Image Alt

Matkablogi

Tonnilla safarille – ohjeita Krugerin kansallispuistoon

Ennen eteläisen Afrikan matkaa teimme melkoisen määrän selvitystyötä. Kun varasimme lennot Johannesburgiin, olin vielä melko pihalla miten hommat Etelä-Afrikassa toimivat. Tiesin esimerkiksi, että Krugerin kansallispuistossa on leirejä, joissa voi voi yöpyä, mutta missä? Teltoissako? Entä turvallisuus? Etelä-Afrikka kun ei ole varsinaisesti tunnettu turvallisuudestaan. Moni on kertonut aiempien postausten kommenteissa olevansa hyvin kiinnostunut matkustamaan Krugeriin tai ylipäänsä Afrikkaan safarille. Kokosin tähän pienen infopaketin siitä mitä kannattaa ottaa huomioon Krugerin kansallispuistoon matkustettaessa. Ei se ole lainkaan vaikeaa, eikä edes kallista. Ennen kuin huomaatkaan, olet jo ihastelemassa eläimiä.

 

Missä Kruger sijaitsee ja miten sinne pääsee?

Kruger sijaitsee Etelä-Afrikassa, Mosambikin ja Zimbabwen rajalla. Suomesta kannattaa lentää maan suurimpaan kaupunkiin, Johannesburgiin. Sieltä ajaa suorinta reittiä Krugeriin pysähdyksen kanssa noin 4-5 tuntia. Tie on hyvässä kunnossa ja matkan varrella on huoltoasemia. Me emme ajaneet suoraan Krugeriin, vaan yövyimme Nelspruitissa. Siitä jatkoimme matkaamme Panoraamareittiä pitkin Phalaporwaan. Tähän kului pari päivää.

Ellet ole innostunut autoilusta, Krugeriin voi myös lentää Johannesburgista. Jättimäisen kansallispuiston sisällä on lentokenttä, joka sijaitsee Skukuzan leirin lähellä. Nopealla vilkaisulla Skyscannerista lennot näyttivät maksavan reilut 200 €. Skukuzassa voit hypätä joko vuokra- tai safariauton kyytiin. Valitsit sitten kumman vaihtoehdon tahansa, tulet näkemään eläimiä todennäköisesti jo ensimmäisten kilometrien aikana lentokentältä poistuessasi. Ei siis ollenkaan huono vaihtoehto saapua kansallispuistoon.

 

Yöpyminen kansallispuistossa

Krugerin sisällä on 12 pääleiriä ja lisäksi lukuisia pienempiä leirejä. Suurimmissa leireissä on paljon palveluita. Niistä melkein jokaisesta löytyy ravintola, kauppa ja uima-allas. Pienemmät taas ovat varustukseltaan hyvin vaatimattomia, eikä niissä ole välttämättä mitään palveluita. Monet etelä-afrikkalaiset tulevat Krugeriin lomalla pariksikin viikoksi. Heillä on mukana kaikki leiriytymiseen tarvittavat varusteet alkaen teltoista ja päätyen ruoanvalmistusvälineisiin. Meillä taas ei Suomesta lentäessämme ollut mukana mitään varusteita, joten valitsimme yöpaikaksemme isot leirit ja niistä mökkimajoituksen. Tämä olikin erinomainen valinta.

 

Yövyimme kolmessa eri leirissä ja kaikkien mökit olivat samanlaisia, pyöreitä savimökkejä. Mökkien vieressä oli autolle paikka, joten tavaroita ei tarvitse kantaa kaukaa. Sisältä ne eivät olleet erityisen tilavia, mutta lisätilaa toi kuistille rakennettu ulkokeittiö. Eteläafrikkalaisittan grillaus kuuluu safarille yhtä oleellisesti kuin se kuuluu suomalaiseen juhannukseen. Jokaisen mökin edustalta löytyikin oma braai eli grilli.

 

Ensimmäisessä paikassa luimme mökistä löytyviä ohjeita pienen ihmetyksen vallassa. Ohjeessa nimittäin luki:

Jos jääkaappi ei ole häkissä, käännäthän sen oven seinää vasten.

Jääkaappi häkissä?! Ei, leireissä ei liiku leijonia, mutta jonkinasteinen apinaongelma niissä vallitsee. Käänsimme tunnollisesti mökin terassilla olleen jääkapin seinää vasten siten, ettei sitä voinut pienemmät kädelliset avata. Viimeisessä majapaikassa pääsimme näkemään häkissä olevan jääkaapinkin.

