Image Alt

Matkablogi

Jokiristeily Saksassa – upeita kokemuksia ja nähtävyyksiä

Muistan kuinka neljä vuotta sitten Budapestissa ollessani katselin joen varressa jokiristeilijöitä ja mietin, että tuollaiselle haluaisin joskus itsekin lähteä. Nyt pitkän ja piinaavan korona-ajan jälkeen sille oli vihdoin oikea aika ja paikka. Tällä reissulla ei tosin risteilty Tonavalla, vaan Reinillä ja Mainilla Saksassa. Reitin varrelle osui monia ihania saksalaiskyliä ja kaupunkeja sekä päivän vierailu Ranskan puolelle, kuvankauniiseen Strasbourgiin. Jokiristeilyn rauhallisen leppoisaan tunnelmaan ja hyvään palveluun oli helppo rakastua heti ensihetkistä lähtien. Oli aivan mieletöntä olla jälleen ulkomailla reissussa, aistia matkailun tunnelmaa, vieraan maan kulttuuria ja ihan vain nauttia olosta. Viikon aikana näimme upeita maisemia, rentouduimme ja lähdimme kotiin taas monia kokemuksia rikkaampana.

Laiva oli Viva Cruisesin Ms Treasures ja tunsimme olomme heti kotoisaksi, kun meidät saateltiin ihanaan sviittiimme. Sieltä löytyi kaikki tarvittava risteilyn hintaan kuuluvaa minibaaria ja vaatehuonetta myöten. Suuret, lattiasta kattoon avautuvat ikkunat ja kaksi ranskalaista parveketta takasivat upeat maisemat aina laivan liikkuessa heti aamusta alkaen ja illan päätteeksi. Usein suuntasimme myös laivan kannelle nauttimaan jokimaisemista ja palvelusta. Koskaan ei ehtinyt pitkäksi aikaa istahtaa kannelle, kun tarjoilija ilmaantui paikalle kuin tyhjästä ja kysyi mitä juotavaa saisi olla. Viva Cruisesin jokiristeilyt ovat aina all-inclusive risteilyjä ja hintaan sisältyy myös kaikki alkoholijuomat drinkkejä ja shampanjaa myöten. Ehkä pari aperol spritziä tuli viikon (tai päivän…) aikana nautittua. Meno laivalla oli kuitenkin hyvin rauhallista, emmekä nähneet, että kukaan olisi viikon aikana ollut humalassa.

Erään aamun maisemat hytin ikkunasta kuvattuna.

Viva Treasures Würzburgin satamassa.

 

Päiväohjelma jokiristeilyllä

Viikko laivalla meni yhdessä hujauksessa ja lähtöpäivänä olisi tehnyt mieli linnoittautua hyttiin ja ilmoittaa henkilökunnalle, että jatkamme vielä seuraavallekin risteilylle. Ei todellakaan pelkoa, että aika olisi käynyt pitkäksi. Jokiristeilyillä joka päivä luvassa on uusi kohde, jonne pääsee maihin. Aika maissa vaihtelee kohteesta riippuen noin 5-12 tunnin välillä. Joillain reiteille maissa ollaan myös yön yli, jolloin on mahdollista käydä vaikka illlallisella tai teatterissa maissa ollessa. Tällä reitillä ei ollut yön yli pysähdyksiä, vaan saavuimme uuteen kohteeseen vaihtelevasti joko aamulla tai iltapäivällä. Aivan ensimmäisenä päivänä laiva pysähtyi sekä Mainzissa että vielä myöhemmin iltapäivällä Speyerissä, jossa pääsimme ensimmäistä kertaa ihanan saksalaiskylän tunnelmaan. Yleensä laiva liikkuu joka päivä myös valoisan aikaan useamman tunnin ajan, koska aivan parastahan on, kun saa kaikessa rauhassa vain istua kannella ja katsella joenvarren maisemia. Jos haluaa viettää aikaa laivalla aktiivisemmin, voi myös mennä laivan pienelle kuntosalille tai pelata kannella minigolfia. Pulikoimaan pääsee poreammeeseen ja itseään grillaamaan lukuisiin aurinkotuoleihin.

