Image Alt

Matkablogi

Puoli vuotta pakettiautossa Australian auringon alla

Yksi hyvin oleellinen osa matkailua on majoitus. Toiset matkailijat voi selvästi lukea reppureissaajiin, jotka yöpyvät hotelleissa, toiset taas valitsevat majoituspaikaksi hienoimmat hotellit, joku vuokraa asunnon ja toinen sohvasurffaa ilmaiseksi paikallisten kodeissa. Vuosien varrella sitä on tullut matkoilla majoituttua ties millaisissa paikoissa ja pidän itseäni melko mukautuvaisena. Samankin matkan aikana on tullut yövyttyä sekä viiden tähden hotellissa että halvimmassa mahdollisessa motellissa.

Vietimme vuoden 2010 syksystä vuoden 2011 kevääseen puoli vuotta Australiassa. Tämä siis Suomen vuodenaikoja noudattaen. Australiassa oli tuolloin kevät, kesä ja vihdoin hieman syksykin. Teimme samassa yhteydessä maailmanympärimatkan ja matkustimme ennen Australiaan menoa pari kuukautta arabimaissa ja Aasiassa. Australiasta lähdimme kotimatkalle Fidzin, USA:n ja Kanadan kautta. Olimme Australiassa Work & Holiday viisumilla, joka mahdollistaa maksimissaan vuoden mittaisen maassa oleskelun (turistiviisumilla maksimi oleskeluaika 3 kk). Skippasimme kuitenkin työosuuden ja nautimme lomailusta. Tämän mahdollisti ennen kaikkea säästäminen majoituksissa, koska matkabudjettimme oli valitettavan rajallinen. Esittelen nyt toisen hyödyntämästämme ilmaisesta ja hyvin edullisesta majoituksesta.

“Me ei sitten ainakaan missään pakettiautossa siellä asuta.”

Kun suunnittelimme Australian puolivuotistamme lueskelin jotain blogia, jonka kirjoittajat olivat vuokranneet Ausseissa pakettiauton ja asuivat siinä. Sanoin Tomille, että tuohon me ei ainakaan lähdetä. Muutamaa kuukautta myöhemmin seisoimme Länsi-Australiassa, Perthissä, hostellin pihalla pakettiauton avaimet kädessä intoa puhkuen. Nimesimme valkoisen, liikkuvan kotimme Reinoksi ja suuntasimme retkeilyliikkeeseen varustelemaan uutta liikkuvaa nelivetoista kotiamme. Tästä on tänään päivälleen tasan neljä vuotta.

Ostimme auton takaosaan retkisängyt, makuualustat ja makuupussit. Auton mukana tuli jääkaappi ja hieman varusteita, kuten retkikeitin. Lisäksi ostimme astioita, paistinpannun, kattilan, säilytyslaatikot, retkituolit ja pöydän. Ennen kaikkea asennoiduimme elämään tulevat kuukaudet pakettiautossa.

Suomalaisesta koko ajatuskin kuulostaa hullulta. Australiassa pakettiautolla reissailu ja siinä asuminen ei ollut kovin ihmeellinen juttu. Maasta löytyy useita yrityksiäkin, jotka vuokraavat pakettiautoja retkeilykäyttöön. Tunnetuin on varmaan Wicked Campers. Me päädyimme kuitenkin ostamaan oman auton, koska se tuli näin pitkällä matkalla edullisemmaksi.

Australiassa on paljon paikkoja, joissa saa yöpyä autossa ilmaiseksi. Ostimme kirjan, johon koko maan tälläiset paikat oli merkitty. Ilmaisilla yöpymispaikoilla on vessat ja joskus jonkinlainen grilli, mutta ei muita palveluita. Rytmitimme yöpymisemme siten, että yövyimme suunnilleen joka toinen päivä leirintäalueella, jossa oli sähköä ja suihkut. Osa leirintäalueista oli todella hienoja, tasokkaita ja upealla paikalla. Osa taas todella rupuisia.

Joka toinen yö meni sitten ilmaisissa yöpymispaikoissa. Ostimme myös invertterin, jolla saimme ladattua auton tupakansytyttimen kautta esimerkiksi kameran akkua ja retkilamppua. Näiden avulla yövyimme toisinaan useitakin päiviä putkeen ilmaispaikoilla ja kävimme välillä uimahalleissa suihkussa ja altaissa polskimassa. Australiassa on uimahalleissa usein hienot ulkouima-altaat.

