Image Alt

Matkablogi

Eteläisen Afrikan kierros syksyllä 2015

Meidän ei ollut tarkoitus lähteä heti toisena vuotena putkeen Afrikkaan. Meillä oli kiikarissa aivan muut kohteet. Mutta niin siinä vain pääsi käymään, että pakkaamme laukkumme puolentoista kuukauden kuluttua ja hyppäämme jälleen Johannesburgiin laskeutuvaan koneeseen. Ja olen siitä aivan innoissani. Matkan loppuhuipennus sijoittuu meille viime vuodesta tuttuun Etelä-Afrikkaan, mutta suurimman osan matkasta vietämme sen rajojen ulkopuolella.
Tämän matkan suunnittelu on tuottanut melkoista päänvaivaa ja tuottaa sitä edelleen. Mantereena Afrikka on matkailun kannalta jotain aivan toista kuin Eurooppa. Rajamuodollisuuksiin kuluvaa aikaa on hankala arvioida etukäteen, eikä vuokra-autoa viedä rajan yli ihan tuosta vain.  Tarkoituksenamme on tehdä tarkka reittisuunnitelma, koska aikataulumme on tiukka. Siinä missä Euroopassa tai Yhdysvalloissa voi hyvin suunnitella viettävänsä päivän esimerkiksi jossain kansallispuistossa ja ajavansa sen jälkeen 200 km seuraavaan kaupunkiin, on Afrikka toista maata. Pimeällä ajamista ei suositella.  Tällä hetkellä reitti on suurinpiirtein valmis, enkä malta olla kertomatta siitä jo tässä vaiheessa.

Roadtrip Afrikassa

Etelä-Afrikassa meitä odottaa jälleen vuokra-auto. Kuten edelliselläkin kerralla, olemme vuokranneet auton, jossa on hieman tavallista enemmän maavaraa. Kuoppaisilla hiekkateillä jokainen sentti maan ja auton pohjan välissä voi tulla tarpeeseen. Varsinaiseen nelivetoon budjettimme ei kuitenkaan venynyt, koska sellainen olisi tullut maksamaan kahdeksi viikoksi 2000 euroa. Citymaasturi irtosi 600 eurolla (+ rajanylitysluvat 160 euroa). Ihan cityssä emme kaupunkimaasturimme kanssa kuitenkaan pysy.

Zimbabwe

Johannesburgista suuntaamme ensimmäisenä kohti Zimbabwea, maata jonne eteläafrikkalaiset eivät juurikaan matkusta. Heti ensimmäisenä jouduimmekin lukemaan monesta paikasta, etteivät eteläafrikkalaiset autonvuokraamot anna viedä autojaan Zimbabween. Onneksi selvisi, että rahalla tästäkin selviää ja noin 80 euron suuruista rajanylitysmaksua vastaan järjestyy tarvittavat dokumentit. Olen kuullut Zimin olevan kauniin kumpuileva. Me haluamme nähdä tuon maan. Zimbabwen pohjoisosassa odottaakin alkumatkan pääkohde, maan tunnetuin turistinähtävyys Victorian putoukset. Sitä ennen vierailemme kuitenkin traagisen kohtalon kokeneen Cecil-leijonan tassun jäljillä Hwangen kansallispuistossa. Luvassa on toivottavasti taas monta ikimuistoista eläinkohtaamista.


Victorian putoukset – Zimbabwe ja Sambia

Kuten Iguassun putoukset, myös 1600 metriä pitkät ja reilu 100 metriä korkeat Victorian putoukset sijoittuvat kahden maan rajalle. Toisella puolella putouksia meitä odottaa Sambia. Joudumme ylittämään rajana toimivan sillan Sambiaan joko jalan tai jollain muulla kulkuvälineellä kuin kaupunkimaasturillamme. Sitä ei nimittäin saa ajaa Sambian puolelle. Tästä ei selvitty edes rahalla. Ainakin yksi päivä meiltä siis kuluu autottomana Sambiassa. Muuten ajamista riittääkin sitten hieman toivottua enemmän.
Victorian putoukset Kuva: Pixabay CC0 Public Domain
Kuva: Pixabay CC0 Public Domain