 

Apinoiden lisäksi muut leireissä nähtävät eläimet rajoittuvat lähinnä liskoihin. Lisäksi galagoja eli korvamakeja voi nähdä pimeän aikaan. Olin ottanut otsalampun mukaan ja kävinkin iltaisin tähyilemässä sen kanssa puihin, mutta turhaan.

 

 

Leirit ovat aidattuja, jotta saalistajat pysyvät ulkopuolella

 

Olifantsin leiristä on näkymät alas joelle, jossa näkyy usein esimerkiksi virtahepoja

 

Pretoriuskopin leirin oleskelualue oli kaunis.. Lammessa uiskenteli virtahepo ja tuolla oli mahdollisuus nähdä myös sarvikuonoja. .

 

Skukuzan leiri oli myös viihtyisällä paikalla, mutta emme nähneet joella mitään eläimiä.

Itsenäisesti vai ryhmän kanssa?

Tämä on makukysymys. Me pidämme siitä, että saamme liikkua omien aikataulujemme mukaan. Ryhmässä mennään aina ryhmän ehdoilla. Omalla autolla liikkuessa voit itse päättää jäätkö tunniksi odottamaan herääkö leijona ja tepastelee suoraan autosi eteen, vai jatkatko suoraan matkaa. Omalla autolla voit myös ajaa puistossa aamusta iltaan. Toisaalta taas safariautojen kuljettajat kommunikoivat toistensa kanssa radiopuhelinten avulla ja saavat kuulla muilta, jos jossain on esimerkiksi lauma leijonia tien vieressä tai missä leopardeja on viimeksi nähty. Kuljettajilla on myös harjaantunut katse ja hän voi bongata sellaisia eläimiä, jotka turisteilta menisi ohi. Samoin isommassa ryhmässä useampi silmäpari saattaa helpommin havaita eläimiä. Eläimet ovat nimittäin melko hyviä maastoutumaan.

Ajatelkaapa itsenne ajamassa alla olevan maiseman ohitse ja katsovanne samalla tien toisella puolella laiduntavaa sarvikuonoa. Huomaisitteko nopealla vilkaisulla tien toiselle puolelle mitään erityistä?

 

Loppupeleissä valinta järjestetyn safarin ja oman auton välillä riippuu haluatko kokea eläimet ryhmässä opastuksen kanssa:

 

Vai itsenäisesti (huomaa edellä olevan auton peruutusvalot):

 

Meille itsenäisyys oli päivänselvä vaihtoehto, emmekä edes harkinneet mitään muuta, mutta opastetuissa kierroksissa on kieltämättä omat hyvät puolensa.

 

Turvallisuus

Etelä-Afrikan ollessa kyseessä, turvallisuus nousee usein pinnalle. Krugerin rajojen sisäpuolella ei tarvitse pelätä ryöstetyksi tulemista. Kansallispuisto on erittäin turvallinen. Sen sijaan puiston rajojen ulkopuolella on hyvä ottaa turvallisuusasiat huomioon. Krugeriin vieviellä teillä on tehty ryöstöjä ja paikoin suositellaan, ettei tietyillä tiealueilla pysähdytä kuin huoltoasemille. Ei, vaikka poliisilta vaikuttava henkilö viittoisi pysähtymään.

Moni on kauhistellut miten uskalsimme ajaa eläinten keskellä. Krugerissa eläimet ovat hyvin tottuneita autoihin. Osa toki säikkyy, mutta monet tuntuivat suhtautuvat autoihin hyvin neutraalisti ja kävelivät suoraan auton eteen. Käytännössä ainoa eläin, josta voi olla vaaraa autolle / autoilijoille, on norsu. Niistäkään ei kuitenkaan ole pääsääntöisesti mitään uhkaa, kunhan norsuille antaa tarpeeksi tilaa. Ongelmia tulee vasta, kun ihmiset eivät malta pysyä tarpeeksi kaukana norsuista (vrt. yllä oleva kuva tietä ylittävästä norsulaumasta ja niitä hyvin lähellä olevasta autosta). Pieni riski on kuitenkin olemassa ja se on hyvä tiedostaa. Youtubesta löytyy paljon videoita aiheesta hakusanoilla kruger elephant attack. Toki myös sarvikuonoihin ja puhveleihin on syytä pitää riittävä etäisyys. Välillä käy kuitenkin niin, että eläin itse tulee lähelle autoa.

