Image Alt

Matkablogi

Matkakaverina Sony A6000-järjestelmäkamera

Kotimme on täynnä matkamuistoja, mutta ne arvokkaimmat muistot syntyvät oman muistin lisäksi kameran laukaisimen painalluksesta. Ulkoisille kovalevyille on tallennettuna vuosien varrelta kymmeniätuhansia matkakuvia. Ihmismieli on uskomaton. Se pystyy muistamaan mielettömän määrän asioita. Silti paljon unohtuu. Kun katsoo matkakuvia muutaman vuoden tai vaikka vain vuoden päästä, muistuu mieleen paljon sellaista, jonka jo luuli unohtaneensa. Tämän vuoksi kamera on Tomin jälkeen tärkein matkakaverini. Ja minä olen tarkka matkaseurastani.

Afrikkaan mukaani lähti blogin kautta lainaan saatu Sonyn A6000-järjestelmäkamera 18-105mm F4 objektiivilla.

En ehtinyt pahemmin testailemaan sitä ennen matkaa. Mitäpä testailtavaa marraskuun pimeissä illoissa edes olisi ollut. Jännitti siis hieman miten me tulemme toimeen – minä ja uusi matkakaverini. Onneksi jännitin turhaan. Kamera istui käteen oikein hyvin ja näin kuukausi matkan jälkeen, minulla on jo ikävä tuota kameraa.

Siinä missä aiemmin testailemani Sonyn A5100 16-50 mm putkella oli ihanan kevyt ja lähes taskukokoinen, tässä yhdistelmässä oli enemmän painoa ja tarttumapintaa. Minua se ei kuitenkaan haitannut, koska olen tottunut kuljettamaan mukanani zoomiputkellista kameraa. Itse kamerahan ei ole lainkaan iso, vaan hyvin pienikokoinen. Tässä yhdistelmässä painoa toi siis tuo 18-105 mm F4 objektiivi, joka oli kyllä puolen kilon painonsa arvoinen.

A6000:ssa on mukavat 24,3 megapikseliä. Näyttö kääntyy ylös ja alas, joten hankalatkin kuvakulmat onnistuvat helposti. Etsin menee päälle, kun asettaa silmänsä sen kohdalle. Samalla näyttö menee pois päältä. Aukkoa ja suljinta oli todella helppo säätää rullista. Kamera oli käytettävyydeltään mutkaton ja siitä sai hyvän otteen.

Roadtrip-kamera 

Me rakastamme roadtrippejä. Niitä on tehty vuosien varrella monissa maissa. Silti missään muussa maassa kuin Etelä-Afrikassa en ole ottanut yhtä paljon kuvia autossa – ikkuna auki, tuulilasin läpi ja pahin kaikesta – sivuikkunan läpi. Vietimme ison osan matkastamme autossa. Krugerin kansallispuistossa autosta ei saanut poistua kuin tietyissä paikoissa, muualla maassa taas ei ihan joka paikassa edes halunnut poistua autosta… Niinpä tällä matkalla kameran kanssa korostui monta kertaa nopeus, koska iso osa kuvista tuli otettua liikkuvasta autosta. A6000 oli tässä omassa elementissään. Alla pari auton sivuikkunasta otettua räpsyä. Eivät ne ehkä kuvina ole mitään mestariteoksia (ihan kuvaajasta ja kuvakulmasta johtuen), mutta ne ovat meidän matkamuistojamme. Olisi ikävää, jos ne olisivat aivan suttua.

Lesotho
Maputo, Lesotho

A6000:sessa on todella nopea automaattitarkennus. Se tarkentaa nopeimmillaan 0,06
sekunnissa, joten sillä kelpasi laukoa liikkuvastakin autosta. Pieni miinus oli viiveaika kameran käynnistämisestä kuvausvalmiuteen. Muutama tilanne meni ohi, kun kamera ei ollut valmiiksi päällä.

Swazimaa
Kapinmaa, Etelä-Afrikka
Me liikuimme pimeällä todella vähän. Se kun ei ole turvallisinta aikaa Etelä-Afrikassa. Mutta sen mitä A6000:sta hämärällä käytin, se oli kyllä erittäin pätevä vähäisessä valossakin. Suurin ISO-herkkyys kamerassa onkin 25600.  
Johannesburg
Simon’s Town, Etelä-Afrikka

Eniten matkoilta kertyy maisemakuvia. A6000 sopi maisemakuvaukseen 18-105 mm putkella erinomaisesti.

