Image Alt

Matkablogi

Isla Mujeres – Cancunin paratiisisaari vai onko sittenkään?

Kuulimme ennen matkalle lähtöä paljon positiivisia kokemuksia Isla Mujeresista Cancunin edustalla. Alusta alkaen olikin selvää, että mekin kävisimme katsastamassa tuon kauniiksi kehutun saaren. Odotimme upeita rantoja ja selvästi leppoisampaa meininkiä kuin kansoitetussa Cancunissa.
Playa Norte, Isla Mujeres
Matkan toisena kokonaisena päivänä starttasimme auton kahdeksan aikoihin aamulla hotellilta, jätimme sen sataman parkkihalliin 20 minuuttia myöhemmin ja lähdimme Cancunista puoli yhdeksän lautalla kohti Isla Mujeresin saarta. Oli kova tuuli ja kietouduin lautan kannella pyyhkeeseen, jotta en jäätyisi. Ennen matkaa hehkutin, että Meksikossa ei ainakaan tarvitse palella, mutta se ei näköjään ihan täysin toteutunut. Ainakin marraskuussa iltaisin ja aikaisin aamulla lämpötila on vain nipin napin yli 20 asteen ja kun siihen yhdistetään kova tuuli, ovat lämpimät vaatteet ihan käyttökelpoisia.

Vastassa kaupunki ja odotettua vähemmän luontoa

Olin odottanut hieman alkeellisempaa kylää, mutta vastassa oli ihan kunnon kaupunki. Yhtään korkeaa taloa Isla Mujeresilla ei sentään ollut näkyvissä. Sen sijaan ihmisiä sataman takana olevalla kadulla näkyi huomattavasti odotettua enemmän. Pian selvisi, että olimme osuneet paikalle jonkinlaisena paikallisten karnevaalipäivänä ja pääkatu oli suljettu niin senioreiden kuin koululaistenkin tanssiesitysten ajaksi.
Suosituin huvi Isla Mujeresilla on ajella tuota kahdeksan kilometrin pituista saarta ympäriinsä golfautolla. Sen mekin aioimme kunnon turisteina tehdä. Vuokraus vain aiheutti juuri tuona päivänä pieniä haasteita, koska pääkadulla olevista vuokraamoista ei saanut golfautoja ulos suljetun tien vuoksi. Meiltä kesti jonkin aikaa löytää sivukadulta vuokraamo, josta saimme 40 US dollarin päivävuokraa vastaan käyttöömme punaisen golfauton. Tomin ajokortti jäi vuokraamoon pantiksi (tapa ei ole mukava, mutta suhteellisen yleinen ja vastaava on käytössä esim. Thaimaassa skootteria vuokratessa). Käynnistimme ruohonleikkurilta kuulostavan laitteen ja kurvasimme tutkimaan mitä saari meille tarjoaisi.

Playa Norte – saaren kaunein ja suosituin ranta

Kaikki Isla Mujeresille suuntaavat Playa Nortelle, koska joka paikassa sitä kehutaan saaren kauneimmaksi. Sinne mekin huristelimme. Pitkälti siitä syystä, ettei yksisuuntaista katua toiseenkaan suuntaan päässyt ja pääkatu, jota pitkin olisi päässyt toiseen suuntaan, oli edelleen suljettuna. Saavuimme parin minuutin jälkeen rantaan ja olimme sen verran ajoissa, että vielä ihmispaljoudesta ei ollut Playa Nortella tietoakaan. Täällä vesi oli ihanan turkoosia ja Cancunin rantoihin verrattuna aallokko oli lähes olematon. Oli helppo ymmärtää, miksi rantaa kehuttiin.
Emme malttaneet jäädä pitkäksi aikaa rannalle makoilemaan, vaan halusimme tutkia saarta ennen kuin suuret turistimassat saapuisivat Cancunista. Törmäsimme edelleen liikennehaasteisiin ja niistä johtuvaan ennätysmäiseen ruuhkaan pienellä saarella. Pääsimme kuitenkin vihdoin ulos kaupungista ja väljemmille vesille. Odotin koko ajan milloin ympärillämme levittäytyisi vehreä ja kaunis paratiisisaari, mutta ajelimme vain asutuksen keskellä. Meillä oli kuitenkin repussamme snorkkelit ja mukanamme kartta, johon oli merkitty rannassa yhteen paikkaan kilpikonnia, toiseen delfiinejä ja kolmanteen snorklauspaikka. Se kattaus kuulosti todella hyvältä.