 

Yli 20000 neliökilometriä tutkittavaa

Kruger on yksi suurimmista Afrikan suojelualueista. Sitä on turha kuvitella tutkivansa läpikotaisin muutamassa päivässä. Pohjoisessa tieverkosto on harvempi. Siellä kerrotaan olevan vähemmän eläimiä, mutta myös vähemmän turisteja. Eläinkohtaamiset tuntuvat ainakin meidän mielestä vielä upeammilta, kun ne osuu kohdalle ihan kahdestaan. Kymmenen muuta autoa ympärillä syövät hieman sitä tunnelmaa. Me emme käyneet Krugerin pohjoisosassa, mutta löysimme rauhallisia paikkoja myös puiston keski- ja eteläosista.

Suurin osa puistossa vierailevista käy vain Krugerin eteläosassa, jossa eläimiä on eniten. Sen vuoksi siellä on myös eniten turisteja. Aloitimme Krugeriin tutustumisen keskiosista laskeutuen päivä kerralla puiston alaosaan. Samalla odotimme ruuhkien alkavan, mutta vain yhdellä tieosuudella (Skukuza – Lower Sabie) tuntui olevan hieman liikaa autoja. Tuolla alueella on maailman tihein leopardikanta.

Kaikkien pääleirien välillä kulkee päällystetyt tiet, mutta näiden lisäksi puistossa risteilee suuri määrä hiekkateitä. Osa niistä on hyvässä kunnossa, osa aivan kamalassa. Voisi kuvitella, että eläimiä näkee eniten pikkuteiden varrella, mutta niitä sanotaan näkyvän enemmän isojen teiden luona. Asfalttitie on hiljaisempi ja suuremmasta liikennemäärästä johtuen, tien läheisyydessä olevat eläimet ovat tottuneet autoihin, joten ne eivät ole niin säikkyjä. Me teimme oikein hyviä eläinbongauksia sekä asfaltoiduilla että hiekkateillä.

 

 

Milloin on hyvä aika vierailla Krugerissa?

Etelä-Afrikka sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla ja siellä vallitsee päinvastaiset vuodenajat kuin Suomessa. Kesäkuukaudet sijoittuvat joulu-helmikuulle ja talvikuukaudet kesä-elokuulle. Puhun nyt vuodenajoista paikallisessa ajassa. Talvella Krugerissa on kuivaa. Puissa on vähemmän lehtiä ja kasvillisuus on matalaa. Tämän vuoksi eläimiä näkee helpommin. Lämpötila kipuaa talvisinkin päivällä lähelle 30 astetta, mutta yölämpötilat tippuvat nollan tuntumaan. Kesällä kasvillisuus on rehevää, eläimillä on paljon ruokaa ja ne ovat hyväkuntoisia. Niitä voi olla kuitenkin vaikeampi nähdä runsaan kasvillisuuden vuoksi. Lämpötila kipuaa pahimmillaan päivisin yli 40 asteeseen. Kevättä pidetään yhtenä parhaimpana ajankohtana vierailla Krugerissa. Me olimme siellä marraskuussa ja kevät oli jo pitkällä. Minulla ei ole vertailukohtaa, mutta mielestämme ajankohta oli hyvä. Lämpötilat vaihtelivat 12-37 asteen välillä. Yleensä Krugerissa ei kuitenkaan ole marraskuussa niin kylmää.

Etelä-Afrikka on ainoa Afrikan maista, jossa myös oman maan väestö kuuluu ahkeraan kansallispuiston kävijäkuntaan. Sen vuoksi Kruger ruuhkautuu pahasti Etelä-Afrikan koulujen loma-aikoina, jotka sijoittuvat joulu- ja heinäkuuhun. Välttelisin siis näitä kuukausia ellei lomaa ole pakko pitää juuri silloin. Ettet joudu taistelemaan paikastasi, kuten nämä impalat.

 

 

Mitä Krugerissa vierailu maksaa?