Lesotho
Betty’s Bay, Etelä-Afrikka
Simon’s Town, Etelä-Afrikka

Kamera sopi erinomaisesti myös eläinkuvaukseen tarkan tarkennuksensa ansiosta. Mukana ollut 18-105 mm putki toki toi omat rajoituksensa kaukana olevien eläinten kuvaamiseen ja jäin kaipaamaan hieman enemmän zoomia. Kohtalaisen lähellä olevien (tai tarpeeksi suurten, kuten norsujen ;)) eläinten kuvaamiseen putki sopi kuitenkin loistavasti.

Vervet monkey, Krugerin kansallispuisto
Impala, Krugerin kansallispuisto
Norsuja Krugerin kansallispuistossa
Paviaani Etelä-Afrikassa
Pingviini Boulders Beachilla, Etelä-Afrikassa

Kaikenkaikkiaan A6000 oli loistava matkakaveri. Tälläinen keskinkertainen kuvaajakin saa sillä esittelykelpoisia kuvia. Vai mitä mieltä olette?

Comments

 • 5.1.2015

  Ihania kuvia oletkin taltioinut! 🙂 Meillä mies haaveili ennen reissua tuosta kamerasta, mutta päätyi sitten sopivan diilin osuttua kohdalle samaiseen Fujiin jolla minä olen kuvaillut. 🙂

  reply
  • 6.1.2015

   Kiitos! 🙂 Fuji on mulle aivan tuntematon merkki. Pitäisi varmaan joskus kaupassa hipelöidä niitäkin, että edes jotain tietäisin.

   reply
 • 5.1.2015

  Lyhyesti, nämä ovat erittäin esittelykelpoisia kuvia!

  reply
 • 6.1.2015

  Näitä kuvia kattoes tulee kyllä ihan hirvee matkakuume! … Ehkä minäki joskus pääsen jonnekin.. 😀

  reply
 • 6.1.2015

  Kiitos jälleen upeasta nojatuolimatkasta.

  reply
 • 6.1.2015

  Meillä on ollut viime aikoina ongelmia vanhan kunnon Nikonin kanssa ja ollaan etsitty infoa kameroista ja mietitty, että mikä se olisi se seuraava, jos vanhan kameran temppuilut jatkuvat. Vaatimukset kun ovat kovat: pitää olla laadukas, mutta näppäräkäyttöinen, kevyt, mutta lujatekoinen, kamera kun kulkee mukana joka paikassa. Minijärkkärikin kiinnostaa. Olet ilmeisesti tyytyväinen tähän Sonyyn? Tuo Sony a5100 taisi voittaa Tekniikan Maailman minijärkkärivertailun ja vähän jäi kiinnostamaan.

  Ja hienoja kuvia olet ottanut!

  reply
  • 6.1.2015

   Kiitti 🙂

   Luinkin niistä teidän kameraongelmista blogistasi. Harmillista, kun kamera alkaa temppuilemaan :/ Kyllä minä tykkäsin molemmista Sonyista, jotka mulla on ollut testissä. Molemmilla tulee varmasti erittäin hyviä kuvia, mutta käytettävyyden (säätöjen yms.) puolesta pidin enemmän tästä A6000:sesta. Toisaalta kuvasin sillä myös paljon enemmän, kun se oli mukana parin viikon matkalla.

   reply
 • 6.1.2015

  Ei voi todellakaan olla muuta kuin samaa mieltä. Kameralla on tullut upeita kuvia ja koko todella olisi optimaalinen matkalle. Tosin taitavalla kuvaajalla on myös oma osuutensa onnistuneisiin otoksiin =D.

  reply
  • 6.1.2015

   Kiitos Katinka! On kai minulla napin painalluksen verran osuutta näihin kuviin 😀 Mutta matkoilla on myös helppo ottaa hyvällä kameralla hienoja otoksia, kun on paljon näyttäviä kuvauskohteita.

   reply
 • 6.1.2015

  Kauniita kuvia, ihakat värit erityisesti kaikissa 🙂 Meillä on myös kameran osto tässä edessä, mutta päädytään varmastikin Canoniin jälleen.

  reply
 • 6.1.2015

  Hienot kuvat!

  reply
 • 6.1.2015

  Taitaa olla minulla vähän sama ongelma kuin Sofialla – jotenkin tuntuu, että pitäisi siirtyä pokkarista + puhelimesta minijärkkäriin (+ puhelimeen), mutta se, että Canonilla sellaista oikein ole, on viivyttänyt päätöksen tekoa. Viimeksi sain vinkin katsoa Olympuksen PEN-sarjaa, mutta saa nyt sitten nähdä mihin päädyn – vai päädynkö vielä odottamaan.

