Image Alt

Matkablogi

d

Uimassa kilpikonnien kanssa – Akumal Bay, Meksiko

En tiedä sinusta siellä ruudun toisella puolella, mutta me olemme aina halunneet snorklata vapaana meressä elävien kilpikonnien kanssa. Tänään toteutui taas yksi haave!
Saavuttuamme Meksikoon, ostimme snorkkelit heti toisena päivänä. Olin lueskellut upeista snorklauspaikoista ja etenkin huomioni oli kiinnittynyt Akumalin kilpikonnarantaan. Ihmisillä oli sieltä hienoja kokemuksia kilpikonnien kanssa snorklailusta ja ne kokemukset mekin halusimme omiksemme. Suunnitelmissamme oli snorklailla myös monessa muussa paikassa, mutta meri on ollut täällä näin marraskuussa kovin aallokkoinen. En tiedä onko täällä ympäri vuoden näin aallokkoista.
Tulimme eilen Akumaliin ja toivoimme kovasti, että täällä snorklaus vihdoin onnistuisi – koska halusimme todella paljon nähdä kilppareita meressä! Akumalin rannalle johtavalla tiellä oli vastassa jos jonkinlaista snorklausretken kaupittelijaa ja maksulliset pysäköintipaikat. Iskimme auton parkkiin tavoitteenamme tutustua hieman alueeseen ja saada samalla murua rinnan alle. 
Olimme liikkeellä iltapäivällä ja rantaan päästessämme totesimme sen olevan erittäin kansoitettu. Se ei kuitenkaan ollut mikään ihme, vastassamme oli nimittäin ensimmäinen ranta koko matkan aikana, jossa ei ollut isoa aallokkoa. Aallot tasoittuivat kauempana ja olivat hyvin pieniä rantaan osuessa. Söimme rannassa hieman ylihintaisen, myöhäisen lounaan, mutta se mikä palvelussa ja hintatasossa hävisi, tuli takaisin maisemissa. Meren rannalla on aina mukava syödä. Katselimme pari tuntia turkoosia merta, jota täplitti uimarit ja snorklaajat.

Omatoiminen snorklausreissu kilpikonnien sekaan

Tänään aamulla olimme paikalla uudelleen jo yhdeksän aikaan. Nyt rannalla oli vain kymmenesosa siitä ihmismäärästä, jonka näimme edellisenä iltapäivänä. Suuntasimme Akumal Dive Centeriin, josta vuokrasimme pelastusliivit ja tallelokeron. Sitten sukelsimmekin jo veteen etsimään kilppareita. 
Aurinko “vähän” häikäisee, eikä snorkkelit ehkä muutenkaan nyt niin hirveästi pue meikäläistä. 😀
 Olimme tällä ensimmäisellä snorklausreissulla vedessä niin kauan kuin vain tarkenimme tai siis minä tarkenin. Arviolta reilun tunnin verran. Onnistuimme kuitenkin näkemään vain yhden kilpikonnan, mutta lisäksi näimme rauskun ja melko paljon kaikenlaisia kaloja. Tomi näki myös pienen mustekalan! Gopro ei ihan meren syvyyksiin kaikkiin havaintoihin ylttänyt, mutta tässä joitain (epätarkkoja) kuvia.
Välissä vietimme pitkän aikaa rannalla, palmujen alla varjossa makoillen. Yleisiä rantatuoleja täälläkään ei ole vuokrattavana, mutta pyyhkeen saa levittää mihin vain ja palmujen alta löytyy varjopaikkoja.
Kun kyllästyimme makoiluun, suuntasimme etsimään lisää kilpikonnia. Tällä toisella snorklauskerralla suuntasimme aivan toiselle puolelle lahden poukamaa kuin ensimmäisellä kerralla. Nyt kilpikonnia löytyikin melkein heti ja vielä useampia! Kävi nopeasti selväksi, että kilpikonnia kannatti etsiä alueelta, jossa oli jonkinlaista vesiheinää, jota konnat pupelsivat kitusiinsa. Niitä ei kiinnostanut yläpuolella kelluvat snorklaajat lainkaan. Täällä kilpikonnat ovat todennäköisesti erittäin tottuneita ihmisiin, pari kertaa kilpikonnat nimittäin nousivat pintaan aivan vierestä. Jopa niin läheltä, että sitä hieman säikähti, kun iso hahmo ui yhtäkkiä pohjasta ihan viereen.
Oli todella hienoa seurailla kuinka kilpparit söivät pohjassa ja nousivat välillä pintaan hengittämään. Olimme toisellakin kerralla vedessä varmaan tunnin verran, Tomi vielä hieman minua kauemmin. Kokemuksena Akumal Beach oli ihan huippu! Turisteja täynnä toki, mutta helposti sinne sekaan mahtui ja alue on niin valtava, ettei missään vaiheessa tullut sellaista tunnetta, että muut snorklaajat olisivat liian lähellä.
Olemme tällä hetkellä toista yötä idyllisessä Boho Eco-Chic Boutique Resortissa. Täältä on 4,5 kilometriä Akumalin rannalle. Sisustus hivelee meikäläisen silmiä (ei niinkään Tomin) ja pihapiirikin on oikein kiva. Täältä löytyy uima-allas, jota tosin en ole nähnyt kenenkään käyttävän ja aamupalakin kuului 70 € vuorokausihintaan. Mitään tässä ei kyllä ole lähellä eli en ehkä lähtisi suosittelemaan paikkaa ilman autoa liikkuvalle tai yöelämää kaipaavalle (sitä tosin ei taida muutenkaan Akumalista löytyä).

