Image Alt

Matkablogi

Norsujen ihastelua uima-altaasta käsin – majoitus Krugerin ulkopuolella

Alkutalven yhdistetyn Etelä-Afrikan ja Mosambikin lomamme muodostui sekä alku- että loppupäässä omatoimisesta safarista Krugerin kansallispuistossa ja välissä vietimme kahdeksan päivää Mosambikissa. Emme olleet varanneet loppupään majoituksia, koska emme olleet aivan varmoja siitä kuinka kauan olisimme missäkin. Vaikka rantalomailu oli ihanaa, oli eläinten bongailu vielä ihanampaa ja meillä (tai etenkin allekirjoittaneella) oli viikon jälkeen jo palava kiire päästä takaisin eläinten keskelle. Voit lukea alkupään matkan safarikokemuksista aiemmasta postauksesta.

Olemme aina aiemmin yöpyneet Krugerissa aitojen sisäpuolella. Etelä-Afrikan puolella Krugeriin on yhdeksän sisäänmenoporttia. Kaikkien näiden porttien läheisyydessä, alueen ulkopuolella on majoitusta tarjolla. Mosambikin rajaa lähin portti on Crocodile Bridge. Se sijaitsee vain noin 15 kilometrin päässä rajalta. Tällä kertaa jäimme ensimmäistä kertaa puiston porttien ulkopuolelle yhdeksi yöksi. Olimme varanneet vasta kaksi päivää aiemmin Booking.comin kautta Crocodile Bridge Safari Lodgesta safaritelttamajoituksen eli käytännössä telttakankaisen mökin mukavuuksilla. Siinä tuntui olevan parempi hinta-laatusuhde kuin kansallispuiston majoituksissa tässä tapauksessa, koska saavuimme perille melko myöhään iltapäivällä emmekä olisi ehtineet puistossa pitkälle. Söimme läheisessä Komatipoortin pikkukaupungissa pizzat, tankkasimme sekä auton, että juoma- ja snacksvarastot muutaman päivän omatoimisafaria varten ja saavuimme neljän pintaan majoitukseemme. Ja millainen vastaanotto meitä odottikaan!

 

Aitojen ulkopuolella, mutta silti lähellä eläimiä

Crocodile Bridge Safari Lodge sijaitsee muutaman sadan metrin päässä kansallispuiston portista ja sillä on yhteinen raja-aita Krugerin kanssa. Tiesimme, että majoituksesta voisi nähdä eläimiä, mutta emme osanneet odottaa, että aivan aidan vieressä olisi norsulauma ruokailemassa, kun saapuisimme. Muutenkin lodgen alue oli huomattavasti viihtyisämpi kuin mitä olimme odottaneet. Lämpömittari hipoi neljääkymmentä astetta, joten ei mennyt kauaakaan, kun olimme jo heittäneet uikkarit päälle ja hypänneet uima-altaaseen vilvoittelemaan. Sieltä me jatkoimme norsulauman ihastelua. Iloksemme ne viihtyivät juuri lodgen edustalla noin 20 norsun laumana. Osa tuli aivan aidan viereen.

Kauempana joen toisella puolella oli kolmen leijonan lauma makoilemassa. Ne olivat niin kaukana, että paljaalla silmällä ne erotti juuri ja juuri, mutta lodgella oli kaukoputki, jolla niitä pystyi halutessaan tiirailemaan. Meillä oli 100-400 mm putki kamerassa, joten emme tarvinneet kaukoputkea. Odottelimme lähtisivätkö ne liikkeelle ennen kuin tulisi pimeä, mutta ne pysyivät paikallaan. Sen sijaan hämmennys oli melkoinen, kun ihmettelimme miksi kansallispuistosta ulosajava autoletka oli pysähtyneenä joen ylittävälle sillalle. Tarkempi tarkastelu osoitti, etteivät autot päässeet ajamaan kovempaa, koska letkan ensimmäisenä kulki leijona.