Botswana

Zimbabwe ja Sambia eivät vielä riitä uusien maiden osalta, vaan suuntaamme Victorian putousten jälkeen Botswanaan. Tässä vaiheessa reittimme on vielä hieman hämärän peitossa. Botswanan puolella on kaksi upeaa, tunnettua kansallispuistoa, Choben kansallispuisto ja Okavango Delta. Jälkimmäinen on suistoalue, jossa on paljon eläimiä ja ensimmäinen on tunnettu etenkin valtavista norsulaumoistaan. Haluaisimme ilman muuta vierailla molemmissa, mutta omatoimisesti se ei oikein onnistu, ei citymaasturilla. 
Botswanan kansallispuistoissa ei ole asfalttiteitä, vaan niihin vaaditaan neliveto ja mielellään myös radiopuhelimet sekä valmiudet yöpyä teltassa maastossa (pahimmassa tapauksessa hyeenoiden piirittäessä leiriä, kuten eräälle pariskunnalle oli käynyt). Ainoaksi vaihtoehdoksi Botswanan kansallispuistoon tutustumiseen jää siis opastetut safarit. Vielä tässä vaiheessa meillä ei kuitenkaan ole mitään varattuna. 
Okavango Delta Kuva: Pixabay CC0 Public Domain
Choben kansallispuisto Kuva: Pixabay CC0 Public Domain


Namibia?

Niin, sitten jäi vielä yksi maa, jossa Tomi haluaisi ehdottomasti vierailla. Minä olen ainakin toistaiseksi vielä vastustavalla kannalla, koska aikaa on niin rajoitetusti ja haluaisin tehdä lomalla muutakin kuin istua autossa (ja sitä autossa istumista on kyllä luvassa ilman Namibiaakin). Saattaa kuitenkin olla, että Tomi saa tahtonsa läpi ja piipahdamme myös Namibiassa. Sitä ei ole tähän alustavaan, suuntaa-antavaan karttaan merkitty ja siitä huolimatta kilometrejä on Afrikkaan noin 1000 liikaa.

Roadtrip päättyy Johannesburgiin, jossa on vuorossa vuokra-auton palautus. Matkan viimeiselle osalle emme nimittäin tarvitse sitä, sillä nousemme Etelä-Afrikan pääkaupungissa, Pretoriassa junaan. Eikä kyseessä ole ihan mikä tahansa juna.

