelään. Jokainen edellä luetelluista paikoista eroaa erittäin suuresti toisistaan. Cancun on suuri kaupunki, Isla Mujeres saari, Puerto Morelos pieni kalastajakylä, Playa del Carmen valtava turistikeskittymä ja Tulum, noh sitä voi kai sanoa pienemmäksi turistikeskittymäksi.
Säät ovat olleet ihan mukavat, suurimmaksi osaksi on paistanut aurinko, välillä on ollut vähän pilviä ja muutama sadekuurokin on tullut, mutta kauaa ne eivät ole kestäneet. Päivisin lämpötila nousee vakiona 28 asteeseen ja iltaisin laskee reilun parinkympin tuntumaan. Olemme nautiskelleet rauhallisista päivistä uima-altaalla, käyneet rannalla ja shoppailemassa. Ruoka on hyvää ja paikoittain edullistakin, vaikka hinnat ovatkin meksikolaisittain kalliita näillä turistialueilla. Mitä etelämmäs olemme ajelleet, sitä edullisemmaksi on ruokien hinnat tippuneet. Viimeisin ravintolalasku oli alkupaloineen ja juomineen noin 20 euroa.
Meidän ihana majoitus Puerto Morelosin lähellä, Senses Riviera Maya by Artisan.
Puerto Morelosin rantaidylli.
Ihan paratiisiksi en tätä aluetta silti nimittäisi. Vähän ennen matkalle lähtöä luimme Tomin serkulla vieraillessamme 90-luvulla kirjoitettua Meksikon opaskirjaa. Jo tuohon aikaan oli kirjoitettu, että Jukatanin niemimaa ei ole enää sellainen paratiisi kuin se on ennen ollut. Rouva Kepponen taas kommentoi meille instagramissa, että vuonna 2000 Playa del Carmen oli pikkukylä ja Tulumin alueella oli yksi hotelli. Vajaassa kahdessa vuosikymmenessä on tapahtunut valtava muutos. Nyt Playa del Carmenia ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua enää pieneksi kyläksi ja ajelimme tänään Tulumin hotellialueen ohi kulkevaa tietä. Siellä on kymmeniä hotelleja vieri vieressä.
Se mikä kaikkein enitin kuitenkin hiertää on se, että olemme ajelleet rannikkoa alaspäin 150 kilometriä aina Sian Ka’anin luonnonsuojelualeelle ja olemme nähneet rantaa ehkä parin kilometrin verran. Nämä ovat olleet pieniä pätkiä siellä täällä, kuten Cancunin julkisella rannalla, Puerto Morelosissa ja Playa del Carmenissa. Meksikon puoleinen Jukatanin niemimaan rannikko on vallattu valtaville all inclusive hotelleille, joilla on valtavien muurien ja suurten porttien takana hehtaarien alueet vehreää aluetta ja oma ranta. Suurin osa näistä sijaitsee kaukana kaikesta, eikä ympärillä ole mitään muuta kuin ohikulkeva moottoritie. Samalla myöskään sen moottoritien varrella ei ole oikein mitään muuta kuin näitä jättimäisiä all inclusive resortteja sekä erilaisia suuryhtiöiden omistamia teemapuistoja. 
Näiden jättiresorttien näkeminen kilometri toisensa jälkeen on tehnyt aika surulliseksi. Meren äärelle ei pääse. Sinne emme päässeet me, mutta eivät sinne pääse myöskään paikalliset. Voisi kuvitella, että meren äärellä oleskelusta nauttisi myös paikallinen väestö. Nyt tuntuu siltä, että se on evätty heiltä lähes täysin. Joka puolella on vastassa portit ja kysymys siitä, mihin resorttiin olet menossa. Edes Playa del Carmenissa rannat eivät ole vapaasti kaikkien käytössä. Mitään rantapromenadia ei ole, vaan rantaa reunustaa hotellit ja heidän rantatuolinsa. Ellet ole rantahotellissa, et saa rantatuolia. Pyyhkeen voit toki levittää (melkein) mihin vain. 
Playa del Carmenin ranta aamuauringossa.
Playa del Carmenin ranta aamuauringossa.
Kaipaisin idyllejä kyliä rannan varrella, joissa pistäytyä (sellainen oli Puerto Morelos, mutta se olikin ainoa). Kaipaisin rantapromenadia, rantakahviloita ja -ravintoloita, yleisiä rantoja suojaisissa poukamissa. Monessa lämpimässä maassa rantaan on helppo päästä, kadut kulkevat rannassa ja myös paikalliset, taloudellisesta asemasta riippumatta, nauttivat meren läheisyydestä. Mieleen ei tule yhtään toista maata, jossa tilanne olisi suoraan sanottuna näin kamala. Ei tunnu kestävältä kehitykseltä, että lähes kaikki rantatontit ovat ulkomaalaisten suurten yritysten omistuksessa, jotka tuovat paikalle vain all inclusive-turisteja, eivätkä paikalliset yritykset pääse hyötymään turisteista. Toki nämä hotellit kyllä luovat työpaikkoja alueelle.

