Image Alt

Matkablogi

Cozumel – Meksiko

FAKTAT
Aika: 24.2.2014
Sijainti: Cozumel, Meksiko
Fiilis: Odottavan innostunut

Risteilymme ensimmäinen etappi meripäivän jälkeen oli Cozumel. Kyseessä on Meksikon suurin saari ja suosittu lomakohde. Olimme siis varautuneet siihen, ettei siellä kohtaa ehkä sitä ihan aidointa Meksikoa. Olin kuitenkin sikäli innoissani, etten ollut käynyt aiemmin Meksikossa. Tomille päivän piipahdus Cozumelilla oli jo kolmas kerta Meksikon rajojen sisällä. Mitään aurinkoa, turkoosia merta ja rantaa kummempaa en Cozumelilta odottanut ja kun pitää odotukset matalalla, voi yllättyä oikein positiivisesti. Niin siinä sitten kävikin.

Meripäivän jälkeen olimme innoissamme, kun näkyvissä oli maata ja tiesimme pääsevämme tutkimaan uusia paikkoja. Heräsimme jo ennen kuin olimme edes satamassa ja menimme omalle parvekkeelle seuraamaan auringon nousua ja rantaviivan asteittaista lähenemistä.

Olimme ensimmäinen risteilijä satamassa, mutta takaviistossa näkyi toinenkin laiva. Laiturin toiselle puolelle tuli perässämme Princessin laiva.

Vatsat aamiaisesta pulleina hilasimme itsemme hissillä alimpaan kerrokseen, josta pääsee ulos laivasta. Olimme varautuneet pieneen ruuhkaan, mutta sellaista ei ollut havaittavissa. Köpöttelimme ihanassa auringonpaisteessa laituria pitkin rantaan. Meri vieressä oli turkoosia ja ihastuksekseni siellä näkyi valko-kelta-mustia “akvaariokaloja”. Niistä ei valitettavasti saanut kunnollista kuvaa. Laivat olivat paljon helpompia kuvattavia.

Meillä ei ollut päivälle tarkkaa suunnitelmaa. Olin jonkin verran lueskellut Cozumelista etukäteen ja pohdimme, että voisimme ottaa rannasta jonkin retken tai ainakin bussin tai taksin rannalle. Karibialla ihan joka ikisessä satamassa on turisteja vastassa jos jonkinlaista matkamyyjää, joten tekemistä löytyy ihan varmasti ellei halua palloilla kohteessa vain omatoimisesti. Katselimme retkien tarjoajien karttoja saaresta ja sitten välähti, että oma auto olisi kiva. Oikein sopivasti vieressä olikin autovuokraamo. Tomi oli aluksi hieman vastahankainen, koska hän ei ollut varautunut siihen, että joutuisi ajamaan autoa ennen kuin olisimme takaisin Miamissa.

Vajaan puolen tunnin kuluttua istuimme yhdessä kuppaisimmista avoautossa, jonka olen koskaan nähnyt. Matka sillä päättyi kuitenkin ennen kuin alkoikaan, koska minun puolella ei toiminut turvavyö. Vuokraamon työntekijä huikkasi vain iloisesti, ettei turvavyö ole pakollinen, mutta Tomi ei suostunut sitä autoa ottamaan. Niinpä vaihdoimme auton yhtä onnettomaan pieneen autoon, mutta tästä yksilöstä löytyi kiinteä katto ja onneksi myös ilmastointi.

Niin me sitten köröteltiin Meksikossa. Meillä oli joku onneton turistikartta, josta tihrustimme minne ajaisimme. Suuntavaihtoehtoja oli kaksi ja valitsimme niistä toisen. Ajoimme Punta Surin ekopuiston suuntaan. Siitä olin lueskellut positiivista juttua netistä. Matkalla päätimme pysähtyä karttaan merkityille Maya raunioille. Saavuimme perille. Näimme turistiryhmän, myyntikojuja, muttei mitään raunioita missään. Kysyimme yhdeltä paikalliselta missä suunnassa rauniot ovat ja lähdimme tämän osoittamaan suuntaan. Se oli kuitenkin umpikuja. Palasimme takaisin ja pyörimme ympyrää tyhmän näköisinä. Sitten rohkaisin mieleni ja kysyin turistiryhmään kuuluvalta naiselta missä rauniot ovat. Hän osoitti vieressämme olevaa kivikasaa. Siis mitä?! Siinäkö se “raunio” oli. Niin kuulema. Aloimme nauraa ja otimme kuvan. Tuossa kyltin takana se raunio on. Siellä oli oikein paikallinen tyyppikin demonstroimassa minkä näköisiä Mayat siihen aikaan olivat.