Rovos Rail – luksusjuna

Rovos Rail on se syy miksi Afrikka kutsuu jälleen. Saimme blogiyhteistyönä kutsun Rovos Railin junamatkalle, enkä voisi olla asiasta onnellisempi ja kiitollisempi. Kyseessä on luksusjuna, maailman ylellisin sellainen. Se on aivan jotain muuta kuin kotoinen VR. Rovos Railin matkat vaihtelevat yhden yön reiteistä (Garden Route) jopa parin viikon mittaisiin matkoihin. Me lähdemme kahden yön ja kolmen päivän mittaiselle matkalle Pretoriasta Durbaniin. Koko aikaa emme toki vietä junassa, sillä välillä juna pysähtyy ja nousemme junasta ohjatuille safariretkille.
Aika junassakaan tuskin tulee pitkäksi sillä reitti kulkee vuoristossa ja junassa on panostettu esimerkiksi näköalavaunuun. Myös osa ikkunoista avautuu, joka mahdollistaa vieläkin autenttisemman kokemuksen tuoksuineen kaikkineen, ja toki helpottaa myös valokuvausta. Paljon aikaa tulee varmasti kulutettua myös tarjoilujen äärellä. Rovos Raililla nimittäin asiakkaita hemmotellaan. Kaikki ruoat ja juomat kuuluvat pakettiin yhtä tiettyä shampanjaa lukuunottamatta (pärjäämme ehkä ilman!). Tarjoilut tarkoittavat gourmet-ruokia ja mm. parhaita eteläafrikkalaisia viinejä. 
Joudumme kyllä ehkä hieman oman mukavuusalueemme ulkopuolelle, sillä illalla pukeutumiskoodina on miehillä vähintään puvuntakki ja solmio sekä naisilla coctail- tai iltapuku. Uskon tuon pienen mukavuusalueen ulkopuolelle hyppäämisen olevan kuitenkin kaiken arvoista, kun yöksi saamme vetäytyä omaan deluxe-sviittiimme. Rovosilla kaikki yöpyvät sviiteissä, eikä niitä löydy yhdestä junasta kuin 39 kappaletta. Junassa on siis alle 80 matkustajaa. Uskon, että tämä tulee olemaan todella mahtava kokemus. Video kertonee enemmän kuin tuhat sanaani.
Jotain yhteistä VR:llä ja Rovos Railillakin kuitenkin on. Rovos Rail ei nimittäin lupaa koskaan pysyä aikataulussa. 😉
Aivan lopuksi vietämme vielä puolitoista päivää Durbanissa, jonne junamatka päättyy. Kenties saamme pienen maistiaisen rantalomasta tai ehkä suuntaamme merelle bongailemaan haita ja delfiinejä. Kuka tietää, suunnitelmat sen osalta ovat vielä aivan auki. 
Tälläinen setti siis tulossa! Miltä kuulostaa?

 

Seuraa blogia:

 

Comments

 • 26.8.2015

  Kuulostaa siis ihan mielettömältä! Tuostahan tulee ihan eeppinen matka! Ja mielenkiinnolla luen teidän kokemuksia koska meidän tarkoituksena on mennä häämatkalle ensi vuonna juurikin Zimbabween ja Botswanaan. Täytyykin tsekata tuo Rovos Rail, kuulostaa mielenkiintoiselta!

  reply
  • 26.8.2015

   Ai meillä on samat maat matkasuunnitelmissa! Mahtavaa 🙂 Toivottavasti pystyn meidän reissun jälkeen antamaan jotain hyödyllisiä vinkkejä. Rovos Railiin kannattaa ilman muuta tutustua tarkemmin. Edullinen se ei ole, mutta kokemuksena varmasti aika uniikki.

   reply
 • 26.8.2015

  Ihan huikea matkasuunnitelma! Olen välillä kuolannut Rovos Railiakin.

  reply
 • 26.8.2015

  Mahtavalta 🙂

  reply
 • 26.8.2015

  Ihan ehdotonta, olen niin innoissani teidän puolesta! 🙂 Me kävimme myös Zimbabwessa Hwangessa ja Victoria Fallseilla, Botswanassa Chobessa ja Okavango Deltalla ja Namibiassakin vietimme hyvän tovin. Aivan huikeita paikkoja kaikki!! Aika pitkät ajomatkathan tuosta tulee ja me vedettiin tuo osio rekkareissun turvin, sillä julkinen liikenne noissa maissa on aika sukka, ja erityisesti Okavango Delta on ilmeisesti omatoimisesti hankala/kallis järjestää (kaiken vaivan arvoinen kylläkin…). Avasin häämatkamme matkablogin (http://matkallamaailmanaariin.blogspot.fi/) taas hetkeksi, jotta Meriharakan Pirkko pääsee kurkkimaan Ugandan ja Ruandan jutut, sieltä löytyy monen monta juttua juurikin noista paikoista. Käytännön vinkkisaldo taitaa jäädä aika laihaksi tuon rekkareissun vuoksi, kun järjestelyt oli sen myötä valmiiksi hoidettu, mutta ainakin pääset fiilistelemään paikkoja ja ehkä saa jotain vinkkiä siihen, mitä ehkä haluatte valita omalle reitille 🙂 Mm. Hwangessa meillä oli Ivory Lodgella elämääkin suurempi elefanttikohtaaminen ♥