Näiden resorttien järkyttävää määrää ja vallatun alueen suuruutta ei edes ymmärrä ellei aja Cancunista Tulumiin kulkevaa tietä päivänvalossa ja yritä löytää reittiä rannalle. Kaipaisin myös autolla ajaessa kivoja maisemia ja ei-niin-kaupallisia paikkoja, joissa vierailla. Kaupallisuuskaan ei häiritsisi niin paljon, jos vähän joka paikka ei tarjoaisi delfiiniuintia ja papukaijojen kanssa poseerausta. Niitä paikkoja emme aio rahoillamme tukea. Täällä on aivan valtavat määrät delfinaarioita ja paikkoja, jotka tarjoavat delfiinien kanssa uintia onnettoman kokoisissa altaissa. Vaikka vuosikymmenien kuluessa kehitystä on tapahtunut, ei se ole ulottunut vielä eläinten oikeuksiin.  

Rentoutumista Playalla. 🙂
Tämän iltainen auringonlasku meidän hotellin rannalta.
Nyt saatuani avautua, voin sanoa, että olemme kyllä nauttineetkin lomasta. Playa del Carmenissa tosin kohtasimme todella yllättäviä ja ikäviä vastoinkäymisiä, mutta niitä en jaksa tähän jo valmiiksi negatiivissävytteiseen postaukseen raapustaa. Muuten kaikki on mennyt hyvin. Meillä oli aivan ihanat pari päivää Puerto Moreloksen lähellä pienessä hotellissa ja pidimme kovasti myös Playa del Carmenin keskustasta vilkkaine kävelykatuineen kaikesta turistisuudesta huolimatta ja vähän myös juuri siksi. Olemme lähinnä laiskotelleet tämän ensimmäisen viikon, tosin paikkoja vaihdellen. Tämä tuleva ja jälkimmäinen viikko tulee olemaan enemmän täynnä erilaisia aktiviteetteja, kuten maya raunioita, snorklausta, kajakointia ja toki taas uusia paikkoja. Toivottavasti myös eläinkohtaamisia ja paljon aurinkoa!
Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 24.11.2016

  Hitsi, te ootte reissanneet nyt kaikissa paikoissa, joita lähden katsastamaan kevään megareissulla. Tärkeää lukea välillä niitä negatiivisiakin puolia, eikä vain jeejeeaurinkoalämpöä-hehkutusta.

  reply
  • 24.11.2016

   Ei näissä paikoissa tosiaan sinänsä ole mitään vikaa, joten varmasti sulle tulee hieno reissu. 🙂 Enemmän kyse on tuosta koko valtavan alueen kattavasta valtauksesta, joka harmittaa. Näistä paikoista teen tottakai vielä lisää postauksia, joten toivottavasti tulee hyödyllistä infoa! 🙂

   reply
 • 24.11.2016

  Äh, ei kuulosta yhtään minunkaanlaiseltani paikalta. Harmittaa nää mestat, missä resorttien annetaan vallata parhaat paikat, ja vieläpä laajalta alueelta, ja sillä evätään muiden pääsy sitten.

  reply
  • 24.11.2016

   Yksittäiset paikat on tosi ihania, mutta tuo kokonaisuus tosiaan minuakin harmittaa. Hienoa seutua tämä silti on. Tosi kaunista ja monipuolista, mutta pakko tuoda esille vähän kriittistäkin näkökulmaa, eikä vain pelkkää hehkutusta.

   reply
 • 24.11.2016

  Höh, onpa ikävä kuulla näistä resorttien vyörymisistä Jukatanille. Mun kokemukset Playasta oli aika erilaisia: en edes nähnyt hotellialuetta, kävin lähes joka päivä kaikille avoimella, pitkälle jatkuvalla rannalla ja jo pari korttelia pääkadulta La Quinta Avenidalta poiketessa löytyi edullisia paikallisten taquerioita sun muita ruokapaikkoja. En tiedä kuinka paljon paikka on muuttunut vuodesta 2013, pitää joskus tehdä uusintakierros ihan mielenkiinnosta 🙂