Opimme viikon aikana, että Saksassa on yllättävän paljon metsää ja camping-alueita joen varrella. Ohitimme lukuisia kyliä, kirkkoja ja jopa useita linnoja. Samoin joen varrelle mahtuu myös teollisuusalueita ja runsaasti rahtilaivaliikennettä, jotka käyvät hakemassa lastinsa usein suoraan tehtaiden laiturista. Lisäksi on tietenkin jonkin verran myös huviveneliikennettä. Oma ohjelmanumeronsa on kanavat, joita on joella paljon. Näimme myös paljon joutsenia, haikaroita ja jopa pari majavaa tai piisamia. Oli hauskaa huomata, että joella on iloinen tapa heiluttaa toisille. Meille heilutettiin (ja me heilutimme tietenkin takaisin) niin rannalta kuin myös muista laivoista ja pienemmistä veneistä. Kaikkein hauskinta oli, kun Würzburgista lähtiessä olimme omassa hytissämme makoilemassa sängyllä ja ohitimme kanavasta tultuamme terassin täynnä ihmisiä. Terassilla olevilla ihmisillä ja myös meillä oli hulvattoman hauskaa, kun livuimme hiljalleen metrin parin päästä samalla korkeudella kuin missä ihmiset olivat terassilla istumassa.

Frankfurtissa laivan kannella.

Laivan lounge ja taustalla baari.

Laivan kannella on runsaasti oleskelutilaa.

Kauniita maisemia voi katsella laivan keulasta käsin tai kuten tässä kuvassa, perästä käsin.

 

Ruokailut ja iltaohjelma jokilaivalla

Jos kaipaat helppoa ja hyvää ruokailua, risteilyt ovat sinua varten. Maissa vierailun lisäksi päivää nimittäin rytmittää luonnollisestikin ruokailut. Aamupala tarjoillaan klo 8-9:30, lounas klo 12:30-14 ja illallinen klo 19-21:30. Kattausaikoja ei ole, vaan syömään voi mennä näiden aikojen puitteissa omaan tahtiin. Aamupala muodostuu buffetista ja pyötään tarjoiltavasta, listalta tilattavasta lämpimästä ruoasta. Valittavana on kaikki yleiset lämpimät aamupalaruoat pekonista aina eggs benedictiin. Lounas on listalta valittava kolmen ruokalajin (saa toki ottaa vähemmänkin) lounas ja illallinen on neljä ruokalajia. Sekä lounaalla että illallisella on 2-4 eri vaihtoehtoa kussakin ruokalajissa. Valittavana on yleensä kasvis- kala- ja lihavaihtoehto. Allergeenit oli merkitty tarkasti ja uskoisin, että tarvittaessa erikoisruokavaliot onnistuu kyllä, vaikka emme sitä testanneetkaan.

Ruoat ovat hyvää tasoa, mutta eivät ihan fine diningiin yllä. Kertaakaan ei tarvinnut lähteä nälkäisenä pois ravintolasta, vaan ennemminkin ylensyöneenä. Viva Treasures laivalla on yksi pääruokasali keulassa alimmalla kannella ja lisäksi laivan perästä löytyy bistro, jossa voi myös syödä lounasta ja illallista. Bistrossa tarjoiltava illalinen on tasoltaan hieman korkeampi kuin pääruokasalissa, mutta se on sama menu kaikille ja pysyy samana koko risteilyn ajan. Pöytiä on vain kourallinen. Ajatuksena on siis, että jokainen risteilijä käy siellä syömässä kerran risteilyn aikana ja muut illat ruokaillaan pääruokasalissa. Bistro on nimestään poikkeavasti tyylikäs ja idylli ravintola, josta on hienot maisemat joelle.

Laivalla on päiväsaikaan rento pukeutumiskoodi ja siellä voi vapaasti hengailla niissä vaatteissa kuin missä millä tahansa muullakin lomalla liikkuisi. Illalliselle on toivottavaa pukeutua siististi, mutta mitään iltapukuja Vivan jokiristeilyllä ei tarvitse. Toki sellaisen saa päälleen laittaa, jos oikein haluaa panostaa. Risteilyn viimeisenä iltana on kapteenin illallinen, jolloin pukeutumiskoodi on formaalimpi ja silloin kannattaa pukeutumiseen panostaa enemmän. Tosin ei silloinkaan kaikilla mitään kovin juhlavaa ollut päällä.

Illallisen jälkeen voi vapaavalintaisesti siirtyä joko yöpuulle, laivan baariin tai kannelle katsomaan auringonlaskua ja maisemia. Me valitsimme joka ilta viimeisen vaihtoehdon, koska laiva oli poikkeuksetta liikkeessä tuohon aikaan. Tarjoilu pelasi illallakin kannella mainiosti ja mikäs sen mukavampaa kuin nauttia jälkkäribaileys hienoja maisemia ihastellen kesätuulessa laivan kannella. Usein paikalla oli muitakin matkustajia, mutta joinain iltoina saimme koko kannen itsellemme.