Turtle Farmilta vapauteen

Järkytys oli ei-niin-pienoinen, kun kävi ilmi, että karttaan merkityt kilpikonnat olivat Turtle Farmissa, delfiinit tarkoittivat delfinaariota ja snorklauspaikka oli  hyvin aallokkoisessa meressä samassa paikassa köysiradan kanssa ja maksu snorklaamaan päästäkseen ties mitä. Jotain me kuitenkin halusimme tehdä. Tomi oli etukäteen lueskellut kilpikonnapaikasta ja tiesi, että siellä kasvatetaan kilpikonnia, jotka päästetään vapauteen. Olin vähän epäluuloinen paikan suhteen, mutta periaatteessa se kuulosti ihan ookoolta. Ainakaan kilpikonniin ei saisi koskea. Pääsymaksu oli 50 pesoa eli vain noin 2,50 € joten päätimme käydä katsastamassa paikan.
Vähän vastaavassa paikassa olemme joskus vuosikausia sitten käyneet Thaimaassa. Niin siellä kuin Meksikossakin merikilpikonnien määrä on laskenut rajusti vuosien varrella. Meksikossa kilpikonnia on pyydetty paljon ruoaksi, vaikka ne ovat uhanalaisia. Lisäksi kalastusalukset tappavat niitä tahattomasti. Iso ongelma on munintapaikkojen puute ja vaarantuminen, kun vapaita rantoja ei enää tahdo löytyä ihmisten vallattua ne kaikki. Isla Mujeresin Turtle Farmilla kasvatetaan vuosittain noin 25000 kilpikonnan poikasta, jotka vapautetaan mereen. Vain noin 1000 niistä jää eloon. Hurja määrä poikasia saa surmansa matkan varrella.
Itse paikka ei ollut mitenkään hehkuttamisen arvoinen. Se ei ole kaunis, eikä kilpikonnien tankit ole suuria. Kilpikonniin ei saa koskea, eikä niitä saa kuvata salamalla. Silti näin molempaa tapahtuvan lyhyen vierailun aikana. Paikka on kuitenkin hyvällä asialla ja rahoittaa toimintansa varmasti pitkälti turisteilta tulevilla varoilla. Sisäänpääsymaksu on pieni ja jos sillä saa tuettua edes yhden kilpikonnan vuosittaisen kasvatuksen, niin en lähde paikkaa tuomitsemaan, vaikka monta asiaa voisi varmasti tehdä tuolla paljon paremminkin.

Maailman suurin golfkenttien ulkopuolinen golfautokeskittymä?

Jatkoimme kilppareiden jälkeen saaren eteläkärkeä kohti. Tässä vaiheessa kello oli jo yli puolen päivän ja turistimäärä alkoi olla saarella korkeissa lukemissa, kun Cancunissa myöhään bilettäneetkin olivat saaneet ruhonsa liikkeelle. Tämä aiheutti sellaisen koomisen golfautojen massatapahtumailmiön. Uskon vakaasti, että Isla Mujeresilla on maailman suurin yksittäinen golfkentän ulkopuolinen golfautojen keskittymä. Alla oleva kuva ei ole suinkaan mistään vuokrauspisteestä, vaan parkkipaikalta.
Saaren eteläkärki oli ihan nätti, mutta melko samalta näyttää todella moni muukin meren rannassa oleva paikka. Ei mitään erikoista, mutta ihan kiva käydä.
Paluumatka takaisin kohti kaupunkia oli mukavampi kuin tulomatka. Tällä kertaa ajelimme saaren toista (itäistä) reunaa. Siellä rannat olivat tuulisempia, eivätkä kenties sen vuoksi yhtä hyviä, koska niitä ei oltu (vielä) rakennettu aivan koko matkalta täyteen taloja ja saimme nauttia osan matkasta merimaisemista.
Iltapäivällä menimme takaisin Playa Nortelle hetkeksi nauttimaan rantaelämästä. Ihmismäärä siellä oli moninkertaistunut aamusta, mutta pyyhkeillemme löytyi kyllä tilaa rannalta. Sen verran porukkaa paikalla kuitenkin oli, etten kehtaisi ihan autiosta paratiisirannasta puhua, koska omissa mielikuvissani sellaisilla rannoilla ei ole paljoa ihmisiä. Tukossa Playa Norte ei silti iltapäivälläkään ollut.