  reply
  • 24.11.2016

   Kiva kuulla, että sieltä löytyy tuollainenkin ranta tai on ainakin löytynyt! Ehkä me oltiin vain väärässä kohdassa, mutta ainakaan sillä noin kilsan parin mittaisella matkalla, mitä käveltiin (ja joka oli meidän hotellia lähinnä), ei ollut kuin hotellien rantatuoleja. Eikä sillä rannalla siis ollut myöskään mitään palveluja, koska vastassa oli vain hotellit. Myöskään Playacarissa ei ole kuin pelkkiä hotellien tuoleja, eikä me edes löydetty koko suuren Playacarin alueelta yhtään kohtaa, josta olisi päässyt rantaan, vaikka kuinka etsittiin. 🙁 Ainoastaan Playa del Carmenin puolelta kävelemällä sinne pääsee.

   reply
 • 24.11.2016

  Me käytettiin Yucatanilla suurin osa ajastamme kaikkiin aktiviteetteihin ja ne oli ainakin meille se juttu mikä teki Yucatanin niemimaasta niin huikean paikan. Toivottavasti teillekin 🙂 Oon kuitenkin tismalleen samaa mieltä rannoista vaikka me ei käytykään uimassa muualla kuin Tulumissa ja Akumalissa. Uimaan pääsi molemmissa paikoissa helposti vaikkei olisi ollut hotellilla asiakkaana, mutta realiteetit oli aika karut kun rannalla ei ollut yhtään varjopaikkaa hotellin ulkopuolella yöpyville turisteille .

  reply
  • 24.11.2016

   Kyllä mä uskon, että tykätään paljon tulevista aktiviteeteista ja onhan tämä nyt todella kaunista aluetta. Nyt ollaan rantahotellissa, joten meillä on rantatuolit ihan oman hotellin puolesta. 😀 Ja kohta lähdetään ekoille raunioille, joten olen ihan varma, että loppulomasta tulee tosi hieno!

   reply
 • 24.11.2016

  Kuten Instassa juteltiin, niin parempi varmaan on meikäläisenkin pysyä poissa Playa del Carmenin huudeilta ja keskittyä muistelemaan paikan leppoisuutta 16 vuotta sitten. Matkasta on niin ihanat muistot! Noiden muistojen takia olen haaveillut, että vielä joskus menen uudestaan Playa del Carmeniin. Silloinkin oli jo negatiivista juttua siitä, että kylän keskustan ulkopuolelle oli noussut useampia resortteja ja ne omivat rannat ja turistit eivät poistuneet hotelleista pois lainkaan. Tulimme pakettimatkalla ja varmaan puolet bussista jäi kuitenkin "keskustan" pikkuhotellihin ja meidät muut sitten heivattiin kilometrien päähän resorttiin. Välissä oli kyllä ihan autiot maastot. Meillä oli ihan älyttömän hyvät ruuat ja juomat hotellissa, joten ainoastaan uteliaisuus ajoi kylälle pyörimään.

  Minä tykkään historiallisista paikoista paljon, joten Chitzen Itza ja Tulum olivat mieleeni. Kävimme myös snorklailuretkillä ja ne olivat hienot. Trooppisia värikkäitä kaloja oli paljon ja niitä oli niin ihana seurata.

  Jos ei muita eläinkohtaamisia tule niin leguaaneja kyllä riittää. Raunioilla ne ovat vielä jumalattoman isoja ja makoilevat laiskanpulskeina lämpimillä kivillä. Uima-altaalla sellainen pikkukaveri oli niin ihmisiin tottunut, että se tuli todella lähelle. Saattoi istua kirjan päällä tärkeänä 😀

  Mukavaa loppureissua!

  reply
  • 26.11.2016

   Kiitos, kun avasit vielä tännekin puolelle tuota aluetta vajaan parin kymmenen vuoden takaa. 🙂 Jos päätätte matkustaa Meksikoon, niin ehkä jokin toinen alue voisi tosiaan olla ihan hyvä. 😉 Me olemme löytäneet nyt kaksi syrjäistä ja lähes autiota rantaa, mutta niihin pääsee vain autolla. Lisäksi toki parin rantahotellin rannat on olleet rauhallisia.

   Tulumin rauniot oli tosi hienot, mutta nykyään täällä pitää mennä joka paikkaan tooosi aikaisin, ettei joudu vaeltamaan ihmispaljoudessa. Leguaaneja Tulumissa riitti ja niitä näkee monessa muussakin paikassa. Ollaan nähty myös pesukarhuja ja yksi nenäkarhu. 🙂

   reply
  • 3.12.2016

   Luulen, että Yucatan saattaa jäädä meille elämään muistoihin sellaisenaan 🙂 Teimme silloin bussiretken Cancuniin ja olimme ajatelleet viettää siellä päivän. Sen leppoisan kylämeiningin jälkeen tulimmekin hyvin nopeasti bussilla pois emmekä tykänneet paikasta.