Näin korona-aikaan laivan baarissa / loungessa ei järjestetty erityistä ohjelmaa iltaisin, mutta toisinaan siellä kuulema on myös esiintyjiä ja mahdollisuus tanssia yms. Mitään bileristeilyä ei kuitenkaan all-inclusive-tarjoilusta huolimatta kannata odottaa. Matkustajien keski-ikä jokiristeilyillä on yleisesti ottaen ilmeisesti suhteellisen korkea, mutta tällä meidän risteilyllä oli kyllä ihan kaiken ikäistä porukkaa, myös useita meitä nuorempia pariskuntia. Jokiristeilyt eivät missään nimessä ole vain eläkeläisille, vaan ne sopivat jokaiselle, joka haluaa tasokkaan lomamatkan, erittäin ystävällistä ja huomaavaista palvelua, helppoutta ja päivittäin uuden matkakohteen ilman laukkujen pakkaamista tai auton ratissa istumista.

Aamupalan buffet-osuus.

Pääruokasalissa on runsaasti ikkunapaikkoja, jotta ruokailun aikana ei mene upeat maisemat ohitse.

Bistro ei todellakaan näytä bistrolta, vaan on enemmänkin hieman ylellinen ravintola, jossa palvelu on ensiluokkaista.

 

Hytit jokiristeilyllä

Suuriin valtameriristeilijöihin verrattuna jokilaivat ovat pieniä. Kanavat asettavat niille tarkat leveysrajoitukset. Ms Treasures on 12 metriä leveä ja pituutta laivalla on 110 metriä. Hyttejä käytävillä on 49 ja matkustajia sinne mahtuu 98, jos kaikissa hyteissä on kaksi ihmistä. Osaan hyttejä saa myös lisävuoteen lapselle. Perushytit ovat 15 neliöisiä ja niissä on lattiasta kattoon olevat ikkunat ja ranskalainen parveke. Hyttejä on kolmella eri kannella ja alimman kannen hytit ovat niitä edullisimpia, mutta halvemman hinnan myötä katoavat valitettavasti myös maisemat ja näissä hyteissä onkin vain pienet ikkunat yläreunassa, koska muuten hytti on vedenpinnan alapuolella. Kaikissa hyteissä on mukavat parisängyt, hyvin varusteltu kylpyhuone, tilaa vaatesäilytykselle, televisio ja risteilyn hintaan sisältyvä, varusteltu minibaari, joka täytetään päivittäin.

Meillä oli master sviitti, joka oli tuplasti perushytin kokoinen. 30 neliöisessä hytissä oli ruhtinaallisesti tilaa ja sieltä löytyikin ison parisängyn lisäksi myös istuinryhmä, vaatehuone ja tilava kylpyhuone. Se sijaitsi laivan ylimmässä kerroksessa, joten satamissakin ikkunat jäivät satamalaiturin yläpuolelle. En pysty liikaa hehkuttamaan sitä kuinka ihanaa oli avata aamulla herätessä verhot ja hypätä takaisin peiton alle makoilemaan vaihtuvia maisemia katsellen. Tätä kokemusta ei saa suurilla valtameriristeilijöillä. Joella ranta on aina lähellä ja katseltavaa riittää paljon.

Meidän master suitessa oli ihanasti tilaa.

Oli ihanaa katsella suoraan sängystä maisemia.

Sviitissä oli aivan mielettömän suuri kylpyhuone.

Oma vaatehuone / pukeutumishuone peilillä takasi sen, ettei vaatteet ja kengät lojuneet pitkin poikin hyttiä. Aivan luksusta.

 

Koronarajoitukset laivalla

Jos jokin matkustusmuoto on koronaturvallinen, niin tämä. Luonnollisestikin korona näkyi laivalla tässä vaiheessa vielä poikkeusjärjestelyin. Kaikki hoidettiin saksalaisella tehokkuudella. Laivalle pääsyyn vaadittiin negatiivinen koronatesti tai täysi rokotussarja tai todistus 6 kk sisään sairastetusta taudista. Lisäksi meidät testattiin joka toinen päivä. Maista nousi laivalle aina paikallinen terveydenhuollon ammattilainen, joka teki saksalaiseen tapaan antigeenitestit. Tulokset tulivat puolessa tunnissa ja niistä sai viralliset todistukset. Itse testaus oli suomalaiseen “tikku nenän kautta aivoihin asti” -tapaan nähden miellyttävä. Nenään ei tungettu tikkua yhtä syvälle ja kerran testi otettiin suusta.

Testauksen lisäksi laivalla piti käyttää yleisissä sisätiloissa liikkuessa maskia. Paikallaan istuessa sitä ei tarvinnut pitää, eikä kannella ulkona oltaessa. Laivalla oli myös merkityt kulkusuunnat käytävillä, jotta toisten matkustajien kohtaamisia olisi mahdollisimman vähän. Aamupalabuffetissa ruokaa ei saanut ottaa itse, vaan työntekijä keräsi ruoat lautaselle jokaisen toiveiden mukaisesti. Luonnollisesti käsidesiä oli hyvin joka paikassa saatavilla. Ja kenties mikä merkittävintä, meitä matkustajia oli laivalla todella vähän. 100 matkustajan sijaan high seasonin aikaan oli kyydissä vain nelisenkymmentä matkustajaa. Ihanan väljää meille. Ei hyvä asia varustamolle.