Käytännössä vietimme siis karavaanarielämää, mutta asuntoautoon verrattuna mukavuuksia oli rajallisesti. Pidän itseäni melko mukavuudenhaluisena ihmisenä, mutta kyllä sitä voi olla hyvin vähäänkin tyytyväinen. Emme kumpikaan viihdy oikein hostelleissa, samassa huoneessa ventovieraiden kanssa. Kaipaamme rauhaa ja omaa tilaa. Myöskään teltan pystyttäminen joka yöksi ei houkutellut ja siinä ne pari muuta edullisinta vaihtoehtoa sitten olivatkin.

Puolen vuoden aikana suhasimme pakullamme ympäri Australiaa noin 20000 kilometrin verran. Australian kuudesta osavaltiosta jäi siitäkin huolimatta kaksi kokonaan näkemättä. Tämä kuvastaa maan valtavaa kokoa. Välimatkat ovat uskomattoman pitkiä ja tiet suoria. Matkustaminen ja autossa majoittuminen oli toisinaan raskastakin, mutta ennen kaikkea äärimmäisen palkitsevaa. Vielä kuukausienkin maassa oleskelun jälkeen vastaan tuli aina toinen toistaan upeampia yllätyksiä, mutta niistä lisää myöhemmin.

Australiassa parasta on eläimet

Australiassa eläimet tulevat lähelle ja leirintäalueet ovat aivan mahtavia paikkoja nähdä eläimiä. Jos olisimme yöpyneet hostelleissa, motelleissa tai hotelleissa, meiltä olisi mennyt varmasti kymmeniä eläinkohtaamisia täysin ohi. Suomalaisen oli välillä ihan paikan päälläkin vaikea käsittää miten läheiseen kontaktiin Australiassa pääsee villien eläinten kanssa. Aamupalaa sai yleensä syödä pienempien tai suurempien papukaijojen kanssa ja illalla piemeän tultua seuraksi ilmaantuivat ruokaa kerjäävät kettukusut.

Kukapa ei haluaisi pidellä orvoksi jäänyttä kengurunpoikasta sylissään. Australiassa leirintäalueilla törmää vaikka mihin kivaan!

Kansallispuistoissa tai ilmaispaikoissa olimme usein aivan luonnon keskellä, jossa kaivettiin retkikeittimet esiin ja elettiin todellista leirielämää.

Ajattele, että olet vapaa tekemään mitä haluat

Elimme vailla aikatauluja. Lähdimme aamulla liikkeelle ja ajoimme sinne mikä vaikutti mielenkiintoiselta paikalta. Koska meillä oli mahdollisuus yöpyä autossa, pystyimme ajamaan sellaisiakin pätkiä, joiden varrella ei majoitusta pahemmin ollut. Meidän ei myöskään tarvinnut tehdä mitään etukäteisvarauksia, vaan ajoimme vain sopivaksi katsomallemme leirintäalueelle ja yleensä tilaa oli aina. Meidän ei tarvinnut stressata aikatauluista. Pystyimme itse päättämään minne menemme ja milloin menemme. Emme olleet riippuvaisia bussi- tai juna-aikatauluista.

Koska olimme ostaneet nelivedon, ajelimme toisinaan myös paikkoihin, jonne ei olisi henkilöautolla ajettu.

Ajattele, että voit vain parkkeerata auton meren rantaan ja jäädä siihen auringonlaskuun ihastelemaan suurena pauhaavaa merta. Kun pimeys laskeutuu, voit kömpiä auton suojaan ja nukahtaa tuulen tuivertaessa.

Aina kaikki ei mene, kuten suunnittelee

Ei puolivuotinen rupeama pakettiautolla pelkkää iloa ja juhlaa ollut. Siinä vaiheessa, kun Reino levisi vain reilun viikon tuttavuuden jälkeen paikkaan, jota voisi sijaintinsa puolesta kutsua mörön perseeksi, oli vitsit vähissä.

Kaksi viikkoa ja noin 3000 euroa myöhemmin Reinossa oli jälleen uusi moottori. Matkakassamme oli kokenut melkoisen kolauksen. Samaan aikaan asuntomme vuokralainen Suomessa päätti vielä jättää vuokrat maksamatta.