  reply
  • 27.8.2015

   Kiitos! Kävin lukemassa teidän jutut Zimbabwesta ja Botswanasta ja ne kyllä nostattivat reissukuumetta entisestään 🙂 Niin upeita paikkoja ja aivan mieletön tuo Ivory Lodgen norsupiilo. Toivottavasti saadaan Botswanan puolella safarit järjestymään. Ne tuntuu tosiaan olevan aika järkyttävissä hinnoissa. Tuo teidän rekkareissu on ollut varmasti hyvä vaihtoehto. Olitte tehneet upeat helikopteri- ja pienkonelennot. Muistatko minkä hintaisia ne suunnilleen olivat? Noh, voin kyllä googlaillakin 😀

   reply
  • 27.8.2015

   Voi en kyllä yhtään muista! Okavango Deltan pienkonelento oli aika inhimmillisen hintainen, mutta riippui ihan siitä, kuinka monta paikkaa koneessa oli, eli enemmän sai maksaa, jos halusi privampaa lentoa. Vähän hintavampi sitten oli se Victoria Fallsien helikopterilento, mutta siinä mentiin kyllä vähän sellaisella "no kerrankos sitä" -meiningillä, niin kuin vähän turhan monta kertaa koko reissulla – budjetin kannalta, elämän kannalta ei yksikään kerta ollut turha 😀

   reply
  • 28.8.2015

   Täytyy googletella noita. Kovasti tekisi mieli nähdä paikkoja myös yläilmoista. Näinhän se tuppaa mennä, että reissussa sitä mennään just tuolla "kerrankos meiningillä". Kotona ehkä sitten hieman kulmat kurtussa luetaan sitä luottokorttilaskua 😀

   reply
 • 27.8.2015

  Aivan mahtavalta kuulostaa teidän matkasuunnitelma. Olette todella rohkeita autovuokrauksen suhteen 🙂 Odotan jo innolla hienoja kuvia ja sun kokemuksia tästä matkasta.

  reply
  • 27.8.2015

   Kiitti 🙂 Kyllä sitä alkuun hieman itseäkin hirvitti ajatus näihin maihin autolla lähtemisestä, mutta kyllä niiden pitäisi olla ihan turvallisia. Kuvia ja juttuja on varmasti luvassa paljon!

   reply
 • 27.8.2015

  Hui ja vau! Mä olen niin nynny (etenkin lapsen myötä) etten uskalla matkustaa koko Afrikkaan saati lähteä siellä roadtripille 😀 Kuulostaa kyllä ihan älyttömän mielenkiintoiselta! Aika pitkät pätkät saatte töröttää autossa, mutta siinä kyllä ehtii nähdä paljon 🙂

  reply
  • 27.8.2015

   Haha 😀 Viime reissun perusteella sanoisin, että Afrikkaa pelätään ihan turhaan. Eihän siellä turvallisuus ole samaa tasoa kuin Jenkeissä tai Euroopassa, mutta ei siellä nyt mitenkään erityisen vaarallistakaan ole 😀 Ainakin kun vähän käyttää maalaisjärkeä, eikä hortoiile ties missä keskellä yötä. Jotenkin voisin kuvitella, että tykkäisit aika sikana safareista 😉

   Autossa tulee tosiaan istuttua pylly puuduksiin, mutta eiköhän aikaa riitä moneen muuhunkin ja ajaessa näkee ainakin paljon. 🙂

   reply
 • 27.8.2015

  Wauuuuuuuuuu! Mä en meinaa pysyä housuissani tuon teidän suunnitelman kanssa. Mieletön reittisuunnitelma ja tuo junamatka tulee olemaan kyllä takuulla upea. Huippu juttu!

