Image Alt

Matkablogi

Virolahden Bunkkerimuseo ja Tuntemattoman polku yhdistää luonnon ja historian

Kaupallinen yhteistyö: Visit Kotka-Hamina

Pikkuisella Virolahden kunnalla on selvästi keskimääräistä enemmän tarjottavaa matkailijalle. Samana viikonloppuna, kun tutustuimme muuttolintujen ihmeelliseen elämään Arktikan yhteydessä, kävimme tutustumassa myös Virolahden varmasti tunnetuimpaan nähtävyyteen – Bunkkerimuseoon. Kiersimme myös viime vuoden puolella avatun 4,6 kilometrin mittaisen Tuntemattoman polun.

Sää oli meille suosiollinen koko viikonlopun ja saimme herätä meren rannalta pikkumökistä kauniiseen aamuun. Voiko aamu enää ihanammin alkaa kuin pienellä kävelyllä koiran kanssa luonnon rauhassa ja meren rannalla. Vesilinnut olivat aamupuuhissaan ja paikallinen kalastajakin oli tullut nostamaan verkkoja. Emme olisi millään malttaneet lähteä liikkeelle ihanasta merenrantamajoituksestamme, mutta meillä oli päivä täynnä ohjelmaa ja suuntasimmekin heti aamusta Bunkkerimuseolle.

Emme ole kumpikaan kovin kummoisia historian tuntijoita, joten Virolahden Bunkkerimuseo ja oppaamme Erkki tarjoili meille aimo annoksen Suomen sotahistorian tuntemusta. Tiesitkö sinä, mikä on Suomen kaikkien ajan suurin rakennuskohde? Me emme, mutta nyt tiedämme. Virolahden alue oli osa Suomen suurinta rakennusprojektia, Salpalinjaa. Se on 1940-luvulla itärajan puolustukseksi rakennettu linnoitusketju, jonka rakentamiseen osallistui 35 000 siviilirakentajaa. Lopputuloksena syntyi 1200 kilometrin pituinen puolustuslinja (Virolahdelta aina Petsamoon asti), joka oli niin voimakas, ettei sotajalalla ollut itänaapurimme uskaltanut lähteä sitä uhmaamaan.

Salpalinja on edelleen hyvin näkyvissä itäisessä osassa maata. Virolahdella siihen pääsee tutustumaan mm. korsujen, bunkkerien ja taisteluhautojen muodossa. Meihin kenties suurimman vaikutuksen teki 225 kilometrin mittainen panssarivaunujen kiviestelinja, josta lisää myöhemmin. Bunkkerimuseossa pääsee tutustumaan faktatietoihin ja kokoelmaan näyttelyesineitä. Sieltä on hyvä aloittaa Salpalinjaan sekä Tuntemattoman polkuun tutustuminen ja nauttia kahvilan antimista joko sisätiloissa tai isolla ulkoterassilla.

Bunkkerimuseon lähettyvillä on korsuja ja bunkkereita, joihin pääsee museon aukioloaikoina sisälle tutustumaan. Aurinkoisena kevätpäivänäkin vierailu bunkkereissa tuntuu karulta, vaikka niistä pääsee nopeasti ulos. Ajatus siitä millaista niissä asuminen on ollut karumpana vuodenaikana kytee väistämättä takaraivossa. Bunkkereissa ei tänä päivänä enää pääse tai voisiko sanoa, tarvitse yöpyä, mutta sen sijaan Bunkkerimuseon pihalta löytyy mahdollisuus hyvin uniikkiin majoitukseen. Pallokorsu nimittäin on mahdollista varata yöpymistarkoitukseen. Jos etsit edullista (15 € yö) ja varmasti erilaista majoitusta Virolahdelta, tässä on hyvä tilaisuus! Bunkkerimuseon wc- ja suihkutilat on korsussa yöpyjien käytössä ja lähistön grillipaikalla voi kokkailla illallisen. Aika hauska idea kesäloman retkikohteeksi!