Raha kiinnostaa ihmisiä aina. Syy miksi emme ole aiemmin käyneet Afrikassa safarilla, on ollut hinta. Olen aina ajatellut sen olevan todella kallista. Niin sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Tässä meidän kustannukset:

Yöpyminen mökissä noin 50 € / yö.
Luonnonsuojelumaksu 25 € / päivä / hlö.
Auton vuokra (Nissan X-trail) noin 50 € / päivä + bensat

Kaiken kaikkiaan maksoimme neljästä ja puolesta päivästä kansallispuistolle 400 €. Siis alle 50 euroa päivä. Jos mukaan otetaan auton vuokra ja bensat (joka oli vuonna 2014 noin euron litra), hintaa henkeä kohden tuli noin 80 € / päivä. Tähän kun lisätään lentoliput (570 € / hlö) ja muutaman lisäyön majoitukset ja autonvuokra, viikon matkasta olisimme selvinneet noin 1000 € / hlö + käyttörahat. Ruokailu Krugerin keskitasoisissa ravintoloissa maksoi noin 6-12 € / ateria. Me söimme kerran päivässä. Aamu- ja välipalatarvikkeet olimme ostaneet ennen kansallispuistoon menoa kaupasta.

Kuten blogia seuranneet tietävät, me jatkoimme Krugerista matkaa vielä Swazimaahan, Lesothoon ja lopuksi lensimme vielä Kapkaupunkiin. Teimme koko matkan hyvin edullisesti, mutta silti hyvissä majoituspaikoissa yöpyen ja hyvillä autoilla ajaen. Etelä-Afrikassa yleinen hintataso on Suomea alhaisempi ja se on sen vuoksi kohtalaisen edullinen lomakohde. Toki rahaa saa käytettyä paljonkin, jos niin haluaa.

 

Luksussafari Sabi Sandsissa

Kansallispuistojen leireissä on kaikki välttämätön, mutta puitteet ovat melko vaatimattomat. Jos haluat nauttia
lomalla luksusoloista, voit yöpyä myös all-inclusive majoituksissa, joissa hintaan kuuluvat kaikki ruokailut ja ohjatut safariajelut. Tunnetuin alueista on Sabi Sands. Se rajoittuu Krugeriin, jääden  kansallispuiston ulkopuolelle, mutta
alueiden välissä ei ole aitoja. Eläimet siis liikkuvat vapaasti puiston ja näiden yksityisten alueiden välillä. Sabi Sandsissa ei saa ajaa omalla autolla, vaan kaikki liikkuvat safariautoilla. Täällä niillä on se etu, että ne saavat ajaa myös teiden ulkopuolella, toisin kuin Krugerissa.

Yksityiset all-inclusive paikat tarjoavat luksusta, jota kansallispuiston leireistä ei löydy. Luonnollisesti luksuksella on hintansa. Hinnat ilmoitetaan yleensä henkeä kohden ja ne alkavat noin 150 eurosta yötä kohden. Kalleimmissa yö voi maksaa parikin tonnia per nenä. Näillä hinnoilla sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia mistään, vaan kaikki on
hoidettu puolestasi. Yleensä päivään kuuluu 2-3 safariajelua ja välissä on aikaa syödä ja hengailla uima-altaalla. Kuulostaa melko mahtavalta yhdistelmältä, eikö?

On vielä kolmaskin vaihtoehto yöpymiselle. Voit yöpyä jossain kansallispuiston ulkopuolella olevassa kyläkeskittymässä sijaitsevassa hotellissa / lodgessa. Krugeriin on mahdollista tehdä joko opastettuja tai omatoimisia päiväretkiä puiston rajojen ulkopuolelta.

Haluaisitko sinä matkustaa Krugeriin? Mitä minulta jäi kertomatta? Saa kysyä nyt tai vaikka vielä parinkin vuoden päästä! 🙂

Linkkejä:
Sanparks (South African National Parks) – Tältä sivustolta voi varata Krugerin majoituksen ja löydät paljon lisätietoa puistosta.
Perusteellinen Krugerin kartta

Aiemmat blogipostaukseni Krugerista:
Krugerin kansallispuisto – vuokra-autolla eläinten keskelle
Saaliita ja saalistajia – Krugerin kansallispuisto
Leopardi silmästä silmään – mieletön Kruger
Sarvikuono – sarvella vai ilman? (Krugerin sarvikuonojen salametsästyksen hälyttävä tilanne)

p.s.
Osallistun matkabloggaajana ensi viikonloppuna (16.-18.1.) Helsingissä järjestettäville matkamessuille. Blogin Facebook-sivuilla on käynnissä kilpailu, jossa voit voittaa liput messuille. Käyhän osallistumassa, jos Matkamessut kiinnostavat!