Isla Mujeres oli erilainen kuin mitä odotimme. Saaren kiersi helposti muutamassa tunnissa, koska nähtävää ja mielenkiintoisia paikkoja oli odotettua vähemmän. Minä olin vähän pettynyt, koska odotin enemmän luontokohdetta, nyt vastassa oli hyvin turistinen saari. Tomi oli visiittiin ihan tyytyväinen. Omalla kohdallani tosin voi päivän fiiliksiin vaikuttaa jonkin verran myös se, että kärsin tuolloin vielä lievän ruokamyrkytyksen aiheuttamista vatsakrampeista, eikä päivä sen vuoksi ollut ihan paras mahdollinen, kun litkin koko päivän vain gatoradea. Ei sillä, ihan yhtä turistinen Isla Mujeres olisi ollut ilman ruokamyrkytystäkin.

Vinkkejä Isla Mujeresille matkustaville

Isla Mujeresille pääsee Cancunista lukuisilla eri UltraMar yhtiön
lautoilla. Zona Hoteleralta lauttoja lähtee kolmesta satamasta ja hinta on 14 dollaria per suunta. Zona Hoteleran lautat eivät kuitenkaan olleet ainoa
vaihtoehto, vaan saarelle kulkee myös hotellialueen ulkopuolelta
lauttayhteyksiä, joiden, hinnat ovat huomattavasti alhaisemmat ja lauttoja kulkee aikaisemmin aamulla sekä tiheämmin.

Me menimme Isla Mujeresille Grand Puerton satamasta. Menopaluu Isla Mujeresille maksaa sieltä vain 146 pesoa eli tämän hetkisellä kurssilla noin 6,50 €. Koska meillä
oli auto käytössä, oli ihan sama mistä satamasta lähtisimme, joten
ajelimme säästyvien eurojen vuoksi ihan mielellämme kymmenen minuutin
matkan verran kauemmas. Olen melko vakuuttunut, että myös parkkimaksu
oli tuolla Puero Juarezin satamassa hotellialuetta edullisempi.
Päivän pysäköinti maksoi alle viisi euroa.

Mene aikaisin! Isla Mujeres on suosittu päiväretkikohde, joten jos haluat välttää suurimman ruuhkan, ole ajoissa liikkeellä.

Isla Mujeresilla on myös lukuisia hotelleja, joten siellä on mahdollista yöpyä. Lautoilla on helppo kulkea, vaikka mukana olisi matkalaukkukin.Miltä Isla Mujeres sinun mielestäsi kuulosti?

Pysy matkassa mukana:

Comments

 • 4.12.2016

  Okei, no hyvä ettei menty sinne. Tällaisen kuvan mä olin mielessäni Isla Mujeresista luonut ja sen takia jätettiin se ihan suosiolla omasta reissusuunnitelmasta pois. Haluttiin kiertää Cancún kaukaa ja Isla Mujeresin visiitti olisi vaatinut Cancúnissa (tai tietty itse saarella) majailun, joten unohdettiin se. Lähinnä olin ajatellut, etten nyt yhden palmurannan takia lähde tuonne saarelle asti, löytyihän niitä Tulumista myös 🙂

  reply
  • 4.12.2016

   Juu, ei Isla Mujeresilla ollut sinänsä mitään, mitä ei olisi jostain muualtakin löytynyt. Paitsi niitä golfautoja. 😀 Ja siitä mä toki tykkäsin, että ranta oli melko tyyni verrattuna Riviera Mayan tyrskyihin.

   reply
 • 4.12.2016

  No ei ihan super paratiisilta kuulosta, mutta niin kai aika helposti käy, että kun paratiisi on suurien massojen tiedossa ja helposti saavutettavissa, niin luonto kärsii. Kyllä noilla kuvilla silti Karibia-kuumeen sai 🙂

  reply
  • 4.12.2016

   Kyllä tuo paikka tosiaan marraskuisen Suomen voitti ihan mennen tullen. Voisin oikeastaan lähteä Isla Mujeresille heti takaisin. 😀 Ihan kiva paikkahan tuo toki oli, mutta itsellä oli jostain syystä vähän erilaiset ennakkomielikuvat.