   Siellä muistojen arkistossa on jo valmiiksi meidän ainoa Thaimaan-matkamme, jonka vietimme Bangkokissa ja Hua Hinissä. Siitä on jo yli 20v. Hua Hunissä oli tuolloin kaksi rantahotellia ja yksi pieni tavaratalo. Bangkokissa minua suuresti vaivannut seksibisnes ei ollut ainakaan Hua Hinin katukuvassa näkyvissä, vaikka turistibaareja oli tuolloinkin useampia. Myöhemmin kun olen lukenut aiheesta raportteja, niin into matkustaa Thaimaaseen on kadonnut kokonaan. Viime aikoina olen alkanut miettimään, että ehkä Thaimaasta löytyisi joku sopivan syrjäinen perhekohde, johon voisimme viedä lapsetkin.

   Mutta toistaiseksi hyvien muistojen listalla killuttelee Yucatan ja Hua Hin, enkä uskalla palata kumpaankaan 😀 😀

   reply
 • 24.11.2016

  Näistä kaikista paikoista oltiin vain Tulumissa, jossa meidätkin yllätti hotellit vierivieressä. Tykkäsin kuitenkin siitä, ettei ranta-aluetta oltu millään tavalla rajattu vaan periaatteessa kuka vaan sai kävellä hiekalla ja istua minkä tahansa hotellin rantakuppilaan. Eri asia on tietenkin kenen rahat riittää noihin rantakuppiloihin. Ei meinannut meidänkään rahat riittää, joten illallistettiin sellaisessa vain yhtenä iltana. Autotieltä ei tosiaan kovin paljoa merta näy.

  Toivottavasti teillä on mukava toinen viikko, me suunnataan huomenna kentälle!

  reply
  • 26.11.2016

   Tulum vaikutti tosi paljon letkeämmältä paikalta kuin moni muu. 🙂 On kyllä mukavaa, ettei täällä rantoja ole rajattu sillä tavalla, etteikö rantaa pitkin pääsisi kulkemaan pitkällekin. Jos vaan löytää jostain ensin sen reitin sinne rannalle. 😀

   Nopeasti nämä lomat menee, kun tekin jo lähdette / lähditte Suomeen!

   reply
 • Anonyymi
  25.11.2016

  kiva lukea ihan realistista postausta, juuri kun asiat näkyvät ja teistä tuntuvat 🙂 Ilmeisesti liikutte kokoajan vuokra-autolla? mitäs siitä tykkäätte?
  aurinkoisia lomapäiviä toivottelee Marika

  reply
  • 26.11.2016

   Kiitos! Onneksi aurinkoa on riittänyt mukavasti. 🙂

   Me ollaan niin tottuneita siihen, että meillä on lomalla aina auto, etten tiedä miten osattaisiin olla ilman. 😀 Kovin pitkiä pätkiä ei olla ajeltu, mutta joka paikkaan pääsemiseksi tarvitsee auton. Julkista liikennettä ei oikein ole Cancunin ulkopuolella, paitsi kaupunkien välillä kulkevat pikkubussit. Niillä ei kuitenkaan oikein pääse hotelleille tai rannoille yms. Toinen vaihtoehto olisi siis kulkea taksilla, mutta tänäänkin olisi niihin matkoihin saanut menemään varmasti enemmän kuin auton päivävuokran! Tykätään siis vuokra-autolla kulkemisesta kovasti. 🙂 Se tuo niin paljon vapautta.

   reply
 • 26.11.2016

  Voi ei, mä olen niin haaveillut palaavani Cozumelin ja Playa del Carmenin suunnille yhden päivän kokemuksen perusteella. Mua rassaa kans se, jos ökyhotellit lohkoo hulluja hehtaareita kaikelta kansalta ja jättää vain pienet siipaleet julkista rantaa. Ärrin murrin!