  reply
  • 6.1.2015

   Jos vain pääset, niin kannattaa käydä esim. Verkkokauppa.comissa Jätkäsaaressa tai Rajalan liikkeessä Helsingin keskustassa testaamassa kameroita ja tunnustelemassa mikä omaan käteen tuntuu sopivalta. Noissa liikkeissä on parhaat valikoimat, mutta toki esim. Giganteistakin jonkin verran valikoimaa löytyy. Minijärkkäreitä löytyy tänä päivänä monelta merkiltä 🙂

   reply
 • 6.1.2015

  Nämä kuvat ovat kyllä upeita, niiden takana on kyllä vähän enemmän kuin keskinkertaiset taidot!!! 🙂 Itselläni mukana kulkee Canonin DSLR ja siihen putki tai kaksi, ihan liian painava yhdistelmä jos mukana on myös läppäri ja muksut (ja niiden romppeet), mutta niillä nyt mennään. Aivan liian usein nykyään tosin päädyn vain ottamaan kuvia iPhonella, varsinkin jos nuo edellämainitut tekijät ovat myös matkassa….

  reply
  • 7.1.2015

   Kiitos Satu 🙂 Niinhän sitä sanotaan, että paras kamera on se, joka on mukana. Kohdallasi se on selvästi sitten usein Iphone 😀 Kyllä käyttäjälleen sopivan kokoinen ja sopivilla ominaisuuksilla varustettu kamera on todella tärkeä! Lapset tuovat tavaroiden roudaamiseen varmasti oman haastavan lisänsä.

   reply
 • 30.4.2015

  Mulla on uusi kamera hakusessa.. ensin haluaisin haarukoida millaisen hankin. Kennot ovat vähän hebreaa vielä.. Onko nuo kamerat joilla otat kuvia täyskennokameroita vai kroppi? Tiedätkö onko kuvat täyskennoilla huomattavan paljon parempia.. Nyt minulla on minijärkkäri.. Sinun kuvat ovat tosi upeita!

  reply
  • 30.4.2015

   En ole vielä koskaan kuvannut täyskennoisella, vaan ainoastaan kroppikennoisilla kameroilla. Seuraavalle matkalle mukaan on lähdössä täyskennoinen Canon, joten osaan vasta sen jälkeen kertoa erosta paremmin. Olen kyllä ollut ihan tyytyväinen kroppikennoisten kuviin. Hintaluokkahan sen oikeastaan määrittelee. Täyskennoiset rungot liikkuvat ihan omassa hintaluokassaan kroppikennoisiin verrattuna. Uskoisin, että jälkikin on sitten suhteessa parempaa, ei kai kukaan muuten maksaisi niin paljoa enempää kamerasta 🙂

   reply
 • Mika
  20.7.2018

  Pitkän selvitystyön päätteeksi päädyin täsmälleen samaan runkoon ja linssiin. Jos klassinen järkkärin perus-zoom-linssi on 24-70mm täyskennossa, niin tämä linssi vasta noin 27-160mm eli alkaa myös melko laajasta, mutta telepäässä jatkuu huomattavasti pidemmälle. Ei reissussa heti tarvitse painavaa teleputkea, ja mikä hienointa, se F4 aukko löytyy myös sieltä telepäästä.
  F4 aukko on vähän valoisampi kuin kit-linssit mutta ei kuitenkaan vielä tee linssistä ihan liian painavaa kuten joku F2.8. G tarkoittaa että terävyydeltä voi odottaa vähän enemmän kuin peruslaseilta kuitenkaan hinnan karkaamatta ihan mahdottomiin. Ja vielä se että reissussa ei mene hiekkaa rattaisiin kun zoomatessa linssi ei kasva pituutta, vaan pysyy umpipakettina.
  Siinä minun valintaperusteeni. Vaikea kuvitella parempaa reissulinssiä, paitsi ehkä joku pieni, joka olisi sitten kaikin puolin kehnompi. Tätä täydennän sitten isompiaukkoisilla kiinteillä linsseillä, kuten Sigman 16mm tai 30mm F1.4 DC DN.
  Tuo linssi sopii suoraan siihen 5000-sarjan runkoon. Voit ensin ostaa tuon linssin ja päivittää rungon vasta myöhemmin jos siltä tuntuu.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on