Rahahuolet ja yllättävät kuluerät ovat pitkällä matkalla yksi asia, mutta muitakin yllätyksiä Australia tarjoili. Nimittän Australiassa ei ole aina lämmin! Etukäteisvalmistelu ja asioihin perehtyminen olisi tietenkin kova juttu, mutta suomineidolle oli ihan itsestäänselvää, että Australiassahan on aina kesäisin, ei edes lämmintä, vaan kuumaa. Voin kertoa, ettei muuten ole. Makuupussit ja lämpimät viltit eivät tuntuneet lämmittävän juuri lainkaan, kun ulkona oli vain 10 astetta lämmintä. Australiassa leirintäalueilla ei wc / suihkutiloja lämmitetä ikinä, vaan niissä on aina sama lämpötila kuin ulkona. Vaatteiden riisuminen ja suihkun kylmälle kaakelilattialle astuminen ei houkuttele, kun on jo valmiiksi jäässä ja maassa vallitsee suositus maksimissaan kolmen minuutin pituisista suihkuista.

Yksi haasteellisin juttu minulle oli kuitenkin pimeys. Olen lapsesta asti pelännyt uskomattoman paljon pimeää. Ilmaisilla leiriytymispaikoilla ei nimittäin ollut valaistusta ja leirintäalueillakaan ei aina ollut valaistuksen suhteen hurraamista.Tähän kun vielä yhdistetään minikokoinen rakko ja usein pakottava tarve käydä öisinkin pissalla, olin muutamaan otteeseen kirjaimellisesti hätää kärsimässä.

 

Mitä maksoi?

Kaiken kaikkiaan Reinoon upposi rahaa ostohintoineen (4200 AUD) ja kaikkine korjauksineen sun muine kuluineen tasan 10000 australian dollaria eli noin 7000 euroa. Myydessämme sen, saimme siitä 4500 AUD. Reino oli meillä käytössä 169 päivää eli päivähinnaksi jäi noin 32,6 AUD, joka on tämän päivän kurssilla noin 23 euroa per päivä. Tuolla summalla ei saa Australiassa edes pienintä vuokra-autoa. Halvimmat campervanit (Wicked Campers) maksavat noin 60 dollarista ylöspäin vuorokaudelta, eivätkä ole nelivetoja.

Lähtisin tälle matkalle koska tahansa uudelleen. Australia teki lähtemättömän vaikutuksen. Viidestäkymmenestä käydystä maasta, se kiilaa kirkkaasti ykköspaikalle. Harmi vain, että Australia on niin kaukana, ettei sinne oikein parin viikon lomalle viitsi lähteä. Toivottavasti vielä joskus tulee tilaisuus, että voisimme lähteä kiertämään Australiaa uudelleen vaikkapa kuukaudeksi tai kahdeksi.

Miten on, lähtisitkö Sinä pakettiautolla Australiaa kiertämään?

Seuraa blogia:

Comments

 • 2.11.2014

  Ihan huipulta kuulostaa pakulla matkaaminen ympäri Ausseja! Ite en oo niin autoihmisiä, mutta jos joku muu mielellään ajaa niin kartanlukijaksi, hereilläpitäjäksi ja yleiseksi viihdyttäjäksi pelkääjän paikalle voin suostua 🙂 On jännä, miten reissun päällä mukautuu mitä erilaisimpiin tilanteisiin, joihin ei olisi ehkä alunperin kuvitellutkaan joutuvansa/pääsevänsä, ja jotka eivät siinä tilanteessa tunnukaan enää niin ylitsepääsemättömiltä asioilta. Never say never! 🙂

  reply
  • 2.11.2014

   Mun rooli oli juurikin tuo kuvailemasi 😀 Ajoin vain muutaman kerran puolen vuoden aikana, muuten Tomi hoiti sen puolen. Ja todellakin, ihminen on hyvin mukautuvainen eläin. Kaikkeen tottuu ja alkaa pitää jopa ihan normaalina esim. pakettiautossa yöpymistä…

   reply
 • 2.11.2014

  Ihan varmasti lähtisin, tykkään haasteista ja tämä on mielestäni haaste.
  Kahden matkustettaessa vaatii varmasti toimivan parisuhteen, eikä ole varmasti pahitteeksi jos vielä vähän tuntee toista ja toisen tapoja.
  Kirjoitat niin mielenkiintoisesti että oikein harmitti kun tämä matkakertomus loppui, mutta uusia odotellen 🙂

  reply
  • 2.11.2014

   Voi kiitos! Aivan mahtavaa kuulla, että pidät matkakertomuksistani. Niitä on kyllä paljon lisää luvassa 🙂

