Image Alt

Matkablogi

Risteily Helsingistä Riikaan – Silja Linella Latviaan

Silja Linen tarjoama pr-matka.

Kiitollinen ja onnellinen. Siinä tämän hetken fiilikset sen suhteen, että meillä suomalaisilla ja baltialaisilla on näin hyvä tilanne koronan suhteen. Voimme jo matkustaa ulkomaille, nauttia elämästä ja hankkia hienoja kokemuksia, vaikkakin suosituksia noudattaen vain turvallisiin lähimaihin. Vielä kuukausi – pari sitten tuntui hyvin kaukaiselta ajatukselta, että voisin lähteä jo tänä kesänä ulkomaanmatkalle ja nyt istun keittiön pöydän ääressä kirjoittamassa tätä tekstiä palattuani Latvian risteilyltä. Tuntuu, että elämä alkaa palata normaaleihin uomiinsa, vaikka vielä ei olekaan oikea hetki huokaista helpotuksesta.

Laivalla kohti Baltiaa käsidesin ja turvaetäisyyksien voimin

Baltian maat ovat tulleet tutuksi parilla roadtripillä ja Liettuassa käyn useita kertoja vuodessa työmatkalla. Olen aina pitänyt kaikista kolmesta maasta. Näistä Latvia on kuitenkin jäänyt kaikkein etäisimmäksi ja edellisestä kerrasta Riiassa oli aikaa jo yli kymmenen vuotta. Olinkin innoissani lähdössä matkaan, kun Silja Linen kutsumana tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan tälle ensimmäiselle risteilylle Riikaan. Tässä vaiheessa Silja Serenade oli seisonut ilman matkustajia jo yli sata päivää ja sen oli todellakin jo aika saada innokkaita matkustajia kyytiinsä. Myös lukuisat suomalaiset olivat sitä mieltä, että oli aika aloittaa jälleen matkailu. Kaikkiaan Helsingistä nousi matkustajia kyytiin 1600. Heistä sadat jäivät Riikaan pidemmäksi aikaa ja paluumatkalle kyytiin tuli 800 latvialaista matkustamaan Helsingin vierailulle. Tämä tämän kesän uniikkireitti palvelee siis molempien kansallisuuksien matkailijoita. Toistaiseksi Serenade seilaa normaalia pienemmällä matkustajamäärällä, mutta tilanne elää jatkuvasti.

Koska vielä ei tosiaan ole aika unohtaa mikroskooppisen pientä vaaraa, joka on laittanut koko valtavan maapallon polvilleen, liittyy myös risteilemiseen pieniä poikkeavuuksia. Ennen matkaa tulee vakuuttaa olevansa täysin terve ja laivalla kannattaa läträtä käsidesin kanssa ahkerasti. Sitä on saatavilla noin sadassa paikassa ympäri laivaa. Kaikki ravintolat ovat auki, mutta sisään otetaan vain 75% kapasiteettiin nähden. Muutenkin laivalla mennään samojen sääntöjen mukaan kuin maissa eli juomatarjoilu loppuu yhdeltä yöllä. Lasten pallomeri ja aikuisten leikkipaikkana toimiva disco pitävät toistaiseksi ovensa suljettuna, mutta viihdettä laivalta silti löytyy. Starlight yökerho tarjoilee pari kertaa illassa esityksiä yhden sijaan, jotta olisi helpompaa pitää pientä etäisyyttä kanssamatkustajiin. Nimekkäämpiä esiintyjiä kuitenkin saadaan vielä odottaa jonkin aikaa, mutta sen sijaan coverbändi soittelee tanssimusiikkia Starlightissa, trupaduuri promenadella ja pubissa ja näiden lisäksi kannellekin oli ilmaantunut DJ huolehtimaan musiikkitarjonnasta. Lähdön hetkellä kannella tunnelma muistuttikin musiikin, auringon, lämmön ja hyväntuulisten matkustajien ansiosta pienen hetken sitä odottavaa tunnetta, jonka olen kokenut Miamin satamassa Karibian risteilijällä. Palmut ja uima-allas toki puuttuivat, mutta ei nyt jäädä jumiin yksityiskohtiin.

Silja Serenade ja sisaraluksensa Symphony ovat aina kuuluneet Itämeren laivoista suosikkeihini. Rakastan laivoja, joissa on promenade. Se on upea kiintopiste ja helpottaa (usein sokkeloisella) laivalla suunnistamista. Promenade antaa samalla myös kuvan pienestä merellä seilaavasta kaupungista, koska sen varrelta löytyy kaikki mitä laivamatkustaja ikinä keksiikään kaivata ravintoloista, kauppoihin ja viihteeseen. Ensimmäisenä iltana matkaseurueemme söi italialaiseen ruokaan erikoistuneessa Tavolatassa, jossa nautin molempina aamuina myös päivän tärkeimmän aterian eli (erikois)aamupalan. Toisena iltana oli ilo nauttia Serenaden tasokkaimman ravintolan, Bon Vivantin antimista. Molempia ravintoloita voi lämpimästi suositella. Jos taas buffet on sinun juttusi, niin sinnekin voi suunnata. Valittavana on yksi ylimääräinen kattauskin, jotta ruokailijamäärä saadaan kerralla pidettyä maltillisena. Mikäli ajatus samoihin ottimiin tarttumisesta muiden matkailijoiden kanssa ei tunnu houkuttevalta, voi vetäistä buffassa Silja Linen tarjoamat kertakäyttöhansikkaat käteen.