   reply
 • 4.12.2016

  Oi kiitos tästä! Ihastelin nuita rantakuvia aiemmin Instassa, joten ihan kiva oli kuulla totuus paratiisin takaa. Ei siis ehkä ihan meidän paikka myöskään tämä ja jotenkin odotin myös enemmän luontokohdetta! Voi ruokamyrkytys. Onneksi helpotti <3

  reply
  • 4.12.2016

   Juu, luontokohteeksi Isla Mujeresia ei oikein pääse kehumaan. Playa Norte tosiaan on ihana ranta, mutta muuten tuolta nyt ei niin ihmeellisyyksiä löydy.

   reply
 • 4.12.2016

  Ihmisillä on niin erilaisia mieltymyksiä, että toisen paratiisi voi olla toisen kauhistus. Muistan elävästi kun kävelimme Las Vegasissa kadulla, ja edessämme kulki kaksi naista. Toinen selitti toiselle tohkeissaan miten tämä paikka oli aivan kuin hänelle luotu, ja itse samaan aikaan olin aika ahdistunut kaupungista. Tuo Turtle farm on tavallaan aika kauhistuttavan oloinen paikka, ja tuo kuva missä kilppari on betoniseinäisessä altaassa kurkottelemassa meren suuntaan on tosi pysäyttävä. Mutta on myös aika uskomatonta, kuinka harva niistä selviää hengissä aikuisuuteen. Monimutkaisia juttuja. Kuvista tuli mukavan trooppinen tuulahdus tänne pakkaseen. 🙂

  reply
  • 4.12.2016

   Näinhän se on, että yksi viihtyy ihmisvilinässä ja toinen haluaa mielellään paeta sitä metsän keskelle. Meidän pariskuntana matkustamisesta tekee välillä hankalaa se, että toinen on ihan eri tyyppiä tässä asiassa kuin toinen. 😀

   Tuo kilpparipaikka ei tosiaan ollut mikään sellainen "voi kun niillä on ihanat, mahtavat ja hienot oltavat". Päinvastoin, en tykännyt ollenkaan niistä tankeista, joissa ne oli. Tässä tapauksessa mielestäni kuitenkin tarkoitus pyhittää keinot, vaikka toki toivoisin paljon isompia altaita kilppareille. Kilpikonnien poikasilla on käsittääkseni aina tosi minimaalinen selviytysmisprosentti. 🙁

   reply
 • 5.12.2016

  Heh, kun katselen teidän kuvia ja sitten viereisestä ikkunasta ulos missä harmauteen yhdistyy räntäsade niin en oikein tiedä onko tuo nyt sitten paratiisiksi ollenkaan hullumpi vaihtoehto. 😀

  Vähän sellainen OT kysymys, mutta tiedätkö miksi palmujen rungot on alhaalta "maalattu"? Onko niissä jotain joku suojus? Ihan varmaan olennainen kysymys, piti vaan useampaan kertaan katsoa kuvia noiden valkoisten alaosien takia ja koittaa miettiä asiaa.

  reply
  • 5.12.2016

   Olet kyllä ihan oikeassa! Etelä-Suomen tämän hetkiseen kahteen plussa-asteeseen, lumettomuuteen ja paikoittaiseen jäisyyteen verrattuna mikä tahansa paikka, jossa paistaa aurinko ja on yli +20 astetta, tuntuu todella paratiisilta. 😀

   Kysymykseesi valkoisiksi maalatuista palmun rungoista, minulla ei ollut suoraa vastausta, mutta aihe alkoi kiinnostaa sen verran, että googlettelin hieman. Syitä on useampiakin: Aine suojaa termiiteiltä ja auringon UV säteilyltä. Joissain paikoissa kyse on myös ihan siitä, että näyttää kivalta ja jotain kulttuurillisia tekijöitäkin saattaa olla kyseessä. Yleisin syy on kuitenkin tuo suojaus ötököiltä ja auringolta. 🙂

   reply
 • 5.12.2016

  Teillä, niin kuin myös meillä, taitaa olla kovat kriteerit paratiisirannoille. 😉 Varmaan moni muu kutsuisi tuotakin paratiisiksi. Eikä tuo nyt mitenkään huonolta paikalta kuulosta, voisin hyvin kuvitella, että tehtäisiin tuonne päiväretki golfkärryllä kruisailemaan. Ja hyökättäisiin rannalle heti aikaisin aamusta 🙂