Onneksi emme sentään tulleet tänne turistiryhmän kanssa. Nyt pääsimme lähtemään heti pois sen sijaan, että olisimme joutuneet kuuntelemaan vielä jotain luentoa. Matka jatkui hilpeissä merkeissä. Cozumelilla liikenne on rauhallista, eikä siellä ajamista tarvitse todellakaan pelätä. Tulimme Punta Surin ekologisen puiston porteille. Totesimme sinne olevan 12 dollarin sisäänpääsymaksun. Se tuli yllätyksenä, mutta päätimme kuitenkin mennä sisälle. Se kannatti. Tämä maisema voisi olla Australiasta, mutta Cozumelilta se on:

 Jo portilla kuulimme, että tuolla olisi krokotiileja. Oletin niiden olevan jossain “lukkojen” takana, mutta näin ei ollutkaan. Tepastelimme tästä.

Ja siellähän yksi krokotiili nökötti noin 10 metrin päässä laiturista.

Törmäsimme tuolla kahteen suomalaiseen pariskuntaankin. Cozumelille tehdään pakettimatkojakin ja he olivat siellä parin viikon lomalla.

Punta Sur oli kyllä todella erikoinen paikka, koska suistoalue ja meri olivat hyvin lähekkäin. Ilmeisesti krokotiilit pysyttelevät kuitenkin hyvin tiiviisti tuolla makean veden puolella. Ainakin toivoimme niin, koska mitään aitoja tuolla ei tosiaan ollut.

Ajelimme ohi majakan ja kohti uimarantaa. Olin intopiukkana menossa uimaan. Olimme olleet kuitenkin matkalla jo melkein kaksi viikkoa, emmekä olleet päässeet kertaakaan uimaan. Peru kun ei oikein ollut sellainen rantalomakohde. Nyt turkoosi meri kuitenkin kutsui. Kun olimme körötelleet aikamme pikkuista hiekkatietä, tulimme parkkikselle ja edessämme näkyi aurinkotuoleja. Mahtavaa!

Koska kyseessä oli turistikohde, vaikka olimmekin luonnonpuistossa, oletimme uimarannan olevan täynnä muita turisteja ja että siellä olisi ehkä jokin turistibussikin tms. Onneksi olimme totaalisen väärässä. Eihän siellä ollut juuri ketään. Kävimme pukukopeissa vaihtamassa uikkarit ja suuntasimme rannalle. Matka rannalle kuitenkin stoppasi ja uiminen unohtui sekunnin sadasosassa täysin, koska vastassamme oli tälläinen kaveri:

Rantapesukarhu!

Tämä pesukarhu oli rannalla olevan pienen kioskin rappusilla kytiksellä ja kioskin pitäjä kävi hakemassa sille vähän tarjottavaakin, kun huomasi meidän olevan riemuun repeämäisillään tästä otuksesta. Jos nyt en odottanut Cozumelilta krokotiilejä, niin en myöskään pesukarhua rantabaarissa!

Karvainen kaveri sai tarpeekseen evästä ja poistui paikalta, joten mekin päästiin vihdoin ja viimein uimaan! Ei todellakaan ollut mikään ylikansoitettu ranta, katsokaa vaikka nyt 🙂

Ja biitsi toiseen suuntaan:

Meidän lisäksi tuolla oli lähinnä joitain snorklaajia. Mekin pohdimme hetken snorklailua, mutta aaltoja oli sen verran, ettei huvittanut lähteä kauas rannasta. Kovin kauaa ei sitten viitsitty auringossa itseämme kärtsätä, vaan noin tunnin jälkeen olimme jo ihan valmiit näkemään taas lisää. Menimme parkkikselle ja heti sen toiselta puolelta lähti noin 50 metrin mittainen hiekkatie, jonka päässä oli tämä laituri.

12 dollarin sisäänpääsymaksuun kuului vajaan tunnin mittainen veneajelu suistoalueella. Pohdimme mennäkö vaiko ei ja kävelimme laiturille katsomaan miltä sieltä näytti ja mitä siellä olisi. No lisää krokotiilejä!

Ja todella isoja sellaisia. Tämä yksilö tuli ihan laiturin viereen möllöttämään.

Mun varpaat ja pikkukroko tuossa alhaalla noin 1,5 metrin päässä varpaistani. Huimaa!

Emme olleet koskaan ennen nähneet luonnossa krokotiileja, joten tuo oli aika mahtava kokemus. On ne niin omalaatuisia eläimiä. Tuossa vaiheessa iski myös tajuntaan se, että olimme hetki sitten olleet rannalla makoilemassa, kun nämä krokot olivat olleet täällä noin 200 metrin päässä. Edelleenkään tuolla ei ollut mitään aitoja. Kai ne todellakin pysyivät visusti omassa lätäkössään.

Meidän ollessa laiturilla vene oli palaamassa ajelulta (tuo ylempänä oleva kuva, jossa vene on laiturissa, on otettu meidän pois lähtiessä). Opas veneessä antoi jonkin äänimerkin ja sillä sekunnilla kaksi krokotiiliä lähti uimaan venettä kohden. Hyvin koulutettuja yksilöitä. Sinne ne menivät uiskentelemaan veneen ympärille. Emme nähneet, että niitä olisi kuitenkaan ruokittu (vaikka ihan varmasti on).