Faktaa ja ohjeita Akumaliin matkustaville

Saapuessasi Akumaliin, sinulle yriteään myydä opastettua snorkkeliretkeä. Jopa opastauluissa sanotaan, että opas on pakollinen snorklatessa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ranta on julkinen ja kuka tahansa saa uida ja snorklata siellä. Pelastusliivit ovat kuitenkin pakolliset, jos poistut merkityiltä alueelta rannan tuntumasta ja haluat kyllä poistua, jos aiot nähdä kilpikonnia. Voit vuokrata tarvittavat välineet (snorkkelit, liivit, tallelokero) esim. Akumal Dive Centeristä. Meidän pelastusliivit ja tallelokero maksoivat 275 pesoa (noin 14 €).  
Mene aikaisin aamulla, jos haluat välttää ihmispaljouden. 
Pysäköinti maksaa 50 pesoa (2,50 €) päivä tai valkoisen, ison hotellirakennuksen jälkeen vasemmalla puolella 20 pesoa / tunti.
Käytä vain biohajoavaa aurinkorasvaa! Tavalliset aurinkorasvat ovat myrkkyä kilpikonnille.
Kilpikonniin ei saa koskea ja niihin tulisi pitää vähintään kolmen metrin etäisyys (joka tosin oli välillä vaikeaa, kun ne uivat ihan viereen!). Meinasin saada raivarin vedessä, kun yksi espanjaa puhuva tyttö koski pintaan noussutta kilpikonnaa. Älä sinä vain tee mitään niin tyhmää. Kilpikonnat ovat villieläimiä ja ansaitsevat olla edes sen verran rauhassa, ettei niitä sörkitä.
Snorklata voi myös Half Moon Bayn puolella. Siellä on myös kilpikonnia, mutta huomattavasti vähemmän ihmisiä, koska ranta ei ole yhtä kaunis ja se on kivikkoisempi. Me emme onnistuneet yrityksistä huolimatta löytämään julkista reittiä sille rannalle. 
Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 27.11.2016

  Jälleen kerran vetää kateelliseksi! 🙂 Snorklaaminen on ihan parasta ja voin vain kuvitella kuinka hienoa se on kilppareiden kanssa!

  reply
 • 27.11.2016

  Hieno kokemus! Snorklaaminen on kivaa mutta uskon että voisin minäkin säikähtää jos iso kilpikonna menisi läheltä ja vielä yllättäen.

  reply
  • 27.11.2016

   Kyllä sitä tosiaan parilla ekalla kerralla säpsähti. 😀 Ei tosin yhtä paljon kuin joskus Malesiassa, kun kohti tuli pari metrinen barrakuda! :O

   reply
 • 27.11.2016

  Nää kuvat ja kertomukset kyllä on sellasia, että vaikutatte olevan ihan teidän näköisessä kohteessa, luontoa ja luksusta. Varmasti upea kokemus nähdä noita kilppareita! En ole koskaan snorklannut, ehkäpä ei olla käyty sopivassa kohteessa sellaiseen. Nauttikaa vielä viime hetkistä siellä, on vähän pimempää täällä Suomessa! 🙂

  reply
  • 27.11.2016

   Nautitaan! 🙂 Nyt jo kauhistuttaa ajatus kylmästä ja pimeydestä! Tämä on ollut tosi erilainen loma kuin mikään muu pitkään aikaan. En oikein vielä tiedä onko tämä ollut nyt ihan niin meidän juttu, mutta ainakin ollaan otettu rennosti.