  Surullista, että tuommoiselta pikkusaareltakin löytyy delfinaario 🙁 Kilpparipaikka kuulostaa hieman paremmalta. Noista saa kyllä kunnolla tehdä tutkimustyötä etukäteen. Me aikoinaan erehdyttiin käymään Sri Lankassa semmoisessa "kilpikonnien suojeluprojektissa" joka ei kyllä olosuhteiltaan ihan siltä sitten kuitenkaan näyttänyt. Vaikka toki sielläkin saatiin vauvakilppareita luontoon, joten kai ne jotain hyvää sielläkin aikaiseksi saa, mutta muutama kilppari oli "tutkimustarkoituksessa" pienissä tankeissa, ja isoja kilppareita annettiin myös lääppiä 🙁

  reply
  • 10.12.2016

   Näinhän se on, että mitä enemmän niitä rantoja näkee, niin sitä kovemmat kriteerit niille taitaa muodostua. 🙂

   Meksikon Riviera Maya tosiaan tuntui olevan ihan täynnä delfinaarioita ja niin kauanhan niitä riittää, kun turistit niissä käy. Tuolla kun tosiaan kaikissa taitaa päästä noin 200-300 dollarin maksua vastaan myös uimaan delfiinien kanssa. Ei tuo kilpparipaikkakaan nyt tosiaan ollut kaikilta puolin mitenkään ihanteellisin mahdollinen, mutta ainakin siellä on hyvät tarkoitusperät ja se, että koskeminen on kielletty, on jo hyvä asia. Harmi vaan, kun kaikki ei sotä tosiaan noudata. :/

   reply
 • 8.12.2016

  Näinhän se on, että mitä enemmän matkustaa, sitä vaativaisemmaksi käy. Kyllä minäkin työpäivän kiireen ja ikkunan takana olevan harmauden vaihtaisin Isla Mujeresin rantoihin vaikka heti, mutta ei se nyt ihan unelmakohteelta minustakaan näytä. Aika koomiselta itse asiassa golfkärryineen :D.
  Kilppariallas näyttää tosi surulliselta. Vaikka tarkoitus on hyvä, toivoisi, että että kilpparit saisivat viettää ensi hetkensä hieman mukavammissa oloissa. Varsinkin kun niin moni ei edes selviä aikuiseksi asti pystyäkseen vapaudesta nauttimaan.

  reply
  • 10.12.2016

   Koominen on itseasiassa tosi hyvä sana kuvaamaan Isla Mujeresia. Aamulla, kun siellä ei vielä ollut niin paljoa turisteja, se oli kuin mikä tahansa paikka, mutta päivän mittaan siitä kehkeytyi pienoinen sirkus. 😀

   Ihan samaa mieltä olen kilppariasiasta kanssasi. 😐

   reply
 • 9.12.2016

  Paratiisirannan käsite on aika venyvä. 🙂 Ihan kivaltahan tuolla näyttää, golfautoilla pörräily on aika sympaattista ja liikenne pysyy rauhallisena, leppoisa meininki epäilemättä, ehkä margarita varpaat hiekassa. En minä vastaan panisi, mutta paratiisia lähtisin etsimään toisaalta. Mutta tosiaan, sen paratiisin määritelmä. Minulle se on ehkä vähemmän rakennettu, mutta toisaalta siihen sisältyy myös tietyt palvelut, eli ei ihan koskematonta, mutta kuitenkaan ei saisi kovin paljon olla muita. Koska yhtälö on aika vaikea, valkoinen hiekka ja turkoosi meri olkoot jonkinlaisen paratiisin määritelmä nekin.