  reply
  • 27.8.2015

   Kiva kuulla! Hieman vaikeuksia itselläkin on housuissa pysymisen suhteen, kun tekisi mieli lähteä matkaan HETI! 😀

   reply
 • 27.8.2015

  No hyvältä kuullostaa, johan tuossa yöunet menisivät 🙂

  reply
 • 28.8.2015

  Siis aivan upealta kuulostaa, täälä taas itellä kroppa vihertyy vaikka oma reissu starttaa ens viikolla ja sitä on fiilistelty jo pitkään 😀
  Meillä on suunnitelmissa parin vuoden sisään pitempi maailmanympärimatka ja oli tarkoitus ottaa Afrikka mukaan palettiin mutta ajan ollessa silti aika rajallinen (4kk) oli pakko karsia jostaki ja päätettiin sitten että tehdään sinne joskus ihan oma reissunsa. Vielä joskus!
  Huikeaa matkaa teille, täällä innolla odotellaan jo päivityksiä!

  reply
  • 28.8.2015

   No mulla kyllä kroppa vihertää teidän tulevasta maailmanympärimatkasta! Kunpa pääsisi taas… Aika harva tosiaan käy maailmanympärimatkalla Afrikassa ja on se sen verran iso manner, että sinne voisi varata vaikka koko sen 4 kk. Varmasti ihan hyvä, että maltatte olla ahmimatta liikaa kohteita. Kyllähän Afrikkaan ehtii 🙂

   Huikeaa reissua myös sulle! 🙂

   reply
 • 28.8.2015

  Huh, ja vau miten upea reissu teille on tulossa! En ihmettele, jos salaman hankkiminen alkoi tuntua yhtäkkiä hyvinkin ajankohtaiselta. 😀 Ootankin jo innolla teidän reissukuvia ja etenkin sitä salaman käytön bongaamista.

  reply
  • 28.8.2015

   Hehe 😀 Mulla oli tosiaan junakuvat mielessä sitä salamanostoa suunnitellessa. Eiköhän niitä salamakuviakin tulla täällä näkemään!

   reply
 • 28.8.2015

  Ihan mieletöntä! 🙂 Musta on tullut niin mukavuudenhaluinen, että tuo juna olis ihan mahtava. Luksus on aina kivaa 🙂

  reply
  • 28.8.2015

   Kiitti!Täytyy munkin tunnustautua mukavuudenhaluiseksi ja luksusta arvostavaksi, vaikka tarvittaessa sitä pärjää hyvin vaatimattomammissakin puitteissa 🙂

   reply
 • 28.8.2015

  Kuulostaa siltä, ettei kannata jättää väliin!

  reply
 • 29.8.2015

  Hitsi mikä matka teillä taas edessä, vau! Tuo junamatka kelpaisi mullekin, kun road trippailuun tuolla suunnalla ei taitaisi kantti mulla kestää. 🙂 Ainakaan vielä.

  reply
  • 30.8.2015

   Zimbabwen ja Botswanan pitäisi olla ihan turvallisia maita roadtrippailla. 🙂 Mutta onhan meininki tosiaan vähän erilaista kuin Euroopassa, joten ymmärrän hyvin, että moni lähtee Afrikkaan mieluiten opastetulle kiertomatkalle.

   reply
 • 29.8.2015

  Oho, on siinä juna! Varmasti mahtava kokemus päästä reissuun sen kyydissä. Ja tosi mielenkiintoiset suunnitelmat muutenkin, käviköhän siinä siis niin että Afrikka eläimineen vei teidät mennessään 🙂

  reply
  • 30.8.2015

   Rovos Rail on tosiaan ihan omaa luokkaansa. 🙂 Kyllähän ne Afrikan eläimet hurmasivat ihan täysillä, mutta ihan yhtälailla tekee mieli moneen muuhunkin maanosaan. Täytyy kuitenkin sanoa, että ensimmäisen Afrikan reissun jälkeen kynnys sinne matkustamiseen madaltui ehkä 90%. 🙂