Comments

 • 10.1.2015

  No kyllä haluaisin!! Tämä postaus toi niin paljon muistoja monen vuoden takaisesta Masai Maran safarista, ja voi apua kuinka haluaisin mennä sinnekin uudestaan! Meillekin opas kertoi silloin, että norsut ovat vaarallisimpia autoilijoille. Muut eläimet, kuten leijonat ja muut kissapedot eivät tajua, että autossa on ihmisiä, koska ne haistavat vain auton. Heti jos nouset autosta olet vaarassa.
  Tallennan tämän postauksen, ei sitä tiedä, jos vaikka joskus tulisi tiedot tarpeeseen :). Kiitos kattavasta infopaketista!

  reply
  • 10.1.2015

   Voin vain kuvitella miten upea Masai Mara on! Minäkin haluaisin käydä siellä.

   En ole kyllä tuon oppaan kanssa aivan samaa mieltä siitä, etteivätkö jotkin muutkin eläimet tajuaisi autoissa olevan jotain muutakin kuin pelkkä ulkokuori. Ei eläimillä ihan niin huono hajuaisti ole, etteikö ne haistaisi ihmisiä avoimesta jeepistä tai, kun auton ikkunat on auki. Auto vain antaa suojaa sen verran, etteivät esim. kissapedot ehkä ymmärrä minkä kokoisia "saaliita" sisällä olisi. Mutta autossa on safarilla tosiaan aika turvallista 🙂 Siinä olen kyllä oppaan kanssa samaa mieltä, että auton ulkopuolella ei kissapetojen kanssa kannata hengailla 😀

   reply
 • 10.1.2015

  Ihan ehdottomasti joskus on päästävä vielä safarille Afrikkaan. Milloin? No varmaan joudutaan odottamaan muutama vuosi, että lapsi on sen verran iso, että hänkin ymmärtää jotain maailmanmenosta ja saa myös nauttia ainutlaatuisesta kokemuksesta 🙂 Kiitos, tämä oli hyvä infopläjäys!

  reply
  • 10.1.2015

   Safari jättääkin varmasti melko mahtavat lapsuuden muistot! 🙂 Itsellä pyörii mielessä vain uima-allas Kanarialta 😉

   Ehkäpä tästä postauksesta voisi olla hyötyä vielä muutaman vuoden päästäkin.

   reply
 • 10.1.2015

  Kiitos paljon tästä tietopaketista!
  Tämä laitetaan "unelmalaatikkoon"!

  reply
 • 10.1.2015

  Haaveilen siitä, että joskus vielä pääsisin ajan kanssa safarille vaikka tuonne Krugeriin tai sitten Masai Maraan tai Serengentiin. Se olisi aivan ihanaa! Todella tyytyväinen olin, että minulla oli työmatkallani päivä vapaata ja pääsin silloin kurkistamaan luonnonpuistojen maailmaan Pilanesbergissä. Voi kun noita matkahaaveita on niin paljon ja tässä elämäntilanteessa hyvin rajalliset mahdollisuudet niiden toteuttamiseen, mutta eihän sitä tiedä, että mihin kaikkeen vielä ehtii ja pääsee.

  reply
  • 11.1.2015

   Lukuisat matkahaaveet on hyvin tuttu juttu täälläkin 😀 Mutta ymmärrettävää, että lapsiperheessä niiden matkojen toteuttaminen on hieman haastavampaa. Hauskaa, että sait työmatkalla yhdistettyä työn ja huvin.

   reply
 • 10.1.2015

  Hui, 570e lennot kuulostavat erittäin taloudellisilta verrattuna niihin ainaisiin 1000 euron Argentiinan lentoihin. Olin minäkin kuvitellut, että safarille pääsy vaatisi ainakin tuplasti enemmän rahaa. Kiitos tästä selvennyksestä! Nyt vain Afrikan reissua suunnittelemaan 🙂

  reply
  • 11.1.2015

   Ainakin Lufthansalla on hyviä tarjouksia Johannesburgiin, joten ei muuta kuin niitä kyttäilemään 🙂

   reply
 • 10.1.2015

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Safarilla on tullut käytyä, mutta leiriyö Afrikassa on vielä kokematta. Oli mielenkiintoista lukea turvallisuudesta, se kun aina vähän mietityttää Etelä-Afrikkaan matkaamisen kohdalla (vaikka maalaisjärjellä pärjää varmasti pitkälle).

  reply
  • 11.1.2015

   Maalaisjärjellä pärjää tosiaan pitkälle ja autolla matkustaminen on mielestäni turvallista. Myös alueissa on valtavia eroja. Esim. Johannesburg ja Kapkaupunki on kuin toisesta maailmasta.