   reply
 • 27.11.2016

  Mulle jäi vähän negatiivisemmat kuvat Akumalista. Yleisesti ottaen ihmiset käyttäytyi tosi hyvin, mutta olin ihan pöyristynyt siitä miten noi snorkkeliretket toimi. Me ei myöskään otettu osaa retkeen, mutta katseltiin siinä sitten vierestä kun joku ryhmäläisistä kilpparin bongatessaan huitoi loput kymmenen retkeläistä paikan päälle ja saartoi kilpparin pieneen tilaan mistä sillä ei olisi ollut edes mahdollisuutta poistua. Kenenkään en onneksi nähnyt kilppareita koskettelevan ja hyvä niin. Mä olisin varmaan räjähtänyt raivosta.

  Kilppareiden kanssa uiminen oli ihan mahtavaa mutta olisin toivonut puitteet tuolle kokemukselle olisi olleet vähän paremmat. Suurimmalle osalle vierailijoista tunnuttiin kertovan aurinkorasvan käytöstä ja kilpikonnien koskettamisesta eli yritystä suojelutyölle on, mutta ihmiset on kuitenkin valitettavasti niin välinpitämättömiä että sääntöjä ei aina noudateta. Se että ranta on julkinen eikä ihmisten pääsyä sinne voida rajoittaa on varmaan aika suuri ongelma suojelutyön puolesta. Mä olisin rehellisesti sanottuna melkein toivonut rannan olevan yksityinen / valtion omistuksessa että ihmismääriä voitaisiin rajoittaa ja ihmisten käytöstä oikeasti valvoa. Mutta muuten ihan huikea paikka!

  reply
  • 27.11.2016

   Voi ei! Me yritettiin lähinnä vältellä niitä ryhmiä, joten ei oikein tarkkailtu, miten ne toimi. Kävi kyllä mielessä, että yksittäiset snorklaajat on kilpikonnille parempi juttu kuin iso ryhmä, koska silloin kilpparin voi olla vaikea päästä pintaan hengittämään.

   Tosiaan suojelutyön kannalta olisi varmaan parempi, jos ranta olisi yksityinen. Mutta kilpikonnat ei käsittääkseni käy tuolla munimassa, "vain" syömässä. Mun mielestä mahdollisuus päästä vapaana meressä elävien kilpikonnien kanssa snorklailemaan on kuitenkin hyvä juttu verrattuna alueen suureen aktiviteettien määrään, joka tapahtuu vangittujen eläinten kanssa. Olisi kiva, jos ihmiset mieluummin menisivät snorklaamaan Akumaliin (ja toimisivat ohjeiden mukaan) kuin menisivät uimaan vangittujen delfiinien kanssa.

   En siis haluaisi, että kaikkea eläimiin liittyviä aktivitteeja kielletään, koska niillä kuitenkin yleensä myös rahoitetaan suojelutyötä ja kun ihmiset pääsee kokemaan asioita eläinten kanssa, se toivottavasti lisää myös heidän halua suojella eläimiä. Onneksi Riviera Mayalta löytyy vielä paljon paikkoja, jossa kilpparit saa ruokailla ilman snorklaajia. Niiden munimispaikkojen löytyminen taitaa olla se ongelmallisempi juttu, kun rannat on täynnä isoja hotelleja ja ihmisiä tepastelemassa munien päällä. 🙁

   reply
 • 27.11.2016

  Kilpparit ovat aivan ihania! Pari vuotta sitten snorklatessa Thaimaassa näin yhden ja satuin saamaan siitä valokuvankin. Siellä myös kerrottiin, että niitä ei saa missään nimessä koskettaa. Tosi ikävää kun kaikki eivät halua toimia annettujen ohjeiden mukasiesti.

  reply
  • 27.11.2016

   Hyvä tuuri käynyt sinulla snorklausreissulla! 🙂 Harmittaa kyllä, että osa ihmisistä on niin itsekkäitä ja piittaamattomia, että koskevat villeihin eläimiin. 🙁

   reply
 • 27.11.2016

  Ihanaa että pääsitte snorklailemaan kilppareiden kanssa! Sen haluan minäkin ehdottomasti kokea jossain vaiheessa!