   Kyllähän tuo oli suht tuoreelle pariskunnalle tietynlainen koetinkivi, mutta tässä sitä ollaan edelleen yhdessä 🙂 Kaiken kaikkiaan olimme matkassa yhdeksän kuukautta, josta suurimman osan kaksistaan ympäri vuorokauden.

   reply
 • 2.11.2014

  Teillä oli varmasti kyllä ihan mahtava puolivuotinen vastoinkäymisineen kaikkineen! Mä olen vaan huonoin matkakumppani ikinä tollasilla matkoilla koska jos on mun vuoro vaan pitää seuraa kuskille niin mä aina nukahdan…. Mutta toi on kyllä juuri paras ja itsenäisin tapa päästä näkemään maata kun ei ole ikinä riippuvainen mistään aikatauluista!

  reply
  • 2.11.2014

   Oli kyllä aivan upea puolivuotinen Ausseissa. Minäkin nukahdan autossa todella helposti, mutta tuolla ei ollut sitä ongelmaa, koska maisemat olivat suurimman osan ajasta niin mahtavat, ettei niiden ohi todellakaan halunnut nukkua. 🙂

   reply
 • 2.11.2014

  Apua, en tiedä enää miten maltan suorittaa opiskelut loppuun, kun haluisin jo niin kovin kunnolla matkustelemaan!! 😀 Haaveena on siis ollut jo sellaiset viitisen vuotta lähteä kiertelemään maailmaa, eikä pakettiauto tai Australia kuulosta yhtään pahalta.

  reply
  • 2.11.2014

   Jos maailmalle kiertelemään lähteminen olisi se opiskelujen päätökseen saamisen palkinto 😀 Ehkä sen avulla malttaa suorittaa opinnot loppuun. Me olimme ennen matkaa olleet jo useamman vuoden työelämässä, joka kyllä helpotti matkakassan kasaan kokoamista.

   reply
 • 2.11.2014

  Niinhän se menee, että ensin ajattelee, että ei ole minua varten, ja sitten se onkin. Onneksi minäkin olen sellainen, etten luovuta ilman kokeilematta. Niin jää monilla hienot kokemukset kokematta, kun ei uskalla edes yrittää jotain mikä on oman mukavuusalueen ulkopuolella. Kaikkeen tottuu oikealla asenteella, ja jos ei totu, niin ainakin on kokeillut.

  Ihania muuten nuo linnut kun ovat omissa ryhmissään samiksiensa kanssa 😀

  reply
  • 3.11.2014

   Tuo on kyllä hyvä asenne! 🙂 Mulla tuppaa aina välillä tulemaan ensin se ei, joka sitten muuttuu ehkäksi ja lopulta se on kyllä 😀

   reply
 • 2.11.2014

  Upea matkakuvaus 🙂

  reply
 • 2.11.2014

  Upea seikkailureissu! Minä lähtisin kyllä vaikka pakettiautolla kiertämään, mutta 5 henkistä perhettä ei sinne majoiteta. Aikoinaan olen Kaliforniassa liikkunut paljonkin teltan kanssa. Siellä kesäsää suosii telttailua.

  Pitäisi alkaa suunnittelemaan, että miten olisi mahdollista joskus tehdä lasten kanssa pidempi reissu.

  reply
  • 3.11.2014

   Juu, ei viisi henkistä perhettä pakuun 😀 Lasten kanssa karavaanarielämä on onneksi erittäin mahdollista, kun vaan vuokraa tarpeeksi ison asuntoauton/-vaunun.

   reply
 • 2.11.2014

  Huikea reissu! Reissupakuilu on kyllä niin oiva tapa matkustaa juurikin sen vapauden vuoksi, mutta autoissa on tietty ne ikävätkin puolensa…
  Ja eläinkohtaamiset on tietty ihan parasta 🙂

  reply
 • Anonyymi
  3.11.2014

  Upeita eläimiä. Australia on ihan ykkönen. t ,Sari Kiinasta

  reply
 • 3.11.2014

  Oi, lähtisin varmasti uudestaan! Samanlainen puolivuotta meni Australiassa juurikin pakettiautossa asustaen ja maata kiertäen. Siitä alkaakin olemaan kymmenen vuotta, joten uusintakierrosta voisi harkita. 🙂 Paljon jäi silloinkin näkemättä ja moneen paikkaan voisi palata. Australian luonto on kertakaikkiaan upea.