Päätimme jättää veneilyn väliin, koska halusimme ehtiä vielä käymään kaupungilla ja kello kiisi eteenpäin. Lähdimme ajelemaan takaisin majakalle päin ja näimme hieman hermostuttavan kyltin (pahoittelut ylivaloittuneesta kuvasta). Ehkä ne krokotiilit eivät aina pysykään siellä omassa lätäkössään…

Tällä kertaa emme vain ohittaneet majakkaa, vaan menimme käymään siellä. Ylös emme kuitenkaan kiivenneet.

Cozumelilla näkyi paljon iguaaneja. Tämä upea, iso iguaani paistatteli päivää majakan vierustalla.

Vaikka yritettiin olla häiritsemättä sitä, saatiin se silti huolestumaan ja se lähti pois.

Matkamuistokojujen katolla oli korppikotka odottelemassa saalista.

Se Punta Surista. Pidin paikasta kovasti. Autonvuokraus oli loistava valinta, koska ilman sitä tuonne ei käsittääkseni olisi päässyt. Yhtään retkibussia siellä ei näkynyt, vain yksi jeeppisafari tuli vastaan, mutta ne on sitten taas ihan omassa hintaluokassaan. Auton vuokraaminen ei kuitenkaan maksanut kuin noin 60 €. Nyt ehdimme vielä käymään Cozumelin keskustassa pikaisesti. Ei siellä kyllä mitään nähtävää ollut. Kauppoja vain. Tarkoituksenamme oli alunperin ollut, että olisimme käyneet siellä Hard Rock Cafessa, mutta kello oli jo niin paljon, ettemme ehtineet. Palautimme auton ja teimme sitten viimehetken ostokset satamasta. Joka satamassa on aina paljon kauppoja ja paikallisten kojuja. Ei ehkä halvin paikka suorittaa ostoksia, mutta toisaalta jos vaihtoehtona on käyttää aikaa ennemmin upeiden paikkojen näkemiseen ja maksaa sitten jostain matkamuistosta pari euroa enemmän, olen valmis pulittaman ne pari euroa 🙂

Lopuksi vielä kuva kaikille Cars faneille ja lapsenmielisille sopivasta avoautosta 😀

Viva Mexico!

Seuraa blogia:

Comments

 • 10.1.2015

  Ihana postaus Cozumelista! Me kävimme muutama vuosi tuolla kun olimme Mexicossa. Vuokrasimme skootterin ja ajelimme sillä ympäriinsä. Emme nähneet hienoja eläimiä, mutta hienoja vanhoja sotalentokoneita kyllä 😀

  reply
 • Anonyymi
  17.2.2015

  Hei,
  olemme henossa Cozumelile ensi kuussa ja minua rupesi kiinnostamaan tuo auton vuokraus. Katselin kartalta niin ei siellä ainakaan kovin pahasti voi eksyä. Mutta mites tuo turvallisuuspuoli, heti vaan tuli mieleen kaikki tarinat "pahoista pojista" kujien varrella. Eli siis kaiketi ihan turvallistakin, ettei tarvi pelätä,että joku kesken kaiken ns. vie auton alta. Kirjoitit myös, että vuokrauspaikka oli heti sataman vieressä. (Olemme menoss myös Carnivalilla.) Koitin etsiä, mutta en ainakaan noin äkkiseltään löytänyt kun keskustasta ja lentokentältä autovuokraamoja. Muistatko paikan nimeä? Auto on ilmeisesti vakuutettu ja ihan suomalainen kortti kelpaa? Miten se bensapuoli, pitikö palauttaa tankki täytettynä? Kiitos jo etukäteen jos vaan viitsit vastata!

  reply
  • 17.2.2015

   Cozumelilla on todella helppoa ajaa. Ei myöskään tarvitse pelätä turvallisuuden puolesta. Cozumel vaikutti hyvin turvalliselta paikalta. Se on täynnä turisteja ja he kyllä kaikkoaisivat pian, jos siellä olisi vaarallista. En murehtisi turvallisuuden puolesta.

   Tuo autonvuokrausfirma taisi olla joku ihan paikallinen. Siinä taisi olla kyllä jokin kansainvälinenkin vuokrafirma vieressä. Ne oli tosiaan ihan satamassa eli löytyy helposti, kun kävelette vain sinne retkimyyjien luokse. Perusvakuutus kuuluu hintaan. Kannattaa kysellä mitä se sisältää ja kannattaako ottaa vielä jokin lisävakutuus (jonka siis saa sieltä vuokrafirmasta). Suomalainen ajokortti kelpaa kyllä ja auton saa täyteen tankattuna ja se myös palautetaan täyteen tankattuna.

   Carnivalin kautta voi myös saada varattua vuokra-auton, mutta hintaa sille tulee varmaan enemmän. Toivottavasti näistä vastauksista oli apua 🙂

   reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on