  reply
 • 29.11.2016

  Tässä kirjoittelen juuri Playa del Carmenista ja Riviera Mayasta postausta, niin laitanpa tämän linkiksi Akumalin kohdalle 🙂 En tiedä muuten juotteko olutta, mutta paikallisen Akumalin pienpanimon oluet on parasta mihin olen Meksikossa törmännyt. Ainakin rantaravintoloista niitä saa – iso suositus 😀

  Hieman jäi ristiriitaiset kokemukset, kun kävin snorklausretkellä katsomassa kilpikonnia. Siellä oli taas sitä perinteistä "turisteilta paremmat tipit" -meininkiä, millä kilpparit saatiin syöttämällä lähelle -> ei näin! Onneksi retkiläiset olivat sen verran fiksuja, että pysyivät erossa kilpikonnista eikä niitä kosketelleet. Akumalissa tosiaan voi törmätä hyvinkin omatoimisesti kilpikonniin, mutta meidän snorklaukset siellä jäi sen osalta vajavaiseksi ja suunnattiin rantabaariin. Kilppareita nyt näkee aina, mutta hyvää olutta tulee vastaan harvoin 😉

  Mikään ei ole hienompi tunne kuin snorklatessa törmätä kilpikonnaan, kun lähistöllä ei ole muuta porukkaa. Tämä vielä sattui itselle ensimmäisen näkemäni kilpikonnan kohdalla Curacaolla ja voi sitä onnen päivää – upea fiilis kerta kaikkiaan!

  P.S. Hauskaa loman jatkoa!

  reply
  • 2.12.2016

   Kiitti! Nähtiin Akumal -etiketillä varustettuja olutpulloja ja harmiteltiin, kun ei kumpikaan juoda olutta. 😀

   Mutta siis mitä?! Syöttikö ne snorklaus-oppaat jotain kilppareille?! No jo on ikävä homma! Ne kilpikonnathan oli siellä pohjalla nimenomaan ruokailemassa. Onneksi ei tuettu moista hommaa.

   Toisaalta taas. Tuntuu vähän jeesustelulta päivitellä sitä, että joku syöttää kilpikonnia, kun alueen kalastusalukset tappaa päivässä satoja kilpikonnia, delfiinejä ja haita… :/

   reply
 • 30.11.2016

  Ei vitsi mikä elämys! On varmasti ollut todella epätodellinen fiilis noiden kavereiden vieressä. Ihanaa, että noitakin juttuja voi tehdä eettisesti.

  Ja onpa muuten skandinaavisen näköinen majapaikka! 😀 Aika yllättävä.

  reply
  • 2.12.2016

   Olihan se huippua! 🙂 Kuten yllä olevista kommenteista voi päätellä, voi tämänkin paikan eettisyyttä hieman kyseenalaistaa, mutta noin yleisesti ottaen, minusta ihan ok paikka.

   reply
 • 3.12.2016

  Kilpikonnien perässä snorklailu on huikea elämys!

  Minä pääsin kokemaan sen Galapagoksella vuosi sitten. Siellä matkailijamäärät ovat toistaiseksi kohtuullisia ja oppaat terottavat koko ajan sitä, että ihminen väistää ja pysyy kolmen metrin etäisyydellä.

  Omatoimiretkellämme Tortuga Bayn rannalla kuulimme valvovalta oppaalta, että hänen pääasiallinen tehtävänsä oli vahtia, että kilpikonnien parittelu sujuu rauhassa. Muuten konnat eivät ihmisistä juuri pittaa, jos pitävät riittävästi etäisyyttä, mutta parittelu keskeytyy helposti. Muistaakseni turvaväli oli peräti 10m. Me kuulimme tästä sen jälkeen kun luonto-opas vihelteli pilliin ja huitoi meille. Koska emme yhtään ymmärtäneet, mistä oli kyse, uimme koko matkan takaisin rannalle kuullaksemme, että uimapaikastamme vajaa 10m takanamme oli parittelu käynnissä. Emme olleet lainkaan huomanneet konnia. Toivottavasti nuo Meksikon konnat eivät tarvitse samalla lailla tilaa ja rauhaa paritteluun, muuten kannan voi käydä huonosti.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on