Saksassa koronatilanne oli meidän matkan aikaan parempi kuin Suomessa ja on sitä edelleen. Ennen matkan alkua stressasin jonkin verran siitä, mitä jos jompikumpi tai molemmat meistä saisikin koronan. Todennäköisyys sille ei ollut kovin suuri, koska minulla oli jo kaksi rokotusta ja Petrilläkin toinen rokotus. Matkalla ollessa stressi tästä kuitenkin kaikkosi oikeastaan täysin. Enemmän turvassa Saksassa tunsi olevansa, koska siellä tartuntamäärät olivat todella pieniä, emme nähneet kertaakaan missään kaupassa maskitonta ihmistä ja lisäksi meitä testattiin jatkuvasti. Oli hyvä huomata, että paluu lähes normaaliin oli mahdollista myös matkailun osalta.

Toinen jokilaiva ohitti meidät Main -joella. Muuten muita jokiristeilijöitä ei sitten näkynytkään.

Laivan kannella on myös poreamme. Sielläkin tuli jokuseen otteeseen nautittua auringosta ja lämmöstä, hyvien drinkkien kera tietenkin.

Maisemien ihastelua suoraan hytistä.

 

Jokiristeilyn reitti – Reinillä ja Mainilla

Kyseessä oli Viva Cruisesin kahden eri risteilyn yhdistelmä, jotka molemmat alkoivat Frankfurtista ja myös päättyivät sinne. Me tosin hyppäsimme ensimmäiselle reitille vasta Mannheimista yhtä päivää myöhemmin kuin muut matkustajat. Alunperin meidän piti siis mennä toiselle reitille, mutta se risteily valitettavasti peruuntui.

Risteilyn nro 1 reitti (Rein joki):

Frankfurt – Mannheim – Speyer – Strasbourg – Mainz – Frankfurt

Risteilyn nro 2 reitti (Main joki):

Frankfurt – Wertheim – Würzburg – Miltenberg – Frankfurt

Kaunis Strasbourg Ranskan puolella.

Onnellinen matkustaja jokiristeilyllä.

Tarkoituksenani on tehdä vielä näistä molemmista reiteistä omat blogipostauksensa. Tässä halusin ennen kaikkea kertoa millaista loma jokilaivalla on. Kuulostaako se mielestäsi hyvältä vaihtoehdolta nähdä paikkoja?

 

p.s. Alekoodi! Jos jokiristeily kiinnostaa, suomalaisen Elämys Cruisesin kautta saa koodilla ‘Vaihda vapaalle’ -10 % Viva Cruisesin hinnoista (***Koodin voimassa oloaika päättynyt syyskuu 2021***). Reitit, aikataulut ja hinnat kannattaa katsoa Viva Cruisesin sivuilta ja varauksen voi sen jälkeen lähettää meilitse Elämys Cruisesille. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, mutta miesystäväni vastaa Elämys Cruisesin liiketoiminnasta ja koska kyselyitä tuli meidän risteilyn aikana niin paljon, hän järjesti seuraajilleni tuon mukavan alennuksen. Tai voit laittaa suoraan meiliäkin Petrille: petri@elamyscruises.com

 

Comments

 • ihana
  23.7.2021

  No olipa I-H-A-N-A-A.

  reply
 • 2.8.2021

  En ihan ole noista meriristeilyistä vielä vakuuttunut, vaikka Etelämantereella käynti olikin huippukokemus. Jokiristeilyt kiinnostavat enemmän. Niistä ei tosin päiväristeilyjä enempää ole toistaiseksi kokemusta. Näin “korona-aikaan” oliko testaukset siis myös täysin rokotetuilla?

  reply
 • 22.9.2021

  Tämä oli kiva juttu! Laivasta tuli hyvä fiilis.

  Mieheni on monta kertaa ilmoittanut toiveenaan, että haluaisi Saksaan jokiristeilylle. Tämän luettuani saatan jonain päivänä suostuakin 😊

  reply
 • 25.9.2021

  Nyt kun meilläkin on ollut joitain viikkoja molemmat rokotukset saatuna, niin sitä voisi pitkästä aikaa suunnittelemaan jotain matkaa ulkomaille. Tuo laivamatkalla tapahtuva koronatestaus ei oikein houkuta, mutta hyvinkin suurella todennäköisyydellä matkamme kuitenkin kohdistuisi taas Eurooppaan, kuten korona-ajan muutkin matkamme.

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on