  reply
  • 11.12.2016

   Valkoisen hiekan ja turkoosin meren perusteella Isla Mujeres tosiaan pääsee paratiisilistalle. 🙂 Ei tuo saari missään nimessä mikään huono paikka olisi olla vaikka juuri tällä hetkellä. 😀 Golfautot tosiaan rauhoittaa liikennettä ihan eri tavalla kuin skootterit tai autot, joita toki niitäkin löytyi saarelta paikallisten puolesta ihan riittävästi.

   reply
 • 9.12.2016

  Tästä jää jotenkin vähän kaksijakoinen fiilis, ja vähän samantyylinen kun Indonesian Gili-saarista. Niistä Air ja Trawangan alkavat olemaan palvelutasoltaan oikein hyviä, mutta tarkoittaa myös sitä että ihmisiäkin on enemmän, ja tietty luonnollisuus katoaa hiljalleen. Ei niin pahasti kuin täällä. Sen sijan Gili Meno oli vielä huomattavasti luonnollisempi. Siellä on myös kilpikonnia kasvattava paikka, juuri koska konnien määrä on hirmuisesti vähentynyt.

  Harmillista kun ihmiset eivät jaksa kunnioittaa sitä ettei niitä eläimiä saa salamalla kuvata tai koskea.

  Olen aiemmin jo vähän tällaista ymmärtänyt Isla Mujeresista. Tämän takia tuskin siis kannattaa mestoille suunnata, mutta liehän siellä Meksikossa muutakin nähtävää. 🙂

  reply
  • 10.12.2016

   Olisi kyllä kiva päästä joskus Gili-saarille katsomaan miltä paratiisi niillä näyttää. 🙂 Kaksipiippuisia asioitahan nämä on. Palvelut on hyvä asia. On kiva, kun on vähän valinnanvaraa ravintoloissa ja joku kauppakin. Samalla kuitenkin menettää jotain muuta.

   Isla Mujeresin takia ei tosiaan Meksikoon kannata mielestäni matkustaa, mutta on sieltäkin onneksi vielä mahdollista löytää vähän koskemattomampiakin paikkoja. 🙂

   reply
 • 11.12.2016

  Isla Mujares vaikuttaa kyllä ihan mukavalta paikalta minun silmiini, mutta ei niinkään nuo kilpikonna-altaat. Hyvä taka-ajatushan siinä on taustalla, mutta jos olisi pelkkää hyvyyttä, niin ei sinne turisteja tarvittaisi niitä ihmettelemään. Merikilpikonnan näkeminen vapaana on upea kokemus ja toivottavasti Meksikossa saadaan kilpikonnamäärät pysymään ainakin samana. Tosiaan missään muualla ei varmasti ole golfautot noin laajassa käytössä ainakaan USA:n ulkopuolella.

  reply
  • 11.12.2016

   Vähän luulen, että ilman turistien tuomaa rahavirtaa tuota kilpikonnien kasvatusta ei saataisi rahoitusta. Ihmiset kun noin sata kertaa helpommin maksaa muutaman euron sisäänpääsymaksun, jotta pääsee näkemään kilpikonnia kuin vain lahjoittaa rahaa johonkin tilille käymättä kohteessa. :/

   reply
 • Anonyymi
  23.12.2016

  Tosiaan Cancunista kannattaa matkustaa Isla Mujeresille Grand Puerton satamasta, josta matka on huomattavasti edullisempi kuin Zona hotelerialta. (Luonnollisesti Zona Hotelterian satamassa kerrotaan = valehdellaan, että matka on samanhintainen.)
  Isla Mujeresin pohjoisranta on hyvä silloin, kun muilla Cancunin lähirannoilla on merileväongemaa.

  reply
 • 4.1.2017

  Zona Hotelerian lauttahinnat vaihtelivat. Me maksettiin 19 dollaria Playa Turtlesilta edestakaisin Isla Mujeresille. Playa Norte oli kyllä hieno, mutta ei pääse kärkikastiin näkemieni rantojen joukossa. Meksikon saarista on suurimman vaikutuksen tehnyt Isla Holbox, jossa myös ajellaan golf kärryillä. Saari sijaitsee tosin Meksikonlahden puolella, mutta saarelta ja sieltä vesille lähtiessä löytyy nähtävää luontokohteista kiinnostuneille. Cozumel taas oli isompi kuin Mujeres. Saarella oli myös hienoja rantoja ja hieman enemmän nähtävää kuin Mujeresilla.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on