  reply
  • 3.11.2014

   Kiva kuulla, että blogin lukijoihin kuuluu muitakin yhtä pähkähulluja 😀 Aivan samat fiiliksetkin vielä paluun ja sen suhteen, että paljon jäi näkemättä. On se Australia vaan niin iso maa.

   reply
 • 3.11.2014

  Lähtisin vaikka heti! Karavaanarielämä, kun on suuri intohimomme ja sen tuoma vapaus. Ihanaa, kun te olette kokeneet tuon! 🙂
  Usein haaveilemme ja puhumme Australiasta ja Amerikasta. Lähdemme tuonne vielä kyllä autolla kurvailemaan.

  reply
  • 3.11.2014

   Australiassa on kyllä aivan mahtavat puitteet karavaanarielämälle, joten pitäisitte siitä varmasti. Jenkkien leirintäalueista ei ole konkreettisia kokemuksia, mutta mitä niitä olen jonkin verran nähnyt, Australian campit pesee ne mennen tullen. Nähtäväähän molemmissa maissa riittää varmaan enemmän kuin yksi ihminen ehtii elämänsä aikana nähdä.

   reply
 • 3.11.2014

  Voi kyllä! Suunnitelmissa on itse asiassa ostaa seuraavaksi autoksi sellainen paku, jossa voi nukkua, ihan Euroopan ajoja varten. Muutamaa olemme jo käyneet testaamassa. Muutama vuosi menee kuitenkin ennen kuin pääsemme pidemmälle matkalle, pitää ensi saada nuo esiteinit lapset sen ikäisiksi, että ovat omillaan. Kahden murrosikäisen kanssa ei oikein huvita asustella pienessä autossa 😛

  reply
  • 3.11.2014

   Voisi muuten tulla mielenkiintoisia matkoja teinien kanssa 😀 Mutta hyvältä kuulostaa teidän suunnitelmat! Mekin haluttaisiin toteuttaa ainakin kuukauden reissu Euroopassa, muttei taideta sitä varten sentään pakua ostaa.

   reply
 • 3.11.2014

  Oi Australia <3 Monesti olen miettinyt, että jos tässä joskus vielä pääsisimme vaikka pariksi kuukaudeksi edes, niin juuri Perthistä vuokrattaisiin paku ja ajeltaisiin sillä Darwiniin. Varmasti ollut teillä aivan mieletön kokemus kaikkiaan. Yöpissa säkkipimeässä ei tosin kuulosta yhtään hauskalta. Toisaalta se jalkojen juuresta alkava uskomattoman kirkas tähtitaivas taas varmaan hyvittäisi monet niistäkin kauhun hetkistä 🙂 -Milla

  reply
  • 4.11.2014

   Voi että olisikin upeaa ajella Perthistä Darwiniin asti! Me käännyttiin Monkey Mian jälkeen takaisin alaspäin, mutta ehkä joku toinen kerta 🙂 Se uskomaton tähtitaivas tuolla on kyllä jotain uskomattoman upeaa!

   reply
 • 4.11.2014

  Voi apua, miten löysin tämän blogin vasta nyt!! Eläimet <3

  reply
 • 4.11.2014

  Been there, done that 😉 Tosin mun Reino oli vm. 97 Holden Commodore farkku "Miss Holden". Matka jäi kesken, lähtö Perthistä ja Brisbaneen saakka pääsin. Joskus on PAKKO päästä tekeen Australian kierros loppuun.

  reply
  • 4.11.2014

   Mä muistan 🙂 Lueskelin sun blogiasi, kun lähdit meidän jälkeen reissuun. Hassu juttu, että jokainen Ausseissa matkannut tuntuu haluavan sinne takaisin 😉

   reply
 • 4.11.2014

  Mahtava kirjoitus! Australian kiertäminen pakettiautolla kuuluu mun unelmiin ja on siinä kategoriassa, jonka aion ehdottomasti vielä joskus toteuttaa. Kiitos unelmien tökkimisestä 🙂

  reply
 • 4.11.2014

  Huikea tarina! Minä jo tätä postausta taannoisten keskuteluiden perusteella kovasti odotinkin. Ja nyt se on eetterissä. Jes!