Hämärän laskeutuessa ukkospilvet alkoivat kerääntymään ympärillemme ja pian jo jyrisi. Odottelimme milloin kastuisimme läpimäriksi, mutta sade ei alkanut lainkaan. Krugerin alueella on aivan normaalia, että voi olla kovakin ukkonen, mutta vettä ei sada pisaraakaan tai vain harvakseltaan muutamia jättipisaroita, jotka eivät kastele maata. Tomi olikin erityisen tyytyväinen, ettei satanut, koska sade olisi hankaloittanut tuon melkoisen valoshown kuvaamista.

Yhteinen grilli-illallinen – braai

Illalla lodgessa järjestettiin yhteinen braai eli suomalaisittan grillaus. Tämä on jokailtainen tapahtuma ja siitä oli tullut etukäteen tieto sähköpostitse. Crocodile Bridge Safari Lodge tarjoaa salaatin, tuoretta leipää ja perunoita, mutta grillattavat ja juotavat jokaisen tulee tuoda itse. Jos nälkä kurnii ja on unohtanut ostaa grillattavat, oli pihvejä myös myynnissä kohtuulliseen hintaan. Illallinen katetaan kaikille yhteisesti kahteen suureen pöytään. Paikan omistaa kaksi eteläafrikkalaista pariskuntaa, jotka ovat todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia. He tuntuvat pitävän aidosti vieraiden seurasta ja oli mukava istua heidän kanssaan samassa pöydässä ja keskustella eläimistä ja Afrikasta.

Tälläiset yhteisillalliset ovat tavallisia safarilodgeissa ja se vaatii paitsi kielitaitoa, myös tietynlaista sosiaalisuutta. Me pidämme niistä satunnaisesti, mutta emme haluaisi viettää koko lomaa siten, että syömme joka ilta vieraiden ihmisten seurassa. Yhteisillallinen ei toki täälläkään ole millään muotoa pakollinen, mutta salaatti ja leipä oli hyvää ja kerran kahden viikon aikana tälläinen oli oikein mukava tapahtuma.

Illan mittaan yksi omistajista valaisia silloin tällöin joelle tehokkaalla taskulampulla eläimiä etsien. Näimme (tai siis erotimme kiiluvat silmät kaukana joen toisella puolella) kuinka kolme leijonaa lähti liikkeelle lepopaikaltaan ja menivät joelle juomaan. Norsut olivat siirtyneet pois näköpiiristä ja odotimme, jos virtahepoja nousisi joesta syömään ruohoa aidan edustalta, mutta alue pysyi hiljaisena, eikä siellä näkynyt isoja eikä pieniä eläimiä.

Plussat ja miinukset puiston ulkopuolella majoittumisessa

  • Kansallispuiston majoitukset ovat hyvin vaatimattomia. Puiston ulkopuolella voi yöpyä kohtuulliseen hintaan yksityisissä majoituksissa tasokkaammin. Crocodile Bridge Safari Lodgella oli telttojen lisäksi myös ns. rivitalo, jonka terasseilta oli suora näköyhteys joelle, jossa eläimet liikkuvat. Meidän teltassamme oli hyvä ilmastointi, jääkaappi, luonnollisestikin myös suihku ja wc. Hinta majoitukselle per yö on kahdelta noin 100-120 euroa. Bookingin genius-varaajan alennuksella me maksoimme vain 84 euroa yöltä.
  • Erityisesti uima-allas oli iso plussa, koska se oli aivan telttamme lähellä ja sieltä pystyi katselemaan joelle. Myös katselutasanne oli mahtava.
  • Kannattaa ottaa huomioon, että tässä majoituksessa ei ole lainkaan mahdollisuutta aamupalaan tai lounaaseen muuten kuin itse tehtynä.
  • Huonoa on se, että majoitukseen oli aika aikainen ”kotiintuloaika”. Portit suljetaan jo kuudelta, kun kansallispuiston portti suljetaan vasta puoli seitsemältä. Illan viimeinen tunti on monesti safarilla parasta aikaa, koska silloin päivisin nukkuvat pedot lähtevät liikkeelle. Tämä lyhentää merkittävästi parasta eläinten bongausaikaa.
  • Aamulla täytyy kulkea ensin kansallispuiston porteista ja tarkastuksista läpi ennen kuin pääsee eläinten keskelle. Sinne myös pääsee tunnin myöhemmin kuin, jos yöpyy puiston sisällä. Aamun ensimmäiset ja illan viimeiset tunnit ovat usein niitä parhaita hetkiä petojen bongaukseen.