Minulla oli ilo matkustaa deluxe-luokan hytissä, jolloin voi ihastella merimaisemaa, siemailla skumppaa suoraan hytin omasta jääkaapista (sisältö kuuluu hyttiluokan hintaan) ja nukkua leveästi parisängyssä.

Riika – vietä kuusi tuntia tai niin kauan kuin haluat

Silja Linen Riikan risteilyllä on kuusi tuntia aikaa viettää aikaa maissa. Jos heti mietit, ettei se riitä mihinkään, vietä Riikassa vaikka pari yötä hotellissa (Silja Line myy valmiita hotellipaketteja) tai ota auto mukaan laivaan ja kurvaa sillä Jurmalan rannoille tai vaikka aina Liettuaan ja upealla Kuurinkynnäälle asti. Palaa sitten, kun siltä tuntuu. Joko Riikan kautta tai aja Tallinnaan asti. Matkalla voit pysähtyä vaikka Keilan vesiputouksilla. Vaihtoehtoja erilaisille kohteille Baltiassa riittää kyllä niin kartanomajoitukseen kuin jurttamajoitukseen.

Kuudessa tunnissa meidän seurueemme ehti nauttia jokiveneilystä Daugava -joella, kiertelystä vanhankaupungin mukulakivikujilla, kuulla paljon kaupungin historiasta suomenkieliseltä oppaalta ja syödä lounasta Tallink hotellissa. Sen jälkeen lähdimme vielä pienemmällä porukalla käymään Riikan romanttisimmassa kahvilassa. Toki näimme matkalla lukuisia yksittäisiä nähtävyyksiä, kuten 42 metriä korkean Vapauden muistomerkin, sen vieressä olevan kauniin Bastejkalnan puiston ja hienon oopperatalon.

Riikaan kannattaa varata aikaa vanhassakaupungissa päämäärättömästi (jos tämä sopii sinun luonteellesi) harhailulle. Nauti kauniista rakennuksista, tunnelmasta ja siitä, että sinulla on mahdollisuus matkustaa ja elää vapaata elämää ilman sen suurempia rajoituksia. Omalla kuuden tunnin vierailulla toteutin juuri tätä ilman mitään sen kummempia paineita “saada kaupungista kaikki irti”. Suurin osa paikoista oli avoinna, mutta vanhassakaupungissa oli hyvin hiljausta terassit olivat tyhjillään ja valtava vanhankaupungin aukio, joka varmasti normaalitilassa kuhisisi turisteja, oli lähes autio. Suomalaisia oli selvästi odotettu, koska paikalliset soittivat harmonikoillaan Suomen Maamme laulua ja sen loputtua alkoi kuulua “Karjalasta heilin minä löysin…” säveliä.

En edes yritä tehdä tästä postauksesta kattavaa opasta Riikaan, koska sitä varten tarvitsisin toisen käynnin tuohon kauniiseen kaupunkiin ja mielellään pari yötä hotellissa. Suurin suositus menee kuitenkin veneajelulle Daugava eli suomalaisittan Väinäjokea pitkin. Riga by Canal veneajelu kustantaa aikuisilta 15 euroja ja lapsilta vähän vähemmän. Lähtöpiste on Vapauden muistomerkin viereisestä puistosta.

Risteile Riikaan, Ahvenanmaalle tai vaikka Saarenmaalle

Parin yön Riian risteilystä jäi todella hyvät muistot. Oli mahtavaa päästä taas vähän matkailun makuun ja risteillä Latviaan. Riian risteilyt ovat olleet niin suosittuja, että Silja Line on lisännyt lähtöjä vielä elokuullekin, joten vielä ehtii varaamaan oman reissun. Tänä kesänä on muitakin erikoisreittejä tarjolla, joten kannattaa tsekata tarjonta. Riian lisäksi voi lähteä Silja Linen kyydissä myös päiväksi Maarianhaminaan tai jos oikein haluaa repäistä, niin Tallinnan kautta Turkuun. Myös Saarenmaalle on järjestetty yksi risteily 27.7.

Lähdet sitten minne vain, niin nauti vapaudesta ja merestä. Niistä on syytä olla onnellinen.

Kiitos vielä matkasta Silja Linelle. Nautin täysillä!

Lue myös mukana olleiden matkabloggaajakollegoideni postaukset:

Veera Bianca: Päivä Riiassa risteily

Pönde kengissä: Päivä Riiassa -risteily – ja ravintolavinkit

 

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on