  Hei, paljonko muuten autovuokra on sielläpäin? Noin suunnilleen per viikko?

  reply
  • 26.11.2016

   No ei tätä koko aluetta nyt kuitenkaan kannata hylätä ajatuksista, jos tykkäsit. Mekin stopattiin Cozumelilla risteilyn yhteydessä muutama vuosi sitten ja tykättiin kovasti. Löydettiin itseasiassa tämän postauksen jälkeen tosi kiva, lähes autio ranta ja tänään oltiin snorklailemassa kilpikonnien kanssa Akumal Bayssa. Ei tämä siis ihan huono paikka ole. 😉

   Meillä on autonvuokra reilut 400 € kahdelle viikolle omavastuun hyvityksellä, mutta meillä on vähän isompi ja parempi auto. Halvimmillaan reilu 200 eurolla saa omavastuun hyvityksellä vähän pienemmän auton.

   reply
 • 27.11.2016

  Kääk! Meksiko on ollut meille jo vuosia iso haave, eikä ole ennen tullut mieleenkään että siellä on meininki tämmöinen. Tosi kurjaa. Rantatuolien täyttämät täydet turistirannat ei ole meidän juttu ollenkaan saati sitten all inclusive -hotellit, harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Meksikoon on kyllä silti edelleen päästävä, vaikka sitten kokemaan niitä raunioita ja kulttuuria, jos ei rantaelämää. Hyvä kuitenkin kuulla minkälaista siellä oikeasti on, Tuluminkin olin tähän asti kuvitellut olevan rauhallinen paikka.

  reply
  • 27.11.2016

   Juu, ei ole Meksikon Jukatanin rannat mitään autioita paratiisirantoja enää muutamia paikkoja lukuunottamatta. Kirjoittelen niistäkin kyllä. 🙂 Sisämaa on ehkä enemmän säilynyt koskemattomampana.

   reply
 • 27.11.2016

  Kiitti rehellisestä mielipiteestä! Meksikon lomakohteista mulla on ollut juurikin tällainen mielikuva ja se vain vahvistui tätä lukiessa. Ihania kuvia kuitenkin 🙂

  reply
  • 27.11.2016

   Kyllä rehellinen pitää olla, vaikka se välillä vähän kirpaiseekin sanoa, ettei valittu kohde ehkä ollutkaan ihan sellainen kuin oli kuvitellut.

   reply
 • 4.12.2016

  Oltiin Meksikossa samoilla alueilla viime keväänä ja tuntuu kyllä kuin puhuisit jostain ihan eri paikasta! :O Playa del Carmenin ranta oli ihana ja sitähän reunusti suurimmaksi osaksi rantabaarit ja ravintolat joiden aurinkotuoleja sai käyttää kun tilasi juomaa jne. Aivan ihania rantabaareja joista sai tosi hyvää ruokaakin. Hyvät suihkut, wct ja pukuhuoneet asiakkaille. Tulumissa samoin rantaa vaikka kuinka monta kilometriä. Hotelleja toki paljon mutta myös baareja ja ravintoloita. Ja hotellienkin tuoleilla saatiin olla kun tilattiin hotellin ravintolasta jotain. Omituista jos ette ole rannalle päässeet? Me ainakin käveltiin Tulumissa melkein mistä tahansa kohtaa siitä autotieltä rantaan, eikä mitään ongelmia 🙂

  Meidän kokemus siis hyvin erilainen mutta ehkä oli parempi tuuri sitten ja osuttiin hyviin paikkoihin 🙂 Meksikoon on ikävä!

  reply
  • 4.12.2016

   Hyvä kuulla, että kokemus Playa del Carmenista ja Tulumista voi olla ihan toisenlainenkin. Me oltiin selvästi huonossa paikassa. Olisi pitänyt selvästi googlettaa enemmän yleisiä rantoja playalta. Yritettiin myös epätoivoisesti päästä Playacarin puolelta rantaan (oltiin liikkeellä autolla), mutta se osoittautui ihan mahdottomuudeksi. Tulumissa ajettiin se autotie Sian Ka'aniin asti ja se oli tosiaan ihan tukossa toisissaan kiinni olevista hotelleista. Yhden kohdan muistan, josta oli selvästi pääsy rantaan. Siihen taas ei saanut autoa mihinkään lähimaillekaan. 😀 Varmasti niitä muitakin kohtia oli, mutta ne oli sitten vaan niin piilossa, ettei tajuttu niitä. Mutta ei tosiaan vietetty Tulumissa juuri lainkaan aikaa, joten kiva kuulla positiivista juttua siitä sellaiselta, joka alueen tuntee paremmin. 🙂

   reply
 • 26.11.2019

  Kyllä Puerto Morelosiin mennessä, parasta antia ovat yksityiset vuokrakämpät ja tai hotelli mallia Ojo de aqua, noi Resortit on aina vähän yököttäviä. Ojo de aquan rannalla näkyy Sunnuntaisin paikkalistakin väkeä pitämässä pick nickiaan. Eikä tosiaan ole rantoja suljettu ihmisiltä…

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on