   reply
 • 11.1.2015

  Kiitos avaavasta postauksesta, Paljon hyvää tietoa! 🙂

  reply
 • 11.1.2015

  Jes, hyvä postaus! Mua on viime aikoina alkanut Afrikka kiinnostaan, mutta nää safarimatkat on kuulostaneet aika hintavilta. Ihana kuulla, että ootte selvinnyt noinkin edullisesti!

  reply
  • 12.1.2015

   Safarimatkan voi tosiaan toteuttaa edullisesti tai kalliisti. Ihan mikä itselle ja omalle budjetille parhaiten sopii 🙂

   reply
 • 11.1.2015

  Kiva on ollut matkata kuvienne parissa!

  reply
 • 11.1.2015

  Itse olimme Krugerissa järjestetyllä matkalla 16 vuotta sitten (!) ja ensikertalaisille, kiireisille, se sopi hyvin: eläinten bongausreissut aamulla, alkuillasta ja joskus myös pimeällä ja iltapäivällä vapaata leirissä.
  Silloin myös turvallisuustilanne oli ehkä huonompi kuin nykyisin, erityisesti Johannesburgissa, joten sieltä Krugeriin ajamista ei tainnut oikein harkita kukaan.

  Mutta ihan valaisevaa lukea, että ainakin nykyisin voi tämän tehdä näinkin! Ja etenkin jos aikaa on enemmän, niin taitaa niitä eläimiäkin sitten osua kohdalle vaikkeivat paikalliset oppaat oikeille paikoille olekaan opastamassa.

  reply
  • 12.1.2015

   Voin kyllä uskoa, että 16 vuotta sitten turvallisuustilanne (ja tilanne muutenkin) on abartheidin aikaan ollut ihan toista luokkaa. Krugerissa on niin paljon eläimiä, että niitä näkee siellä joka tapauksessa, oli opas tai ei. 🙂

   reply
 • 12.1.2015

  Harvoin jaksan olla kateellinen ihminen yhtikäs mistään, mutta blogiasi kun jälleen eksyin tuntikausiksi selailemaan upeiden kuviesi ja mahtavien tekstiesi takia, niin ihanhan tässä jo naama (taas) vihertää.:D Ei voi muuta sanoa, kuin että vautsiwau miten paljon olettekaan päässeet kokemaan 🙂

  reply
  • 12.1.2015

   Kiitos Henna 🙂 Kyllä säkin ehdit vielä matkustaa! Ihana kuulla, että blogin parissa vierähti pidemmänkin aikaa lueskellen.

   reply
 • 26.12.2015

  Hips hei, löysin teidän blogiinne Afrikan tarinoina etsiessäni. Todella mielenkiintoisia juttuja! Ja mielettömän hienoja kuvia. Niinpä tässä samalla sitten katsastin kelloa, ja sehän on täällä Chilessä jo miljoona! Siispä nyt nukkumaan, ja jatkan taas huomenna ja varmasti myös tulevaisuudessa lukemista.

  Ilmoittaudumme matkailublogina! Ollaan toisen puoliskon kanssa maailmanympärimatkalla, jolla ollaan nyt oltu jo noin puoltoista vuotta, lukuun ottamatta muutamaa kuukautta, jotka vietettiin Suomessa kevät/kesällä juhlien häitä ja synttäreitä.

  Meidän matkailublogi käsittelee pääosin matkaa maailman ympäri ja ollaan kirjoitettu sitä reissun alusta saakka. Ennen tätäkin reissua ollaan matkailtu yhdessä paljon. Ehkä niistä jatketaan sitten bloginkin puolelta, kun tämä reissu on tehty.

  Blogi löytyy WordPressistä: http://www.turisteina.com
  Jostain syystä en nyt saa tänne kommentoitua blogin nimissä.

  reply
 • Jenni
  31.7.2018

  Hei!

  Osaatko arvioida kuinka paljon ehditte päivässä kiertämään krugeria kilometreissä ilman rauhalliseen tahtiin (siis lähinnä bensankulutuksen ja budjettiarvion tekemiseksi)?

  Entä tuntuiko tie Krugeriin Johannesburgista päiväsaikaan turvalliselta ja uskalsi pysähtyä kaikille huoltoasemille? Entä Nelspruitin turvallisuus verrattuna esim Jburgiin?

  Olemme lähdössä äitini kanssa kaksin elokuun lopussa viikon reissulle (4 yötä krugerissa) ja kovasti löytyy kysymyksiä vielä. 🙂
  Kiitos jo etukäteen!

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on