   reply
 • 30.8.2015

  Kuulostaa aivan mahtavalta reissulta! Voi veljet sentään.. Huippua. 🙂

  reply
 • 2.9.2015

  Sambian puolella Victorian putouksilla pääsee uimaan Devil's Pooliin.
  Suosittelen, on se sen verran ainutlaatuinen "kuvakulma" isoihin putouksiin.
  Pienen palan Namibiaa saa halutessaan poikkeamalla Chobe-joen toisella puolella, siis Namibiassa, vaikka katsastamassa pienen paikallisen kylän. Sinne mennään ihan passintarkastuksen kautta, joten ihan oikeasti se on vierailu Namibiassa.
  Muutaman vuoden takaisesta Botswana, Zimbabwe, Sambia ja tuon verran Namibiaa kirjoitimme aikoinaan blogiin mm. näin. Botswanastakin juttua löytyy, tietysti. Myös ainakin Mma Ramotswen ystävien tuntemasta pääkaupungista, Gaboronesta.

  reply
  • 3.9.2015

   Kiitos vinkeistä! 🙂 Kävinkin jo aiemmin lueskelemassa blogistasi teidän reissustanne näissä maissa. Pulahdan Devil's Pooliin, jos vain uskallan. Tomi on jo ilmoittanut, ettei aio osallistua, koska siinä on liian iso riski kuolla… Juuri tuollaista mainitsemaasi Namibian visiittiä olemme pohtineet. Itse vain haluaisin kokea maat kunnolla, enkä vain tuollaista nopeaa rajan takana visiittiä. Gaboronessakin meidän on tarkoitus käydä. Luen juuri ensimmäistä Mma Ramotswea 🙂

   reply
  • 4.9.2015

   Devil's Pooliin ei niin vaan pulahdeta vaan mennään ko. altaan tuntevan oppaan kanssa, eli ei siinä taida kovin isoa kuolemanriskiä olla. Altaassa on myös köydet tai vaijerit josta pidetään kiinni ja reunalla opas vielä pitää kiinni jaloista. En tiedä onko joku joskus mennyt reunan yli, muttei siltä tuntunut, että sitä vaaraa koko ajan olisi.
   Jos enemmän innostut Mma Ramotswesta, niin suosittelen kirjojen maisemiin erikoistunutta mukavaa Zimbabwen talouskurjuutta paennutta opasta, jos pienen paikallisen firman nimeä ei löydy blogistani ja se kiinnostaa, niin voi yrittää etsiä sitä. Samalla ainakin me saimme aimo annoksen Zimbabwen ja Botswanan historiaa ja politiikkaa 🙂 – eli joskus mekin käytämme oikeasti aikaa paikallisten kanssa, vaikka tämä kaveri sarjaan opas menikin. Mutta ei todellakaan ollut tyypillinen sellainen.

   reply
 • 2.9.2015

  Kuulostaa todella upealta! Kiva päästä taas näkemään kuvia Afrikasta sun blogista. 🙂

  reply
 • 5.9.2015

  Vau. kertakaikkisen mahtava reissu teillä on taatusti tulossa! Tuo junamatka kuulostaa aivan ihanalta. En ole itse käynyt vielä Afrikassa ollenkaan, ja nuo Victorian putoukset kyllä kiinnostaisivat (ja safarit…). Ja nyt kiinnostaisi kyllä tuollainen junamatkakin, kun kirjoitit siitä. Postauksia odotellessa!

  reply
  • 6.9.2015

   Kiitos Jepa! 🙂 Afrikasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista. Toivottavasti meidän postauksista olisi iloa ja myös hyötyä, jos jossain vaiheessa päädytte lähtemään Afrikkaan.

   reply
 • 19.10.2015

  Vaikuttaa todella hienolta tämä teidän nyt alkanut reissu! Odotan innolla, mitä postauksia sieltä myöhemmin tulee! Etelä-Afrikkaa lukuun ottamatta itselle ovat nämä muut maat vieraita, mutta niin kiinnostavia 🙂

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on