Yhteenvetona voisin sanoa, että Crocodile Bridge Safari Lodge on hyvällä sijainnilla, se on hyvin hoidettu paikka ja omistajat ovat erittäin mukavia. Voisin kuvitella yöpyväni siellä vielä joskus uudelleen yön tai pari vastaavassa tilanteessa, mutta en missään nimessä haluaisi viettää koko safarilomaa siten, että yöpyisin puiston ulkopuolella, koska silloin menettää ne parhaat hetket puistossa sisällä. Tiedostan kuitenkin olevani melko hc safarimatkailija ja eläinbongari. Jos nukut mielelläsi vähän pidempään, eikä sinua haittaa nipistää iltasafaria vähän lyhyemmäksi, vaan vietät sen ajan kenties uima-altaalla, voi tämä olla juuri sinulle täydellinen paikka.

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

  • 20.1.2019

    Tälläinen ”luksusretkeily” voisi olla itselle sopiva tapa testailla retkeilyä eri mantereella. Lopun plus ja miinuslista oli tosi hyödyllinen ja tykkäsin tästä toteutuksesta.

    reply
  • 20.1.2019

    Tällaiselle safareita käymättömälle koko postaus tuntuu uskomattomalta! Aika huikeita kokemuksia! Hienosti ja informatiivisesti kirjoitettu 🙂

    reply
  • 20.1.2019

    Tää postaus osui aivan nappiin tälle päivälle! Aamusta lähtien oon haaveillut uudesta safarireissusta afrikkaan <3
    Varmasti joskus päädyn vielä Etelä-Afrikkaan ja Krugeriinkin, joten tämä vinkki täytyy pitää korvan takana. Kuulostaa tosi mukavalta paikalta, jos vaan osuu matkan varrelle.

    reply
  • 21.1.2019

    Huikeita paikkoja mua varmaan valvotuttais koko ajan ajatus siitä , että voisiko joku eläin köpötellä taikka luikerrella sisään yöllä. Varmaan turha pelko, mutta se varmaan kävisi mielessä.

    reply
  • 21.1.2019

    Kylläpä alkoi tekemään mieli uudelleen safarille! Kruger on vielä kokonaan käymättä, koska Etelä-Afrikan turvallisuustilanne on mietityttänyt niin paljon. Se olisi niin houkuttava kohde kun järjestelyt voisi tehdä itse.
    Upea muuten tuo salamakuva!

    reply
  • Boardingtime
    21.1.2019

    Seuraava safari odottaa neljän viikon päässä, Krugeriin ei vielä mennä mutta Serengetikin on hieno paikka. Can’t wait!
    Nämä teidän postaukset on ehdottomasti herättäneet mielenkiinnon käydä joskus vielä tuollakin, Etelä-Afrikasta olemme nähneet vain rannikkoa. Kaunista sekin oli.

    reply
  • 23.1.2019

    Ooh, näyttääpä ihanalta paikalta. Itse kun vasta suunnittelen ensimmäistä safariani, voisin hyvin kuvitella ottavani tuntumaa eläimiin tuollaisessa tasokkaammassa paikassa uima-altaalta käsin. En ole erityisen erähenkinen, mutta safari kuuluu silti haaveisiini.

    reply
  • 25.1.2019

    Onpa kiva majoituskohde, itse ei ole tullut ajatelleeksikaan, että aidan ulkopuolella voisit olla noin lähellä eläimiä. Voisin kuvitella, että meidän sekä uimista että norsuja rakastava esikoinen olisi täällä taivaissa. Tosin tuuriakin siihen norsulaumaan varmaan tarvitaan. Upeita kuvia, niitä katsellessa herää ikävä Afrikkaan.