  reply
 • 4.11.2014

  Tuo kengurun poikanen aaawww!! Ihanaa että alle sadan päivän päästä mieki oon ihailemassa Aussien upeaa luontoa ja eläimiä 🙂 On varmasti ollut parisuhteen koettelemus tuo reissu. Mutta jos sen kestää, kestää varmaan mitä vain ^^

  reply
  • 5.11.2014

   Voi miten mahtavaa kuulla, että olet lähdössä Australiaan! Sulla on todellakin jotain mitä odottaa, vaikka nykyinen sijaintisikin on aika huikea 😀

   Kyllä tuo matka oli kaiken kaikkiaan onneksi enemmän parisuhteen vahvistaja kuin koettelemus 🙂

   reply
 • 5.11.2014

  Itse olen juurikin sellainen matkustaja, joka tykkää yöpyä hienoissa hotelleissa, mutta ymmärrän aivan täysin, miksi tuollainen matkustaminen on niin hienoa ja vapauttavaa :)! Ongelmistakin huolimatta tuo oli varmasti aivan mieletön kokemus. En tiedä koenko koskaan mitään samanlaista, mutta ainakin on hienoa lukea muiden kokemuksista 🙂

  reply
  • 5.11.2014

   Juu, tuo pakulla maata kiertäminen ei varmastikaan sovi jokaiselle! Tosiaan itsekin nautin kyllä täysillä hienoista hotelleista, en sitä todellakaan lähde kieltämään 😀

   reply
 • 6.11.2014

  Hieno kuvaus matkastanne! Paljon olette saaneet nähdä ja kokea. Itse olen sen verran mukavuudenhaluinen, etten kuitenkaan pakettiautossa haluaisi yöpyä. Vaatii takuulla aika pitkää pinnaa molemmilta tuo ahtaassa autossa pitkään oleskelu, vaikka ulkonahan tuollaisella matkalla tietysti ollaan pääasiassa paitsi tietysti ajomatkat.

  reply
  • 7.11.2014

   Kyllähän sitä toki välillä oli pinna kireällä etenkin silloin, kun oli kylmä, pimeää ja koti-ikävä 😀 Ei meillä onneksi toisiimme juurikaan hermo mennyt. Ja tosiaan, tuolla vietettiin puolen vuoden aikana enemmän aikaa ulkona kuin Suomessa varmaan parin vuoden aikana 🙂

   reply
 • 28.11.2014

  Ihan mahtavaa! Mä niin haluan toteuttaa tällaisen reissun kanssa, vamasti unohtumaton kokemus. Tuo pakun antama vapaus viehättää, voi tavallaan asua juuri siellä, missä milloinkin haluaa. Kiitos, kun muistutit mua tästä unelmastani 🙂

  reply
 • Anonyymi
  30.11.2014

  Tämä Australian reissu on jäänyt mieleeni etenkin tuon pakun hajoamisen vuoksi, sillä kyllähän jokaiselle matkalle pienet vastoinkäymiset kuuluu. 🙂

  anssi.korkiakoski@gmail.com

  reply
 • 21.2.2015

  Ihanat papukaijat ja monipuolinen reissu!

  reply
 • 28.11.2015

  Australian road tripit on olleet meidänkin suosikkeja kaikista reissuista. Sitä samaa vapaudentunnetta ei monella muulla matkustustavalla vaan saa. Miten on, onko sittemmin tullut toista reissua joka olisi kiilannut kärkeen? Ollaan mietitty, että road trip Uudessa-Seelannissa olisi varmaan vähintään yhtä hyvä, saa nähdä kun sinne joskus päästään.

  reply
  • 28.11.2015

   Australiaa on vaikea päihittää. Meille Aussit on edelleen se ykkönen, mutta kun olimme siellä puoli vuotta, siinä ehti kokea niin paljon, ettei sellaista muutaman viikon reissua olla koettu, joka sen ohi menisi. Uutta-Seelantia on kehunut ihan kaikki, jotka siellä ovat olleet. En ole kuullut siitä mitään negatiivista, joten sen on pakko olla aivan mieletön maa. Mekin haluaisimme asuntoautolla vähintään kuukaudeksi ajelemaan, mutta talvella on vaikeaa saada niin pitkää lomaa töistä. 🙁

   reply
 • 7.5.2017

  Olipa kiva kirjoitus, ja voin myös allekirjoittaa siitä monta juttua, been there done that! Auton/campervanin vuokraus olisi kanssa edessä muutaman kuukauden päästä, ja tarkotuksena olisi kiertää mahd. paljon! Mitkä paikat oli teille ne lempparit? Ja mikä tää kirja oli mistä löysitte ilmaiset yöpymispaikat?

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on