T

Bunkkereissa pääsee vierailemaan, mutta yöpymismahdollisuutta niissä ei yleisölle ole, vaikka kunnostetuissa makuupaikoissa voisi majoittaa isommankin rykmentin.

Tuntemattoman polku

Bunkkerimuseolta lähtee 4,6 kilometrin mittainen, selvästi turkoosein maalitäplin merkitty metsäreitti, joka on ristitty Tuntemattoman poluksi. Sen alku- ja loppupuolella on korsuja, joissa voi käydä tutkimassa paikkoja, mutta muuten reitti on enemmänkin luonnon ystävälle ja Tuntematton sotilas -elokuvan faneille sopiva. Reitti kulkee vaihtelevassa metsämaastossa ja sen varrella on Tuntematon sotilas elokuvasta (uudesta) tauluja ja lausahduksia.

Tuntemattoman polulla

Tuntemattoman polku on näin keväällä ja aurinkoisella matkalla helppokulkuista maastoa. Pidemmän sadejakson jälkeen kannattaa kuitenkin varata matkaan vettäpitävät kengät, sillä paikoitellen maasto voi olla märkää. 4,6 kilometriä pitää sisällään useamman tyyppistä maastoa ja hetken kuljetaan myös hakkuuaukean reunaa. Siellä bordercollie Armi bongaa käärmeen, mutta ehdin onneksi käskyttää sen nopeasti pois luikeron luota. Noin 30 sentin mittainen musta käärme poistuu tapahtumapaikalta sen verran liukkaasti, etten ehdi huomata onko se kyy vai rantakäärme. Koiran ja lasten kanssa liikkuessa kannattaa siis hieman katsella jalkoihin, ettei kengän tai tassun alle jää mitään liikkuvaa.

Tuntemattoman polun loppupuolella reitti yhdistyy Salpapolkuun, joka on pidempi reitti osittain Salpalinjaa myötäillen. Tuohon 55 kilometrin mittaiseen reittiin saisia matkanopeudesta riippuen kulumaan 3-4 päivää ja sopii näin hyvin pidemmistä vaelluksista kiinnostuneille. Tuntemattoman polussa oli meille päiväretkeläisille ihan sopivasti ulkoilua, mutta joskus olisi mielenkiintoista tehdä tälläinen pidempikin vaellus.

Alla olevasta kuvassa Suomen mittavin rakennushanke, Salpalinja ja panssarivaunuesteet. Näitä kolmetonnia painavia ja 170 cm korkeita kivipaaseja pystytettiin 225 kilometrin verran. Ajatelkaa millaista on ollut 1940-41 vuosina rakentaa tätä linjaa mies- ja hevosvoimin 450 000 kiven verran! Linja on suunniteltu kestämään panssarivaunuja. Tosielämässä linja toimi erinomaisena panssarivaunujen esteenä, koska Venäjä ei koskaan lähtenyt kokeilemaan Salpalinjan kestävyyttä. Sehän oli paras mahdollinen vaihtoehto, koska näin säästyttiin todennäköisesti suurelta määrältä uhreja.

Tuntemattoman polku muodostaa mukavan rengasreitin, joka alkaa Bunkkerimuseolta ja myös päättyy sinne. Reitin voi kiertää varmasti kummin päin tahansa, mutta me kiersimme sen vastapäivään. Näin päin kierrettäessä voi loppupäässä halutessaan vaikka grillailla grillikatoksella. Nälkäisimmät Uuno Turhapurot sen sijaan voivat aloittaa suoraan grillikatokselta. Me saimme kulumaan museolla ja Tuntemattoman polulla koko aamupäivän ja vähän iltapäivääkin. Oli mukava tutustua Suomen historiaan ja ulkoilla koiran kanssa uusissa maisemissa. Virolahdelle voi ajelle pääkaupunkiseudulta päiväreissullekin, mutta me suosittelemme yöpymistä paikkakunnalla ja siten rentoa kotimaan viikonloppulomaa. Ehkä jo tänä kesänä?

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on