    reply
  • 25.1.2019

    Voi että tämäkin juttu nostatti omaa safarikuumetta! Jäin muuten ihan koukkuun teidän Insta Storyihin teidän viime safarimatkalla, vaikka koskaan ennen en ollut kenenkään storyja jaksanut katsoa. Ja ihan huikeeta, neljän viikon päästä olen jo lentämässä elämäni ekaa kertaa Etelä-Afrikkaan ja oikealle safarille. Mennään (sinun vinkistä) sinne Sabi Sandsiin. Haluttiin nyt eka kerralla ottaa sellaiset luksusmajoitukset ja kaikki valmiina. Yhden meidän majoituksen valitsin sen perusteella, kun siinä on ihana oma lounge pool. Mutta nyt kun jälkikäteen rupesin lukemaan Trip Adviserista arvioita, huomasin, että tosi moni oli sanonut, että ei siihen pooliin itse päässyt uimaan ku norsut kävi siinä aina juomassa! 😀 En oikeasti voi vielä ymmärtää edes tätä… Mutta kylläpä odotan meidän reissua. Kiitos siis safarikuumeen istuttamisesta :D.

    reply
  • 26.1.2019

    Just kirjoitin blogiin matkahaaveita tälle vuodelle ja pääasiassa teidän Instagramin ja näiden tekstien myötä Kruger on mielessä jatkuvasti! En ennen edes tiennyt, että tällaisen omatoimisenkin safarin voi tehdä ja vieläpä melko helposti ja kustannustehokkaasti! Kaikki tiedän postaukset on olleet superhyödyllisiä! 🙂

    reply
  • 26.1.2019

    Olen käynyt Tansaniassa sekä Senegalissa safareilla, mutta Etelä-Afrikka olisi haaveena ja varsinkin Kruger. Toki siellä olisi paljon muutakin nähtävää kuin safarit, mutta ne ovat yksi must-kohde kun tuonne menee. Ihanan yöpymispaikan olette löytäneet. Tuollaiset lodget ovat parhaita, joista näkee eläimiä suht läheltä. Mulla oli Tansaniassa ikimuistoinen lodgekokemus, kun aamulla vessan ikkunasta kurkkasin ulos ja siellä iso seepralauma vaelsi noin 100 metrin päästä. Niitä jäi vain tuijottamaan eikä meinannut uskoa, että siinä ne nyt menee ihan muina seeproina ”mun takapihalla” 🙂 Upea tuo salamakuva!

    reply
  • 26.1.2019

    Seurailinkin näitä teidän matkajuttuja silloin Insta Storyjen puolella ja ihaselin kuinka majapaikan pihalta pystyitte bongailemaan eläimiä mukavasti aurinkotuolissa tai uima-altaalla loikoillen. 🙂 Afrikka ja varsinkin safarit siellä on kyllä sellainen kokemus, mikä vielä mennessään ja sen jälkeen ne pitää päästä kokemaan uudelleen ja uudelleen kun mikään kerta ei ole samanlainen.

    reply
  • 26.1.2019

    Ei vitsit näitä teidän matkoja aina. Niin tulee halua lähteä jollekin safarille! Aika kiva, että näkee hyvin eläimiä vaikkei aitojen sisäpuolella olekaan.

    Upea tuo valokuva tuosta salamasta, vangitsi toviksi katseeni – upea!

    reply
  • 26.1.2019

    Taianomaisen näköinen paikka; luultavasti olen itse juuri sen verran ”laiska” eläinten näkemisen suhteen että tällainen sopisi, varsinkin yhteinen braai kuulosti kivalta. Upeat salamat!

    reply
  • 27.1.2019

    Miten ikävä tulikaan Afrikan savanneja ja punaisenaan hohtavia voimaantumosauringonlaskuja! Nämä teidän omatoimivinkkinne safarille ovat kullan arvoisia. Olen itsekin aika hc eläinbongari, mutta en ollenkaan yhtä hc erämajoitusten suhteen, joten tällaiset mestat kiinnostaa:)

    reply
  • 27.1.2019

    Kiitos informatiivisesta postauksesta. Lisäsi safarikuumetta!

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on